"Osim jako povoljnih uvjeta, ne postoji niti jedan drugi razlog da se ugovor potpiše na dvije godine, jer 2013. godine PTKM bi trebala moći u vlastitom aranžmanu kupovati plin izravno od dobavljača."
Tako i ja razmišljam,međutim,kako smo okruženi kriminalom i korupcijom svi smo pomalo paranoični,to je nažalost postao normalni način razmišljanja pa pušemo i na hladno…
Iako je Jaguš nešto najbolje što se dosad dogodilo PTKM i meni je palo na pamet kako je ovaj na brzinu potpisani ugovor stvoren da se zadovolje neki privatni ili politički interesi prije nego Kukuriku dođe na vlast kada to više neće biti moguće…
Vjerujem i nadam se da to nije u pitanju,ali ako slučajno jest to je onda(još jedan!) slučaj za Uskok i mi mali i veći dioničari ne smijemo tek tako preći preko toga.
@bigfoot – paranoja je razumljiva, međutim, Jagušta je dopeljao Klaus, a sumnjam da bi se bilo kakva korupcija mogla dogoditi ispred njegovih očiju.
@bigfoot – paranoja je razumljiva, međutim, Jagušta je dopeljao Klaus, a sumnjam da bi se bilo kakva korupcija mogla dogoditi ispred njegovih očiju.
Klaus sve zna u vezi plina, ako cijena plina visoka plaće mogu biti samo niže i još otpuštanja, a Klaus je predstavnik radnika u petrokemiji bilo kakva manipulacija na štetu PTKM ide i na štetu svih radnika, stoga smatram da potpisivanjem dvogodišnjeg ugovora od strane Jagušta PTKM omogućava znatno bolje uvjete nego ove godine……..
bilo bi fer prema nama malim dionicarima da su barem kakv okvir objasnili oko plinskog ugovora tako da mozemo kalkulirati i eventualno investirati
bilo bi fer prema nama malim dionicarima da su barem kakv okvir objasnili oko plinskog ugovora tako da mozemo kalkulirati i eventualno investirati
imaš cijene gnojiva u 1q 2011, ptkm nije povisila cijene gnojiva, a od tada je povisila 2 puta, izvoz u 1q po podacima dzs za 3 mjeseca 2011. bio je 345 milijuna Kn, ukupni prihod bio je 685 milijuna Kn a dobit 39 milijuna Kn,
smatram da možemo očekivati i veću dobit od 60 milijuna Kn u prvom 1q 2012, a prihode preko 850 milijuna Kn………..
Prirodni plin d.o.o.. član INA Grupe i Petrokemija d.d potpisali su 06. prosinca 2011. godine Ugovor o opskrbi plinom na razdoblje od dvije godine, odnosno do 31. prosinca 2013. godine. Sukladno Ugovoru, predviđena je isporuka oko 650 milijuna m3 prirodnog plina godišnje, što je na razini dosadašnjih godina, pri čemu su postignuti uvjeti ocijenjeni kao zadovoljavajući za obje strane.
Prirodni plin d.o.o.. član INA Grupe i Petrokemija d.d potpisali su 06. prosinca 2011. godine Ugovor o opskrbi plinom na razdoblje od dvije godine, odnosno do 31. prosinca 2013. godine. Sukladno Ugovoru, predviđena je isporuka oko 650 milijuna m3 prirodnog plina godišnje, što je na razini dosadašnjih godina, pri čemu su postignuti uvjeti ocijenjeni kao zadovoljavajući za obje strane.
[/quote]
Sve je to u skladu sa očekivanjima i svi oni koji su mislili drugačije (odnosno da će Petrokemija sama uvoziti plin ) su bili lakovjerni (svjesno ili nesvjesno) a zašto je tako napisano je 100-tine postova. .
Međutim ja tu ne vidim ništa loše (osobno sumnjam da je netko iz Petrokemije drugačije i mislio) već vjerujem da je Uprava koristilia legitimna sredstva da bi pritisnula INU u cilju postizanja što povoljnije cijene plina.
Generalno Petrokemiji je najbitnije imati kontinuiranu opskrbu plinom, a sve ostalo je prijašnja uprava sredila a ova samo nastavila.
Petrokemija je jedna od najefikasnijih postrojenja u svijetu, a puno, puno efikasnija od Ruskih i ostalih istočnih proizvođača umjetnog gnojiva.
Mislim da će se nova Uprava ubrzo suočiti sa izazovom zaliha koje rapidno rastu (problemi pada potražnje kako na tradicionalnim tržištima kao i pad potražnje u RH) , ali dok je nafta oko 100$ postoje objektivna očekivanja da će potražnja za umjetnim gnojivima biti optimalna da bi se prodalo sve što se proizvede i zaradi koliko se planiralo. .
Najzanimljivije od svega što potražnja za hranom nije usamljeni i najvažniji čimbenik potražnje za umjetnim gnojivima već vrlo bitnu kariku u definiranju potražnje ima cijena nafte i potreba za proizvodnjom bio disela.
Što se tiče poslovanja mislim da će u zadnjem kvartalu doći do promjene trenda što se tiče profitabilnosti, a što se tiče cijene dionice mislim da to neće imati ama baš nikave veze , jer ionako istu kontorliraju veliki igrači koji mogu istu dignuti u nebo ili zakucati u ponor bez obzira na fundamente koji nikada nisu bili uptini.
Osobno mislim da je dionica PTKM-R-A značajno potcjenjena u odnosu na svjetske proizvođače umjetnih gnojiva, također imam interes da cijena dionice ptkm-r-a raste.
tu bi se slozio sa kolegom goranom trenutno se etvaraju zalihe jer cijena gnoja vani neide u prilog ovu dionicu znacajno moze pokrenuti privatizacija za koju osobno smatram da je neminovna vec sljedece godine
POTPISAN UGOVOR ZA ISPORUKU PLINA
Wednesday, December 07, 2011
Petrokemija d.d. potpisala je jučer dvogodišnji ugovor za isporuku prirodnog plina s tvrtkom Prirodni plin d.o.o., članicom INA grupe. Ugovor osigurava isporuku 650 milijuna kubnih metara prirodnog plina godišnje u 2012. i u 2013., što je na razini dosadašnjih godina. U ime Prirodnog plina ugovor je potpisala Davorka Tancer, direktorica tvrtke, a u ime Petrokemije Josip Jagušt, predsjednik Uprave, i Nenad Marinović, član Uprave tvrtke. Postignuti uvjeti ocijenjeni su kao zadovoljavajući za obje strane. Ugovorom je predviđena realizacija remonta u Petrokemiji u siječnju mjesecu 2012. i 2013. godine.
Čim je i ovako na stranicama ptkm, onda su uvjeti i zadovoljavajući(profitabilni)!
http://www.petrokemija.hr/Default.aspx?tabid=52
POTPISAN UGOVOR ZA ISPORUKU PLINA
Wednesday, December 07, 2011
Petrokemija d.d. potpisala je jučer dvogodišnji ugovor za isporuku prirodnog plina s tvrtkom Prirodni plin d.o.o., članicom INA grupe. Ugovor osigurava isporuku 650 milijuna kubnih metara prirodnog plina godišnje u 2012. i u 2013., što je na razini dosadašnjih godina. U ime Prirodnog plina ugovor je potpisala Davorka Tancer, direktorica tvrtke, a u ime Petrokemije Josip Jagušt, predsjednik Uprave, i Nenad Marinović, član Uprave tvrtke. Postignuti uvjeti ocijenjeni su kao zadovoljavajući za obje strane. Ugovorom je predviđena realizacija remonta u Petrokemiji u siječnju mjesecu 2012. i 2013. godine.
Čim je i ovako na stranicama ptkm, onda su uvjeti i zadovoljavajući(profitabilni)!
http://www.petrokemija.hr/Default.aspx?tabid=52
zadovoljavajuće može svašta značiti….bilo bi dobro kada bi bili malo precizniji….ali recimo, i da jeste (a vjerujem da jeste) povoljniji ugovor to ne bi rekao nitko, a posebno Prirodni plin, jer bi tada priznao da je do sada derao PTKM i sad joj je odlučio dati nižu cijenu….
sve će pokazati izvješće za prvi kvartal…a do tada ima dosta….