PTKM ove za ova 3 kvartala ima EPS od 35kn po dionici.
očekujem da će 4Q biti najbolji od svih tako da će za 2011 zarada biti 50kn po dionici.
dakle na ovoj cijeni P/E 4.za firmu sa ovakvim potencijalom???
a kad se riješi stvar s plinom mislim da će ptkm bez problema zarađivati cca 70-100kn godišnje po dionici.vrijeme će reći svoje, vidjet ćemo ko će na kraju biti u pravu.
ko neće kupiti i ne zanima ga dionica, svaka čast.razumijem, svako ima svoju strategiju, i svoje izračune, svoje dvojbe.ali svjesno lagati s namjerom da se opet kupi koju kunu niže, nagovarati na prodaju, a biti na bidu, to je ispod svakog nivoa.alfone, jako si pokvaren čovjek, ali nema veze.ovo što radiš je utuživo!!
veliki preokret za ovu firmu….P/E od 4 ili 5 je neodrživ sam po sebi.
izgleda da firmu opterećuju nešto viši transportni troškovi za inozemstvo gdje u 3. i 4. kvartalu obično više izveze, te nije mogla napraviti 40 milijuna dobiti za ovaj kvartal (jer bi trebala pošto su cijene gnojiva bila više nego u 2.kvartalu-upravo na toj logici netko je mislio da bi dobit mogla biti 50 milijuna kuna)…za sada 33.5 je sasvim dovoljno…
Ako se napravi dobar ugovor za plin moglo bi se uštedjeti minimum 50 milijuna kuna. I zato mislim da cijena neće ići dolje, kao prije.
Cijena gnojiva će ići gore…a ako neko oće drukat na dolje, neka samo izvoli…
Ako ovo bude firma koja bude pravila 150-200 milja kuna dobiti godišnji, neka samo drukaju.
Treba samo gledati cijenu gnojiva vani i lož ulja, tj. viditi kako će se riješiti novi ugovor za plin za iduću i naredne godine.
cijena UREJE Egipat
23.rujan $545 USD/HRK 5.55
30.rujan $530 USD/HRK 5.54
7.listopad $490 USD/HRK 5.56
14.listopad $502 USD/HRK 5.39
21.listopad $506 USD/HRK 5.38
28.listopada $524 USD/HRK 5.28
http://www.fertilizerworks.com/fertreport/pdf/2011/Profercy-111028.pdf
rezultat odličan! mogao je i bolji, ali ovo je super. Ako nam pojeftini plin iduće godine, ovo je dionica sa velikim potencijalom. Važno je da je firma profitabilna….cijena tada može ići samo gore. Ako se profitabilnost održi (a vjerujem da hoće), biti će ovo najbolja dividendna dionica na ZSE.
Iako ne valja miješati kruške i jabuke, odnosno uspoređivati različite sektore, zbog iznimno negativnog imidža kojeg PTKM uživa u većem dijelu nezainteresirane javnosti (komunistički mastodont, rođeni gubitaš koji preživljava samo zbog državne pomoći…), evo još jedna površna, ali upečatljiva usporedba:
LURA-R-A
Zarada 3q: 81.172.000 kn
Mcap: 2.010.000.000 kn
PODR-R-A
Zarada 3q:100.169.000 kn
Mcap: 1.357.753 kn
KOE-R-A
Zarada 3q:101.087.000
Mcap: 1.319.497
Da ne duljim, ima tu i janaf i ad plastika itd…
PTKM-R-A
Zarada 3q:114.719.000
Mcap:651.518
Zašto je PTKM toliko diskontirana u odnosu na ostale tvrtke?
U revizorskom izvješću na 2010. godinu za PTKM postoji upozorenje da ukoliko cijene plina ostanu visoke vremenski neograničeno poslovanje dolaze u pitanje, što je inače revizorski izraz za veliku mogućnost stečaja. Koji se očito nije dogodio.
Naprotiv, ovogodišnji rezultati PTKM su nezapamćeni, a iako je dobit već sada nadmašila najveću ostvarenu dobit u povijesti poslovanja (2007. 77,7 milja kuna) cijena je još uvijek 60 posto ili više diskontirana u odnosu na all time high (najava Sanadera da će je privatizirati od prije cca tri godine).
No, PTKM je danas na 200 kn umjesto na najmanje 330 kn iz prostog razloga zato što još uvijek nije u fokusu ozbiljnijih ulagača, a nije u fokusu jer prema godišnjem izvješću iz 2010. godine predstavlja iznimnog gubitaša poput Diokija.
Do kraja ove godine trebai bismo doznati tko je novi (ili novi-stari) dobavljač plina za PTKM za iduće razdoblje (zanima nas i na koliko će se godina potpisati ugovor), a možda već tada procuri info o tome kolike će biti uštede, odnosno prednosti liberalizacije tržišta plina.
Ako ne tada, pozitivni učinci bit će poznati nakon 1q 2011., a tu negdje ili malo prije toga objavit će se i godišnji rezultati.
Uz sve rečeno, mislim da će se alfonci načekati svojih 150 kuna po dionici duže od nas koji (za početak) čekamo pišljivih 300 kuna.
PTKM.
Mislim da je Josip Jagušt drugi najznačajniji manager u Hrvatskoj . Bravo Josipe i svim radnicima Petrokemije.
Petrokemija je isporučila treći pozitivni kvartal u nizu . Znate već: čini se da smo do sada imali znatno pretjerano cijene s obzirom na teorijski tržišne, a od 1.1.2012. ti teorijski tržišni uvjeti postaju stvarnost.
Čini mi se da je skrivena i lijepa zaliha dobiti za Q4 jer su:
– cijene gnojiva i dalje vrlo visoke
– a proizvodnja je bila znatno veća od (jako visoke) prodaje u Q3, što valjda znači da će biti velikih realizacija profita u tom sravnavanju.
izvješće je fenomenalno. A jadno je i bijedno da naši profesionalni analitičari nisu uočili elementarnu logiku:
– rekordni ili iznimno velik izvoz i dakle proizvodnja (vidljivo iz izvještaja DZS o izvozu gnojiva)
– budući da vjerojatno postoji take-or-pay (puno za prazno, tj. minimalne količine) ugovor za plin, oportuno je na malim volumenima izvoziti čak i uz gubitak
– ali na velikim volumenima, kad se mora prijeći take-or-pay prag, jer on po naravi stvari ne može biti blizu mogućih maksimalnih količina, jasno je da će racionalni management (a uvjerili smo se da trenutna uprava PTKM to jest) izvoziti samo uz profit.
Veliki Fail! za naše analitičare koji to nisu ustanovili, još veći Fail! za one koji uopće ne prate PTKM (skoro svi) i, naravno još veći za one koji sad namjerno neće pratiti PTKM jer bi time ‘priznali’ da su pogriješili što ju nisu pratili do sada, a najveći onima koji će ju početi pratiti uz unaprijednu odluku da joj daju (javni ili whisper) ‘sell’ da na taj način eksplicitno probaju pomoći da se dokaže kako su bili u pravu.
Ali, jasno, bit će i onih racionalnih, koji nisu foteljaši, koji će ju početi racionalno pokrivati (a) jer im je to posao, a imaju neku minimalnu savjesnost i (b) jer im je to dobro za posao.
PTKM.
Mislim da je Josip Jagušt drugi najznačajniji manager u Hrvatskoj . Bravo Josipe i svim radnicima Petrokemije.
Petrokemija je isporučila treći pozitivni kvartal u nizu . Znate već: čini se da smo do sada imali znatno pretjerano cijene s obzirom na teorijski tržišne, a od 1.1.2012. ti teorijski tržišni uvjeti postaju stvarnost.
– a proizvodnja je bila znatno veća od (jako visoke) prodaje u Q3, što valjda znači da će biti velikih realizacija profita u tom sravnavanju.
izvješće je fenomenalno. A jadno je i bijedno da naši profesionalni analitičari nisu uočili elementarnu logiku:
– rekordni ili iznimno velik izvoz i dakle proizvodnja (vidljivo iz izvještaja DZS o izvozu gnojiva)
– budući da vjerojatno postoji take-or-pay (puno za prazno, tj. minimalne količine) ugovor za plin, oportuno je na malim volumenima izvoziti čak i uz gubitak
– ali na velikim volumenima, kad se mora prijeći take-or-pay prag, jer on po naravi stvari ne može biti blizu mogućih maksimalnih količina, jasno je da će racionalni management (a uvjerili smo se da trenutna uprava PTKM to jest) izvoziti samo uz profit.
Veliki Fail! za naše analitičare koji to nisu ustanovili, još veći Fail! za one koji uopće ne prate PTKM (skoro svi) i, naravno još veći za one koji sad namjerno neće pratiti PTKM jer bi time ‘priznali’ da su pogriješili što ju nisu pratili do sada, a najveći onima koji će ju početi pratiti uz unaprijednu odluku da joj daju (javni ili whisper) ‘sell’ da na taj način eksplicitno probaju pomoći da se dokaže kako su bili u pravu.
Ali, jasno, bit će i onih racionalnih, koji nisu foteljaši, koji će ju početi racionalno pokrivati (a) jer im je to posao, a imaju neku minimalnu savjesnost i (b) jer im je to dobro za posao.
osobno nemam ništa protiv Jagušta ,međutim ako pobijedi kukuriku koalicija mogao bi biti smijenjen…
Smijena gsp Jagušta svakako ne bi bila dobro prihvačena od dioničara PTKM pogotovo nakon ovako dobrih rezultata,međutim nova vlada će postavljat svoje igrače,bez obzira na posljedice …jedino ako mislite da će ponovno pobijedit HDZ… [bye]
PTKM.
osobno nemam ništa protiv Jagušta ,međutim ako pobijedi kukuriku koalicija mogao bi biti smijenjen…
[/quote]
Očekujete li u dogledno vrijeme privatizaciju?
Očekujete li da će PTKM pokrenuti praksu isplaćivanja dividende/i?
Pitanje je namijenjeno svima.
Srdačan pozdrav
Očekujete li u dogledno vrijeme privatizaciju?
Očekujete li da će PTKM pokrenuti praksu isplaćivanja dividende/i?
Pitanje je namijenjeno svima.
Srdačan pozdrav
Evo ja očekujem privatizaciju, ili očekujem da će se država početi ozbiljno baviti poslovanjem tvrtki u svom vlasništvu. Jednostavno je došlo do tog da su napokon oni koji o tom odlučuju shvatili da je ovakvo stanje neodrživo i tu će se bez obzira tko došao na vlast sutra morati pronaći neki model efikasnijeg upravljanja firmama u većinskom vlasništvu države.
Dividendu ne očekujem u skorijoj budućnosti, ali ako se pozitivno poslovanje nastavi kroz godinu dvije svakako.
Ali ono što stvarno očekujem je bar 40 kn EPS ove godine, minimalno toliko i sljedeće, novi ugovor o plinu… Ako to bude ostvarivo, onda mi i privatizacija i dividenda padaju u drugi plan, samo ću gledat koliki mi je P/E na prosječnom ulazu od 150 kn, kako raste book, smanjuje se dug.. i bit ću jako sretan 😀
Ta nije Kukuriku koalicija HDZ pa da smjenjuje sposobne a postavlja podobne……
Uvjeren sam da če nakon izbora biti povečan broj otkaza ravnim Marincima i Mravakima , a novih zaposlenja novih Jagušta i sličnih
Do sad ste trubili o rupi bez dna i gubitku PTKM sad kad je taj argument pao lovite se za slamke
Ta nije Kukuriku koalicija HDZ pa da smjenjuje sposobne a postavlja podobne……
Uvjeren sam da če nakon izbora biti povečan broj otkaza ravnim Marincima i Mravakima , a novih zaposlenja novih Jagušta i sličnih
Do sad ste trubili o rupi bez dna i gubitku PTKM sad kad je taj argument pao lovite se za slamke
Ovaj je članak samo za tebe(pametnjakoviću!),dobro ga pročitaj pa bi te zamolio da nakon toga pročitaš ponovno što si napisao… [thumbsup]
A ti Alfon pročitaj stvarnu poruku toga teksta iz 2010. što si linka, i zapitaj se zašto je došlo do kadrovskih promjena u PTKM 2010., ova uprava radi transparetno i tržišno, još kada plin se potpiše tržišno jer imamo podatke da yara ovisno od tvorinice ima plin od 1.65-2.15 Kn s PDv-om po m3 i to u Europi, kompletna trasformacija ptkm biti će izvršena i osigurana pristojna dobit, tebi jedino sada preostaje otvoreno drukati za pad što već činiš par mjeseci, a ozbiljnijm investitorima predstoji skupljanje dionica po cijenama koje su trenutne barem da netko ima koristi od tvoga drukanja…… [lol] [thumbsup]
A ti Alfon pročitaj stvarnu poruku toga teksta iz 2010. što si linka, i zapitaj se zašto je došlo do kadrovskih promjena u PTKM 2010., ova uprava radi transparetno i tržišno, još kada plin se potpiše tržišno jer imamo podatke da yara ovisno od tvorinice ima plin od 1.65-2.15 Kn s PDv-om po m3 i to u Europi, kompletna trasformacija ptkm biti će izvršena i osigurana pristojna dobit, tebi jedino sada preostaje otvoreno drukati za pad što već činiš par mjeseci, a ozbiljnijm investitorima predstoji skupljanje dionica po cijenama koje su trenutne……
Big sve sam ja dobro pročitao i prostudirao!Linić je zlopamtilo…dalje ti nemoram ništa pisat sve ti je jasno,,,sad će biti u PTKM brzog pospremanja
Zna se koje je objekte JACA pohodovala i za čije interese prezentirala u javnost i da ih sada USKOK provijerava …