Što ti znači dionica je u čvrstim rukama !?Tješiš se da će oni branit dionicu u slučaju pada,sjeti se 2008,kad je dionica roknula na cca 60 kn i onda su prvih 10 izgledali močno ali su ostali pasivni!
CROBEX definitivno ide na cca 1780 prvi otpor …
Francuzi su skoro pa dostigli duplo dno…a naše je na cca 1350 pa računaj koliko imamo prostora za pad…jeedino ako maštaš da smo mi gospodaraska velesila pa će nas kriza zaobić…
nije nagovor na kupnju,ni prodaju [thumbsup]
60, kažeš? Firma s očekivanih 3 milijarde kuna prihoda i 1h zaradom od 80 milijuna kuna imat će tržišnu kapitalizaciju od 200 milijuna kuna.
Cijenu dionice, kolega Alfon, najbolje brane fundamenti i perspektiva. PTKM ima oboje.
[/quote]
"jedna lasta ne čini prolječe "pa tako i fundamenti PTKM (koji su zbilja sasvim okay)
-Nema stranih ulagača ,pun Remetinec,kriza u EU pa i šire itd u ovom trenu imaju veći negativni utjecaj na burzu ,a to se i primječuje po trenutnim trgovinama ….moje mišljenje je da je previše ovih lošijih vijesti i da to ide dolje [thumbsup]
[/quote]
Puno je "globalnih" loših, ali je jednako tako puno dobrih "lokalnih" vijesti, od pozitivnih kvartala preko enormnog izvoza do vrhunske uprave tvornice, visokih cijena gnojiva i skorašnjih nižih cijena plina. Udio dionica u top10 raste, prosjek dionica u vlasništvu pojedinog ulagača se uduplao…
Ako će PTKM padati, padati manje od ostalih dionica.
Pošto je očito da želite kupiti dionice, budite dobri pa recite cijenu na kojoj vas interesiraju…
Što ti znači dionica je u čvrstim rukama !?Tješiš se da će oni branit dionicu u slučaju pada,sjeti se 2008,kad je dionica roknula na cca 60 kn i onda su prvih 10 izgledali močno ali su ostali pasivni!
Francuzi su skoro pa dostigli duplo dno…a naše je na cca 1350 pa računaj koliko imamo prostora za pad…jeedino ako maštaš da smo mi gospodaraska velesila pa će nas kriza zaobić…
60, kažeš? Firma s očekivanih 3 milijarde kuna prihoda i 1h zaradom od 80 milijuna kuna imat će tržišnu kapitalizaciju od 200 milijuna kuna.
Cijenu dionice, kolega Alfon, najbolje brane fundamenti i perspektiva. PTKM ima oboje.
[/quote]
"jedna lasta ne čini prolječe "pa tako i fundamenti PTKM (koji su zbilja sasvim okay)
-Nema stranih ulagača ,pun Remetinec,kriza u EU pa i šire itd u ovom trenu imaju veći negativni utjecaj na burzu ,a to se i primječuje po trenutnim trgovinama ….moje mišljenje je da je previše ovih lošijih vijesti i da to ide dolje [thumbsup]
[/quote]
Puno je "globalnih" loših, ali je jednako tako puno dobrih "lokalnih" vijesti, od pozitivnih kvartala preko enormnog izvoza do vrhunske uprave tvornice, visokih cijena gnojiva i skorašnjih nižih cijena plina. Udio dionica u top10 raste, prosjek dionica u vlasništvu pojedinog ulagača se uduplao…
Pošto je očito da želite kupiti dionice, budite dobri pa recite cijenu na kojoj vas interesiraju…
[/quote]
Da li postoji mogučnost da jedan od ovih iz top 10 -bankrotira!?
(crni scenarij,vani se događa svakodnevno …)naravno da ja to ne želim,ali…
u krizama kao što je zahvatila Grčku i sad Italiju i Francusku ne treba zatvarat oči…
Trenutnosam u kešu ,prve naznake promijene i potvrde trenda ja ulazim…
[thumbsup]
[/quote]
[/quote]
[/quote]
Da li postoji mogučnost da jedan od ovih iz top 10 -bankrotira!?
(crni scenarij,vani se događa svakodnevno …)naravno da ja to ne želim,ali…
u krizama kao što je zahvatila Grčku i sad Italiju i Francusku ne treba zatvarat oči…
Trenutnosam u kešu ,prve naznake promijene i potvrde trenda ja ulazim…
[thumbsup]
[/quote]
Trenutnosam u kešu ,prve naznake promijene i potvrde trenda ja ulazim…a onda ti ostane kić… [tongue]
Evo malo i "globalnih" dobrih vijesti:
http://www.bloomberg.com/news/2011-09-13/hsbc-raises-potash-price-estimate-scarcity-to-last-into-2013.html?cmpid=yhoo
20% veća cijena gnojiva i 20% manja cijena plina… Ih, brate, samo da ne bude nuklearnog rata. 😀
http://trzistakapitala.wordpress.com/
Komentar Ne nada Ba kića
6.A PTKM.
– Mcap je 573 mil. kn, mislim da možemo očekivati oko 3 mlrd. kuna prihoda ove godine (!)
– Dva lijepo profitabilna kvartala, a s obzirom na cijene na tržištu gnojiva, teško mi je za pretpostaviti da i treći kvartal ne bi bio pozitivan – u tom slučaju, to bi bilo tri pozitivna kvartala u nizu, nešto što od PTKM nismo doživjeli dugi niz godina:
Image Hosted by ImageShack.us
– Ali svi oni koji prate tu dionicu znaju da su na pomolu izvanredno značajni događaji, možda i najznačajniji u povijesti firme – slobodno ugovaranje dobavljača plina od 1.1.2012., što bi moglo valorizirati poziciju PTKM kao najvećeg potrošača plina u regiji i k tome anticikličkog
– I svakako jako važne stvari: Petrokemiju sada vodi g. Jagušt. Mislim da je on odličan. Mislim da je skroman, ali radišan i znalac. Nazvao sam ga neki dan da pitam mogu li ikako pomoći i saznao da čovjek nije bio na godišnjem. Koji drugi hrvatski manager nije bio na godišnjem? Mislim također da je predsjednik NO, g. Klaus, odličan. Ali najvažnije za primjetiti je: tijekom 2009. je PTKM ostvarila velike gubitke (na zalihama). Nismo nikad saznali (i lako moguće da nećemo) kako i zašto. Je li netko ‘nakrcao’ PTKM sirovinama po velikim cijenama, je li bilo namjere, ili samo blentavosti ili naprosto skup objektivnih okolnosti (sam smatram da se to moglo izbjeći).
U svakom slučaju, tadašnji PU je smijenjen, ali – zanimljivo – i član uprave za komercijalne poslove je nedavno zamijenjen u tišini. Očekujem odlično razdoblje za PTKM i javno se zahvaljujem aktualnom vodstvu Petrokemije za dosadašnje rezultate, uz želju da u budućnosti upravljački preuzmu nekog drugog državnog gubitaša (naravno, nakon što osiguraju dostojnu zamjenu na ovom mjestu).
Čini se stoga da ovi sada vidljivi bilančni pokazatelji, uz sada zantno komotniju poziciju na razini novca (i jasnoj mogućnosti njegove pribave, jer je cijela bilanca prilično zdrava), mogu lako dovesti do izuzetno uvjerljivih pokazatelja na razini dobiti i toka novca od operacija.
http://trzistakapitala.wordpress.com/
Komentar Ne nada Ba kića
6.A PTKM.
– Mcap je 573 mil. kn, mislim da možemo očekivati oko 3 mlrd. kuna prihoda ove godine (!)
– Dva lijepo profitabilna kvartala, a s obzirom na cijene na tržištu gnojiva, teško mi je za pretpostaviti da i treći kvartal ne bi bio pozitivan – u tom slučaju, to bi bilo tri pozitivna kvartala u nizu, nešto što od PTKM nismo doživjeli dugi niz godina:
Image Hosted by ImageShack.us
– Ali svi oni koji prate tu dionicu znaju da su na pomolu izvanredno značajni događaji, možda i najznačajniji u povijesti firme – slobodno ugovaranje dobavljača plina od 1.1.2012., što bi moglo valorizirati poziciju PTKM kao najvećeg potrošača plina u regiji i k tome anticikličkog
– I svakako jako važne stvari: Petrokemiju sada vodi g. Jagušt. Mislim da je on odličan. Mislim da je skroman, ali radišan i znalac. Nazvao sam ga neki dan da pitam mogu li ikako pomoći i saznao da čovjek nije bio na godišnjem. Koji drugi hrvatski manager nije bio na godišnjem? Mislim također da je predsjednik NO, g. Klaus, odličan. Ali najvažnije za primjetiti je: tijekom 2009. je PTKM ostvarila velike gubitke (na zalihama). Nismo nikad saznali (i lako moguće da nećemo) kako i zašto. Je li netko ‘nakrcao’ PTKM sirovinama po velikim cijenama, je li bilo namjere, ili samo blentavosti ili naprosto skup objektivnih okolnosti (sam smatram da se to moglo izbjeći).
U svakom slučaju, tadašnji PU je smijenjen, ali – zanimljivo – i član uprave za komercijalne poslove je nedavno zamijenjen u tišini. Očekujem odlično razdoblje za PTKM i javno se zahvaljujem aktualnom vodstvu Petrokemije za dosadašnje rezultate, uz želju da u budućnosti upravljački preuzmu nekog drugog državnog gubitaša (naravno, nakon što osiguraju dostojnu zamjenu na ovom mjestu).
Čini se stoga da ovi sada vidljivi bilančni pokazatelji, uz sada zantno komotniju poziciju na razini novca (i jasnoj mogućnosti njegove pribave, jer je cijela bilanca prilično zdrava), mogu lako dovesti do izuzetno uvjerljivih pokazatelja na razini dobiti i toka novca od operacija.
Trenutno cijena Urea gnojiva u izvozu je oko 2900 po toni gnojiva dok u RH bez PDV-a je 2767.67
Za odličan 1 kvartal odgovorna je cijena gnojiva u RH, za drugi kvartal odgovoran je i izvoz jer došlo je do porasta cijena gnojia od 30 posto
a za odličan 3q odgovoran je izvoz koji je preko 80 posto od ukupne prodaje 3q, veća cijena gnojiva, ali i veća vrijednost dolara……
http://www.petrokemija.hr/Portals/0/Cjenici/Cjenik01042011.jpg
PETROKEMIJA D.D./REDOVNA DIONICA PTKM-R-A
Vlasnik/nositelj računa Stanje [%] Vrsta računa Mjesto
1. MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA 869.396 26,02 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
2. REPUBLIKA HRVATSKA 822.346 24,61 Zast. račun ZAGREB, HRVATSKA
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND 184.883 5,53 Skrb. račun SPLIT, HRVATSKA
4. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE OBVEZNI MIROVINSKI FOND 160.549 4,81 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
5. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 148.064 4,43 Skrb. račun SPLIT, HRVATSKA
6. HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D./KAPITALNI FOND D.D. 95.273 2,85 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
7. BA KIĆ NENAD 89.295 2,67 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA +400
8. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ PROFIT DOBROVOLJNI MIROVINSKI FOND 72.462 2,17 Skrb. račun SPLIT, HRVATSKA
9. PBZ D.D. 50.505 1,51 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
10. PBZ D.D. 27.106 0,81 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
Ukupno: 75,42
Gospodin Bakić lijepo opisuje trenutnu situaciju u ptkm i to potkrepljuje grafičkom analizom koja vrlo jasno pokazuje stravičnu podcjenjenost dionice.
Uglavnom ovo je prvi put u svojoj povijesti dakle unatrag preko 40 godina da ptkm pokazuje svoj potencijal. Trenutno poslovanje je prilično dobro i mislim da ovako jake firme trenutno nema u Hrvatskoj. Ova firma je jedina sposobna svoj proizvod izvesti na sve svjetske kontinente osim vjerovatno Australije. Trenutna poslovna garnitura zaustavila je problematičan način poslovanja i sav onaj potencijal koji su mnogi prepoznali dolazi do izražaja. Vjerujem da će ove godine biti isporučeno preko 1 250 000 tona raznih gnojiva što znači da tvornica radi sa 100% kapaciteta. Doduše neki pogoni ne rade, ali mislim da to ne igra preveliku ulogu u trenutnom poslovanju. Svakako pohvale Upravi (najzaslužniji gosp. Jagušt) i smatram da ukoliko održi ovaj trend zaslužuje određen postotak od neto dobiti kao nagradu za trud. Sve ono što su bivše Uprave sticale na čudan način ovom gospodinu treba ponuditi legalno preko bonusa. Vjerujem da bi svi dioničari to podržali i to treba postati obrazac poslovanja u Hrvatskoj. Ovo je možda prvi primjer koji govori kako trebaju poslovati tvrtke u hrvatskom vlasništvu i da dobit ostaje u Hrvatskoj. Suludo je da nam je trebalo preko 20 godina da to shvatimo i zemlju dotjeramo u totalni bankrot. Sa ovakvim poslovanjem ne treba nam nikakav strateški partner jer će s ovim poslovanjem svi uskoro biti zadovoljni. Vjerujem da nije daleko dan kada će ova tvrtka isplaćivati veliku dividendu jer očekujem dobit od 50 milja eura u skoroj budućnosti. Tako će biti svi dioničari zadovoljni jer će to cijenu dići tamo gdje i treba biti a to je preko 1000 kuna po dionici.
Ova tvrtka ima i priliku postati prva veća investicija u Hrvatskoj u krizna vremena. Kapacitete svakako treba povećati jer se sve može prodati. Povrat investicije je siguran i to je jedino što može izvući ovu zemlju. Ulaganje u industriju i to ovakvu koja je na najvišem svjetskom nivou.
živjeli.
Big sječaš se DLKV na cca 300 kn ,,,odjednom nevjerovatno puno novih poslova u inozemstvu…o firmi sve naj.itd.itd dok se ekipa nije iskrcala . . . s istim ugovorima tren.cijena cca bijednih 180 kn !
Čini mi se da se i ovdje priprema isti scenario,nevjerovatno PTKM"odjednom"radi pozitivno ,miliona viška ko u priči,svi ju samo hvale, od jace pa nadolje,,,a o donedavnim gubicima i odgovornosti uprava ni riječi!?
Pretpostavka je kad dobri rezultati dolaze preko "noći "tako mogu preko noći i nestati ,a onda će biti plača …
i još jedan detalj vezan za prvih 10,sjetimo se 2008 HYPA i njehovog rasturanja-rasprodaje portfelja…paralela danas s krizom Grčke odnosno najveće izloženosti Francuskih banaka i SOCIETE -GENERALE…hmm
moje osobno razmišljanje na glas ,nije nagovor na prodaju ,ili kupnju [cool] [cool] [cool]
hrvatski radio – emisija "profit" gospodin bakić emisija upravo završila.
Big sječaš se DLKV na cca 300 kn
Alfon, sjećaš se ATPL na 300? Bila je na rubu stečaja, kad odjednom, počela zarađivati stotine milijuna. Pa što se to moglo dogoditi? Da nisu možda skočile vozarine, recimo, ili cijena čelika ili oboje?
SAsvim je legitimno drukati na pad, ali dajte to malo inteligentnije… 😉
Alfon, sjećaš se ATPL na 300? Bila je na rubu stečaja, kad odjednom, počela zarađivati stotine milijuna. Pa što se to moglo dogoditi? Da nisu možda skočile vozarine, recimo, ili cijena čelika ili oboje?
ATPL-JE U BANANI-milione koje spominješ uprihodovali su rasprodajom brodova
nisam ti ja zabio komad [bye]