PTKM je jedna od best buy dionica(uz još neke) zašto je tako
upravo jer samo promjenom dobavljača plina dolazi se do odličnih rezutata!
Evo bilančno vidim da taj podatak nije uočen…….
http://zse.hr/userdocsimages/financ/PTKM-fin2011-1H-NotREV-K-HR.xls
http://zse.hr/userdocsimages/financ/PTKM-fin2011-1Q-NotREV-K-HR.xls
Pogledajmo stanje na dan 31.03. kratkoročne obveze bile su 754 milijun Kn, dugoročne fixne 62 milijuna da bi 30.06 kratkoročne obveze smanjili na 665 milijun Kn, dakle obveze su smanili za 89 milijuna Kn
i ostvarili dobit u iznosu od 41 852 000 Kn a ukupno u prvom polugodištu 81 milijun Kn, potencijal dionice stvarno je uočljiv pogoto jer imamo podatke kako je visoka cijena plina za PTKM, nadalje 3q je izvozni kvartal po svemu ćemo i ovdje imati rezultate kakve PTKM zaslužuje, očekujem minimalno 60 milijuna Kn dobiti do maximalno 130 milijuna Kn možda čak i više, zašto tako visoku dobit, cijena gnojiva vani je narasla 25 posto i prosječna cijena je toliko veća jer prosječna cijena u prvih 6 mjeseci je 396 dolara po toni, trenutno je 490 jer gnojivo koje se izvozi je UREA,
25 posto većih prihoda iz izvoza u 2q značilo bi ukupne prihode 843 milijuna Kn, rashode su bili na 712 milijuna, čista dobit bi bila 131 milijun Kn, i upravo zbog toga prije očekujem dobit oko 80 milijuna Kn u 3q, znatno smanjivanje kratkoročnih obveza, i raspetljavanje klupka u vezi plina!
Ovo nije nagovor na kupnju niti prodaju…………ovo je subjektivno mišljenje
Big sve što si napisao za PTM je ok,rezultati neće pobijeć niti ih netko želi umanjit… [thumbsup]
Međutim ovo što ti u ovom trenu iznosiš bitnije je za radnike nego za dioničare…Mi smo(ulagači burze…)) na prvoj liniji,,,dodre vijesti-loše odma udare po đepu pa itekako moramo biti oprezni!
Pa na kraju i ulažemo da bi zaradili ,a ne "pusili",odnosno ne želimo biti karitas!?
Svi znamo ( !?) da burze reagiraju na bombastične vijesti,a one su upravo ovih dana prisutne u tolikoj mjeri da se na veliko priča o još jednoj krizi,a šta to znači za nas dovoljno je pogledati graf PTKM 2008/2009!
I svatko tko upozorava na trenutne činjenice ne mora odma značit da druka ,već razmijenu mišljenja-pogleda u strategiji i psihologiji ulagatelja … [bye]
Ovo je bitno drugačije nego 2008./2009. i cijena PTKM je pala jer su pale cijene žitarica, od pšenice pa do kukuruza a kasnije sve je imalo refleksiju na cijenu gnojiva, ali sada imamo jučerašnje podatke gdje je proizvodnja u americi podbacila kod soje i pšenice, iako kukuruz nije, ali upravo zbog povelike potražnje iz Kine i Indije, te sušnog vremena cijena je na visokim razinama, automatski i cijena gnojiva postaje fixna, bez obzira na pad cijene plina! Stoga sama promjena dobavljača plina mijenja profitabilnost npr. ptkm uz redovitu maržu ove godine profit od ptkm bi mogao biti oko 240 milijuna Kn, još i ostvari npr. ušteda na plinu u iznosu od 300-400 milijuna Kn, dakle i u doba krize nešto raste, dok nešto pada, dakle treba izvšiti selekciju!
Zašto cijene kukuruza, i pšenice rastu? Inače ove godine očekuje se rekordna proizvodnja kukuruza
Upravo zbog vrućina i sušnog vremena koji djeluje loše na soju smanjuju urod od 8 posto, pšenice je 6 posto manje nego prošle godine…..
VIše informacija na
http://www.nass.usda.gov/Newsroom/2011/08_11_2011.asp
08.08. 2011 protrgovano 8.342 bez promjena u TOP 10.
BB…dal se ti ne čini da si nabacio malo velike cifre….
več profit od 240M mislim da je nemoguč….ušteda što se tiče plina…ajd možda al siguro ne ove godine..zar nije moguč ugovor tek u Q4….a za drugu godinu…?? ko zna šta če bit tada…možda cijene gnojiva opet padnu….
al sve u svemu ako nastave tempom + 40M po Q ja san [proud]
več profit od 240M mislim da je nemoguč….ušteda što se tiče plina…ajd možda al siguro ne ove godine..zar nije moguč ugovor tek u Q4….a za drugu godinu…?? ko zna šta če bit tada…možda cijene gnojiva opet padnu….
Pogledaj bilancu za od 4q 2010. pa 1q i 2q 2011, PTKM je u roku 6 mjeseci smanjila svoje obveze za 128 milijuna Kn i ostvarila dobit u iznosu od 81 milijun Kn…….. Dakle generirali +208 milijuna Kn, ostvaruje se kao u snu, samo mora se prepoznati
Pogledaj bilancu za od 4q 2010. pa 1q i 2q 2011, PTKM je u roku 6 mjeseci smanjila svoje obveze za 128 milijuna Kn i ostvarila dobit u iznosu od 81 milijun Kn…….. Dakle generirali +208 milijuna Kn, ostvaruje se kao u snu, samo mora se prepoznati
[/quote]
Cisto iskrivljavanje istine…
taj dug koji si vratili su i imali, te novce su posudili i sada vratili, nisu zaradili 208 mil kn
nevjerojatno, bigbos mulja i laže na skoro svim temama na kojima piše! ne bi me čudilo da ga uskoro i HANFA malo propita??
[/quote]
Kao prvo dug ne možeš vraćati ako ne zaradiš!!! Znači zaradili su pa su ga vratili
Dodatni komentar:
Očito da muljam kada pišem kako stoji u bilanci inače nisam uključio i amortizaciju dakle u prvih 6 mjeseci su u plusu 256 milijuna Kn……
[/quote]
Kao prvo dug ne možeš vraćati ako ne zaradiš!!!
Dodatni komentar:
Očito da muljam kada pišem kako stoji u bilanci inače nisam uključio i amortizaciju dakle u prvih 6 mjeseci su u plusu 256 milijuna Kn……
[/quote]
Bože mili
Dakle ja od tebe posudim 200 kn..i imam tih 200 kn zaradim još 50 i imam 250..vratim tih 200 kn , koje nisam zaradio, vec posudio od tebe..ne znam jel ti trebam više crtati, jer ako to ne mozes shvatiti, dalje ne znam sto bih rekao…
Vidim da si i amortizaciju poceo pripisivati dobiti…a ce ptkm s tom izamortiziranom imovinom??’
Prodati ju nekome? Pa nisu to brodovi
UŽAS UŽAS UŽAS koliko bespotrebno drukaš
Imam puno ptkm i u interesu mi je da raste i radi sve bolje, ali ovakve budalaštine ne mogu citati [bye]
Prije ikakvog zakljucivanja potrebno je odgovoriti na pitanja. Za sto je posudeni novac sluzio? Hoce li biti potrebe zaduzivati se u buducnosti i zbog cega?
Ako je taj iznos potrosen recimo na nesto jednokratno onda bih ja rekao da BigBossova racunica stoji.
Ako je novac potrosen na redovno poslovanje i bit ce potrebe ponovno se zaduzivat onda ne stoji.