http://www.poslovni.hr/vijesti/osigurao-kod-banaka-2-mlrd-eura-i-cilja-od-belgije-do-turske–182603.aspx
…a ima li ovo smisla i veze sa ovim???????????????????????
"Agrokor je najveći pojedinačni proizvođač pšenice u Hrvatskoj i u interesu nam je da njezina otkupna cijena bude visoka. "
"Agrokor će ove godine proizvesti 45.000 tona pšenice te otkupiti još oko 50.000 tona."
ovo me je baš nasmijalo…rijetko gdje mogu nać tako dobar vic….da onaj koji otkupljuje hoće veću cijenu…haha
hare evo ti stotka da se bolje osječaš, ja se osječam bolje sa zaradom u rukama…
vrijeme je… za dizanje ljestvice… opet [lol]
hvala ni na čemu iako bih bio sretniji da nas Janezi ne hebu na temu PTKM.
A ove kokošare i sjecikese iz Agrokora bih najradije vidio u pržunu na čelu sa vrhovnim prodavačem magle. Možda upravo sad prazne neko skladište, ja kad vidim ono veliko K(onzum) reagiram uvjetnim refleksom grčevitog stiskanja novčanika.
http://www.poslovni.hr/vijesti/osigurao-kod-banaka-2-mlrd-eura-i-cilja-od-belgije-do-turske–182603.aspx
…a ima li ovo smisla i veze sa ovim???????????????????????
"Agrokor je najveći pojedinačni proizvođač pšenice u Hrvatskoj i u interesu nam je da njezina otkupna cijena bude visoka. "
"Agrokor će ove godine proizvesti 45.000 tona pšenice te otkupiti još oko 50.000 tona."
ovo me je baš nasmijalo…rijetko gdje mogu nać tako dobar vic….da onaj koji otkupljuje hoće veću cijenu…haha
[/quote]
A što ti nije jasno
Agrokor je proizvođač pšenice i u interesu mu je da otkupna cijena bude velika, da onaj koji je otkupi dobro za nju i plati.
koliko ima ovih skrivenih na 200,02kn?
Nije skriveni nalog
Kako to da bas u zadnjih 30 sekundi trgovanja bas dvije 106-ice idu rusiti cijenu? Mislim ono, prestrasno vise kako se manipulira cijenom koristeci 106-ice.
Oznaka Vrijeme Cijena Količina
PTKM-R-A 15:59:51 200,08 106
PTKM-R-A 15:59:45 204,39 5
PTKM-R-A 15:59:32 200,06 86
PTKM-R-A 15:59:32 200,07 20
PTKM-R-A 15:48:42 204,39 24
PTKM-R-A 15:48:42 202,90 60
PTKM-R-A 15:48:42 202,50 25
PTKM-R-A 15:48:42 201,90 54
PTKM-R-A 15:48:42 201,80 37
Pa nema veze, prosjecna cijena je veca od jucerasnje, ide se prema 206,50 [smiley]. Samo tako neka nastavi 3 kune dnevno up up i ja cu zadovoljan biti, mozda i prodam prije 250, ak ce mi trebat za more ^_^.
Pa nema veze, prosjecna cijena je veca od jucerasnje, ide se prema 206,50 [smiley]. Samo tako neka nastavi 3 kune dnevno up up i ja cu zadovoljan biti, mozda i prodam prije 250, ak ce mi trebat za more ^_^.
Hvali more drž’ se gnojiva [proud]
Kretanje cijene Petrokemije zaista je impresivno u zadnja dva mjeseca sa razine od 150kn narasla je do impozantnih 209kn, sŠo dvoljno govori o očekivanjima od strane Petrokemiji, pa do promjene i nabave plina na tržištu. Petrokemija čija je vrijednost neupitna zaIsta je svih ovih godina bila poželjna udavača, ali braka nikako. Najvažnije je riješiti opskrbu plinom što prije i što povoljnije – težak zadatak, ali izvediv…Kada?! To je pitanje politike…
Iz priloga možemo vidjeti neutralno dno u 2009., koje paralelno slijedi iduće dva trendovska dna iza kojih slijedi nagla promjena trenda. Ukoliko nedavna kretanja uzmemo u obzir i poslovne rezultate u inozmestvu – možemo pretpostaviti da će Petrokemija izvozom pojačavati tržišnu poziciju u inozemstvu i smanjivati "amortizaciju" domaćeg tržišta. Kategorički kazano – istovremeno će se pitanje plina rješavati i kod Ine i kod Petrice jer će se morati naći neki kompromis, koji, možemo samo nagađati,ali duboko vejrujem da će se prilagoditii tržišnim uvjetima, ne prateći sadašnje cijene. Možemo kazati da će Petrokemija biti ono što treba biti, a razine cijena možemo samo pretpostaviti.
Najvažnije – Q2,Q3 i pitanje opsrke plina.
Politika tu ne smije diktirati svoje viđenje već tržišno odrediti cijene i naći najkvaitetnijeg i najprihvatljivijeg dobavljača plina.
Ne posjedujem dionice PTKM, ne preporučujem kupnju/prodaju dionica PTKM, već je ovo samo moje viđenje situacije.
Ina povećala cijene plina distributerima 14,2 posto
Plin će poskupjeti svim potrošačima osim kućanstvima i socijalnoj skrbi (za njih cijenu određuje Vlada), a prema prvim procjenama, maloprodajne će cijene porasti od 10 do 11 posto
Željko BUKŠA
Objavljeno: 06. 7. 2011. u 17:19 Zadnja izmjena: 06. 7. 2011. u 17:19
Ina je ovih dana ponovo povećala cijene prirodnog plina distributivnim tvrtkama koje tim energentom opskrbljuju sve potrošače osim tridesetak najvećih koji ga kupuju izravno s magistralnog transportnog sustava. Kako smo doznali od distributera, Ina im je cijenu za treće tromjesečje (srpanj, kolovoz i rujan) povećala za 14,2 posto. Međutim, to se poskupljenje odnosi samo na ugovor kojim od Inine tvrtke Prirodni plin kupuju plin za tzv. povlaštene kupce (koji mogu birati opskrbljivača), a ne na drugi kojim distributeri kupuju plin za kućanstva i socijalnu skrb. Naime, cijenu za tu kategoriju potrošača određuje Vlada i ona se neće mijenjati, dok će tzv. povlaštenim kupcima maloprodajna cijena prirodnog plina zbog ovog poskupljenja, prema najavama distributera, porasti od 10 do 11 posto.
FOTO: VJESNIKOVA ARHIVA
Ina je za isti postotak povećala i cijenu za tridesetak najvećih potrošača (među njima su HEP i Petrokemija), koji plin kupuju izravno s transportnog sustava, ali su je, navode, kao i dosad umanjili zbog u ugovorima predviđenih popusta koje te tvrtke dobivaju zbog velike količine plina koju kupuju.
Ina je novo poskupljenje kupcima objasnila podacima da je trošak 1000 kubika plina s 437 dolara iz prvog tromjesečja u drugom povećan na 499 dolara, objašnjava Pavao Vujnovac, direktor Prvog plinarskog društva iz Vukovara.
Naime, ugovor Ine i distributera predviđa da se cijena plina svaka tri mjeseca računa na temelju prosječne cijene nafte na mediteranskom tržištu u devet mjeseci koji prethode izračunu nove cijene plina. Zbog toga se rast cijena nafte zbog problema u Libiji i drugim arapskim državama sada ‘prelio’ na cijene plina. Porast kunske maloprodajne cijene za krajnje potrošače donekle je kompenzirao jedino nešto slabiji dolar, jer se svaki mjesec izračunava tečaj dolara i kune.
Budući da distributeri zbog premalih naknada i rasta troškova nemaju prostora za uštede, nego su štoviše u gubicima ili oko nule, poskupljenje moraju prebaciti na krajnje kupce. Tako, na primjer, Vujnovac navodi da će njihove maloprodajne cijene porasti oko 11 posto, a 10 do 11 posto će ih povećati i varaždinski Termoplin, kaže njegov direktor Ivan Topolnjak. Pritom napominje da će se točne cijene znati tek krajem srpnja kada će znati Plinacrove troškove transporta i skladištenja plina, njegovu ogrijevnu vrijednost i PDV.
Obojica upozoravaju da je jako teško normalno poslovati s već godinama nepromijenjenim distributivnim maržama zbog čega su mnogi distributeri ‘na rubu’. »Tražili smo već nekoliko puta njihovo povećanje od Hrvatske energetske regulatorne agencije, ali bez ikakva uspjeha, tako da se i Termoplin, kao jedan od najvećih distributera u Hrvatskoj, izvlači samo zahvaljujući drugim djelatnostima«, kaže Topolnjak.
Koliko će poskupljenje dočekati kupce plina na distributivnom sustavu teško je procijeniti, jer svaki distributer ima svoju formulu za izračun cijene plina, s obzirom na specifičnosti mreže i poslovanja, zbog čega gotovo svi imaju različite maloprodajne cijene.