i da nebude nebitno ovo su ljetni mjeseci i trnutno ptkm placa jeftinije plin nego sto je to bilo u prva tri mjeseca
i da nebude nebitno ovo su ljetni mjeseci i trnutno ptkm placa jeftinije plin nego sto je to bilo u prva tri mjeseca
očito su se zbog toga i odlučili na akcijsku prodaju RH gnojiva u 6mjesecu, ako je tako poslovni rezultat biti će bolji od svih očekivanja(glavni uvjet je da je cijena plina manja nego u prva tri mjeseca)…
http://www.petrokemija.hr/Default.aspx?tabid=174
znam da 2007,2008 godine kad smo imali dobit izvoz je cini oko 50pct prihoda ptkm a i ove godine sa izvozom je situcija slicna na zalost postao sam prije dva mjeseca da je prko luke vukovar pretovarano za izvoz ptkm gnojivo,a i pratim podatke izvoza kemiskih proizvoda za 4mj.ove godine u iznosu od 207mil eura kako a to je trenutno povecanje od 26.5pct bolje nego prosle godine a osim diokia koji je u velikm problemima i saponije nevidim nekoga velikog proizvodjaca kemiskim proizvoda od ptkm,onako nemam tocan podatak ali trazim i pretpostavljam da je izvoz u ovome trenutku znacajan izvor prihoda za ptkm a to takodjer citam da je do kraja ovoga mjeseca ptkm izvezla za Ameoropu 25000 tona gnoja a to je samo jedna od firmi koja radi sa Ptkm
20. lipanj 2011.
Rast hrvatskog izvoza u prva četiri mjeseca
" Najveći utjecaj na ostvareni rast izvoza imao je izvoz naftnih derivata, kemijska industrija kod koje se isticao izvoz umjetnih gnojiva i plastičnih tvari u primarnim oblicima,"
http://www.poslovni.hr/vijesti/rast-hrvatskog-izvoza-u-prva-cetiri-mjeseca-181841.aspx
Dobro si pretpostavio…
[thumbsup]
Ovaj kvartal možemo očekivati prodaju u iznosu od 370-380 000 tona gnojiva, po prosječnoj cijeni od 450 dolara po toni, npk, urea, i Kan bez PDV-a po poneriranoj sredini u RH i za inozemstvo…… Prihod samo na osnovi gnojiva može se očekivati oko minimalno 870 milijuna Kn, za rashode možemo samo špekulirati, ovaj 2q ptkm bi mogla proizvesti oko 400 000 tona gnojiva, ako je cijena plina pala u 2q možemo očekivati odličan rezultat, a ako je rasla za nekoliko posto možemo očekivati plus od 20-30 milijuna Kn…. Vidjeti ćemo što će biti
Ključna stvar je izbor najpovoljnijeg dobavljača plina za sljedeću godinu bez oil linked relacije……..
Ovo nije nagovor na kupnju i prodaju ovo je subjektivno mišljenje
ajveći utjecaj na ostvareni rast izvoza imao je izvoz naftnih derivata, kemijska industrija kod koje se isticao izvoz umjetnih gnojiva i plastičnih tvari u primarnim oblicima, proizvodnja metala te izvoz otpada kod kojeg se najveći dio odnosi na otpadno željezo. Među djelatnostima čija je vrijednost izvoza izrazitije smanjena je rudarstvo i vađenje, odnosno izvoz zemnog plina čija je vrijednost smanjena za 34,6 posto. Kod uvoza je pak nastavljen blagi tren
link je sa danasnjeg poslovnog trnutno sve sto se proizvede ide u izvoz ttako je i u naredna dva kvartala s tim da ce nesto ostaviti i za jesensku sjetvu
Stvari su ovdje više nego dobre. Dnevni tempo prodaje gnoja je preko 4000 tona i mogli bi se približiti 400 000 prodanih tona u kvartalu. Prihod blizu 900 milja kuna. To je već respektabilno poslovanje i to će se daleko čuti. Koliko daleko saznati ćemo uskoro.
Najveći utjecaj na ostvareni rast izvoza imao je izvoz naftnih derivata, kemijska industrija
kod koje se isticao izvoz umjetnih gnojiva i plastičnih tvari u primarnim oblicima,
proizvodnja metala te izvoz otpada kod kojeg se najveći dio odnosi na otpadno željezo. Među
djelatnostima čija je vrijednost izvoza smanjena najviše se isticalo rudarstvo i vađenje, konkretnije
izvoz zemnog plina čija je vrijednost smanjena za 34,6%.
http://hgk.biznet.hr/hgk/fileovi/22212.pdf
Eto i podaci potvrđuju što i mi već znamo…….
Među djelatnostima čija je vrijednost izvoza smanjena najviše se isticalo rudarstvo i vađenje, konkretnije izvoz zemnog plina čija je vrijednost smanjena za 34,6%.
http://hgk.biznet.hr/hgk/fileovi/22212.pdf
Eto i podaci potvrđuju što i mi već znamo…….
[/quote]
Dodatak:
Ovo je drugi dio podatka koji govori koliko se ini isplati prodavati plin u RH, gdje je skuplji, a uopće nema interesa da ga izvozi zbog trenutačnog monopola……. Natječaj za dobavljača plina imati će većinski utjecaj na ostvarivanje normalne dobiti za ptkm koja bi trebala biti od 200-400 milijuna Kn godišnje…
Ono nije nagovor na kupnju niti prodaju, ovo je nagovor na držanje dionica..
ma eto kad me juce pitao kolik postotak ptkm izvozi u ove godine oko 75pct prihoda ici ce od izvoza po mojim podacima
očekujem nekih 300-350 tisuća tona u ovom kvartalu( daj bože da ste vi u pravu). petrica če i ove godine napraviti svojih 1.25-1.30 mil tona ali ono što je najbitnije je da do kraja godine imamo ovakvu stabilnu i visoku cijenu gnojiva na svjetskom tržištu.