PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ako malo pogledate Eurostat, podaci o cijenama plina naprosto su fascinantni.

Plin za kućanstva u Hrvatskoj je u drugoj polovici 2010. godine bio 8.5682 nečega, a prosjek EU27 bio je 12.0556.

Dakle, plin za kućanstva u Hrvatskoj je cca 30% jeftiniji od prosjeka. Odnosno, da bi se postigla EU cijena potrebno je poskupljenje od cca 40%.

Istovremeno, prosjek EU27 za industriju bio je 8.5451, a u Hrvatskoj 10.9455. Industrija dakle ima 28% veću cijenu plina od prosjeka.

Eto zato mnogi investitori počinju računati za sljedeću godinu, ako bi PTKM imala nižu cijenu plina za 28 posto, koliko bi kuna uštedila na plinu?

Znamo godišnje kupuje oko 680 milijuna m3 plina recimo po 2.2 Kn s PDV-om, a sljedeće godine uvesti će plin za 1,71 Kn s PDV-om

1,496 milijardi Kn će izdvojiti samo na plin ove godine
a sljedeće godine 1,162 milijardi Kn

Ušteda je 334 milijuna Kn samo na plinu, a sama tržišna kapitalizacija ptkm je 628 milijuna Kn, dakle P/E samo uključujući uštedu na plinu je 1,88

Ovo nije nagovor na kupnju niti prodaju, ovo je nagovor na držanje dionica……
[/quote]

PTKM plaća plin od 2,21 kune s PDV-om do 2,58 kuna ovisno od mjeseca do mjeseca. Ušteda sa novim dobavljačem plina biti će zastrašujuća i morala bi biti najmanje 40 milja eura, a vjerojatno će se i približiti i cifri od 50 milja. To će valorizirati vrijednost dionice na 4 znamenke.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

PTKM plaća plin od 2,21 kune s PDV-om do 2,58 kuna ovisno od mjeseca do mjeseca. Ušteda sa novim dobavljačem plina biti će zastrašujuća i morala bi biti najmanje 40 milja eura, a vjerojatno će se i približiti i cifri od 50 milja. To će valorizirati vrijednost dionice na 4 znamenke.

Mika, cijenim tvoj doprinos, a pogotovo vjeru u PTKM. Ali ajmo ovako – tvornica u većinskom državnom vlasništvu jednim potezom uštedjet će na rashodima 300 milijuna kuna, a za taj iznos automatski će se povećati dobit, a vrijednost podići na minimalno tri milijarde kuna, dakle na nešto malo manje od tisuću kuna po dionici, po nekoj konzervativnoj procjeni na P/E = 10.

Ne bih rekao da sve može proteći tako glatko. Kako plinski biznis još uvijek nije izdvojen iz Ine, a cijene plina kućanstvu su socijalne, MOL jednostavno ne može dopustiti da preuzme gubitaše, dakle tarifne kupce, a odrekne se profita na povlaštenima. Ne treba zaboraviti niti HEP. Ako Ini odu HEP i Ina, odlazi joj, čini mi se, 40% ukupne prodaje plina i što će onda?!

S druge strane, očekivati u izbornoj godini poskupljenje plina kućanstvima od kojih 40-ak posto prilično je nerealno očekivati. Dapače, teško je očekivati da će takvo poskupljenje odjednom uvesti i nova vlast. Taj proces ići će do srpnja 2013. godine. To su dvije godine gubitaka za koje niti država niti privatnici nemaju para.

Bojim se da imaš prevelika očekivanja, baš kao i Big Boss. Da postoji imalo šanse da se to ostvari, PTKM bi već sada bila na 500, ne dao Bog većeg zla.

Pričao sam s čovjekom iz plinskog biznisa, on ne može sa sigurnošću potvrditi da će alternativni dobavljač plina PTKM ponuditi imalo niže cijene od sadašnjih. Ono što može jest omogućiti dobavu tijekom zimskih mjeseci, što je jako dobra vijest koja bi se mogla "utopiti" uslijed ovakvih bombastičnih najava.

Zašto uostalom E.on surađuje s vukovarskom firmom čiji je osnivač tvrtka s 20 tisuća kuna početnog kapitala? Nije li to premali kapital za nekog tko želi vrtjeti stotine milijuna kuna godišnje?

Da se razumijemo – kamo sreće da PTKM dobiva plin po EU prosjeku, ako ne i po nižoj cijeni zbog velike domaće proizvodnje plina. No, preoptimistično mi je to očekivati u ovakvoj državi.

Poanta bi bila u sljedećem: Hoće li država kao većinski vlasnik PTKM dopustiti da firma životari (propasti ne može ako ništa drugo onda zbog Stožera za obranu) ili će joj omogućiti profitabilno poslovanje, koje više od svega ovisi o cijeni plina.

u svakom slucaju drzava nece ici na stetu Ptkm i to iz dva razloga 1.U njoj radi dobar dio Sisacko moslavacke zupanije sto direktno sto u koperaciji a to je i direktno glasacko tijelo do izbora.2 kronicni nedostatak novca u drzavnoj blagajni a ovo se trenutno moze jako dobro utopiti samo bilanca mora biti malo jaca kako bi moja baba rekla guske moraju biti debele za prodaju pa tako ovo sa novim dobavljacem plina samo svakom potencijalnom kupcu baca bubu u uho u svakom slucaju ostavlja mu mogucnost izbora novoga dobavljaca.Generalno gledajuci ovoj firmi trenutno mnoge cinjenice idu na ruku od cijene gnojna na svjetskom trzistu,do mogucnosti dobave pline od vise dobavljaca,od odlicnog q1,pa do outloka za buducnost,cijene hrane,moguca privatizacija u nekom razumnom periodu 2-3god,i da vas ne zamaram mislim da nije nikad bila u mogocnosti pokazati svoj puni potencijal vecinom je bila igracka odredjenih interesnih skuina ljudi a vjerujem da vrijedi vise od trenutne cijene

@ lebowski

Nema mi logike da u monopol uđu novi dobavljači, a da cijena ostane ista. To bi značilo da su E.ON i INA unaprijed dogovorili da neće biti spuštanja cijene za velike kupce. To je sigurno i kažnjivo.
MOL će svakako biti u problemima jer će ptkm otići drugom dobavljaču i ostaju im kućanstva koja plaćaju jeftin plin i imaju pušionu. MOL to može lako riješiti ako krene u kupnju ptkm. Tada zarađuje na jeftinom domaćem plinu i zarađuje na prodaji gnojiva. Neka ponude 1000 kuna po dionici i riješili su problem svih nas.
Dalje, postoje još neki igrači osim MOL-a i E.ON-a koji bi mogli ući u igru oko plina za Kutinu. Ti su jači od svih i spremni su za veliku igru. To sve garantira zanimljiv rasplet oko ove tvornice. PTKM je ključna za sve jer ima veliku potrošnju plina i troši ga preko ljeta. Zato će im svatko morati dati jeftinije nego što imamo danas plin. I da ptkm bi sad trebala biti 500 kuna.

Ako ovo čitaju ljudi iz INE moja poruka je da dođu pameti jer bi mogli uskoro imati veliki problem s ovom tvornicom. Nisu baš svi u svijetu bedaci.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

BigBoss hvala na linku i vijesti…

UFF UFF…. Nemogu vjerovati tona gnoja 500$ a plina koliko hoćeš po trzisnim cijenama….

Nisam još kupio al imam jednu okladu -meni jako važnu- da će PTKM -Buffet- korov koji je brzinom postao cvijeće….

Dečki ne sutra po asku…. Dajte me sacekajte još koji dan da se druzimo skupa u Jagustovom slalomu

[pray]

NOĆ je NAJMRACNIJA pred SVITANJE!!!!!!!!!!!!!!!

Dalje, postoje još neki igrači osim MOL-a i E.ON-a koji bi mogli ući u igru oko plina za Kutinu. Ti su jači od svih i spremni su za veliku igru. To sve garantira zanimljiv rasplet oko ove tvornice. PTKM je ključna za sve jer ima veliku potrošnju plina i troši ga preko ljeta. Zato će im svatko morati dati jeftinije nego što imamo danas plin. I da ptkm bi sad trebala biti 500 kuna.

Zato će im svatko morati dati jeftinije nego što imamo danas plin. I da ptkm bi sad trebala biti 500 kuna.

Ako ovo čitaju ljudi iz INE moja poruka je da dođu pameti jer bi mogli uskoro imati veliki problem s ovom tvornicom. Nisu baš svi u svijetu bedaci.

Za očekivati je da netko da ponudu dok je PTKM još jeftina, INA se bila kretala cijena oko 1600 Kn, i onda je došao MOL i dao ponudu po 2830 Kn, sada kada bi netko došao i ponudio za PTKM po 500 Kn, još bi kupac mogao odlično profitirati, jer cijena vrijedi daleko iznad 500 Kn, a sada što će biti biti će…..

Ovo nije nagovor na kupnju niti prodaju dionica, ovo je nagovor na držanje dionica.

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

BigBoss hvala na linku i vijesti…

UFF UFF…. Nemogu vjerovati tona gnoja 500$ a plina koliko hoćeš po trzisnim cijenama….

Inače da je tržište efikasno kao vani, samo na ove značajne pozitivne vijesti u vezi plina ova dionica bi skočila preko 150 posto u jednom danu…. I upravo zato to je prilika svim pametnim investitorima da se pozicioniraju po ovim cijenama, netko više netko manje…..

Ovo nije nagovor na kupnju i prodaju ovo je nagovor na držanje dionica…

PTKM je super firma! 40 milja kuna u I kvartalu,ja očekivam isto i u ostalima, znači II kvartal dobit još 40 milja, ukupno za polugodište 80 milja očekivam! [thumbsup]

@ lebowski

Nema mi logike da u monopol uđu novi dobavljači, a da cijena ostane ista. To bi značilo da su E.ON i INA unaprijed dogovorili da neće biti spuštanja cijene za velike kupce. To je sigurno i kažnjivo.
MOL će svakako biti u problemima jer će ptkm otići drugom dobavljaču i ostaju im kućanstva koja plaćaju jeftin plin i imaju pušionu. MOL to može lako riješiti ako krene u kupnju ptkm. Tada zarađuje na jeftinom domaćem plinu i zarađuje na prodaji gnojiva. Neka ponude 1000 kuna po dionici i riješili su problem svih nas.

vrlo interesantno razmišljanje…evo ti 100-ka [thumbsup]

POKRET OTPORA

@ lebowski

vrlo interesantno razmišljanje…evo ti 100-ka [thumbsup]
[/quote]
Slažem se! zanimljiva konstantacija! [thumbsup]

ENERGETIKA Počinje liberalizacija tržišta

Ina zbog konkurencije očekivala gubitak dijela plinskog tržišta
FOTO: IVAN ŠEBELJA
Inina tvrtka Prirodni plin dosad je imala monopol na hrvatskom tržištu kao jedini opskrbljivač, a sada je prvi put, u sklopu otvaranja tržišta, dobila konkurenciju, i to prilično snažnu, jer je njemački E.ON Ruhrgas uz ruski Gazprom jedna od najvećih europskih plinskih kompanija
Željko BUKŠA

Najviše me nasmijala ova izjava….zamislite Hrvatska može proizvoditi više domaćeg plina…..!!!! Davorka Tancer umjsto vode otkrila….plin. Došla im voda do ušiju….

"Jedino napominje da, prema njenom mišljenju, nitko ne može kupcima ponuditi veću sigurnost opskrbe od Ine zato što većinu potrošnje zadovoljava iz vlastite proizvodnje koju ne mogu zaustaviti nikakve moguće restrikcije, što za uvoz plina ne vrijedi. Osim toga, Inina tvrtka Prirodni plin ima zakupljen cjelokupni kapacitet jedinog hrvatskog podzemnog skladišta plina u Okolima, pa s tim i domaćim izvorima mogu sigurno zadovoljiti potrebe tržišta, tvrdi Davorka Tancer."

http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=4F8B1D8E-E385-427C-A5E2-4FD2C0524101

Ovo šta navodi u vezi SP Okoli nisam siguran da je istina jer su slovenci imali dugoročno zakupljeno 20% kapaciteta….no ne znam da li je to još i sada tako.

marcello

Najviše me nasmijala ova izjava….zamislite Hrvatska može proizvoditi više domaćeg plina…..!!!! Davorka Tancer umjsto vode otkrila….plin. Došla im voda do ušiju….

"Jedino napominje da, prema njenom mišljenju, nitko ne može kupcima ponuditi veću sigurnost opskrbe od Ine zato što većinu potrošnje zadovoljava iz vlastite proizvodnje koju ne mogu zaustaviti nikakve moguće restrikcije, što za uvoz plina ne vrijedi. Osim toga, Inina tvrtka Prirodni plin ima zakupljen cjelokupni kapacitet jedinog hrvatskog podzemnog skladišta plina u Okolima, pa s tim i domaćim izvorima mogu sigurno zadovoljiti potrebe tržišta, tvrdi Davorka Tancer."

http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=4F8B1D8E-E385-427C-A5E2-4FD2C0524101

I mene je nasmijala ova izjava u vezi restrikcija kao da je mala kompanija E.on i da ima neregularnost dobave, kada nešto potpišeš s E.on onda dobiješ, što nije slučaj s Rusima(zbog Rusije i Ukrajine) i Inom…..

Sve to dobavni pravac Mađarska-Hrvatska je promijenio… kapacitet od 6.5 milijardi m3 plina godišnje to osigurava stalnost dobave i tržišnu cijenu, sada PTKM može plin dobavljati recimo iz Finske..

New Report

Close