Prvo krenimo s time da je objava pretvaranja duga stigla,kojim slučajem; nakon zatvaranja burze!! Zatim na sva zvona o poskupljenju plina a vrlo slabo se govori o pretvaranju duga koji su svi očekivali od ljetos!! Moja prognoza je kao i sa VIRO-m,završit će na okrugloj brojci, od 200 i to je to!! Tu će biti dugo vremena dok se veliki nagumaju “najlošije” i super katasTrofalne dionice Petrokemije a kad je budu prodavali stranom kupcu imat će profit od 100 kn po dionici!!!!!! NIŠTA SE NEDOGAĐA SLUČAJNO!!!!!!!!!![smiley5][smiley5][smiley5 Nisam je prodavao na 230 pa neću ni sada a kupovao sam je na proljeće!!!!!!!
Ovo je nenormalno, koji su to probisvjeti i lažljivci.
Govore o 40 milijuna gubitaka na kraju godine, a sad već imaju -85.278.000 i za ovaj kvartal -62.266.000.
Nema šanse, sve su lagali, apsolutno sve.
Sljedeće godine u pozitivi, nemoguće, to je šund ekipa.
Ovo je tako namješteno.
Onaj tko je prodavao u petak i jučer imao je povlaštenu informaciju o stanju i trebalo bi ga kazniti. A jasno je kao dan i zna se kako se može doći do toga tko je prodavao.
A kad sam ti ja urlao o tome da njihove projekcije nemaju veze s realnoscu podjebavao si i tvrdio da nemam pojma, prilazuci nekakve njihove prospekte o dobiti kao sigurnu stvar. Eto ti sad.
Nemojmo zaboraviti da je ovo rezultat s povlastenom cijenom plina te da je ptkm vec podigla cijene gnjojiva pocetkom godine za 16%.
slažem se da je situacija malo nelogična, ali uvjeren sam da će se stvari ipak malo razjasniti s vremenom. Može tu biti puno razloga da ih ne nabrajam sad. Ali mislim da ipak ne bi trebalo previše paničariti, pa normalno da nakon takvih vijesti ljudi malo podlegnu strahu i bjež van. Ja sam stava da treba pričekati minimalno još godinu dana da se vide prave posljedice svega što se događalo. Osim toga nema panici mjesta niti zbog toga što je ova tvrtka od bitnog utjecaja za hrvatku poljoprivredu koja je ipak jedan državni strateški interes. I upravo zbog toga ne treba se zaluđivati nadama i nekakvim velikim očekivanjima. Polako i sve će doći na svoje mjesto. Pa zar je bilo realno da se zbog nekih špekulativnih razišljanja cijena tolko digne u nebo. Mislim O.K. to na našem tržištu nekad i ima smisla ali to je daleko od realnosti.
Takav pad nitko nije očekivao, takvu bilancu još manje, pogotovo ako se uzme da se radi o ljetnom kvartalu.
Onda nisi citao moje komentare u kojima sam ovo najavljivao. Vise puta.
Drastican pad profitabilnosti ptkm je bio evidentan, posebno kad se usporedi s proteklim godinama (po ciklusima), kao sto sam ja to radio.
Vezano za PTKM
http://www.nn.hr/Pokaz.asp?dok=%2Foglasi%2F2006%2Fobavijest%2F16116obavijest0001318%2Ehtml
Razlika između iznosa za koji se smanjuje temeljni kapital Društva i iznosa gubitka, koja iznosi 23.576.222,20 kn prenosi se u ostale rezerve Društva radi izravnanja nominalne vrijednosti dionica na novu vrijednost od 270,00 kuna.
Pa dobro, a kako i iz kojeg razloga bi izvješće bilo namješteno? I što bi nekakva revizija rekla na to?
Ili su ovdje u igri neke stvari o kojima javnost ne zna ništa, a onda je svaka daljnja rasprava bespredmetna.
Meeni je samo jedno žao, što nisam sačekao sa dokupom do danas, ja juče ulupao sve na 210..[smiley3]
Nemoj tražit kruha povrh pogaće, 210 je super!
Ja sam još prvi puta drugi dio ptkm paketa kupio u pri vrhu po 228,6 [smiley3]
Sad mi taj drugi dio paketa ubija svu zaradu iz prvog [smiley5]
davorin: ” Takav pad nitko nije očekivao, takvu bilancu još manje, pogotovo ako se uzme da se radi o ljetnom kvartalu. ” Onda nisi citao moje komentare u kojima sam ovo najavljivao. Vise puta. Drastican pad profitabilnosti ptkm je bio evidentan, posebno kad se usporedi s proteklim godinama (po ciklusima), kao sto sam ja to radio.
U redu, a što da je bilo obratno. Ja nemam povlaštene informacije i povodim se onim informacijama koje imam i koje su svima dostupne i onda zaključujem. Ti si govorio i na 130,00 kuna isto pa nisi bio u pravu. Sve u svemu, nije dobro i nova nominala je 270,00 kuna.
Narodne novine danas:-nova nominala 270,00 kuna!
Na temelju odredaba članka 277. Zakona o trgovačkim društvima i članka 13. Statuta Petrokemije d.d., Uprava PETROKEMIJE d.d. je 30. 10. 2006. donijela odluku br. OD-295/06 o sazivanju te Vas poziva da sudjelujete u radu
GLAVNE SKUPŠTINE
PETROKEMIJE d.d., 7. prosinca 2006. (četvrtak) u 12 sati u sjedištu Petrokemije d.d. u Kutini, Aleja Vukovar 4.
Za Glavnu skupštinu predlaže se
Dnevni red:
1. Otvaranje Glavne skupštine i utvrđivanje kvoruma
2.1. Izvješće Uprave o poslovanju od 1. 1. do 31. 8. 2006.
2.2. Izvješće Uprave o stanju Društva
2.3. Izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru vođenja poslova Društva od 1. 1. do 31. 8. 2006.
2.4. Izvješće revizora o obavljenoj reviziji poslovanja Društva od 1. 1. do 31. 8. 2006.
2.5. Financijsko izvješće od 1. 1. do 31. 8. 2006. godine s prijedlogom pokrića gubitaka i s tim u vezi donošenje:
A – Odluke kojom se prihvaća financijsko izvješće od 1. 1. do 31. 8. 2006.
B – Odluke kojom se utvrđuje gubitak u poslovanju od 1. 1. do 31. 8. 2006.
2.6. Donošenje odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića gubitka kumuliranog u 2002., 2003., 2004., 2005. godini te od 1. 1. do 31. 8. 2006.
2.7. Donošenje odluke o izmjenama Statuta
3.1. Donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala Društva
3.2. Donošenje odluke o izmjenama Statuta.
PRIJEDLOZI ODLUKA
Uprava i Nadzorni odbor Društva predlažu Glavnoj skupštini donošenje sljedećih odluka:
Ad 2.1. Prihvaća se izvješće Uprave Društva o poslovanju od 1. 1. do 31. 8. 2006. godine.
Ad 2.2. Prihvaća se izvješće Uprave Društva o stanju Društva.
Ad 2.3. Prihvaća se izvješće Nadzornog odbora o nadzoru vođenja poslova Društva od 1. 1. do 31. 8. 2006. godine.
Ad 2.4. Prihvaća se izvješće revizora o obavljenoj reviziji poslovanja od 1. 1. do 31. 8. 2006. godine.
Ad 2.5. A – Prihvaća se financijsko izvješće od 1. 1. do 31. 8. 2006. godine koje se sastoji od:
– računa dobiti i gubitka
– bilance
– izvješća o tijeku novca
– izvješća o promjenama glavnice
– izvješća o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja od 1. 1. do 31. 8. 2006. godine.
Navedeno izvješće priloženo je ovoj odluci i njezin je sastavni dio.
B – Prihvaća se prijedlog Uprave i Nadzornog odbora te se donosi sljedeća odluka:
I. Utvrđuje se gubitak ostvaren u poslovanju od 1. 1. do 31. 8. 2006. godine u iznosu od 85.097.149,83 kn.
Isti će se knjižiti na teret kapitala Društva.
II. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.
Ad 2.6. Na temelju odredaba čl. 275. st. 1. t. 6., čl. 342. st. 4. t. 1. i čl. 349. st. 1. Zakona o trgovačkim društvima, Glavna skupština Petrokemije d.d. donijela je
ODLUKUo pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala Društva radi pokrića gubitaka
I. Utvrđuje se da je
a) sukladno financijskom izvješću od 1. 1. do 31. 8. 2006. Društvo iskazalo gubitak u poslovanju u iznosu od 85.097.149,83 kn
b) sukladno godišnjim financijskim izvješćima Društvo u prethodnim godinama iskazalo nepokriveni gubitak, i to:
u 2002. godini u iznosu od 47.315.270,70
u 2003. godini u iznosu od 96.980.905,77
u 2004. godini u iznosu od 38.872.916,02
c) ukupno iskazani gubitak Društva od 1. 1. 2002. godine do 31. 8. 2006. godine (točka a) + točka b) 297.747.507,80 kuna.
Utvrđuje se da je gubitak nastao uslijed objektivnih okolnosti zbog neplanirano dugih zimskih zastoja u snabdijevanju proizvodnje plinom. Ukupan gubitak od 297.747.507,80 kn pokrit će se pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala koje će se provesti smanjenjem nominalnog iznosa dionica Društva.
Pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala iz prethodnog stavka izvršit će se radi pokrića gubitka u poslovanju od 1. 1. 2002. do 31. 8. 2006. godine.
II. Pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala smanjuje se temeljni kapital Društva s iznosa od 988.688.400,00 za iznos od321.323.730,00 na iznos od 667.364.670,00.
Razlika između iznosa za koji se smanjuje temeljni kapital Društva i iznosa gubitka, koja iznosi 23.576.222,20 kn prenosi se u ostale rezerve Društva radi izravnanja nominalne vrijednosti dionica na novu vrijednost od 270,00 kuna.
III. Pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala za iznos od 321.323.730,00 kn provodi se tako da se za taj iznos smanji nominalni iznos svih dionica, s iznosa od 400,00 kn na iznos od 270,00 kn.
IV. Nakon smanjenja temeljnog kapitala Društva iz točke II. ove Odluke, temeljni kapital Društva u iznosu od 667.364.670,00 kuna dijeli se na 2.471.721 nematerijaliziranu redovnu dionicu koja glasi na ime, pojedinačnog nominalnog iznosa od 270,00 kuna.
V. Uprava Društva izvijestit će o ovoj odluci Središnju depozitarnu agenciju kod koje se vode računi dioničara radi evidentiranja promjena sukladno ovoj odluci.
VI. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.
Ad 2.7. Sukladno članku 301. Zakona o trgovačkim društvima Glavna skupština Petrokemije d.d. donosi
ODLUKUo izmjenama Statuta Petrokemije d.d.
Članak 1.
U Statutu Petrokemije d.d. – potpuni (pročišćeni) tekst od 21. srpnja 2004. (u daljnjem tekstu: Statut) članak 7. mijenja se i glasi:
»Temeljni kapital Društva iznosi 667.364.670,00kn.
Temeljni kapital Društva dijeli se na 2.471.721 nematerijaliziranu redovnu dionicu koje glase na ime, svaka u nominalnom iznosu od 270,00 kn.«
Članak 2.
Ostale odredbe Statuta Petrokemije d.d. ostaju nepromijenjene.
Članak 3.
Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.
Ad 3. 1. Na temelju odredaba čl. 275. st. 1. t. 6., čl. 304. st. 1. i čl. 308. st. 5. Zakona o trgovačkim društvima, Glavna skupština Petrokemije d.d. donijela je
ODLUKUo povećanju temeljnog kapitala
I. Temeljni kapital Društva iznosi 667.364.670,00kn.
Temeljni kapital Društva dijeli se na 2.471.721 nematerijaliziranu redovnu dionicu, koje glase na ime, svaka u nominalnom iznosu od 270,00 kuna.
Temeljni kapital Društva povećava se, i to s iznosa od 667.364.670,00 za iznos od 234.736.920,00na iznos od 902.101.590,00, izdavanjem novih 869.396 nematerijaliziranih redovnih dionica koje glase na ime tako da ukupan broj dionica poslije povećanja temeljnog kapitala iznosi 3.341.117 nematerijaliziranih redovnih dionica koje glase na ime.
II. Utvrđuje se da Republika Hrvatska – Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva – Ravnateljstvo za robne zalihe prema Petrokemiji d.d. ima dospjelu a nenaplaćenu tražbinu za plin isporučen Društvu u 1999. godini, koju je Republici Hrvatskoj prenijela INA – Industrija nafte d.d., Zagreb na temelju Sporazuma s Vladom Republike Hrvatske od 23. lipnja 2003. Tražbina koja se sastoji od glavnice u iznosu od 205.750.816,74 kn uvećana za kamatu obračunatu do 30. rujna 2006. godine iznosi ukupno 234.737.176,22 kuna.
III. Temeljni kapital Društva povećava se ulogom u pravima – tražbinama u novcu koje prema Društvu ima Republika Hrvatska – Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva – Ravnateljstvo za robne zalihe u navedenom iznosu od 234.737.176,22 kuna, koji ulog u pravima – tražbinama u novcu se unosi u Društvo i pretvara u dionice Društva na temelju ove Odluke i Ugovora o unosu i pretvaranju tražbina u temeljni kapital društva.
IV. Razlika između iznosa za koji se povećava temeljni kapital Društva i iznosa ulaganja kao rezultat izravnavanja uloga iz točke II. ove Odluke koji se pokriva povećanjem temeljnog kapitala u iznosu od 256,22 kn prenosi se u ostale rezerve Društva.
V. Pravo na upis 869.396 novih redovnih dionica koje glase na ime pripada na temelju ove Odluke Republici Hrvatskoj – Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva – Ravnateljstvu za robne zalihe.
VI. Postojećim dioničarima Društva potpuno se isključuje pravo prvenstva pri upisu novih dionica iz točke I. ove Odluke, a za korist Republike Hrvatske – Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva – Ravnateljstvo za robne zalihe.
Pravo upisa navedenih novih dionica Republika Hrvatska – Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva – Ravnateljstvo za robne zalihe može ostvariti u roku od 30 dana od dana donošenja ove odluke.
Prihvaća se izvješće Uprave Društva o razlozima za potpuno isključenje prava prvenstva ostalih postojećih dioničara kod upisa navedenih novih dionica, a za korist Republike Hrvatske – Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva – Ravnateljstva za robne zalihe.
VII. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.
Ad 3.2. Sukladno članku 301. Zakona o trgovačkim društvima Glavna skupština Petrokemije d.d. donosi
ODLUKUo izmjenama Statuta Petrokemije d.d.
Članak 1.
U Statutu Petrokemije d.d. članak 7. mijenja se i glasi:
»Temeljni kapital Društva iznosi 902.101.590,00kn.
Temeljni kapital Društva podijeljen je, i to na 2.471.721 nematerijaliziranu redovnu dionicu, koje glase na ime, svaka u nominalnom iznosu od 270,00, koje su već izdane; te na 869.396 nematerijaliziranih redovnih dionica, koje glase na ime, svaka u nominalnom iznosu od 270,00, koje se izdaju na temelju Odluke Glavne skupštine Društva od 7. 12. 2006. godine o povećanju temeljnog kapitala Društva unosom u Društvo prava – tražbina u novcu koje prema Društvu ima Republika Hrvatska – Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva – Ravnateljstvo za robne zalihe u iznosu od 234.737.176,22 kn.«
Članak 2.
Ostale odredbe Statuta Petrokemije d.d. ostaju nepromijenjene.
Na Glavnoj skupštini imaju pravo sudjelovati i glasovati svi dioničari Društva, ako Upravi Društva prijave svoje sudjelovanje pisanim putem najkasnije 7 dana prije održavanja ove Skupštine.
Prijave za sudjelovanje predaju se u uredu Uprave Petrokemije d.d., Aleja Vukovar 4, Kutina.
Dioničare – fizičke osobe mogu na Glavnoj skupštini zastupati opunomoćenici s punomoći ovjerenoj kod javnog bilježnika ili ovjerenoj od osobe koju je na to ovlastila Uprava Društva. Dioničari – pravne osobe moraju ovlast za zastupanje imati potpisanu od ovlaštene osobe ovjerenu pečatom. Uz punomoć koju je izdala osoba ovlaštena za zastupanje dioničara koji je pravna osoba treba priložiti i izvod iz sudskog registra iz kojeg je vidljivo ovlaštenje za zastupanje osobe koja je u ime dioničara izdala punomoć.
Uvid u materijale za Glavnu skupštinu može se obaviti u TC Financije i kontroling, Ulica kralja Petra Krešimira IV., radnim danom (od ponedjeljka do petka) od 8 do 14 sati počevši od objave poziva.
Ako na sjednici Glavne skupštine ne budu ispunjeni uvjeti u pogledu kvoruma propisani odredbama Statuta Društva, nova sjednica Glavne skupštine s istim dnevnim redom i istim prijedlogom odluka održat će se 22. 12. 2006. u 12 sati
Vezano za PTKM http://www.nn.hr/Pokaz.asp?dok=%2Foglasi%2F2006%2Fobavijest%2F16116obavijest0001318%2Ehtml Razlika između iznosa za koji se smanjuje temeljni kapital Društva i iznosa gubitka, koja iznosi 23.576.222,20 kn prenosi se u ostale rezerve Društva radi izravnanja nominalne vrijednosti dionica na novu vrijednost od 270,00 kuna.
O privatizaciji nitko više ni slova ne govori! Zanimljivo, iako su sad gotovo svi u šoku… [smiley8]
slažem se da je situacija malo nelogična,
Situacija je potpuno logicna, ptkm je kronicni socijalisticki gubitas kao i brodogradilista, a cijena dionice joj je podignuta zahvaljujuci spekulatnskim igrama u kombinaciji s povoljnim odnosom cijene i knjig. vrijednosti.
Kako stvari stoje vlada ce sljedece godine opet morati otpisivati dugove, jer sumnjam da ce vlasnik Ine kad ona postane (dijelom) privatna, a njeno poslovanje transparentno moci zatvarati oci pred petrokemijinim parmanentnim neplacanjem dugova.