Mislim da se stvari odvijaju bolje od očekivanja, više cijena dionice ne mora biti naša briga već briga mirovinaca a to bi moglo rezultirati pozitivnim raspletom u narednih 5 godina a možda i puno prije.
To je moje mišljenje.
plus
4. svibanj 2011.
Petrokemija izdala 15. tranšu komercijalnih zapisa
Petrokemija je danas izdala 15. tranšu komercijalnih zapisa u nominalnom iznosu od 34 milijuna kuna na rok od 364 dana uz prinos od 6,75 posto., objavljeno je putem Zagrebačke burze.
Oznaka navedene tranše je PTKM-M-218A. U ukupnom izdanju sudjelovao je 31 ulagatelj sa slijedećom strukturom: investicijski fondovi 50,2 posto, banke 25 posto, obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi 19,6 posto, te ostali s 5,2 posto. Tranša će biti uvrštena u Službeno tržište Zagrebačke burze, po odobrenju iste. Agent izdanja i dealer programa je Privredna banka Zagreb. Komercijalni zapisi Petrokemije predstavljaju izravnu, bezuvjetnu i neosiguranu obvezu, navodi se u obavijesti.
Neto prihod od izdavanja komercijalnih zapisa koristit će se za refinanciranje 13. i 14. tranše komercijalnih zapisa Petrokemije koje dospijevaju tijekom svibnja 2011. godine te za djelomično refinanciranje ostalih kratkoročnih financijskih obveza.
….Nešto su manja očekivanja od Adrisa, koji ima opadajući biznis, a dodatni problem stvara im konkurencija, no i činjenica da novac ulažu u turizam, koji je dugoročna investicija. Stoga analitičari Adrisovu dionicu zovu i tzv. cash cow dionicom. Isto vrijedi i za HT, no ta kompanija ipak ima dobru dividendu koja zadržava dioničare. Atlantic grupu, bez obzira na gubitak, analitičari često izdvajaju kao stabilnu kompaniju s jasnim ciljevima. Osim toga, gubitak je vezan za preuzimanje Droge Kolinske, no već ubrzo upravo zbog te akvizicije prihodi, pa i dobit, bit će veći. Među najvećim dobitnicima u prvom tromjesečju sigurno su i Petrokemija i AD Plastik, čiji rezultati prate sektor u Europi. Analitičari predviđaju da će dionica Petrokemije i dalje biti uspješna jer je riječ o kompaniji, odnosno sektoru koji i vani bilježi dobre rezultate poslovanja zbog važnosti koju u svijetu ima hrana, pa tako i gnojiva. Osim toga, očekuje se da će s vremenom kompanija imati i bolju cijenu plina, a čemu bi trebala pridonijeti i gradnja plinovoda. Ista su očekivanja i za AD Plastik.
Mnogi burzovni analitičari po rezultatima u prvom tromjesečju izdvajaju Podravku i Končar zbog vidljivo dobrog upravljanja troškovima. – Odnosno, uz manje ili jednake prihode te su tvrtke uspjele ostvariti veću dobit – komentira Weiser.
a Velik broj analiza pokazuje kako će prodaja HT-a ove godine pasti, ali će se sljedeće zadržati na sličnoj razini. Dividendni prinos očekuje se na razini od 8,7 posto u sljedeće dvije godine, dok bi zarada po dionici, nakon pada u ovoj i sljedećoj godini, 2012. mogla porasti. I dok za HT i Adris analitičari preporučuju zadržavanje dionice, za Ininu se preporučuje prodaja nakon što se nastavi trgovina, prema najavama u četvrtak. U srijedu su dionice HT-a i Atlantic grupe bile u blagom porastu, a Adrisova kao i AD Plastika i Petrokemije u blagom padu.
MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA 869.396 26,02 Zast. račun ZAGREB, HRVATSKA
2. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 782.346 23,42 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND 184.883 5,53 Skrb. račun SPLIT, HRVATSKA
4. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE OBVEZNI MIROVINSKI FOND 160.549 4,81 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
5. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 126.059 3,77 Skrb. račun SPLIT, HRVATSKA
6. HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D./KAPITALNI FOND D.D. 95.273 2,85 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
7. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 88.277 2,64 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
8. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ PROFIT DOBROVOLJNI MIROVINSKI FOND 61.872 1,85 Skrb. račun SPLIT, HRVATSKA
9. PBZ D.D. 50.505 1,51 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
10. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 40.000 1,20 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
Ukupno: 73,60
INA i MOL na dobrom su putu da postignu…….autogol;
6. svibanj 2011.| Saša Vejnović
"Ina zbog novog zakona ostala bez nalazišta
Kompanija od novoga koncesionara traži čak 100 mil. kuna, on spreman platiti samo 20 milijuna
Izmjenama Zakona o rudarstvu koje su stupile na snagu krajem prošlog tjedna Ina je ostala bez nalazišta u Grubišnom Polju kojim sad ponovno raspolaže država, a u budućnosti će ga vjerojatno dobiti državna tvrtka Podzemno skladište plina……."
http://www.poslovni.hr/vijesti/ina-zbog-novog-zakona-ostala-bez-nalazista-178725.aspx
Kažnjeni, a ne povlašteni kupci
http://www.poslovni.hr/vijesti/kaznjeni-a-ne-povlasteni-kupci-178748.aspx
Plinska godina završava prvog listopada, tako da Petrokemija već krajem ove godine ima ispunjene sve uvjete za novog dobavljača plina, jer ona mađarska interkonekcija radi, a PTKM se doregistrirala za opskrbu plinom.
Nove cijene plina tako bi se trebale osjetiti već na godišnjem izvješću poslovanja za 2011. godinu.
Što bi rekli u Batmenu, zora sviže nakon najcrnje noći. 😀
cijena plina je mislim formirana prema cijeni nafte a ne plina…nafta pala za 15$, cijene gnojiva ošle gore a mi dolje uz nikakav promet…
Plinska godina završava prvog listopada, tako da Petrokemija već krajem ove godine ima ispunjene sve uvjete za novog dobavljača plina, jer ona mađarska interkonekcija radi, a PTKM se doregistrirala za opskrbu plinom.
Nove cijene plina tako bi se trebale osjetiti već na godišnjem izvješću poslovanja za 2011. godinu.
Prijatelju, ovo su zadnji tjedni za kupovinu ove dionice po ovim sramotnim cijenama. Oni koji sada prodaju uskoro će se osjećati ko zadnji magarci. AZ sve to zna ili možda raspolaže nekim novim informacijama koje mi obični smrtnici nemamo i uredno tovari par tisućica dnevno.
Ne zaboravite ovo je najveća investicijska prilika u ovom trenutku u RH. Ova tvornica uskoro će biti dio EU i to znaju investitori koji se bavi ovim poslovanjem.
živjeli
Prijatelju, ovo su zadnji tjedni za kupovinu ove dionice po ovim sramotnim cijenama. Oni koji sada prodaju uskoro će se osjećati ko zadnji magarci. AZ sve to zna ili možda raspolaže nekim novim informacijama koje mi obični smrtnici nemamo i uredno tovari par tisućica dnevno.
Ne zaboravite ovo je najveća investicijska prilika u ovom trenutku u RH. Ova tvornica uskoro će biti dio EU i to znaju investitori koji se bavi ovim poslovanjem.
živjeli
[/quote]
Kak ti se da blamirati više? Istu pjesmu pjevaš od 2006. godine. Ove magarce si spominjao i kad su prodavali na 300 kuna. Ko je sad magarac?
Dva AZ-ova fonda marljivo skupljaju dionice Petrokemije
http://www.seebiz.eu/dva-az-ova-fonda-marljivo-skupljaju-dionice-petrokemije/ar-2600/
Ne spominju magarce ali očigledno ih ima……Tko je pak sad magarac?
Aj da malo branim frenda-ti kaoboju ti,ali još to ne shvaćaš,a kad shvatiš neće te biti na forumu nego ćeš se tući po glavi i njakati negdje u zapećku.Mika ne daj se frende.100 od mene.
Poštovane kolege
Ja sam se danas lijepo dokrcao, tako da, bar što se mene tiče, bez problema može krenuti rast ili pad koliko god želi.Mene kupnja PTKM više ne zanima.
Zadnji puta sam izašao skoro pri vrhu, malo ispod 180kn.
Sada me to više ne interesira.
Mislim da ću na duže vrijeme zaboraviti na tu dionicu, pa kako Bog da.
Pozdrav