http://www.business.hr/hr/Kompanije/Vijesti/Hrvatska-ce-izvoziti-jeftini-plin-u-Italiju-a-zatim-ga-kupovati-natrag?homesrclink=carousel
Hrvatska će izvoziti jeftini plin u Italiju, a zatim ga kupovati natrag
"Isporuke plina započet će od 1. siječnja 2011., a ugovor je zaključen na tri godine s godišnjim količinama od 750 milijuna kubičnih metara u prosjeku. Također je važno istaknuti da je INA uspjela dogovoriti veću fleksibilnost u količinama i povoljnije cijene, te istovremeno i mogućnost korištenja dvaju pravaca dobave – Slovenije i hrvatsko-mađarskog interkonektora za kojeg se očekuje da će s radom započeti u narednom periodu, stoji upriopćenju iz Ine.
Ono što je meni važno, a to je da je godišnja potrošnja plina u RH oko 3 mlrd. kubika godišnje…ako smo uvozili do danas 40% (tj. 60% je pokrivala domaća proizvodnja), uvoz je iznosio 1,2 mlrd. kubika.
U ovom članku se jasno kaže da će uvoz biti 750 mlrd. kubika godišnje…prethodni članak koji sam postao je bio da PTKM i HEP idu samostalnu u nabavku plina.
("Večernji list neslužbeno doznaje da su navodno i HEP i kutinska Petrokemija odlučili samostalno pronaći dobavljača plina, odnosno da taj energent kao veliki potrošači neće kupovati preko Ine.")
http://www.vecernji.hr/vijesti/mol-ponovno-trazi-da-cijena-plina-naraste-30-40-posto-clanak-227863
Upravo takva računica to i potvrđuje, tj. manje će uvoziti Prirodni plin jer ove dvije velike firme idu samostalno. Idu samostalno ne zato da plate više, nego da plate manje i jeftinije. To je činjenica!
http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=3&ID_VIJESTI=134307
Grad je spreman na zamjenu zemljišta s državom kako bi osigurao uvjete za realizaciju dvaju velikih projekata – gradnju tvornice etanola na području uzvodno od Slobodne zone te stambenog naselja Jug 4.
– Činimo sve kako bismo osigurali dolazak investitora koji žele graditi tvornicu etanola. Zamijenit ćemo se s državom za zemljišta kako bi oni mogli ući u prostor luke. Osim što je riječ o značajslavonija može “progutati” samo jednu tvornicu etanola
Priča oko gradnje tvornice etanola ima jednu, bitnu, zajedničku crtu s nedavno predstavljenim projektom izgradnje vodenog parka u Osijeku – kao što kontinetalni dio Hrvatske (i šire regije) može “progutati” samo jedan aquapark, tako i kapaciteta ima za samo jednu tvornicu ovog profila i ranga. “Stoga je bitno biti prvi i zato Grad Osijek čini sve što je potrebno – administrativno, infrastrukturno i logistički – da do te investicije dođe”, kaže Vrdoljak.
Krešimir Bubalo
gradonačelnik
Sudski su vještaci odradili svoj posao, očekujem da Gradsko vijeće “blagoslovi” zamjenu
Nije loše čitati glas slavonije, svašta se sazna.
Nisu Vam badava kolege vikale da će biti skupe sirovine. Za tako nešto trebaju velike količine biomase. U ovom slućaju mislim da se radi o kukuruzu.
Pozdrav
P.S. PTKM troši oko 650-700 milijuna kubika godišnje…ovaj ugovor se odnosi samo na građanstvo, rečeno je da će cijene biti povoljnije a količine flexibilnije…to ništa nema veze sa PTKM jer će PTKM ići u samostalnu nabavku.
P.S. dobro je ako Sanadera budu prvo sudili u Austriji za pranje novca, neka ostane tamo, neka se kasnije vrati kada završimo pregovore.
Hvata me nostalgija kada gledam ovu dvojicu mladih i "pretilih",kako se guraju na bid-u.
Tako sam i ja lani,samo je brojka bila manja.
Dragi moj padre jesi ti baš siguran da su mladi-mislim da su to ipak stare prekaljene kuke koji znaju šta kupuju i vjeruj ne igraju za burek.Ptkm je pred eksplozijom, mada jako malo ljudi u to vjeruje zbog bliske prošlosti.Burekđije je digle bez povoda,burek pojele i sad juhu ajmo iz početka.A,jesi gledao ask-ta dvojica jača od prvih 15 prodaja.Uvijek kad se prodaje gledaš zaradu,ali niko ne razmišlja kome prodaje i zašto ju taj kupuje po toj cijeni.Pokušavao sam ljudima to objasniti i na Viri pa su me ismijavali-sad se češu po glavi.Ista situacija je sa PTKM.Ne baš ista jer Viro posluje odlično,a PTKM je "gubitaš".To nije istina.Istina je da je PTKM podcijenjena da ide u dokapitalizaciju i da će u vremenima koja dolaze odletjeti jako visoko- toliko koliko i ne sanja.S poštovanjem.
peyo sve je to ok…
uvik neko kupuje…a skoro uvik zato da bi od toga ima +…i sad šta kome objašnjavat…
znaš da su bili stašni prometi i od 200-300kn…pa se tad vikalo koji lučak ovo prodaje…virovatno onaj koji se opet ukrca na 70kn..i onaj koji je da za Viro priko 1000kn je mislia da je napravia posa…
Pozitiva i privatizacija se tu čeka več godinama…viruj mi odma san zato da to odleti u nebo [smiley]
a što se snova tiče…neki su sanjali nekad i 2000kn… ja skačem ako bude trečinu toga [lol]
Važeći podaci za uredovni dan 17.11.2010.
1. MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA; 869.396; 26,02%
2. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU; 782.346; 23,42%
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND; 184.883; 5,53%
4. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE OBVEZNI MIROVINSKI FOND; 160.549; 4,81%
5. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND; 112.095; 3,36%
6. HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D./KAPITALNI FOND D.D.; 95.273; 2,85%
7. ZAGREBAČKA BANKA D.D.; 88.277; 2,64%
8. PBZ D.D.; 51.705; 1,55%
9. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ PROFIT DOBROVOLJNI MIROVINSKI FOND; 49.142; 1,47%
10. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D.; 40.372; 1,21%
Ukupno: 72,85%
Važeći podaci za uredovni dan 16.12.2010 .
1. MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA; 869.396; 26,02%
2. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU; 782.346; 23,42%
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND; 184.883; 5,53%
4. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE OBVEZNI MIROVINSKI FOND; 160.549; 4,81%
5. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND; 112.095; 3,36%
6. HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D./KAPITALNI FOND D.D.; 95.273; 2,85%
7. ZAGREBAČKA BANKA D.D.; 88.277; 2,64
8. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ PROFIT DOBROVOLJNI MIROVINSKI FOND; 58.854; 1,76% (+9712)
9. PBZ D.D.; 51.705; 1,55 %
10. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D.; 40.372; 1,21%
Ukupno: 73,14 %
Evo mislim da sam skoro 90 posto dokazao moju teoriju zavjere svima nama iza leđa.Šta su kolege prije navele-evo potvrđeno u dnevniku.Spušili rusi i njemci.AU,da je jedna mala italija uspjela preveslati 2 giganta.Nešta drugo hoću reći -naciji se obratio predsjednik nadzornog odbora INE zoltan-mađar.Dragi moji Hrvati nećete se smrzavati ove zime plina ima dovoljno.A POZADINA-Dragi moji mađari Hrvatska još uvijek ima velike zalihe plina vlastitog evo nama para.Definitivno Mađari preuzimaju plinski biznis i sigurno ode i PTKM njima.Lijepo mazanje očiju ponudom Mola ,pa danas opomena Molu od strane Hanfe,pa grdni milioni Sanaderovi u vrečama prenešeni preko grane…………a budućnost energije-plin ode u vjetar,a sa njime i naša PTKM.Mađarska je službeno deklarirana kao poljoprivredna zemlja,a to smo imali svi prilike vidjeti kad smo išli u šoping u Barč i …..kupovali za "one smiješne forinte"
Po meni definitivan ulaz u PTKM,sa svim raspoloživim sredstvima.Mislim da ćemo uskoro imati "prijateljsko kupovanje" mimo burze od strane MOLA .Hebote rasturaju nas.Dragi naši fondovi oćete li i ovaj puta čekati dok vam pare prolaze pokraj nosa,pa će te kupovati po cijenama koje Vam određuju stranci???????????????????????????????
Ako si sam ne osiguram mirovinu jao si ga meni i svima nama- bit ćemo kruha gladni.
Evo mislim da sam skoro 90 posto dokazao moju teoriju zavjere svima nama iza leđa.Šta su kolege prije navele-evo potvrđeno u dnevniku.Spušili rusi i njemci.AU,da je jedna mala italija uspjela preveslati 2 giganta.Nešta drugo hoću reći -naciji se obratio predsjednik nadzornog odbora INE zoltan-mađar.Dragi moji Hrvati nećete se smrzavati ove zime plina ima dovoljno.A POZADINA-Dragi moji mađari Hrvatska još uvijek ima velike zalihe plina vlastitog evo nama para.Definitivno Mađari preuzimaju plinski biznis i sigurno ode i PTKM njima.Lijepo mazanje očiju ponudom Mola ,pa danas opomena Molu od strane Hanfe,pa grdni milioni Sanaderovi u vrečama prenešeni preko grane…………a budućnost energije-plin ode u vjetar,a sa njime i naša PTKM.Mađarska je službeno deklarirana kao poljoprivredna zemlja,a to smo imali svi prilike vidjeti kad smo išli u šoping u Barč i …..kupovali za "one smiješne forinte"
Po meni definitivan ulaz u PTKM,sa svim raspoloživim sredstvima.Mislim da ćemo uskoro imati "prijateljsko kupovanje" mimo burze od strane MOLA .Hebote rasturaju nas.Dragi naši fondovi oćete li i ovaj puta čekati dok vam pare prolaze pokraj nosa,pa će te kupovati po cijenama koje Vam određuju stranci???????????????????????????????
Ako si sam ne osiguram mirovinu jao si ga meni i svima nama- bit ćemo kruha gladni.
Kolega pustite teorije zavjere,ulazimo u razdoblje kada je problem sa prilinom i opskrbom u narednih nekoliko mjeseci problematičan,kao i proteklih godina.
Nije istina kolega -plina ima dovoljno samo po kojoj cijeni.Rusi su ispali iz igre.Najveća igra je oko našeg domaćeg plina koji je džabe.I zašto PTKM ide u remont uvijek u isto vrijeme-zima??????Znam da me puno Vas gleda poprijeko ali kad pokušavam razgovarati ovim putem tražim mišljenja onih koji ne kupuju ispod 1000 komada.Ja ne igram za burek, ali kad nanjušim lovu rado podijelim sa svima pa ko shvati- shvati ,a ako ne uvijek se može priključiti u uzlaznoj putanji.
U remont se ide zimi jer je tad potrosnja plina najveca i njegova cijena je najveca i logicno je da bi se rasteretio sustav opskrbe da najveci potrosac ide u remont.
Petrokemija je jedna od firmi koja odrzava pogone i pazi na tehnicke standarde, dok je masu firmi koje su privatizirane zapustilo pogone i danas se cude zasto su s tehnologijom i produktivnoscu u zaostatku za firmama koje su redovno odrzavale sustave.