Matematika je jednostavna: recimo da je udio cijene plina u cijeni petrokemijinih proizvoda 7%. Nek taj plin poskupi 20%. 20% na 7% je dodatnih 1,40%. Treba li dalje racunati koliko to ima utjecaja na eventualno povecanje cijene proizvoda i reagiranje trzista na “takvo ogromno” povecanje cijene proizvoda? Nitko ne bi ni skuzio. Dakle, to mahanje cijenom plina je skoro pa zanemariva stvar.
Govoriš o hipotetičkim brojevima pa ja ne vidim svrhu ovakvoga nagađanja.
A što ako nije 7% nego je 40% (da i ja malo lupetam).[smiley2]
Činjenica je da Petrokemija u ukupnoj potrošnji plina u Hrvatskoj sudjeluje sa oko 24% što čini sigurno više od 7% u cijeni proizvoda.
Pozdrav
ma koja panika…pad je dobar koliko i rast…posjedujem ovu dionicu,vjerujem u nju na duže staze i ovo mi je dobra prilika za dokup..iskreno što se mene tiće volio bih je vidjeti još niže…pozdrav svim prodavateljima!!!
Podsjetnik na par činjenica:
1. Plina ima dosta, nema više zastoja u proizvodnji.
2. Država povećala udjel u vlasništvu (izgledna privatizacija).
3. Nema više utega od kamata po dugu za plin.
4. Prijedlog da plin poskupi tek mora proći Vladu.
Ukratko, svi su uvjeti da PTKM uz gnojivo i čađu počne prizvoditi i dobitak! [smiley2][smiley1][smiley2]
Podsjetnik na par činjenica: 1. Plina ima dosta, nema više zastoja u proizvodnji. 2. Država povećala udjel u vlasništvu (izgledna privatizacija). 3. Nema više utega od kamata po dugu za plin. 4. Prijedlog da plin poskupi tek mora proći Vladu. Ukratko, svi su uvjeti da PTKM uz gnojivo i čađu počne prizvoditi i dobitak! [smiley2][smiley1][smiley2]
Ova prva tri su najbitnija ,ali slijepci ih trenutno ne vide, četvrta je apsolutno nebitna ,ako i bude 20% što čisto sumnjam!![smiley2]
Kako se danas netko nakrcao zahvaljujući paničarima, 2.5 milijuna kn prometa.
Jučer na svim vjestima bombardiranje o povećanju cijene plina za Petrokemiju, danas naslov i u Poslovnom što je izazvalo određenu paniku ali se na kraju stabilizirala na 220 što je pad od samo 1.84%.
Dobar pokazatelj granice otpora.
Kako se danas netko nakrcao zahvaljujući paničarima, 2.5 milijuna kn prometa. Jučer na svim vjestima bombardiranje o povećanju cijene plina za Petrokemiju, danas naslov i u Poslovnom što je izazvalo određenu paniku ali se na kraju stabilizirala na 220 što je pad od samo 1.84%. Dobar pokazatelj granice otpora.
sad pa nadalje čekati će se nove vijesti oko privatizacije. Mislim da će se cijena stabilizirati između 200-225 kuna dok se ne objavi privatizacijski tender a onda će vrijediti neki drugi brojevi.
U razgovoru sa jednim uspješnim hrvatskim fond managerom saznah da u principu prodaje dobar dio RH portfelja, no PTKM ostavlja jer vjeruje da ona na neki rok od godinu dana ima priličan potencijal rasta.
Zanimljivo kako je na kraju tjedna koji je obilovao vijestima o Petrokemiji, od pozitivnih do negativnih, zadnja cijena potpuno identična kao na kraju prošlog tjedna – 220kn.
Evo i malo transakcija od danas. Stvarno je bila gužva na zatvaranju. Malo se skidalo sa aska, malo sa bida [smiley1]
Pa iskreno govoreči, mene veseli kad vidim da se volumen trgovanja nakon korekcije manje od 2% cijene, poveča za 300 %! [smiley2]
Vlasnici prvih 10 računa na kojima je ubilježena najveća količina vrijednosnog papira PTKM-R-A
Stanje na dan: 27.10.2006
Naziv vlasnika računa Mjesto
HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU ZAGREB, HRVATSKA
SZIF D.D. ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun:
PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN ZAGREB, HRVATSKA +
Skrbnički račun:
PBZ D.D./KAPITALNI FOND D.D. ZATVORENI INVESTICIJSKI FOND ZAGREB, HRVATSKA +
Skrbnički račun:
HPB D.D. ZAGREB, HRVATSKA –
RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV ZAGREB, HRVATSKA
Skrbnički račun: