PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

evo kako zbog dobrog položaja na spot tržištu plina, mađarska tvornica gnojiva izvozi u Poljsku.

Hungary fertilizer producers ramp up exports to Poland
http://www.allbusiness.com/trade-development/international-trade-exports-imports-by/14802560-1.html

ali prije bih rekao da je ovdje riječ o kriminalu nego o cijeni plina…

evo kako zbog dobrog položaja na spot tržištu plina, mađarska tvornica gnojiva izvozi u Poljsku.

http://www.allbusiness.com/trade-development/international-trade-exports-imports-by/14802560-1.html

Cijena plina je također kriminal ali s državne razine, čisti kriminal ili kriminalna nestručnost. Proizvodimo 2/3 potreba za plinom a naši pregovarači su cementirali najskuplji industrijski plin u Evropi i to za slijedećih x godina.

[b][/b]You never count your money when you're sittin' at the table

Ovdje se pod hitno kako kaže mika treba utvrditi kako posluju tvrtke koje distribuiraju gnojivo u susjednim zemljama i njihova vlasnička struktura. Ovdje se vrti ogroman novac a i za puno manje perilice postojao je mehanizam pranja love.

Zamislite da ovdje dođe neko kao Teva u Plivu, dionica bi vrijedila 2000 kn, a u hrvatskim rukama se ide ili u stečaj ili za jednu kunu. Ja bih potpisao za jednu kunu odmah, ali strah me stečaja.

Ne bojte se to će sve Todorić spasit od propasti. ponudit će da sanira gubitke, država će mu sve dat za kunu a onda će dobit poticaje i podijelit dionice radnicima po 50 kuna.i svi sretni.
nema greške. shorters dream [sealed]

Uz znanje inajsd info ti nije potreban.........

Evo viđenje N.Bakića na novonastalu situaciju
(ne vidim poruku od kolege Ringo..ako je slična ne zamjerite)
http://trzistakapitala.wordpress.com/

sijem žito raste grahorica

Tako i treba udruživanjem manjih dioničara i investitora može doći do pozitivnog pomaka u radu petrokemije, jer najveći profit u ovome dijelu Europe imaju distributeri gnojiva a ne proizvođač što je stvarno kriminal!!!

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Tako i treba udruživanjem manjih dioničara i investitora može doći do pozitivnog pomaka u radu petrokemije, jer najveći profit u ovome dijelu Europe imaju distributeri gnojiva a ne proizvođač što je stvarno kriminal!!!
[/quote]

8. GLAVNA OBILJEŽJA POSLOVANJA U SLIJEDEĆEM RAZDOBLJU

Planom poslovanja za 2010.g. predviñen je brži rast ukupnih prihoda od rashoda te ostvarenje
dobiti od 1,6 mln kuna, pod uvjetom da se uspije ostvariti planirane tržišne rezultate i dogovoriti s dobavljačem obostrano prihvatljiva cijena plina. Ocjena je Uprave Petrokemije d.d. da će zbog sadašnje tržišne situacije – rast cijena svih najvažnijih sirovina brži od porasta cijena mineralnih gnojiva, pad BDP-a i aktivnosti u realnom sektoru u Hrvatskoj i zemljama regije, gdje je
Petrokemija značajan izvoznik, biti vrlo teško ostvariti značajne pozitivne pomake u poslovanju.
Zaposlenost i plaće značajno su smanjeni, dio postrojenja je još uvijek u zastoju zbog tržišnih
razloga, a tekuća likvidnost održava se uz potporu poslovnih banaka, HBOR-a te izdavanjem
komercijalnih zapisa.
Realniju procjenu poslovanja u slijedećim godinama moći će se dati nakon definiranja cijene
plina za naredne godine.
Tijekom izvještajnog razdoblja kontinuirano su radila ili su povremeno startana postrojenja
potrebna da bi se osigurale dovoljne količine gnojiva za zadovoljenje tržišta. Naglasak će i dalje
biti na domaćem i tržištima susjednih zemalja, na kojima je Petrokemija tradicionalno nazočna.
Četvrto tromjesečje 2010.g. nastojati će se iskoristiti za što veću proizvodnju i prodaju te
osiguranje prijelaznih zaliha za isporuke tijekom zimskog zastoja i remonta postrojenja u
siječnju 2011.g.

Budući da se stalno ponavlja riječ plin dobro bi bilo usporediti npr državne prihode od ekstrakcije plina u RH i državne rashode za subvenciju poljoprivrede kroz umjetnjak. Ispalo bi da država PLAĆA Ini što nam eto Ina čini uslugu i koristi naša prirodna bogatstva.

[/quote]

Tvrtka je sagrađena u bivšoj Yu i locirana na prostoru gdje će biti blizu velikim potrošačima.
budući da RH troši samo 35-40% proizvodnih kapaciteta Petrokemije a fiksni troškovi poslovanja su pregolemi (moguće ih je samo pokriti punom zaposlenosti) tvornica mora izvoziti na daleka tršišta i sve je tu jasno kao dan.

Da je Petrokemija bila namjenjena za izvozna tršišta projektirana bi bila blizu luke Šibenik ili Rijeka a ovako je osuđena na velike transportne troškove.

Generalno gubitak je veći od očekivanoga (kad pogledate graf cijena gnojiva u svijeta i graf torškova plina i ostalih inputa ) i kad tome pridodamo razno razne akcije domaćim poljoprivrdnicima gubitak je jasan.

Petrokemija će raditi pozitivno onda kada se cijene umjetnih gnojiva oporave za 15-30% na svjetskom trštu a sve do tada je osuđena na gubitke.

ovo je moje mišljenje .

A što se tiče dionice nju veliki igrači bez obzira na gubitke mogu podignuti na 200 kn ili oboriti na 20kn ovisno o njihovoj želji , jer fundamenti i perspektiva nemaju veze sa ZSE (kratkoročno). Također moje mišljenje.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Ljudi šta se svi bunite,spušili ste i gotovo.Sad su vam svi krivi osim vas samih.Kad sam vam govorio o oprezu i naglom skoku sa 109 na 188,rekli ste da sam budala.Kad sam pitao zašto niti jedan dan PTKM nije završila u blokadi -popljuvali me,a pitao sam iz opreza jer je smdilo od Kutine do Zagreba na namjerno dizanje cijene.Čim je cijena počela padati odmah se stavljao stoper sa 1000 komada na bid i to vam je bilo dovoljno za ulazak.O blokadi i odgovoru PTKM niste htjeli razmišljati.Ovo je škola i čisti primjer koliko fali događanja na burzi.Prometi su mali,ljudi drukaju na sve strane novinari pišu svoje sa konkretnim dokazima ili bez njih……PTKM će biti kažnjena isto kao i IGH ali ne od strane HANFE nego od strane ulagača,nitko im neće vjerovati ništa i po meni cijena a i prometi će jako jako pasti.Bit će nešta dokupa ali sad ih čeka jako teško vrijeme jer dolazi jaka zima,plina neće biti dovoljno za PTKM kao isvake godine.A šta je najgore ne šta su sa poslovanjem u minusu nego šta su izgubili povjerenje ulagača.Scenarij se ponavlja neko će ju uzeti za male pare.Nažalost Hrvatska tužna svakodnevica.Avi šta ste spušili nije smak svijeta u utorak je novi dan.SRETNO.

peyo

Cijena plina je također kriminal ali s državne razine, čisti kriminal ili kriminalna nestručnost. Proizvodimo 2/3 potreba za plinom a naši pregovarači su cementirali najskuplji industrijski plin u Evropi i to za slijedećih x godina.
[/quote]

nisu ga cementirali za PTKM jer ona nije potpisala nikakav dugoročni ugovor (koliko ja znam) o nabavci plina…znači, ako želi, može samostalno ispregovarati sa većim dobavljačima (Ina, Eon., mađari i drugi)-barem ja tako razumijem, a bilo je u 10-ak navrata pisano o tome.

[/quote]

nisu ga cementirali za PTKM jer ona nije potpisala nikakav dugoročni ugovor (koliko ja znam) o nabavci plina…znači, ako želi, može samostalno ispregovarati sa većim dobavljačima (Ina, Eon., mađari i drugi)-barem ja tako razumijem, a bilo je u 10-ak navrata pisano o tome.

[/quote]
U tom i je problem što je INA plin prodavala PTKM ispod cijene(a i to na kraju PTKM nije plaćala nego joj se u većini slućajeva opraštalo) i sve je to išlo dok nije Mađar upitao a kako to, e tada je nastao problem.

onin1210

Ja se samo pitam da u Finskoj ili Njemačkoj ima plina za dvije trećine njihovih potreba kolika bi bila cijena plina za njihovo gospodarstvo?

Zar je važno tko je kriv? Tone nekompetencije i korupcije teku stoljećima ovim prostorima ma koliko mi šutjeli o tome.

[b][/b]You never count your money when you're sittin' at the table

2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004
BVPS 199,38 237,30 317,47 300,54 277,22 232,27 241,09

ovako vam izgleda book kroz godine [lol]
evo sad ste prvi put ispod 200kn BVPS [thumbsup]

odnos dug kapital je još gori.nikad niste bili zaduženiji [kiss]
stečaj bi trebao biti otvoren oko 2020, dakle nije žurbe…

o plinu drugom zgodom, ali ovaj minus mi govori da više neće bit besplatnog/jeftinog plina

"Bog će ga kazniti koliko druka!!" Rato, 2012

New Report

Close