da sad bi se i ja slozio sa bosom ovo je period mega trenda koji je na pocetku i svaki ciklus ima svoje drajvere trzista tako da mislim da je i ptkm dio njega ovaj put gradjevinari su aut
jer smo na početku ciklusa ….i to fondovi znaju
daj ne blebeći kako ti nije neugodno?!! svakome tko nije zaostao jasno je da FONDOVI ODREĐUJU cikluse, pa će PTKM rasti ako oni žele ili padati ako oni žele. nisu ciklusi nešto neovisno o fondovima nego ih fondovi određuju kako žele. da sad počnu prodavati i rušiti cijenu, PTKM bi se vratila na 130 kn u roku od par dana!
daj ne blebeći kako ti nije neugodno?!! svakome tko nije zaostao jasno je da FONDOVI ODREĐUJU cikluse, pa će PTKM rasti ako oni žele ili padati ako oni žele. nisu ciklusi nešto neovisno o fondovima nego ih fondovi određuju kako žele. da sad počnu prodavati i rušiti cijenu, PTKM bi se vratila na 130 kn u roku od par dana!
[/quote]
Hrana bi trebala biti sve skuplja zato što je nema dovoljno..
Dionica je podcjenjena i trend je uzlazni
Što se tiče ciklusa..ne bi rekao da će tu biti ikakvih ciklusa
Konstantan rast dionica vezanih uz prehranu IMHO
Snupy2
Ne slažem se
Teško da defanzivni sektor može biti pravi drajver..rast vrijednosti da ali ne i drajver
Mislim da bez rasta cikličkih sektora nema pravog oporavka
Ne mora to biti nužno građevinarstvo ili brodarstvo..možda neke nove tehnologije iskoče, tko će znati
[/quote]
mislim da nije tako. Prije par mjeseci Štern i Vidošević su jasno rekli da ptkm treba dati Rusima, malo poslije toga Uprava ptkm objavljuje da firma radi najbolje u zadnjih 20 godina. Tu treba prvenstveno tražiti uzroke porasta cijene. Dalje ne znam na koje fondove misliš da bi svojom prodajom mogli srušiti cijenu? Sada takvih više nema što možeš vidjeti u vlasničkoj strukturi ispod prvih 10. Ovi koji su u prvih 10 ne samo da ne žele prodati nego možda imaju i neke druge planove. Vidjeti ćemo uskoro.
Dalje, tko je pažljivo pratio trgovinu zadnjih par dana mogao je vidjeti da su relativno veliki nalozi skidani u roku par sekundi nakon što su bili stavljeni. To sugerira da se radi o dogovorenim transakcijama kupca i prodavatelja. To opet znači da netko veliki kupuje jer ne želi kupovati naloge na burzi da ne digne previše cijenu.
Na kraju cijena i od 180 kuna je smiješna jer će vjerovatno prihod samo 3 kvartala biti veći od tržišne kapitalizacije po 180 kuna. I još na kraju kraja puno dionica koje su kupljene zadnjih dana ne idu u prodaju do konačnog rješenja.
[/quote]
cikluse određuje gospodarska konjuktura, a cijene dionice na burzi fondovi i veći igrači. Ja nisam govorio o daljnjem kretanju cijene ove dionice nego o fundamentu. Hoće li fondovi pratiti ovaj megatrend ili ne to je njihova stvar…ali isto tako osim domaćih, postoje i strani fondovi a ako je nešto podcjenjeno mogu se uključiti i strani…
ja se apsolutno slažem sa tobom kolega, ako fondovi žele, mogu cijenu ove dionice i na 10 kuna stavit. Ako im je to u interesu, samo naprijed!Ja svoje ne prodajem nego čekam privatizaciju, realno vrednovanje ili vrhunac megatrenda….
sve u svemu, dobro je da dođe još koji negativan komentar, to je dobar znak…ali priznajem da u posljednje vrijeme takvih (negativnih) komentara je sve manje i manje…što je dobar znak da su se i ono malo posljednjih otrijeznili.
P.S. sličica sve kaže.
Aldott: Plin za kućanstva mogao bi poskupjeti od 40 do čak 100 posto
Ina će nastaviti upravljati plinskim biznisom ako se on postavi na tržišne osnove, a to znači poskupljenje plina za kućanstva od 40 do čak 100 posto, kazao je predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.
"Cijena plina za kućanstva u Hrvatskoj trebala bi barem biti ona po kojoj se plin uvozi, iako o cijeni odlučuje Vlada, a ne Ina", rekao je Aldott. Ina je, pak, u prvih devet mjeseci ove godine, tvrdi Aldott, na plinu imala gubitak od 460 milijuna kuna, budući da se on uvozi po višoj cijeni, a prodaje po nižoj, čime Vlada čuva socijalni mir, prenosi Večernji list. Do 1. prosinca, sukladno Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, Vlada je od Ine trebala otkupit plinski biznis, ali Aldott kaže kako se izvršna vlast ne pridržava dogovorenog.
Iz Vlade su već stizale neslužbene informacije kako država od Ine ne kani otkupiti plinski biznis jer bi na njemu imala gubitke. Aldott nije otkrio u kojem smjeru idu pregovori s Vladom, ali je jasno rekao da je za Inu jedina opcija postavljanje plinskog biznisa na tržišne osnove. Tržište plina u Hrvatskoj trebalo bi se otvoriti nakon što se u rad pusti spojni plinovod između Hrvatske i Mađarske u 2011. godini.
Ta će liberalizacija omogućiti nižu cijenu plina za industriju zbog dolaska novih dobavljača. Ina je, pak, u prvih devet mjeseci prvi put nakon dvije godine zabilježila dobit od 559 milijuna kuna.
(pd)
… evo iz prve ruke da je PTKM iskorištavala INU i njezin plin. Bit će veselo !
http://www.zse.hr/UserDocsImages/financ/PTKM-fin2010-3Q-NotREV-N-HR.pdf
Ovdje bi trebale letjeti glave, a ne samo fotelje!
Izvoziti sa tolikim gubitkom… meni ovo uopće ne izgleda normalno. Bolje onda da nisi radili nego ovako. Nisu njima problem toliko fiksni troškovi o kojima stalno govore kada oni poslovanjem generiraju varijabilne troškove u iznosima koje nije moguće pokriti prihodima.
Trebali su preko ljeta otpusiti sve ljude, zatvoriti tvornicu i gotovo, dok se bude isplatilo raditi – nema smisla izvoziti ako se to radi sa ovkavim gubitkom!
Zar je moguće da izvoze ako im to stvara gubitak?
ovakvim tempom katastrofalnih gubitaka firma će pojest svoj kapital za 2 godine.
jako loše.
http://www.zse.hr/UserDocsImages/financ/PTKM-fin2010-3Q-NotREV-N-HR.pdf
Ovdje bi trebale letjeti glave, a ne samo fotelje!
Izvoziti sa tolikim gubitkom… meni ovo uopće ne izgleda normalno. Bolje onda da nisi radili nego ovako. Nisu njima problem toliko fiksni troškovi o kojima stalno govore kada oni poslovanjem generiraju varijabilne troškove u iznosima koje nije moguće pokriti prihodima.
Trebali su preko ljeta otpusiti sve ljude, zatvoriti tvornicu i gotovo, dok se bude isplatilo raditi – nema smisla izvoziti ako se to radi sa ovkavim gubitkom!
Ništa neobično za ovog socijalističkog dinosaura vođenog planskim gospodarstvom,koliko god bili povoljni tržišni uvjeti i svjetski trendovi oni će uvijek poslovati s gubitkom.
Privatizacija čim prije,jedino rješenje.
nemojte pričati o stvarima koje ne razumijete.
nije ovo dućan da se otvara i zatvara kako kome paše.
Procesna indistrija se može zaustaviti samo remontom koji koša.
svako ozbiljno zaustavljanje i ponovno paljenej pogona košta milijune eura.
Problem je u visokim cijenama plina koje se ne uspijevaju kompenzirati izlaznim cjenama zbog socijalne politike države.
Budući da Ina više nije friendly onda se i država mora maknuti na prihodovnoj strani.
Ovjde je potreban dijalog Ine, države i glavnih vjerovnika i potencijalnog strateškog partnera.
Može se ali kod nas jako teško