PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ja vani ostalima sretno.

peyo

Hvala.
Sretno i tebi. [thumbsup]

Pozdrav

Gle rudar izađe ali opet mora na svoj posao,ali ovaj put kopa na niže ako razumiješ šta Vam hoću reći.Za rudare koji su izašli život se nastavlja,a oni koji su u trošnom rudniku postoji velika šansa za urušavanje.Ta Vam usporedba kolega ne stoji, mi smo kolege a ne neprijatelji .Ja mislim da mi je vrijeme za van i izađem,a postom sam se htio nadovezati na moje postove u zadnjih par dana,bez ikakvog drukanja.Svako je krojač svoje budućnosti,a ako sam ikoga uvrijedio svojim pisanjem PRIMITE MOJE IZVINJENJE…..Pisao sam Vam svima jer sam osjećao potrebu reći Vam iz prve ruke moja viđenja,a poslom sam prošao CPS Molve, Beničance, Okole,,,,,,,,,,,,,,i usporedio sve to sa ptkm.Bio sam unutra i bit ću opet jer znam šta je PTKM ,ali ću ipak pričekati kako će se razvijati ova farsa oko INE.S POŠTOVANJEM SVIMA I SRETNO.

peyo

http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Ekonomija/Vlada-prodaje-plinski-biznis?homesrclink=carousel

halfte trinken, halfte Šarcu geben

Ovdje upišite svoj komentar…

http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Ekonomija/Vlada-prodaje-plinski-biznis?homesrclink=carousel

odlična vijest….
bit će povoljnog energenta….

Kad se rasčisti svo smeće koje se skupilo oko INA-e. MOLA i plinskog biznisa…..

PLINSKI BIZNIS
Vlada radi na raskidanju plinskog ugovora s MOL-om
Autor/izvor: SEEbiz / VL

ZAGREB – Vlada neće raskidati temeljni dioničarski ugovor s MOL-om, doznaje Večernji list iz dobro upućenih izvora, nego će se poduzeti znatne izmjene, a možda čak i dokidanje glavnog ugovora o plinskom poslovanju koji je vrlo nepovoljan za hrvatske porezne obveznike.
Vrijedi, naime, podsjetiti da je ključni problem odnosa Vlade i MOL-a kakve je dogovorio Damir Polančec u tome što RH treba preuzeti trgovački dio plinskog biznisa i cjelokupne gubitke koje ima Ina (ZSE:INA-R-A) zbog razlike u cijeni uvoznog i domaćeg plina. Dobro upućeni tvrde da je to između 2,5 i 3 milijarde kuna godišnje.

Trenutačno je još nejasno kakve bi argumente u pregovorima s MOL-om mogla imati hrvatska Vlada za realiziranje ugovora prema kojem do 1. prosinca treba preuzeti plinski biznis. Navodno je u opciji i prodaja trgovinskog dijela plinskog biznisa nekoj trećoj tvrtki, ali bi to moglo značiti i brže poskupljenje plina za hrvatske potrošače.

Sve ovo potvrđuje stare teze Večernjeg lista da je u osnovi cijelog prijepora o privatizaciji Ine upravo plinski ugovor koji je definirao preuzimanja skladišnog i trgovačkog dijela plinskog biznisa, a ne prava dioničara. Ona su više-manje u skladu s uobičajenim svjetskim standardima. Zanimljivo je u objavljenom glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, s kojeg je Vlada tek prekjučer skinula oznaku tajnosti, da je dogovoreno da će Inine rafinerije (koje su također potrošači plina) od društva koje se bude bavilo trgovinom plinom taj energent dobivati po cijeni domaćeg plina (!).

Iako Ina krije pravu cijenu domaćeg plina (barem nitko nikad nije čuo kolika je ona točno), u ugovoru se eksplicite spominje domaća cijena plina te se navodi da će Inine rafinerije uz tu cijenu plaćati još uobičajene naknade poput naknade za transport.

U dodatku 2 ugovora, koji govori o dugoročnoj opskrbi plinom, točno se definira kako će se određivati domaća cijena plina u odnosu na tržišnu cijenu plina uz smanjivanje dogovorenog diskonta od 99 posto u prošloj godini do 0 posto 2014. godine. Upravo u tom dijelu dodatka zabijeljena je, tj. “zamračena” zbog povjerljivosti, formula iz koje bi potpuno vidljiv bio način obračuna cijene plina. Ovako imamo javne formule za obračun cijene naftnih derivata i tajne za obračun cijene plina. Štiti se, navodno, interes – trećih. Navodno Gazproma.

marcello

1000 kom. na 160 govori više od 1000 riječi.

1000 kom. na 160 govori više od 1000 riječi.

buregđije izlaze a dugoročni skupljaju polako…

….. Upravo u tom dijelu dodatka zabijeljena je, tj. “zamračena” zbog povjerljivosti, formula iz koje bi potpuno vidljiv bio način obračuna cijene plina. Ovako imamo javne formule za obračun cijene naftnih derivata i tajne za obračun cijene plina. Štiti se, navodno, interes – trećih. Navodno Gazproma….

Nije navodno nego 100% Gazpromova eskalacijska formula za određivanje cijene plina.
Ta formula osim bazne vrijednosti, koja je vjerojatno 240$ koliko je i u formuli za cijenu domaćeg plina, uzima u obzir promjene cijene nafte na mediteranu, dakle cijena se veže na naftu što je ŠTETA u startu za kupca.
Razlog je jednostavan – nafte je sve manje pa joj cijena može samo rasti.
S druge strane plina je sve više pa mu cijena pada.
Bazna cijena je trebala biti cijena po kojoj Gazprom prodaje plin u Rusiji – to bi onda bilo bliže našim interesima jer u izvoznoj cijeni Rusi imaju oko 30% poreza.
Neke procjene govore da – ako ne bi bilo tih izvoznih taksi – tj ako bi Rusi izjednačili cijene domaćeg i izvoznof plina da bi se preko noći u Rusiji smanjila potrošnja za oko 100 milijardi m3 godišnje.
A to bi onda automatski dovelo i do pada na EU tržištu.

Mađari nakon ovog plinovoda sa Rumunjskom planiraju cijelu mrežu plinovoda sa susjednim zemljama. Ako nađu još takvih budala kakve smo mi (bili ili još jesmo) dobivat će hrpe love samo na trgovanju i protoku plina kroz Mađarsku.
Vlada hitno mora prekinuti plinski ugovor sa Molom i regulirati korištenje hrvatskih izvora plina. Ovako nas kradu i smiju nam se (bez dozvola za rad).

http://www.poslovni.hr/vijesti/sluzbeno-otvoren-plinovod-aradszeged-izmedu-madarske-i-rumunjske-160733.aspx

marcello

Ulagači nagradili rast prihoda Petrokemije
http://www.poslovni.hr/vijesti/ulagaci-nagradili-rast-prihoda-petrokemije-160726.aspx

New Report

Close