Nema tu puno filozofije. Sa svega petnaestak dionica je srušena vrijednost i trgovanje ostalo na vremenu 11.36 – zadnja transakcija. Nema to veze sa vrijednošću dionice, sustavno i organizirano je napravljeno da se sruši.
I ne zaboravite da to rade isti oni brokeri koji u vaše ime kupuju i PRODAJU dionice Petrokemije, sve jasno!
HANFA piše prekrasne propise ali ih ne čita niti primjenjuje……..
Maras je Sanadera pitao i o plinskom biznisu, a Sanader je odgovorio kako je sukob između Rusije i Ukrajine doveo do zastoja isporuke plina u istočnoj i srednjoj Europi. Rekao je kako je htio učiniti Hrvatskom energetski neovisnom.
– Trebalo je razmišljati o tome možemo li izdvojit plinski biznis iz Ine. Kako se osigurati da tih 40 posto kontrolira država, a ne Ina i MOL – rekao je i dodao kako je odlično što je Plinacro kupio skladište Okol, a plinska kriza je bila okidač za to izdvajanje.
Maras je Sanadera pitao i o plinskom biznisu, a Sanader je odgovorio kako je sukob između Rusije i Ukrajine doveo do zastoja isporuke plina u istočnoj i srednjoj Europi. Rekao je kako je htio učiniti Hrvatskom energetski neovisnom.
– Trebalo je razmišljati o tome možemo li izdvojit plinski biznis iz Ine. Kako se osigurati da tih 40 posto kontrolira država, a ne Ina i MOL – rekao je i dodao kako je odlično što je Plinacro kupio skladište Okol, a plinska kriza je bila okidač za to izdvajanje.
… kolega poanta je u onome što nije rekao, a ne ono što je rekao, a još više što je napravio !Sjedi jedan !
… i dok moj imenjak čeka da ga prozovu i saslušaju, samo da pripomenem da je isti gospodin donio odluku da se bivšim radnicima i radnicima petrokemije "proda" pod određenim uvijetima 12,5% firme.Ključno je pitanje zašto ? Zato što se brine o radnicima !? Ili… ?
od stoke
Ne pravim se pametan ali sam oprezan -za pola sata sanader daje izjavu.Ako nadrapa INA probajte si zamisliti gdje je ptkm,a šta se tiče naše pljoprivrede pa čovječe ti si siguno iz grada kad ne vidiš da su saljaci na koljenima.Daj bože da PTKM krene još gore ali ja sam i sad u plusu i spreman sam izletiti svaki čas-čekam HTV 2 U 12,35.pogledaj bid izgleda da pametni čekaju.
seljaci su na kolenima ne 20 godina nego već dva desetljeća…to su samo puste priče…svi znamo da nitko ne može raditi godinama sa pozitivnom nulom ili gubitkom godinama…to su samo priče, a da je loše stanje odavno bi svi propali…
jesi izletio.? sretno!
Hvala poštovani kolega ali iz posta izvlačite samo ono na šta se želite zakačiti.Bez uvrede ibez ikakvog druka ili loših namjera sam probao iznesti svoje mišljenje.PTKM proizvodnja se temelji na plinu.Plin će za koji dan biti u vlasništvu Mađara ili Rusa,država više neće sufinancirati plin kao socijalnu kategoriju i plin će otići drastično gore.Nadrapat će mali čovjek koji se grije na plin , probajte si zamisliti na koliko će otići umjetno gnojivo……….a ne budi Vam teško otiđite na limun graf od ptkm i pogledajte graf koji sam spomenuo u prošlom postu.Trejderi više nemaju gdje udarati pa su se okomili na ptkm.PS.-kupovao sam na 115 danas izašao sa dijelom.S poštovanjem i bez ljutnje dragi kolege.
PTKM proizvodnja se temelji na plinu.Plin će za koji dan biti u vlasništvu Mađara ili Rusa,država više neće sufinancirati plin kao socijalnu kategoriju i plin će otići drastično gore.Nadrapat će mali čovjek koji se grije na plin , probajte si zamisliti na koliko će otići umjetno gnojivo……….a ne budi Vam teško otiđite na limun graf od ptkm i pogledajte graf koji sam spomenuo u prošlom postu.
dobar spin.
Ovako, potrebno je razlučiti što je za koga važno. Apsolutno je točno da će plin za građanstvo skočiti gore. Cijena plina za građanstvo u RH je među najnižima u Europi, ali je cijena plina za industriju među najvišima! a cijena za industriju prema tome može ići samo dolje (relativno, u odnosu na druge industrijske potrošače u Europi) iz razloga što je PTKM morala pristati na bilo koju cijenu do sada. Dobivanjem novog dobavnog pravca iz Mađarske (Slobodnica) od iduće godine se liberalizira tržište. To znači da PTKM može kupiti ili od Mađara, ili od Rusa preko Mađarske, ali isto tako može ga kupiti od njemačkog E.on-a, Alžira, ili Italije preko nabavnog pravca iz Slovenije. Do sada ga je kupovala samo preko INE, a Ina je bila monopolist i diktirala cijenu.
Dakle, rast cijene plina za građanstvo (do kojega će i doći) apsolutno nema nikakve veze sa PTKM, nego isključivo sa malim čovjekom…to su kruške i jabuke koje se ne mogu uspoređivati, atvoja teza je totalno deplasirana.
Druga stvar, bilo je nekog pisanja o svjedočenju Sanadera i Ini i PTKM…to nema nikave veze…kakva je tu poveznica? to su priče za djecu iz vrtića…svašta se ovdje može čuti….a čovjek nasmijati…
A kad se jednog dana desi preuzimanje a onda…..
http://www.poslovni.hr/vijesti/petrokemiju-ne-brine-preuzimanje-159492.aspx
Prijatelju smij se još večeras do mile volje a sutra ponovno pročitaj post na koji si se smijao.PTKM je bila dio INE možda ti je sad malo jasnije. PTKM je od INE dobivala plin po puno nižoj cijeni nego šta misliš,puno manjoj od građanstva.Šta misliš zašto se petrokemija nikad nije bunila u zimskim mjesecima kad joj je obustavljen plin.INA je bila državna ,a i ptkm isto državna-ruka ruku mije, socijala zadovoljena ,svi rade i dobivaju plaću i niko se ne buni.Oduvijek je INI plin smetao,zbog velikih gubitaka. A danas Okoli naše najveće skladište više nije u vlasništvu ine. da li ti je još smiješno ili si još uvijek u dječjem vrtiću ili debelo drukaš………….
nema mi šta bit smiješno…ne mogu postojati nikakve pravne posljedice za PTKM…PTKM je bila kupac plina i ništa više…ne vidim razloga zašto bi netko trebao prodati ovu dionicu zbog Sanaderova svjedočenja….postojali su ugovori, pa i da je cijena bila nula kuna, ugovor je ugovor, a PTKM je kupovala plin po cijeni iz nekog ugovora…i tu nema nikakve štete za PTKM..
kazao si u jednom od prijašnjem postova "čekam HTV 2 U 12,35.pogledaj bid izgleda da pametni čekaju."…
i šta je bilo u 12:35, ispričaj nam, prosvijetli nas…
Hrvatska još uvijek ima vlastitih izvora plina za 64% potreba. Neki to olako zaokružuju na 60%.
Ostatak je uvoz (do sada monopol INA-e MOL-a). Uskoro to više neće biti!
Vlada je jučer skinula oznaku tajnosti za anex ugovora sa MOL-om jedino je ostala TAJNA formula po kojoj je vršen obračun/fakturiranje UVOZNOG plina.
Tu je priča završena tako dugo dok se ne otkrije formula.
Tko može tvrditi da Petrokemija nije plačala domači plin po UVOZNOJ formuli već godinama na štetu firme, radnika i dioničara? Koliko su u cijeni udjela imli troškovi mađarskih plinskih skladišta (korišteni ili ne)? Šišali su nas mađari ko glupe ovce………..i dalje to rade.