Ne bi bilo loše da to preuzme Todorić ali ne za 1 kunu, s obzirom da su mirovinci unutra vjerujem da neće, ako mu je to interesantno može se dogovorit s mirovincima da oni ne prodaju svoje, praktički da za podnošljive iznose preuzme državni udio + nešto siće i svi zadovoljni.
ona dvojica što se utrkuju na bidu, požurite malo…
vidjeti ćemo šta nova donosi novi direktor…nadam se bolje nego prijašnji…vrijeme je da se uvede malo reda ovdje….
da li je ovo uvod u privatizaciju?
http://www.poslovni.hr/147064.aspx
mirovinci financiraju i kupuju ovu dionicu….100% podrška…
cisto sumnjam da ce po kunu ako ce njemu on je vec nudio 20dolara po akciji tada je dolar bio 8,7za kn ,drzavi treba svaka lipa a ne kuna tako da ce vec naci fer cijenu a to nevjerujem da ce biti i spod nominale a mozda mirovinci imaju drugi scenari treba biti na oprezu hrvatska otvara poglavlje trzisno natjecanje a Jaci je vrlo bitno uci sto prije u eu.
Petrokemija pod istragom zbog kupnje skupih sirovina
Istražitelje je zainteresirao tekst u Večernjem listu u kojem smo otkrili da je roba kupovana unaprijed, kada je bila najskuplja.
Foto: arhiva VL
Vezani članci
Petrokemija izdala dvije tranše komecijalnih zapisa od 21,9 mil. kn
Nadzorni odbor Petrokemije smijenio Borisa Mesarića
Anderlecht uvjerljiv, Panathinaikosu minus dva
Američki istražitelji u lovu na najkrupniju ribu Wall Streeta
NO Petrokemije nije smijenio Mesarića, čekaju pismeni zahtjev!
Tagovi
Petrokemija, istraga, ipšPiše: ipš/VLMpovećaj slova normalna slova manja slova
Općinsko državno odvjetništvo iz Kutine otvorilo je istragu nakon što je Večernji list pisao o tome kako je Petrokemija izgubila 250 milijuna kuna na špekulaciji kemijskim sirovinama.
Ta je tvrtka, naime, u 2008. godini, kada je sirovina bila znatno skuplja nego godinu kasnije, kupila većinu robe potrebne za 2009. Odnosno, s pet najvećih dobavljača (Agrokorom, Adriaoilom, OCP Marokom, Teotradeom i Vogemann Hamburgom ) u 2008. godini ostvarila je promet od čak 1,6 milijardi kuna, a 2009. (kada je sirovina bila jeftinija 50 posto) promet od samo 180 milijuna kuna. Naši izvori sumnjaju kako se sada smijenjeni direktor Boris Mesarić u igru s nabavom kemijskih sirovina upustio zbog interesa samih dobavljača iako je on to sve demantirao. Budući da je Vlada Mesarića smijenila jer je radnicima isplatio regres, što je bio uvjet iz kolektivnog ugovora, za novog je direktora predložila Josipa Jagušta, nekadašnjeg šefa Petrokemije. Jagušt je nestranački čovjek, a s funkcije šefa proizvođača mineralnih gnojiva 2001. godine bio ga je smijenio tadašnji potpredsjednik Vlade Slavko Linić. Jagušt u Petrokemiju sada dolazi iz privatne tvrtke, a svojedobno je radio i u Agrokoru. Za šefa Petrokemije sindikati su pak bili predlagali HSLS-ova gradonačelnika Kutine Davora Žmegača koji se svojedobno zalagao za privatizaciju tog kutinskog diva.
Upućeni u poslovanje Petrokemije smatraju i kako se tu tvrtku, u kojoj je država većinski vlasnik, želi upropastiti kako bi je se što jeftinije, po modelu za jednu kunu, moglo privatizirati. Međutim, službene odluke o privatizaciji Petrokemije zasad nema.
Zanimljivo je i to da su nedavno dva člana NO-a Petrokemije podnijela ostavke, Srećko Selanec zato što je smijenjen s mjesta državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede jer se otkrilo da je navodno dijelio subvencije svojim suseljanima, a Željko Nenandić zbog nepravomoćne presude o 15 mjeseci zatvora zbog zloporabe ovlasti.
link za prethodni gore članak http://www.vecernji.hr/biznis/petrokemija-pod-istragom-zbog-kupnje-skupih-sirovina-clanak-137276
Josip Jagušt novi predsjednik Uprave Petrokemije
Nadzorni odbor Petrokemije na svojoj je večerašnjoj sjednici za novog predsjednika Uprave tvrtke jednoglasno izabrao Josipa Jagušta, diplomiranog inženjera strojarstva koji je već obavljao ovu dužnost od 1999. do 2001. godine, priopćili su iz Petrokemije.
"Radi se o čovjeku koji je za Petrokemiju vezan cijeli život i koji je jedna od najjačih osoba u ovom biznisu. Kad smo ga predložili najvažniji kriterij kojim smo se rukovodili bila je njegova stručnost", istaknuo je predsjednik Nadzornog odbora Željko Klaus.
Josip Jagušt imenovan je na mandat od četiri godine, te je u svom nastupnom govoru bio vrlo kratak. "Kad su me nazvali ljudi iz Petrokemije i pitali mogu li pomoći nisam puno razmišljao. Previše sam sebe uložio u ovu tvrtku da bi mi bilo svejedno što će biti s njom", kazao je.
Nadzorni odbor je obaviješten kako će u roku od dvadeset dana Petrokemiju posjetiti predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor sa suradnicima, te da će tom prilikom biti riječi o rješavanju gorućih problema tvrtke, a to je prije svih opskrba s plinom.
http://www.poslovni.hr/147080.aspx
gorući problem ove tvrtke nije plin nego nesposobnost, avašluk, i to što je u državnom vlasništvu. Nadam se da će s ovim novim direktorom biti nešto bolje..
a kad bude privatizirana onaj radnik u članku u večernjem neće onako laganini prekrižavat ruke…:)
… Nadzorni odbor je obaviješten kako će u roku od dvadeset dana Petrokemiju posjetiti predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor sa suradnicima, te da će tom prilikom biti riječi o rješavanju gorućih problema tvrtke, a to je prije svih opskrba s plinom.
http://www.poslovni.hr/147080.aspx
gorući problem ove tvrtke nije plin nego nesposobnost, avašluk, i to što je u državnom vlasništvu. Nadam se da će s ovim novim direktorom biti nešto bolje..
a kad bude privatizirana onaj radnik u članku u večernjem neće onako laganini prekrižavat ruke…:)
Nekako mi se ne sviđa ovaj posjet Kosorice. Da se tvornica želi privatizirati ne bi se dolazilo u posjete. Ovaj posjet se može ocijeniti kao briga vlasnika za svoju imovinu i čin potpore tvornici, novom NO, predsjedniku uprave i radnicima. Odjednom se Jaca jako zabrinula za skupi plin. Kamo sreće da toga svega bude neke koristi !
S druge strane, možda je upravo suprotno, možda Jaca dolazi baš kako bi se obavili razgovori i stvorila klima za budući ulazak novog vlasnika ili strateškog partnera.
Frende,
u Petrokemiji radi 2350 radnika x 4 ili 3 jednako cca 8.000-10 .000 tisuća glasača na slijedećim izborima koji su vrlo brzo.
Iskustvo mi kaže da ništa spektakularno ne možemo očekivati u kratkom roku (3-6 mjeseci) već samo potporu novom "šefu" i brigu za budućnost tvornice.
Inače vjerujem da je najteže za nama, a pozitivno poslovnaje je teško očekivati u kratkom roku.
A što se tiče cijene dionice, to ionako u kratkom roku nema veze sa poslovanjem već voljom i konsenzusom istih da je dignu ili spuste (u što sumnjam) na već predodređene razine.
novi predsjednik Uprave Petrokemije
Josip Jagušt: Nisam u Petrokemiju došao kao trojanski konj Agrokora
Ja sam rođeni Kutinčanin, u Petrokemiji sam proveo više od pola svojeg radnog vijeka i prihvatio sam dužnost Predsjednika Uprave sa željom da svojim znanjem i iskustvom pomognem toj tvornici. Ja nisam trojanski konj Agrokora preko kojeg će Ivica Todorić kupiti Petrokemiju, ja sam iz Agrokora otišao 2008. godine i nemam više s tom tvrtkom nikakve ni poslovne ni privatne veze.
Rekao je ovo Josip Jagušt (63) novi predsjednik Uprave Petrokemije nakon što ga je u petak popodne Nadzorni odbor kutinske tvornice imenovao prvim čovjekom te tvrtke.
Jagušt je već bio predsjednik Uprave Petrokemije, odnosno upravo je njega 2001. godine naslijedio u utorak smijenjeni predsjednik Uprave Petrokemije Boris Mesarić. Jagušt, koji je u Petrokemiju došao s mjesta člana Uprave tvrtke GORUP iz Klanjca, rekao je kako je važno javno reći da on nije produžena ruka Ivice Todorića koji treba pomoći da Agrokor kupi Petrokemiju, što su u tijekom petka objavili neki mediji.
Naglasio je kako su problemi Petrokemije veliki, da je ključni problem opskrba plinom i cijena plina, te da će sve napore treba uložiti kako bi se taj problem otklonio.
Predsjednik Nadzornog odbora Petrokemije Željko Klaus rekao je nakon sjednice NO da je Jagušt izabran jednoglasno za predsjednika Uprave, te da je zadovoljan što je Hrvatska Vlada, odnosno predsjednica Vlade Jadranka Kosor, odabrala baš toga stručnjaka za prvog čovjeka Petrokemije.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/101764/Default.aspx
ne gogi mislim da Jaca nece cekati kraj godine ili pocetak sljedece ptkm ce imati strateskog partner 12000tisuca glasova joj neznace nista naspram 300 000tis gladnih a i mislim da ih ide nakon revizije pripremiti na tender to cemo skoro vidjeti po cijeni kretanja dionice sljedecih tjedan dva
Frende,
u Petrokemiji radi 2350 radnika x 4 ili 3 jednako cca 8.000-10 .000 tisuća glasača na slijedećim izborima koji su vrlo brzo.
Iskustvo mi kaže da ništa spektakularno ne možemo očekivati u kratkom roku (3-6 mjeseci) već samo potporu novom "šefu" i brigu za budućnost tvornice.
Inače vjerujem da je najteže za nama, a pozitivno poslovnaje je teško očekivati u kratkom roku.
A što se tiče cijene dionice, to ionako u kratkom roku nema veze sa poslovanjem već voljom i konsenzusom istih da je dignu ili spuste (u što sumnjam) na već predodređene razine.
bilo je na teletekstu nove tv, ali evo i članka o tome:
Povlaštene mirovine treba smanjiti i to pod hitno. Oštro je to kolegama poručila premijerka. Kako doznaje Nova TV već se mijenja plan i tako će se te povlaštene mirovine rezati u srpnju, a ne sljedeće godine kako je planirano. Na povlaštene mirovine država godišnje troši sedam milijardi kuna. Vlada želi uštedjeti milijardu. Rupa u mirovinskom fondu je ogromna. Kome i kako rezati bit će teško odlučiti jer u povlaštene mirovine ulaze najvećim brojem branitelji, dakle biračko tijelo HDZ-a. Dosta novca odlazi na umirovljene političare, ali i borce NOB-a, akademike i ostale.
http://www.seebiz.eu/hr/makroekonomija/hrvatska/ustede-povlastene-mirovine-ipak-se-rezu-u-srpnju,77050.html
Branitelja ima jako puno (mnogo više nego 10000 radnika + njihove obitelji), a kao što vidimo njima stotinama tisuća će se rezati mirovine, ako misle uštedit 1 milijardu od 7 to je onda oko 15% rezanje..sa tim će mnogi biti nezadovoljni….ali to je kap u moru sa npr. 1000 radnika koji bili otpušteni u slučaju privatizacije…1000+nešto glasova manje je ništa u usporedbi sa braniteljskom populacijom…
Frende,
… Inače vjerujem da je najteže za nama, a pozitivno poslovnaje je teško očekivati u kratkom roku.
A što se tiče cijene dionice, to ionako u kratkom roku nema veze sa poslovanjem već voljom i konsenzusom istih da je dignu ili spuste (u što sumnjam) na već predodređene razine. …
S ovim što si napisao se u potpunosti slažem. Cijena ove dionice ovisi samo o volji "velikih" igrača, iako ne mogu izuzeti mogućnost eventualnog divljanja cijene dionice na temelju špekulacija o privatizaciji ili pad na temelju eventualnog novog poremećaja svijetskih burzi (nastavak prošlotjednog kaosa).
A što se tiče prethodnih postova kolega snupy i boso, mislim da su šanse – "privatizacija : poboljšanje poslovanja" = 35:65 % (iako bih osobno volio da je obrnuto).
Informacija o rezanju povlaštenih mirovina u srpnju je bila u današnjem izdanju Novog lista:
http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=28602863285D2863285A285828592858286328962897289E286328962897289E289128922863285C286128592860285928582863286328632863U
Usput, evo današnjeg članka iz Novog lista koji zadnjih dana daje dosta pozornosti Petrokemiji: