PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Mesarić je žrtva pogrešne politike države prema PTKM, sama činjenica da je u 2007. i 2008. Ptkm mogla akumulirati dobitak od preko 500 milijuna Kn ovaj gubitak od 267 milijuna Kn ništa ne bi ni značio.
To je bitna priča kada je Mesarić govorio treba se povećati cijena gnojiva politika niti čuti, a tijekom 2008. morali su povećati jer EU je počela pritiskati, pa je djelomično ublažila krizu.
Bolje se uvijek postaviti kako treba, pa makar te udaljili od posla, ovako sve ispada skandal, čak je i tisak promašio temu, nije Mesarić kriv što je PTKM gubitaš već zbog pojedinaca u državi, i krize na tržištu.

Ne smatram ga žrtvom, niti ga žalim. Ne sumnjam da ima managerski ugovor i da mu je plaća bila veća od 15.000 kn. Sada će dobiti pozamašnu otpremninu i vjerojatno će otići u mirovinu.
Ja pojavljivanje tog čovjeka nikada nisam vidio u bilo kojoj TV emisiji, nikada ga se nije pitalo za komentar ili mišljenje, niti je imao potrebu iznijeti negdje svoja iskustva i probleme u poslovanju s kojima se susreće. Nisam čitao da je sudjelovao u pregovorima oko cijene plina, niti da ga je to brinulo. Zapravo ja o tom čovjeku nikada ništa nisam čuo niti vidio iako je na čelu jedne tako velike i važne tvornice, za razliku od Stožera koji je bio glasan i o kojem se dosta pisalo, a koji je, čini mi se, više upravljao tvornicom nego Mesarić.
Ono što mene brine je da li uopće u toj tvornici ima kvalitetnog rukovodećeg kadra ili su svi ovakvi partijski poslušnici sa doktrinom socijalističkog samoupravljanja.

[/quote]
Bio on ovakav ili onakav nije ni važno
Petrokemija ima većinskog vlasnika..on bira predsjednika uprave a i kreira poslovanje poduzeća
Činjenica je da se oglušio na naputke vlasnika..
Ne vjerujem da je ovo moglo proći bez političke potpore..očito je precjenio moć svojih političkih zaštitnika
A što se tiče stožera ,pokazali su određenu sindikalnu snagu u prošlosti..to stoji
S tim da su imali jače argumente ali i svoja potraživanja prema državi pa je situacija bila malo drugačija.
Mislim da nakon prodaje dioničkih paketa radnicima po povlaštenim uvjetima pozicija stožera nije tako snažna kao prije..

sijem žito raste grahorica

Mesarića apsolutno ne treba žaliti jer je pristao biti dio priče koja nije imala časne namjere. Tko mu je branio da da ostavku kad mu je prvi put netko naredio da prodaje robu ispod tržišne cijene. Nije dao jer ga nije bilo briga i mislio je da tome nema kraja. Sad je pokušao preko regresa dobiti radnike za sebe i mislio je da će ga radnici spasiti. Potpuno kriva karta jer su radnici dobrim dijelom prodali dionice i više ne sudjeluju značajnije u vlasničkoj strukturi. Klaus može nešto probati organizacijom štrajka ali to bi bio glup potez jer bi bili pometeni u trenutku kad je Hrvatska na rubu (ili je već bankrotirala).

Vidjeti ćemo koga planiraju umjesto Mesarića i to će biti test za politiku. Ako su pametni krenuti će tržišnim poslovanjem, a ako nisu neka nam dragi bog pomogne.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

da nije drzava satjerana u kut vjerovao bi da ovo ide todoricu ali ova vremena i ovi problemi i kupnja od strane jakih igraca MF,banke cisto ne vjerujem da ce ovo ici po jednu kunu

Nije u ovoj priči samo Mesarić meta. Bit će tu još svega……Pitanje je kakve su sve transakcije i koliko bile provođene zadnjih godina, potrebni i "nepotrebni" posrednici u nabavi i prodaji, nepotizam, Klaus koji je sindikalist ali trenutno čak i v.d. predsjednika N.O.?!
Vlada je danas dala nalog da preko svog predstavnika HFP u N.O. Petrokemije sprovede smjenu Mesarića. Dotični se gospodin malo opustio i preračunao. Prošla su vremena stožera koji će braniti nekoga po logici masa i protesta. Država i Vlada imaju trenutno "stožer nezadovoljnika" u cijeloj Hrvatskoj! Prvo će braniti sebe, makar koliko to koštalo. Ako će Vlada morati kome podilaziti onda će to biti EU i logika kapitala.
Radnici više nemogu tvrditi da nisu imali priliku, dionice su podjeljene! Da li su ih prodali ili ne to je njihov problem. Svi znamo da se nemože imati i ovce i novce………
Isplata regresa od 2.500 kuna u vrijeme kad večina radnika u tekstilnoj, kožnoj, drvnoj industriji nemože dostići takvu mjesečnu plaću (a o regresu nemogu niti sanjati) u najmanju je ruku
nemoralna.
A Todorić ima briga kako vratiti stotine miliuna sindiciranih kredita koje je preuzeo uz osmjeh i svako malo ih obnavlja. A banke znaju da za njih skuplja pokriće u trajnim vrijednostima koje će im jednog dana pripasti. I Pevec je bio velik……dok nije postao mali.

marcello

http://www.poslovni.hr/145752.aspx

marcello

"I u 2010. gubitak
Uprava Petrokemije je u četvrtak objavila da će u prvom tromjesečju 2010. zbog zastoja proizvodnje zbog nedostatka plina i planiranog remonta u siječnju ove godine poslovati s gubitkom.

Slaba potražnja
Razlog je i niska potražnja za mineralnim gnojivom te narušeni cjenovni odnosi sirovina i gotovih proizvoda. "

[embarass] [sealed]

By the way, imate li ideju koja bi to tvrtka mogla u IPO do kraja godine ?
http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Burza/Peric-Do-kraja-godine-IPO-jedne-drzavne-tvrtke

halfte trinken, halfte Šarcu geben

ja mislim da ce sve iole dobre firme u privatizaciju do kraja godine ne jedna jer turizam bu podbacio za 200mil eura a i nezaposlenost,krediti,i reforma kosta

Sreća je da smo do sada na strani kupnje imali gosp. Bakića i mirovinske fondove koji su kupovali i kupuju ovu dionicu bez obzira na FI i sl.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Sreća je da smo do sada na strani kupnje imali gosp. Bakića i mirovinske fondove koji su kupovali i kupuju ovu dionicu bez obzira na FI i sl.

[/quote]
Nije to sreća jer navedeni znaju koliko ova firma vrijedi, kad se jednom privatizira više nikada neće raditi s minusom. Ovo me neodoljivo podsjeća na HPB, dok sve druge banke (logično) ostvaruju ogromnu dobit ona ima milijardu minusa, zna se i zašto. Kada ovo jednom preuzme stranac, kada bude sam formirao cijenu gnojiva, kada reducira broj zaposlenih, kada zaobiđe INU kao jedinog dobavljača plina i kada izbaci Ježića i Todorića (nepotrebne dobavljaće) nema šanse da ikad više bude u minusu, a do tada se nadajmo što bržoj privatizaciji.

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima

Prodaja se skroz stanjila…..barem kolko je kod mene vidljivo:

Kupnje: Cijena Količina
131,00 1295
130,55 106
130,52 80
130,01 2000
128,30 110
128,25 106
128,20 300
128,00 15
127,51 25
127,22 1
Prodaje: Količina Cijena
100 134,74
15 134,75
25 134,76
18 134,77
65 134,86
24 134,87
10 134,99
43 135,98
30 135,99
110 136,00

marcello

Daljnji pad od 3% cccc prosječan hrvatski ulagač zbilja nikad neće shvatiti..

[i][b]Stvarnost - iluzija izazvana pomanjkanjem alkohola[color=yellow][/color][/b][/i]

Ne govoriš valjda o ovom "šaljivđiji"….

Zadnje transakcije: Cijena Količina Iznos Datum
129,01 5 645,05 23.4.2010 10:20:30

marcello

New Report

Close