PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ja bi samo dodao ovdje ne plivaju kederi nego stuke sorry jedna ribicka ali ju razumijete

Škegro: Država će uzeti kredit da odmah namiri sve svoje dugove"Treba preispitati baš sve rashode"
20. travnja 2010 16:08
Sonja Hodak
Ekonomski savjetnik premijerke Jadranke Kosor Borislav Šegro za Business.hr je prokomentirao Vladin program gospodarskog oporavka.
Sve iz: Ekonomija
članak komentari (1) Borislav Škegro (Foto Hina)
Povezana tema
Vezane vijestiJelčić: Nove porezne stope pogoduju bogatima VMD Promet prodao dionice Škegrina fonda VIDEO – Čačić: Neka nam Vlada vrati 124 milijarde kuna Harač uskoro zamjenjuje PDV od 25 posto? Komentar Ante Babića: Najveći je gubitnik viši srednji sloj Na plaće iznad 9000 kuna porez 40 posto Škegro: BDP bi trebao početi rasti već krajem ove godine Hrvati ne vjeruju da ih Kosor može izvući iz krize U programu odricanja odriču se svi osim Kosor i Šukera Zašto mislite da će te mjere "upaliti" kada se dosad nije pokazalo da Vlada upravlja situacijom u krizi?

— Zato što postoji neupitna odlučnost predsjednice Vlade i ministara, a proizlazi iz svijesti da su dosadašnji potezi (rebalansi proračuna, druge mjere), iako nužni i korisni, nedovoljni da bi odgovorili na izazove koji su pred nama.

U tom smislu očekujem konstruktivnu podršku svih relevantnih čimbenika u državi, ili neke bolje prijedloge mjera i aktivnosti. Mjere "pale" kada se stvori kritična masa podrške u cijelom društvu i kada se dnevnopolitička prepucavanja zamijene "puhanjem za vrat" i predlaganjem još brže primjene mjera.

Koji je smisao ove porezne reforme? Hoće li se građanima povećati ili smanjiti porezi? Hoće li se smanjiti porezi tvrtkama?

— Kao što vidite u uvodnom dijelu programa, smisao promjena u porezima (ne bih to uopće zvao reformom) jest ozdravljenje državnih financija općenito. Smanjenje ukupnog poreznog opterećenja, mjereno udjelom u BDP-u, jedna je dimenzija promjena. Druga je pojednostavnjenje koje vodi većoj učinkovitosti naplate. Treća je konzistentnost. Oporezivanje mora voditi računa o konkurentnosti gospodarstva u izvozu. Četvrta je socijalna pravednost – smanjuje se opterećenje nižih primanja, ukidaju povlastice koje promašuju ciljane skupine.

No, nije naglasak na porezima. Obrnuto, težište je na rashodima. Tek ako i kada smanjite rashode, omogućili ste porezno rasterećenje bez povećanja deficita, tj. duga.

Iz toga se iščitava da slijedi rebalans proračuna?

— Naravno, kada za to dođe vrijeme. Mijenja se prevelik broj varijabli da bi se ostalo na postojećem proračunu.

Koliko će se smanjivati rashodi i u kojem roku?

— Vidjeli ste dva važna elementa programa – dugoročni cilj smanjenja rashoda tri postotna boda BDP-a i srednjoročni cilj donošenje tzv. zakona o fiskalnoj odgovornosti kojim bi se efektivno onemogućilo bilo kojem sastavu Sabora da izglasa proračun s ekscesnim deficitom.

U kratkom roku pak valja odmah preispitati sve, ali baš sve rashode. Ne po načelu "treba li ovo“ ili ne "treba", već "ako treba, treba li baš u tom broju i iznosu". Ponavljam, sve vrste rashoda.

Za koliko se planira smanjenje javne uprave i kada?

— Generalni je cilj barem 5 posto u kratkom roku. U duljem roku, kako će rasti njezina učinkovitost provođenjem svih ostalih, naizgled manje važnih mjera, i više. Poanta je da i država treba pridonijeti općoj produktivnosti. Manji broj bolje plaćenih ljudi obavlja veći posao. Ostali prelaze u privatni sektor.

U programu se navodi reforma sustava plaća u javnom sektoru – znači li to njihovo rezanje?

— Ne, to znači uvođenje mjerljivih kriterija učinkovitosti, napredovanja i usklađivanje "odbjeglih" enklava s općim načelima.

Što točno znači fiskalna decentralizacija?

— Usklađivanje s najboljom europskom praksom – ravnoteža funkcija (obveza) i pripadajućih javnih prihoda. Problem koji posebno treba tretirati jest poticanje investicija i uklanjanje administrativnih i sličnih zapreka, od kojih su brojne na lokalnoj razini, a ne na razini središnje države.

Što

u nadolazećem periodu mudro je maknuti naloge s prodaje.

živjeli.

Frende, ovdje je tako jaka struktura i nikome ne odgovara pad dionice
Uskoro izlazi yarino izvješće koje može biti smjernica izvješću iz Kutine ali to nema nekakve veze jer kako stvari stoje će uskoro početi igra tko zadnji magarac koju smo u zadnjih 1 godinu viđali dva puta, prvi put su stali na 175 kn, drugi put na 190kn a sad koliko će je pogurati i tko će kome iskrcati dionice vidjet ćemo.

[/quote]

prijatelju, čini mi se da se ovdje sprema nešto opako, jače od svega što se događalo zadnjih godinu dana. Ako se to pokaže točnim slijedi katapultiranje jako, jako visoko.
[/quote]

na što konkretno misliš na privatizaciju i Yarinih 800kn?

Možda na ovo:

http://www.business.hr/hr/Kompanije/Vijesti/Petrokemija-u-gubitku-zbog-spekulacija-zalihama?homesrclink=carousel

Upravo o tome sam pisao, da je uprava u vrijeme najviših cijena sirovina nakrcala skladišta full, a danas kad je cijena sirovina nikakva, njihova skladišta su prazna, bilo bi dobro da novinar ponovo nazove Mesarića i pita ga zbog čega su skladišta prazna, da li možda čeka veču cijenu, ili dobavljači čekaju veću cijenu, a nije mi jasno šta će takvom gigantu posrednici, pa valjda ima jedan sposoban čovjek u upravi da organizira nabavu u interesu Tvornice….

http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/kemijska-industrija/petrokemija-u-gubitku-zbog-spekulacija-zalihama%3f,75016.html

http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/na-prodaju-i-udjeli-hzmo-a-i-hzzo-a,75014.html

Ako je sve ovo što danas piše u štampi točno onda je PODRAVKA crtani film za ovo što se događa u Kutini. To zvuči potpuno suludo čak i za Hrvate.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Ako je sve ovo što danas piše u štampi točno onda je PODRAVKA crtani film za ovo što se događa u Kutini. To zvuči potpuno suludo čak i za Hrvate.

Vjerujem da je, samo je PTkm sitna riba u odnosu na PODR ili HEP, ali doći će dečki i tamo malo pročešljat. Kada se bude privatizirala ova tvrtka više nikada neće biti u minusu, ja ću čekati.

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima

Krenulo je dizanje cijene.
Kako sada tako i prije, samo se veliki nalozi postavljaju par kuna niže na kupnju i guraju cijenu gore tako da neće biti promjena u top 10 a mali će na malom prometu pogurati cijenu tamo gdje treba.

[thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup]

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

kolega, Goran kako to da je ptkm bila odlična na 240kn i pričali ste o privatizaciji tu iza ćoška, a sad vam ne valja po 140?

kolega, Goran kako to da je ptkm bila odlična na 240kn i pričali ste o privatizaciji tu iza ćoška, a sad vam ne valja po 140?

Nije ti komentar na mjestu IMHo
Pričaš o nekim prošlim vremenima i ne znači da je ta cijena tada bila visoka
I ne vidim da je igdje napisao da je cijena od 140 previsoka..
Goran je uvijek bio korektan(barem prema meni) i ne vidim zbog čega ga prozivaš..
malo o ptkm..
Što se tiče kupovanja sirovina po najvišim cijenama i stvaranja zaliha, nažalost, većina poduzeća u državnom vlasništvu je radila isto i to nije izolirani slučaj..tako su izvlačili pare i nadajmo se da je tome došao kraj…ali to još mogu privariti
Ali Ova isplata regresa od 2500kn mi je van svake pameti..
Hebote, radim u privatnoj firmi..smanjili nam plaće,ukinuli regres,božićnice i sve živo a ni ne radimo s gubitkom i niko se ni ne usudi buniti..
A ovi bezobraznici rastočili sve što su mogli i sad si još dijele regres???

sijem žito raste grahorica

Kolega ja imam ptkm i drago mi je što raste. Za vas ne znam.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Ali Ova isplata regresa od 2500kn mi je van svake pameti..
Hebote, radim u privatnoj firmi..smanjili nam plaće,ukinuli regres,božićnice i sve živo a ni ne radimo s gubitkom i niko se ni ne usudi buniti..
A ovi bezobraznici rastočili sve što su mogli i sad si još dijele regres???

kolega, prvi glas, gdje ste to saznali?

A i ti si isto našao gdje češ vrijeme gubiti. Bolje da si otišao na seminar o razmnožavanju jednojajčanih algi, nego na BRA

New Report

Close