Snupy ima pravo Vaš link
neznam kako mi je to promaknulo. još bolje netrebamo se više zamarati s tom cifrom. poz!
….Čobanković je kazao da je prošlo vrijeme kad je država određivala koliko će se čega zasijati. Sada vlada zakon tržišta i konkurentnosti….
http://www.vecernji.hr/vijesti/cobankovic-seljacima-prosvjedujte-ali-granice-ceste-necete-blokirati-clanak-9411
….Čobanković je kazao da je prošlo vrijeme kad je država određivala koliko će se čega zasijati. Sada vlada zakon tržišta i konkurentnosti….
http://www.vecernji.hr/vijesti/cobankovic-seljacima-prosvjedujte-ali-granice-ceste-necete-blokirati-clanak-9411
Dragi poljoprivrednici među dioničarima nemojte se naljutiti, nisam pristalica vladajuće klike, ali moram ovo popratiti određenim komentarom.
Ako niste u stanju proizvesti išta što bi na tržištu bilo konkurentno – manite se ćorava posla !
Ja već godinama kupujem brašno u Trstu jer je upola jeftinije nego kod nas jednako kao i pašta. Poljoprivrednici dobijaju enormne poticaje, a rezultat im je svake godine sve gori. Nabijem i njih i njihovu proizvodnju i konkurentnost !
Pa zar će svi koji nešto u ovoj zemlji rade i posluju sa dobiti hraniti državne službenike, brodogradnju, poljoprivrednike i povlaštene umirovljenike ?
Treba uvesti pšenicu po 65 lipa/kg pa neka se hebu, a Petrokemija neka se okrene izvozu ili neka se proda nekome tko zna posao, ako je u ovoj državi uopće moguće prodati firmu nekome tko će nastaviti proizvodnju sa dobiti, a ne zbog nekih drugih interesa.
Ovaj puta moram ocjeniti i [thumbsup] za Čobankovića jer je pokazao da ipak ima malo m.da, a [angry] za HSS koji se mudro povukao sa bojišta iako u nazivu ima "seljačka".
Jesam za prosvjede naroda u HR, ali ne za seljačke prosvjede koji hoće više nego im to objektivno treba dati.
Sveukupno – PTKM-R-A mi je od sutra u plusu jer sam je kupio po 138 kn prije ljeta.
Pa zar će svi koji nešto u ovoj zemlji rade i posluju sa dobiti hraniti državne službenike, brodogradnju, poljoprivrednike i povlaštene umirovljenike ?
[/quote]
U potpunosti se slažem s tobom. Puna mi je kapa pustih poticaja: škverova, poljoprivrednika, državnih službenika, vlade, povlaštenih mirovina, lažnih branitelja,… I sam znam ljude koji rade po škverovima, i kada čujem kolike plaće i prava imaju, a što rade. Također znam i vrlo dosta lažnih invalida koji gle čuda ne samo što primaju mirovinu, već još i rade na crno (znači 2 puta varaju državu, tj. mene). Neki čak rade i na kako kažu baušteli. E kad bih se ja tako smio buniti kod svoga poslodavca, štrajkati, pozivati se na neka prava, onda oni ne bi imali takva prava kakva imaju.
PTKM se muči i grca u gubicima. Godinama posluje s gubitkom jer je prisiljena prodavati gnojivo na domaćem tržištu ispod cijene, a gubitak plaća država, tj. svi mi koji radimo u privatnim tvrtkama. Sve privatizirati, pa što može raditi s dobiti može, a što ne može nek se zatvara!
[/quote]
U potpunosti se slažem s tobom. Puna mi je kapa pustih poticaja: škverova, poljoprivrednika, državnih službenika, vlade, povlaštenih mirovina, lažnih branitelja,… I sam znam ljude koji rade po škverovima, i kada čujem kolike plaće i prava imaju, a što rade. Također znam i vrlo dosta lažnih invalida koji gle čuda ne samo što primaju mirovinu, već još i rade na crno (znači 2 puta varaju državu, tj. mene). Neki čak rade i na kako kažu baušteli. E kad bih se ja tako smio buniti kod svoga poslodavca, štrajkati, pozivati se na neka prava, onda oni ne bi imali takva prava kakva imaju.
PTKM se muči i grca u gubicima. Godinama posluje s gubitkom jer je prisiljena prodavati gnojivo na domaćem tržištu ispod cijene, a gubitak plaća država, tj. svi mi koji radimo u privatnim tvrtkama. Sve privatizirati, pa što može raditi s dobiti može, a što ne može nek se zatvara!
[/quote]
Dragi prijatelji, zvući nevjerojatno ali domaća prodaja je u ovom trenutku najvažnija karika poslovanja petrokemije. Prodati gnojivo našim seljacima iako po diskontinim cijenama ili kroz poticaje je iznimno važan poslovni uspjeh rukovodstva Petrokemije.
Sve to stoji sto ste napisali. samo zasto drzava ne nabije otkupnu cijenu kruha pekarima, otkupnu cijenu mlijeka mljekarima, otkupnu cijenu mandarina Todoricu kao sto nabija seljacima pa ne mogu prodat sa zaradom. Dok se ovi drugi bogate na racun seljaka. kila kruha 6 kila pšenice, mandarinka kod tode 15 kn a kod seljaka 2 kn. Zato drzava mora subvencionirat da bi ovih par lihvara moglo trpat pare u djep. Je.. ga to je danasnja ekonomija, omoguci manjini da se bogati, a ovu vecinu koja nesto i proizvodi(radi) subvencioniraj parama te iste vecine.
… samo zasto drzava ne nabije otkupnu cijenu kruha pekarima, otkupnu cijenu mlijeka mljekarima, otkupnu cijenu mandarina ….
… Jer je u kujcu, a ni ovi koji žele preuzeti vlast nisu ništa sposobniji. Moraju se pojaviti novi ljudi koji će imati 40-50 godina starosti sa voljom da nešto promjene.
Otkupnu cijenu treba određivati tržište, a prodajnu (ako neosnovano raste cijena proizvoda koje spominješ) treba pod kontrolom imati država jer se radi o osnovnim životnim namirnicama, a ne o luksuzu!
I na koncu, da završim svoje palamuđenje i da vas ne davim više na ovom podforumu (sry na inspiraciji danas), evo jedne novosti za koju sam siguran da je 99% proizvođača i onih koji o poljoprivredi odlučuju neće pročitati ili uzeti za ozbiljno:
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=5a13c519-7e7a-47fe-880c-d9c33f636a1d&open=sec
I na koncu, da završim svoje palamuđenje i da vas ne davim više na ovom podforumu (sry na inspiraciji danas), evo jedne novosti za koju sam siguran da je 99% proizvođača i onih koji o poljoprivredi odlučuju neće pročitati ili uzeti za ozbiljno:
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=5a13c519-7e7a-47fe-880c-d9c33f636a1d&open=sec
Kolega ovo je vrlo vjerojatno istinita projekcija onoga što bi moglo biti ili već jeste.
Ovome da će ratari manje proizvoditi stoji (nasuprot očekivanja veličine analitičaraj) jer cijene, potražnja i proizvodnja umjetnih gnojiva ide u skladu sa navedenim, o tome je i naš predsjednik Mesarić nedavno govorio.
Ali već za 1 -1,5 godinu kreće novi krug da se nadoknadi ovo što je sada propušteno te će se isto odraziti na proizvodnju i prodaju te cjene umjetnih gnojiva u svijetu.