Mislite li da seljacima ovakav genijalni zahtjev može proći.
Nisu to seljaci već poljoprivrednici, mogu oni tražiti jeftinije gnojivo, ali pitanje gdje će ga dobiti…….
Npr. da je gnojivo vani niže 30 posto, opet prilikom uvoza moraš platiti 23 posto, te 10 posto na određene proizvode, te cijenu prijevoza,
To gnojivo te tada izađe izvana 20 posto skuplje nego u RH…… stoga ovi zahtjevi su nerealni…..
a što se tiče 106, prodaja od radnika PTKM već je moguća skoro godinu dana, a na burzi se prosječno prodavalo 10 paketa od 106-a a burza je radila oko 250 dana, total je prodano oko 265 000 dionica od 106-a i vidimo da netko manipulira s tim 106 jer prodano je ukupno 4.034 osobama 106 dionica po paketu iliti ukupno 427604 dionica……..
a koliko ja znam nisu svi radnici ni dobili 06dionica ovisno o stazu neki manje neki vise tako da je to sve samo fondovska igra
Nisu to seljaci već poljoprivrednici, mogu oni tražiti jeftinije gnojivo, ali pitanje gdje će ga dobiti…….
Npr. da je gnojivo vani niže 30 posto, opet prilikom uvoza moraš platiti 23 posto, te 10 posto na određene proizvode, te cijenu prijevoza,
To gnojivo te tada izađe izvana 20 posto skuplje nego u RH…… stoga ovi zahtjevi su nerealni…..
[/quote]
Petrokemija je sada u situaciji da joj je domaća prodaja umjetnih gnojiva najbitnija i već su seljacima dali određene diskonte te oglasili i akcijsku prodaju cijena.
Petrokemija već razlikom za 1% višim PDV-om koji nemože prebaciti na krajnjeg kupca sada gubi cca 10 milijuna kuna dobiti na godinu, a još da joj i na ovako diskontirane cijene traže po još nižim u ovakvom stanju svjetske i domaće prodaje je totalno apsurdno – vjerojatno političari koriste ono svoje provjereno "traži nemoguće da bi dobio nešto".
Na RH tržištu i sada imamo puno jeftinijih gnojiva ali seljaci se zbog provjerene kvalitete opredjeljuju za Petrokemijino gnojivo tako da jeftinija gnojiva najčešće Ruskog i Ukrajinskog proizvođača vrlo malo sudjeluju u ukupnoj prodanoj količini u RH.
Također treba napomentuti da jeftinija gnojiva najčešće nisu namjenjena strojnom gnojenju već se koriste "na lopatu" i to znatno smanjuje produktivnost i nemoguća su misija za velike oranice.
Kratkoročno je sve moguće da bi političari dobili poene a da bi se smirili seljaci, a već 2011 slijedi liberalizacija tržišta energenata a samim time i tržišta umjetnih gnojiva i Država neće moći kontrolirati cijene istih.
Inače Država nikad nije ostavila na cijedilu ovu firmu pa neće ni sada.
Evo nedavno- poticaji preko umjetnih gnojiva,
Inače ovo smatram genijalnom idejom kojom se potakla prodaja umjetnog gnojiva i ostavrila kakva takva prodaja na domaćem tržištu.
Pretpostavljam da se radi o slijedećem:
Generalno u ovoj akciji su svi našli svoj interes:
– Država,
– Poljoprivrednici
– Petrokemija
– Ina
Petrokemija je dužna preko 250 milijuna kuna INI za plin, Ina je dužna Državi jako puno, a sada će Država biti dužna Petrokemiji na temlju poticaja određeni iznos, a sve će se to vjerojatno zatvoriti cesijom, to je moje mišljenje. SVI SRETNI I ZADOVOLJNI
a što se tiče dionice ptkm-r-a,
Vrlo je teško odrediti nekakvu fer cijenu dionice na tržištu
ZA fer cijenu treba prije svega uzeti knjigovodstvenu cijenu dionice, zatim odrediti prosječnu cijenu dionica ovog sektora na temelju P/E, P/B, P/S u ovom sektoru u svijetu. To je po meni polazište.
Također treba uzeti u obzir i brand umjetnih gnojiva, + položaj ove tvornice te dominantnu ulogu u RH i regiji i dodati premiju za preuzimanje u slučaju privatizacije.
Na sve to treba diskontirati:
– politiku
– probleme sa opskrbom plina za vrijeme zime
– po meni nepotrebne enormne fiksne troškove tvornice
– radničke dionice
Najčešće tržište je neralano valoriziralo cijenu ove dionice, jako je pogriješilo onda kada je cijena bila 240 kn a Petrokemija je skoro bila pred stečajem 10 mjesec 2006,
kao i nedavno kada je bila 60kn a rezultati poslovanja i perspektiva puno bolja nego danas.
Iz iskustva i dugoročnog ulatanja u ovu dionicu mislim da je gosp. Nenad Bakić jedan od rijetkih velikih investitora koji je na pravom putu da digne novce špekulirajući na ovoj dionici jer su mnogi veliki slomili zube, Hypo, KD investment, Raiffeisen (košarica) Bank, Bank of New York, i ostali skrbnički i osnovni računi u zdanjih par godina.
Dionica Petrokemije je po meni najteža za investiranje i vrlo ju je teško predvidjeti.
–
Ponedjeljak, 24. kolovoza 2009.
Horaček: Ove zime ne očekujemo velike probleme s plinom
Ministarstvo gospodarstva već poduzima ili priprema razne mjere kako bi se redukcije izbjegle ili barem znatno ublažile u slučaju da se problemi s isporukom ruskog plina ipak ponove, kaže ravnatelj Uprave za energetiku i rudarstvo Ministarstva gospodarstva Branimir Horaček
Ove zime ne očekujemo velike probleme u opskrbi plinom kakvi su nas zbog prekida isporuke ruskog plina uzrokovanog rusko-ukrajinskim sporom zadesili u siječnju, kaže ravnatelj Uprave za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Branimir Horaček.
Njegov se optimizam temelji prije svega na nedavnom sporazumu Europske komisije s međunarodnim financijskim institucijama i Ukrajinom o velikoj novčanoj pomoći toj zemlji u plaćanju računa za uvezeni ruski plin kako bi prije zime napunila svoje spremnike.
Cijeli tekst na:
http://www.vjesnik.hr/html/2009/08/24/Clanak.asp?r=tem&c=2
Inače Država nikad nije ostavila na cijedilu ovu firmu pa neće ni sada.
Evo nedavno- poticaji preko umjetnih gnojiva,
Inače ovo smatram genijalnom idejom kojom se potakla prodaja umjetnog gnojiva i ostavrila kakva takva prodaja na domaćem tržištu.
Pretpostavljam da se radi o slijedećem:
Generalno u ovoj akciji su svi našli svoj interes:
– Država,
– Poljoprivrednici
– Petrokemija
– Ina
Petrokemija je dužna preko 250 milijuna kuna INI za plin, Ina je dužna Državi jako puno, a sada će Država biti dužna Petrokemiji na temlju poticaja određeni iznos, a sve će se to vjerojatno zatvoriti cesijom, to je moje mišljenje. SVI SRETNI I ZADOVOLJNI
vidim ja da na kraju jedino ja sam nesretan
pofuk
doduse ne skroz jer sam ipak sretan sto su svi sretni osim mene koji sam nesretan
opet 106ice igraju igru, a bili nadomak blokade
Ma to više nisu igrice, one su bile prošle godine kada se cijena dionice rušila, i tako je natjerala oko 3-7 posto dioničara da proda dionice od prošle godine pa do danas, a na burzi je prošlo oko 2518 paketa po 106 dionica iliti više od 60 posto radnika dioničara da je prodalo svoje dionice a nije……….
Ovo rade jedino fondovi, i nitko drugi, oni se igraju između sebe…….
Ma to više nisu igrice, one su bile prošle godine kada se cijena dionice rušila, i tako je natjerala oko 3-7 posto dioničara da proda dionice od prošle godine pa do danas, a na burzi je prošlo oko 2518 paketa po 106 dionica iliti više od 60 posto radnika dioničara da je prodalo svoje dionice a nije……….
Ovo rade jedino fondovi, i nitko drugi, oni se igraju između sebe…….
[/quote]
izmedju sebe ali s nasim zivcima
Kolega uopće nije bitno tko izlazi, već tko skuplja.
[/quote]
Bitno je bitno jer ako izlazi neko iz uprave, a kupuju fondovi onda se kratkorocna buducnost moze predvidjeti, ako pak istovara nekakav fondic a kupuje netko s mogucim dostupom do insajderskih info takodjer se kratkorocna buducnost moze predvidjeti. Zato i pitam tko tu kome.
[/quote]
Najveći dioničari Atlantske plovidbe (ATPL-R-A), Petrokemije (ZSE:PTKM-R-A) i Vira (ZSE:VIRO-R-A) aktivni su kao prodavatelji.