Kupnje: Cijena Količina
123,31 72
122,12 57
122,11 50
122,00 57
121,59 100
121,00 102
120,55 10
120,02 50
120,01 190
120,00 123
Prodaje: Količina Cijena
10 125,89
16 125,90
101 125,99
22 126,00
300 126,79
186 126,80
62 127,00
100 128,00
Umjesto seljaka dio državnih potpora dobit će direktno Petrokemija.
Txt HRT str. 202:
"Krajem kolovoza i početkom rujna počet će isplata poticaja za pšenicu i uljanu repicu. Najavio je to u Vukovaru ministar poljoprivrede Petar Ćobanković na sastanku s predstavnicima 10-ta seljačkih udruga.
Do sredine rujna isplatit će se 60% poticaja za te dvije kulture, a za ostale jesenske kulture roda 2009, poticaji će se isplaćivati u listopadu. Za 40% preostalih poticaja s Petrokemijom je dogovoreno da seljaci dobiju vrijednosti papir s kojim će od te tvrtke moći nabavljati gnojivo za jesensku sjetvu po akcijskim cijenama"
Opširnije na http://www.hrt.hr.
Umjesto seljaka dio državnih potpora dobit će direktno Petrokemija.
To jamči PTKM da neće doći do smanjenja domaće potražnje već obratno do porasta……
To jamči PTKM da neće doći do smanjenja domaće potražnje već obratno do porasta……
[/quote]
jel se vi ovo zahebavate? ili ?
ma koje potpore? nema drzava ni prebite kune…i na ovaj ce nacin rijesiti dio potpora…a ptkm ce onda cekat neka bolja vremena…dok se nesto proda ili podigne kredit negdje…
tu jos mogu generirati nelikvidnost…kod gradevinara je voda dosla do grla…vdkt prolongira dividendu…kalmeta ponosno izjavljuje kako se ceste vise ne isplati graditi…
pa ce rupe krpati na ovaj nacin..pa dokle ide…
a mmf na jesen ce sigurno prvo sto ce napraviti vratiti ptkm novac…
[thumbsup] [lol] [bye]
plus toga seljaci su u nedumici sto uopce sijat…jer ne zanju na cemu ce proci sa cistom nulom…vise ni ne racunaju na plus…cista nula je cist okej..:))
da ne govori o dolasku zime i mogucim problemima sa isporukom plina…
@collector. Vidim da si se u zadnjih desetak postova uglavnom bavio postavljanjem pitanja na raznim temama u stilu: kako će biti, šta će biti, tko zna ovo ili ono i sl. Zvuči sve radoznalo /neinformirano/ na svim temama, no ti znaš kakav ti je portfelj i gdje su ti interesi, ako uopče imaš portfelj.
Doletio si na temu Petrokemije i postavio se "docentski" kao da si u najmanju ruku član uprave. Prvo si trebao i na ovoj temi postaviti pitanja (vidim da ti baš revno ne odgovaraju) no prije toga pročitati temu unatrag barem 50 stranica. Onda bi odustao od ovakvog postanja, osim ako nisi zlonamjeran! Toliko o tome. Evo citata iz VL:
"…..Zadnjeg tjedna kolovoza i prvog tjedna rujna isplaćujemo 60 posto poticaja za pšenicu i do 10. rujna za uljanu repicu, a to je mjesec dana ranije nego prijašnjih godina – rekao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković danas u Vukovaru na sastanku s predstavnicima seljačkih udruga, najavljujući početak isplate oko 150 milijuna kuna poticaja.
Iznašanjem tvoji presumpcija i analiza seljačkih nedoumica (tu griješiš, jer seljak nije nikad u nedoumici, samo bira bolje od ponuđenog) hočeš s druge strane indirektno ukazati g. Mesariću da je naivan što prihvaća takav dogovr s vladom. To možeš onda bolje uraditi direktno mailom on će ti sigurno biti zahvalan na pravovremenom upozorenju.
Ako dobiješ odgovor, budi kolega pa nam javi! [bye]
Btw. kad kupiš dionice PTKM, piši nam…… [wink]
Gledam neki dan na TV čovjek je posijao 15ha lana i samo se smije. Kg sjemenki u trgovini je 20kn i sve ali baš sve se uvozi. Nekada smo sijali stotine ili tisuće ha zaboravio sam šta reče.
Mislim i ti seljaci bi se malo trebali informirati i obrazovati šta i kako. Ako je neko poljoprivrednik to ne mora biti stereotip da je neobrazovan i krezub kako ih je Mavrović nazvao. Kad im vidiš predstavnike počev od onog Lasla i dalje jasno je da ih većina živi u 50.tim godinama prošlog stoljeća. Ima diplomiranih agronoma kod nas koji se bave uspješno tim poslom ali jednostavno ne mogu i ne žele da dolaze do izražaja pored onakvih likova. Šta će gubiti vrijeme sa njima kad se ovi bave politikom umjesto poljoprivredom.
Vaučer za Petrokemiju ili isplata u siječnju
Ministar Čobanković ratarima je obećao isplatu 60 posto poticaja do rujna
Umjesto da ratarima na ime poticaja za prošlogodišnju sjetvu pšenice isplati 150 milijuna kuna, što je 40 posto od iznosa duga, ministar poljoprivrede Petar Čobanković s upravom kutinske Petrokemije ugovorio je ‘trampu’.
Tako će ratari gnojivo za ovojesenju sjetvu prvi puta dobiti uz nezapamćene povlastice, ne samo pravodobno već i po nižim cijenama, i to u rasponu 10-15 posto. Čobanković je o spomenutim detaljima s desetak predstavnika farmerskih udruga razgovarao jučer u Vukovaru.Naime, dug države prema ratarima za sjetvu pšenice iz 2008. ukupno iznosi 376 milijuna kuna. S obzirom na praznu državnu blagajnu ratarima je ponuđen model od dvije faze.
@collector. Vidim da si se u zadnjih desetak postova uglavnom bavio postavljanjem pitanja na raznim temama u stilu: kako će biti, šta će biti, tko zna ovo ili ono i sl. Zvuči sve radoznalo /neinformirano/ na svim temama, no ti znaš kakav ti je portfelj i gdje su ti interesi, ako uopče imaš portfelj.
Doletio si na temu Petrokemije i postavio se "docentski" kao da si u najmanju ruku član uprave. Prvo si trebao i na ovoj temi postaviti pitanja (vidim da ti baš revno ne odgovaraju) no prije toga pročitati temu unatrag barem 50 stranica. Onda bi odustao od ovakvog postanja, osim ako nisi zlonamjeran! Toliko o tome. Evo citata iz VL:
"…..Zadnjeg tjedna kolovoza i prvog tjedna rujna isplaćujemo 60 posto poticaja za pšenicu i do 10. rujna za uljanu repicu, a to je mjesec dana ranije nego prijašnjih godina – rekao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković danas u Vukovaru na sastanku s predstavnicima seljačkih udruga, najavljujući početak isplate oko 150 milijuna kuna poticaja.
Iznašanjem tvoji presumpcija i analiza seljačkih nedoumica (tu griješiš, jer seljak nije nikad u nedoumici, samo bira bolje od ponuđenog) hočeš s druge strane indirektno ukazati g. Mesariću da je naivan što prihvaća takav dogovr s vladom. To možeš onda bolje uraditi direktno mailom on će ti sigurno biti zahvalan na pravovremenom upozorenju.
Ako dobiješ odgovor, budi kolega pa nam javi! [bye]
Btw. kad kupiš dionice PTKM, piši nam…… [wink]
e moj marcello…dobro je na tk dok ima takvih kao što si ti … [thumbsup]
ja mislio da je većina, barem na ovom forumu odrasla [lol] no, nećemo se sad prepucavat ko ovi naši političari i podmetat si tko je što i kad rekao i ukrao…. a i spava mi se…
samo napiši, ak je tak dobro stanje zašto uopće uvode te vaučere?
zašto poticaje ne isplate 100% u novcu? pa da si seljaci plate rate kredita na koje su ih navukli?
a što se tiče mog portfelja … ako mi pokriješ minus povlačim sve što sam napisao.. [pray] [cool]
collector cit.:
"……samo napiši, ak je tak dobro stanje zašto uopće uvode te vaučere?"
Stanje je sve prije nego dobro to svi znamo, ali upravo takva "stanja" ispadnu za neke jako dobra. Neki znaju iskoristiti krize. Ne tvrdim da će to biti u ovom slučaju seljaci ili Petrokemija. To će se vidjeti. Možda neki treći…….
"Vaučeri" ili vrijednosni papir kako navode u tisku bit će izdani u visini 40% planiranih poticaja (od ukupno spominjanih 150 mil kn). Taj je iznos (40%) inače bio planiran da se isplati seljacima u siječnju 2010. Ovako će seljaci dobiti dio novaca i gnojivo unaprijed a Petrokemija naplate prema dinamici koju je dogovorila s ministarstvom. E još da to znam i napišem bilo bi malo previše……
Seljaci se obrušili s razlogom na velike kombinate da njima ne treba davati poticaje a Ćobanković ih nije odbio, kao, raspravit će to još u ministarstvu, Već su oni razmišljali o tri stupnja poticaja…..i t.d.
No hard feelings, ja kad odrastem neću uletati na tvoje teme s ad hoc tvrdnjama. Nema beda, malo se diskusija razigrala. Moramo pisati, neki put i ono što ne znamo sigurno ili ne mislimo.
Kaj se tiče portfelja još sam u plusu upravo dugoročnom ulaganju u PTKM i još neke "dobre stare" dionice. Margini su mi bili "strana riječ" i ostali to.
[bye]
Tko je seljake navlačio na kredite, pa zna se da svi imaju odlične traktore a koriste ih godišnje samo
10-tak posto od optimale….?! A o trokatnicama i skupim autima ne bih sada.
napisao sam svoje mišljenje … bilo ono ili ne ad hoc ..mislim da zato forumi i postoje…nisu tu da bi neki imali ”svoje” teme na koje se nikako ne smije uljetati…
usprkos tvojem uvjerenju, držim da je ovaj potez samo kupovanje mira, vremena i dobre volje kod seljaka te pokušaj sprečavanja nadolažećih nereda na načine koji su još uvjek raspoloživi…
a o dogovorenoj dinamici naplate s ministarsvom neću previše samo [lol] slobodo me demantiraš ako imaš neke informacije…
p.s.
nemam i nisam imao margina!
14. kolovoz 2009.
Uprava Petrokemije pokrenula inicijativu za kolektivno pregovaranje
Uprava Petrokemije uputila je 12. kolovoza, neposredno nakon sjednice Nadzornog odbora, a sukladno svojem Zaključku sa sjednice Uprave od 10. kolovoza, Inicijativu za kolektivno pregovaranje radi izmjena Kolektivnog ugovora za Petrokemiju.
To je sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske o davanju preporuke nadzornim odborima i upravama trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu za pokretanje postupka pregovaranja o izmjenama Kolektivnih ugovora, a u skladu s trenutnom gospodarskom situacijom, stoji u današnjem pripćenju Petrokemije. Naime, preporuka Vlade odnosi se na smanjenje plaća radnika u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu za 10 posto, te se preporuča upravama da sa sindikatima i radničkim vijećem započnu pregovore o smanjenju plaća putem kolektivnih ugovora.
O pokretanju pregovora sa Sindikatima Petrokemije i Inicijativi za izmjenu članka 43. Kolektivnog ugovora za Petrokemiju kojim se uređuje plaća radnika, odmah je obaviještena Vlada RH, unatoč odluci Nadzornog odbora tvrtke koji nije prihvatio takvu preporuku Vlade na svojoj posljednjoj sjednici, zaključuje se u priopćenju.
(pd)