PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Boso: uvoz/izvoz tj. uspjeh istog dosta ovisi o tecaju. A i treba ga uspoređivati s dosadašnjim izvozom, kvartal ove s kvartalom 2008., 2007.2006.,…a ne samo trenutan smjer.

Krugman: Svijet je izbjegao novu Veliku depresiju
Najgori dio globalne ekonomske krize je završen, a rast izvoza pokazatelj je početka stabilizacije. Ipak, ne treba biti euforičan jer će oporavak biti dugotrajan, upozorio je Krugman.
http://www.vecernji.hr/vijesti/krugman-svijet-je-izbjegao-novu-veliku-depresiju-clanak-7447

da te samo Krugman čuje kako obmanjuješ narod…sve na tvoj mlin…
slažem se i ja sa onim što si rekao za Hrvatsku, no ja sam govorio o svjetu..
također moraš priznati da seljaci nisu u kreditima za stanove, bez stanova se može živiti i kod roditelja, ali sko si kod njih to ne znači da ćeš prestati jesti…
seljaci da gube svake godine već bi odavno prestali raditi ono što radi…njima se isplati još uvijek ali su naučili kao i svi ostali Hrvati samo kukakati i kukati…
ljudi će smanjiti potrošnju za kafiće, luksuz, automobile, stanove, godišnje odmore no neće prestati jesti….tu je mala razlika i zato je dobar i sektorska analiza…ne kažem da je situacija bajna, ali je činjenica da je PTKM previše podcjenjena i da je bolji pick od drugih dionica poput građevinara naprimjer…

Ispričavam se imali su neznatan minus na domaćim dionicama.

Krugman je izjavio kako Enron nece u bankrot te da je ulaganje u isti potpuno sigurno. Tipican Keynesovac. 🙂

“We will not have any more crashes in our time.” – John Maynard Keynes in 1927

Ma cartmane sve stoji što si rekao stvarno ne znaš što te čeka iza ugla.Što se tiče auta "kupljenih" na leasing ima ih krcato ispred auto salona,a što se tiče stanova banke "odobravaju" moratorije na kredite pa odgađaju obavezu plaćanja,bez obzira što bi se ljudi htjeli riješti doživotnog dužničkog ropstva.Tako su i banke kupile sebi vrijeme dok se situacija ne popravi.
Ako si mislio da navlačim ljude na kupovinu da mi netko digne 5% cijenu varaš se nikad ne drukam i nije mi namjera to činiti samo sam htio reći da se nakon 20 mjeseci na crobexu pojavio novi viši vrh.Sad je pitanje koliko je ko sklon riziku.
Do prije koji mjesec sam bio 75% u cashu sad sam 50%.Kako reče lacoste opreza nikad dosta.

Slažem se. Osim s ovim za automobile, posebno za nekretnine. Broj privatnih vlasnika kojima je oduzet stan zato što nisu vracali kredit se broji u promilima, kod automobila je nešto veći, ali ništa znacajno u usporedbi s brojem automobila prodanih na kredit /leasing privatnim osobama.

Dosta, ti je to pametno, kaj ti cartman pises, samo ne vidim zakaj to stalno radis na temi Petrokemije. Ona esencijalno ima malo veze s tim, mozda koji side-effect. Ljudi moraju gnnojiti polja, proizvoditi hranu i jesti. Posljednje kaj se (uz recesiju i ostale probleme) moze sad traziti je da nastane i globalno gladovanje, ne?

marcello

Krugman je izjavio kako Enron nece u bankrot te da je ulaganje u isti potpuno sigurno. Tipican Keynesovac. 🙂

“We will not have any more crashes in our time.” – John Maynard Keynes in 1927

izvor molim….
evo V-shaped recovery izvor od NPD-a
http://www.ftd.de/meinung/leitartikel/:Kolumne-Was-f%FCr-ein-perfektes-Konjunktur-V-spricht/550393.html

U.S. recession seen ending in Q3, debate over recovery

The Blue Chip Economic Indicators survey of private economists released on Monday showed about 90 percent of the respondents surveyed believe the economic downturn will be declared to have ended this quarter.
http://www.reuters.com/article/newsOne/idUSTRE5792C820090810

Dosta, ti je to pametno, kaj ti cartman pises, samo ne vidim zakaj to stalno radis na temi Petrokemije. Ona esencijalno ima malo veze s tim, mozda koji side-effect. Ljudi moraju gnnojiti polja, proizvoditi hranu i jesti. Posljednje kaj se (uz recesiju i ostale probleme) moze sad traziti je da nastane i globalno gladovanje, ne?

Ljudi moraju negdje stanovati, al su svejedno građevinari širom svijeta u banani. Ta teorija ne pije vodu, a cak i da jest – ptkm kao proizvodjac umjetnog gnojiva je u najgorem polozaju. Baci pogled na bilo koje vijesti i vidjet ces borbu seljaka koji su pred bankrotom za poticaj, jer ne mogu vracati kredite za strojeve koje su kupili i ostale troškove. Te vijesti koje imaju izravne veze s PTKM zaobilaziš u širokom luku, ali vijestima (na engleskom) koje nemaju nikakve veze s PTKM redovito zatrpavaš temu. Zašto? Pitanje je retoričko, naravno. Uvozni poljoprivredni proizvodi su znatno jeftiniji od domacih, najviše zbog cijene radne snage (čemu pridonose i visoka davanja na plaće), te ostalih poznatih čimbenika, oni koji budu željeli proizvoditi s profitom će kupovati jeftinija gnojiva iz istočnih zemalja (ukrajna i sl.). Da je to istina ukazuje i proizvodnja gnojiva u Petrokemiji u ovoj i prošloj godini. PTKM je do sad mogla konkurirati proizvođacima gnojiva iz tih zemalja iskljucivo zbog povlaštene cijene plina na teret države i INE, a država više nema novca da bi mogla pomagati ptkm. Ako PTKM želi biti konkurentna morat će napraviti velike rezove, potpuni preustroj s znatnim otpuštanjem viška radnika, a to znaci veliki izdatak za otpremine. Osim ako ode u stečaj (s preustrojem).

Ja sam u PTKM i više nego što bih trebao, nije mi drago čitati ništa što se kosi s mojim izborom, ali Cartmann piše argumentirano, jest da upozorava samo na najcrnje scenarije, ali ja poštujem to što piše. Fali mi mika legenda odmah se bolje osjećam kad on nahvali PTKM

[b][/b]You never count your money when you're sittin' at the table

Sokole, Cartman griješi više u 50% stvari što napiše o Petrokemiji, a ono što piše općenito o tržištu kapitala i burzama općenito s većinom se slažem. Cartmann je što se tiče toga već jednom pokazao daj je bio u pravu pisanjem na sebi svojstven način

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

The recession is now under control and no responsible forecasters see anything remotely like the 1929-33 contraction in America on the horizon.
http://www.economist.com/businessfinance/displaystory.cfm?story_id=14165405

Cartmanm protiv The Economista…
[lol] [lol]

samo navlači ljude da prodaju a on da kupi što jeftinije…

samo navlači ljude da prodaju a on da kupi što jeftinije…

Istu rečenicu si napisao kad je PTKM bila na 343kn… [yawn]

Blago onima koji su tad kupovali vjerujući u price da će "sutra biti 2000kn".

Sad tuku glavom o zid jer su zatvarali oci pred ocitim pokazateljima. Ali ne sumnjam da jos ima onih koji ce opet zatvoriti oci pred razumom. Jasno da je san ljepsi od surove stvarnosti, ali je skupo ulagati u snove. Jedino onaj tko može napraviti reality check će zaraditi, ostali će plakati i pitati se "zašto ja, zašto nemam sreće".

@Boso
: pročitaj the economist prije nego ga linkaš, nisu svi lijene ovce da će slijepo vjerovati i ulagati bez da potroše trud i vrijeme na proučavanje. U tom the economistu piše da je uzrok trenutnog rasta dionica odnosno zaustavljanja pada BDP-a Kine, US i nekih EU država isključivo intervencija države s tisućama milijardi (dolara) ubačenih na tržište, ali ta "pomoc" odnosno potrošnja države nije održiva. Ljudi ne troše, jedini tko troši i tko se zadužuje jest država.

New Report

Close