Nažalost prometi su jako mali na cijeloj burzi.
Ali opet rastemo kunu po kunu svaki dan, ni to nije loše u ovoj situaciji.
Pogledaj graf iz 1929. pa ces vidjeti ne jedan već desetke pa cak i stotine"v-shaped recovery". Ili jos bolje pogledaj graf iz prosle godine, bar 3-4 "v-shaped recovery"-ja.
@NPD: broj zaposlenih u US u srpnju 2009 je 140.041.000, u lipnju ’09 140.196.000 po posljednjim statističkim podacima. Postotak nezaposlenih je pao s 9.5% na 9.4% jer je 637 tisuca ljudi proglašeno radno nesposobnima te se više ne vode pod nezaposlene, ali broj zaposlenih (znači onih koji troše) se nije povecao vec smanjio.
Isto u pricu treba ukalkulirat vrijednost dolara i njegov odnos prema drugim svjetskim valutama, a u čemu leži dobar dio stagniranja pada ili "oporavka" US kompanija.
Sory na ovakvom upadu ali cartmanne na grafu crobexa iz prošle godine postoje samo niži i niži vrhovovi,tek prvi viši vrh se pojavio u 5 mjesecu ove godine 1800 bodova otišao preko 2000 pa se ponovno vratio na 1800 sad je borba oko 1900.
Meni je pojava višeg vrha sugerirala pojačavanje dioničkih pozicija i mogući oporavak.E sad da li je v recesija pa sad idemo up up ili će ići "w" recesija pa će mo sad opet u rikverc ne bih se usudio prognozirati.
Sory na ovakvom upadu ali cartmanne na grafu crobexa iz prošle godine postoje samo niži i niži vrhovovi,tek prvi viši vrh se pojavio u 5 mjesecu ove godine 1800 bodova otišao preko 2000 pa se ponovno vratio na 1800 sad je borba oko 1900.
Meni je pojava višeg vrha sugerirala pojačavanje dioničkih pozicija i mogući oporavak.E sad da li je v recesija pa sad idemo up up ili će ići "w" recesija pa će mo sad opet u rikverc ne bih se usudio prognozirati.
pogledaj graf iz 1929 godine ,jasno se vidi da je nakon kosolidacije i uzleta nakon 1,5 godine od točke ponora otišlo sve u pm3 do takvih razina da crobex more biti i 700-800 bodova,razumje se da take stvari nitko ne priželjkuje ali opreza nikada dovoljno.
Lacoste na grafovima koje sam ja gledao tek se 1933 pojavio novi viši vrh a do tada bili su uglavnom niži vrhovi.Jednom kad se uspostavio viši vrh tržište je krenulo u dugotrajan oporavak.
Ok slažem se sad ne valja srljat ali nije zgorega imati koju dionicu u portfeljeu
Pogledaj graf iz 1929. pa ces vidjeti ne jedan već desetke pa cak i stotine"v-shaped recovery". Ili jos bolje pogledaj graf iz prosle godine, bar 3-4 "v-shaped recovery"-ja.
ne možeš uspoređivati kruške s jabukama…jedno su funadamentalni pokazatelji kao što su npr. narudžbe, proizvodnja čelika, uvoz/izvoz itd. a drugo su burzovni indeksi…burzovni indeksi plešu gore dolje na dnevnim i tjednim razinama a dok su fundamenti mnogo duže vremenske serije…kod kojih se tako ogromne fluktuacije dogodađaju jedanput u 30 ili 50 godina….
Za vrijeme svakog (privremenog) rasta indexa koji se vidi na grafovima koje smo poslali se pojavi određena skupina nickova koja viče "kupite kupite, oporavak nam je stigao, sad il nikad", a nakon tog privremenog "oporavka" bi uslijedio jos veci ponor.
S tim da Europa i Hrvatska tek mogu ocekivati kulminaciju krize, jos uvijek broj onih kojima je oduzet stan zato što ne mogu placati kredit mozes nabrojat na prste jedne ruke, onih kojima je oduzet auto na prste dvije ruke. Ali ako se ova situacija nastavi tj. nastavi rasti broj nezaposlenih, a vlada ne kreditira gospodarstvo vec stavlja nove namete na place i time otežava isplatu plaća i daljenje zapošljavanje i to nakon što se samo lokalna uprava zadužila preko 10 milijardi kuna u prvih 6 mjeseci koje nisu utrošene u poticaj gosp. i otvaranje novih radnih mjesta vec za troškove (plaće, ruckove i gorivo zaposlenika lokalne uprave, znaci nikakve dugotrajne koristi), nezadrživo idemo prema kolapsu.
To se neće dogoditi u jedan dan, ako danas izgubis posao nećeš odmah vratiti auto koji otplacujes vec ces placati kredit iz rezervi i traziti posao, posuditi od rodbine i prijatelja, a cak i kad krenes kasniti s otplatom banka ce prvo 3mj. traziti nacin da nastavis placat kredit (reprogramirat), a zatim ce proci jos par mjeseci dok dođeš na listu onih kojima se nasilno oduzima auto tj. dok to provedu u praksi. Ipak, ako se stanje nekim čudom ne popravi broj onih kojima bi mogli oduzeti stan zbog nemogucnosti vracanja kredita bi se mogao brojiti u tisucama. A to je spirala koju je teško zaokrenuti, što manje ljudi radi – manje ljudi troši – a što manje ljudi troši – manje ljudi radi.
Lacoste na grafovima koje sam ja gledao tek se 1933 pojavio novi viši vrh a do tada bili su uglavnom niži vrhovi.Jednom kad se uspostavio viši vrh tržište je krenulo u dugotrajan oporavak.
Ok slažem se sad ne valja srljat ali nije zgorega imati koju dionicu u portfeljeu
Po svim dostupnim pokazateljima mi se trenutno nalazimo u mjesecima "60% rebound", ili u najboljem slucaju u jednom od ovih kracih i manjih vrhova, npr. ožujak 1931. kad je porastao s 160 na cca. 200 bodova.
Boso: uvoz/izvoz tj. uspjeh istog dosta ovisi o tecaju. A i treba ga uspoređivati s dosadašnjim izvozom, kvartal ove s kvartalom 2008., 2007.2006.,…a ne samo trenutan smjer.
slažem se,samo sam htio napomuti točku od koje je krenuo ponovni pad u nizine,a evo vidim i cartman je to opisao,po meni nalazimo se u vrlo opasnom razdoblju ,a ni same izjave mirovinaca da bi mogli izdržati još jedan pad mi se ne sviđaju.dobro se sjećam izjava pojedinih menagera o precijenjenosti tržišta na kraju 2007 godine,a posle toga znamo što se dogodilo
Ma cartmane sve stoji što si rekao stvarno ne znaš što te čeka iza ugla.Što se tiče auta "kupljenih" na leasing ima ih krcato ispred auto salona,a što se tiče stanova banke "odobravaju" moratorije na kredite pa odgađaju obavezu plaćanja,bez obzira što bi se ljudi htjeli riješti doživotnog dužničkog ropstva.Tako su i banke kupile sebi vrijeme dok se situacija ne popravi.
Ako si mislio da navlačim ljude na kupovinu da mi netko digne 5% cijenu varaš se nikad ne drukam i nije mi namjera to činiti samo sam htio reći da se nakon 20 mjeseci na crobexu pojavio novi viši vrh.Sad je pitanje koliko je ko sklon riziku.
Do prije koji mjesec sam bio 75% u cashu sad sam 50%.Kako reče lacoste opreza nikad dosta.
E sad pbz mirovinski je uspio zadržati korak sa tržištem te je na 30.6 ove godine imao ukupan plus na dionički portfelje.Pbz je očito konstantno kupovao dionice i razbijao im cijenu,dakle oni će i nastaviti kupovati dionice.A onaj dinkec ja mu ne vjerujem kad kaže da se zove dinko novoselac a ne kad da intervju za novine.