kupovali su repromaterijal po visokim cijenama
izgleda da su ga sad obracunali po sadasnjim cijenama
pofuk
p.s. nisam siguran tak da bi bilo dobro da neko pojasni ali ti je to to
prijatan dan
@ governer
prihodi su pali za 44 posto dok su materijalni troškovi pali za 48 posto a ne 30%, kako si rekao, to je u odnosu na prethodnu razdoblje iz prošle godine a ne prošloga kvartala
ako ne znaš zašto su pali prihodi ovoj firmi onda nemoj niti ulagati…to ti je moj iskren savjet…
izvješće nije katastrofa, to je i očekivano
u 3. i 4. kvartalu nas čekaju veći udio izvoza u inozemstvo gdje su veće cijene nego kod nas i to će i pokriti sigurno ovaj gubitak. Kako cijene počmu rasti tako će se (da u pitanju je revalorizacija) i ove zalihe i gotovi proizvodi revalorizirati i imati ćemo djelomično ili potpuno (tko zna…) anuliranje ovih rashoda zaliha i gotovih proizvoda koji su iznosili velikih 69,292 milijuna kuna…
da li mi neko može objasniti tu rashodovnu stavku "Smanjenje/povećanje vrijednosti zaliha nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda". Šta im dođe to? Jel to neka svojevrsna revalorizacija zaliha pa onda ovisno o cijenama tih zaliha, razlika po prethodnom stanju se knjiži ko prihod (ako je povećanje) ili rashod (ako je smanjenje). Da li sam dobro to pokopčo il ne? Prihodi su pali za 30-ak %(šta je ovom uzrok? recesija, pad cijena finalnog proizvoda, pad potražnje?). Materijalni troškovi na rashodovnoj strani također za 30-ak% niži, pa ajde… ajmo reć da je barem nešto OK, ak su im već pali prihodi da barem rashodi to prate.
Ako smijem primjetiti, upravo na konto povećanja vrijednosti tih zaliha su prošle godine i ostvarili dobit. e sad… trebalo bi vidjet kolike su (količinski) te zalihe bile prošle godine, i kolike su ove godine pa da vidimo o kojem postotnom padu vrijednosti se zapravo radi.
Po meni izvješće nije nikako dobro (doduše ni cjena dionice nije dobra pa se jedno s drugim krati), ali nije ni neka katastrofa. Kako se čini, cijela ta priča vrlo vrlo jako ovisi o cijenama commoditiesa, pa ako ćemo iskreno ni ono izvješće lani nije baš neka sreća jer je upravo ta stavka povečanja cijena zaliha generirala dobit.
mislim da izvješće neće utjecati bitnije na cijenu… ne vjerujem da se PTKM u ovom trenutku kupuje ili prodaje zbog tog…
meni nije jasna jedna stvar kod ulaganja u ovu dionicu ,a to je gledati rezultate poslovanja jedne ovakve firme koja sa svojim prikazima poslovanja (friziranim)nema veze sa vezom,ovo je dionica u koju ako se želi ulagati ,treba uvažavati dva osnovna pravca,a to su
1.ako pada ispod 100 kn -lagano akumulirati (90,80,70 kn)
2.ako krene preko 100-120 kn ,lagano prodavati (130,140 kn)
CONSOLIDATION WITHIN the industry is expected to take on new momentum as resource companies increasingly start showing an interest in fertilizer companies. The increasingly pressing issues of global food security……
http://cruonline.crugroup.com/DesktopModules/Articles/tabid/180/itemid/320882/default.aspx
Po ovome članku očekuju se nove akvizicije na području gnojarske industrije…….
@ governer
ako ne znaš zašto su pali prihodi ovoj firmi onda nemoj niti ulagati…to ti je moj iskren savjet…
izvješće nije katastrofa, to je i očekivano
kolega, iskreno ja se u poslovanje PTKM kužim ko mara u krivi qurac. Ja sam ju uzo zbog KTA, špekulacija o privatizaciji i podcjenjenost u odnosu na glavnicu. Za E znam da šiba ko luda iz plusa u minus kod ove dionice, a katastrofalno izvješće nije, zato jer imaju EBITDA. lijepo sam pitao kolega ne morate mi odmah odbrusiti, učimo se ne?
ovo vam je najbolji pregled indstrije….
As a consequence, the major fertilizer producers are expected to report very weak results on a year-over-year basis, said Jennings Capital Inc analyst Russell Stanley. "The real focus will be on the outlook."
"I think investor focus is going to shift from the short-term to the medium-term," said Terence Ortslan, at TSO and Associates in Montreal."
"2010 will be an improvement (over 2009) — there is no question about it," said Ortslan. "We don’t expect a 2008 type of banner year to immediately recur, but this is an industry in which those type of years will come back." (Reporting by Euan Rocha; Editing by Frank McGurty)
http://www.reuters.com/article/wtUSInvestingNews/idAFN2225246220090722?pageNumber=2&virtualBrandChannel=0
Mosaic CEO Sees Fertilizer Rebound Within 12 Months
July 22 (Bloomberg) — Mosaic Co., the second-largest North American crop-nutrient producer, said demand for phosphate and potash fertilizers will return to early-2008 levels within 12 months.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=alnpdc063pUA
Kako je vidljivo dno od cijena gnojiva na svjetskom tržištu bilo je 3,4, 5, i 6 mjesec, tada je potražnja bila slaba i vidi se iz bilance od PTKM, ali sada se jako aktivirala potražnja jer se svjetsko tržište počelo oporavljati…
Možda je vrijeme da se zbog gubitaka počne smanjivati kadar u PTKM [cool]
Evo pogledao detaljno izvještaj.
Petrokemija je jaka tvrtka i svoj oporavak poslovanja treba isključivo tražiti u izvozu svojih proizvoda na svjetska i regionalna tržišta gdje je tradicionalno prisutna. Ukoliko se potražnja za umjetnim gnojivom pojača mi u samo jednom Q možemo anulirati gubitke iz ovog Q.
Kao što sam i već govorio ovo je jedna od najkompliciranijh dionica koja je ponovno pokazala svoju nepredvidljivu ćud.
Izvješće je katastrofa, a s obzirom na neplanirani prekid u srpnju te probleme s poticajima za seljake koji ce tek kulminirati bojim se i pomisliti kakvo ce biti sljedece. Ova tvrtka je preživljavala zahvaljujući pomoci drzave.
da li mi neko može objasniti tu rashodovnu stavku "Smanjenje/povećanje vrijednosti zaliha nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda". Šta im dođe to? Jel to neka svojevrsna revalorizacija zaliha pa onda ovisno o cijenama tih zaliha, razlika po prethodnom stanju se knjiži ko prihod (ako je povećanje) ili rashod (ako je smanjenje). Da li sam dobro to pokopčo il ne? Prihodi su pali za 30-ak %(šta je ovom uzrok? recesija, pad cijena finalnog proizvoda, pad potražnje?). Materijalni troškovi na rashodovnoj strani također za 30-ak% niži, pa ajde… ajmo reć da je barem nešto OK, ak su im već pali prihodi da barem rashodi to prate.
To znaci "Smanjenje/povecanje vrijednosti zaliha nedovršene proizvodnje". 🙂
Sama recenica kaze, ako je povecanje – zalihe se povecavaju. Proizvodi se vise no što se prodaje, a to sto se ne proda se stavlja na zalihu. S druge strane je smanjenje – proizvodi se manje no sto se prodaje i zaliha opada. U to ulaze i nedovrseni proizvodi.
Smanjenje nije dobro (ok, nije dobro ni povecanje, najbolja je dobra regulacija), ali se može progutati kad do njega dođe jer se npr. gradi nova tvornica ili novo skladište i staro zatvara pa se rasprodaju zalihe, ali ovdje to nije slučaj. Isto kao kad na staklu butika vidiš natis "totalna rasprodaja zbog zatvaranja/preseljenja". Tako i PTKM prodaje proizvode s zalihe. Po ovom što vidim razlog tome je taj što trenutno nemaju novca za ulagati u proizvodnju jer im je naplata znatno pala, a kredit nije lako dobiti te očito očekuju daljnji pad prodaje. Daljnji pad prodaje je izgledan s obzirom na stanje hr agrara, pitanje je hoce li uopce biti novca za poticanje i kad ce biti isplacen, a ovim najnovijim porezima se udara i po njihovom vec praznom djepu.