nije vam to dizano tjesto
governer,
Pa neboj se prijatelju, kupio si jučer pa sad te malo strah da slučajno ne bi pala.
Sumnjam da će ispod 100kn ali ako se i to dogodi neće biti plača. Lani je pala sa 200kn na 100 kn u 15 dana i to je trebalo preživjeti. Kasnije je stagnirala jedno vrijeme i opet pala na 57kn.
Danas je 108 kn.
Sve ovisi o crobeksu ako bude padao i ona će, a ako bude rastao i PTKM-R-A će rasti.
A što se tiče privatizacije, doći će i ptkm na red, po meni danas je najgore moguće vrijeme
1. cijena po kojoj bi prodali ovaj dragulj bi bila mizerna
a) cijena petrokemijskih dionica su u zadnjih 20-tak dana pale jako
b) cijena nafte je nisko a sve ispod 75 dolara znači da nema isplativosti proizvodnje bio dizela
c) cijena plina pada, a kako cijena plina pada, pada i cijena umjetnih gnojiva na svjetskom tržištu
d.) uskoro očekujemo yarino izvješće pa ćemo vidjeti kakva je bila situacija na svjetskom tržištu umjetnih gnojiva
2. baš me zanima kako bi sada budući vlasnik rješio problem radnika i svega onoga što sada nije baš popularno a sumljem da bi davali i seljacima odgodu plaćanja od nekoliko mjeseci.
3. država nema ni za poticaje a kamoli za nešto drugo a seljaci bi sada tek "zapjenili"
4. moguće je da će sada u privatizaciju a to će se vidjeti prilikom rebalansa proračuna 15.07, a ako se to dogodi mislim da je Država totalno izgubila kompas jer je ovaj dragulj mogla prodati lani ili preklani pred izbore i uzeti dobre pare
Gorane prijatelju, a meni se čini da si ti si malo prodo pa te strah da ne naraste. Ako padne još, ja ću kupiti još.. ali samo ako padne ispod 100 kuna, prije neću kupiti.
Zaboravio si napisat da je nakon pada na 57 narasla na 175 kuna i sada je 110.
na koliko su PS-a, PB-a i ttm PE-a te petrokemijske dionice u svijetu o kojima pričaš?
PTKM je na 0,13 PS-a, 0,34 PB-a i 4 PE-a, i bez duga. S time da kad stranac preuzme E ide na pola više jer se restrukturiranjem drastično povećava profitabilnost i to oni znaju. Trend poslovanja PTKM unazad 5 godina znaš i sam bolje nego ja. ovaj gore kolega kaže loše je jer se dijele otkazi… pa to je najbolja vijest kaj sam čuo u zadnje vrijeme o PTKM. Pa tamo se mora podijeliti hrpa otkaza jer svaki otkaz daje malo veći E i time sve manji PE, pa ne vidim kaj je tu loše..
prema tome ne znam zašto se ne bi PTKM prodala sada po 1 do 2 X glavnica tim više jer je bez dugoročnih obveza (samo kratkoročne prema dobavljačima) i time država dobiva direktno milijardu kuna novca prihoda za krpanje proračunske rupe.
A to da bi to bio loš tajming… daj nemoj prišati svašta, pa kad je naša država ikad išta prodala u pravo vrijeme i po fer cijeni? Pošto su prodali HT? ili Inu? Nije bitno pošto nego kada! Oni prodaju onda kada moraju, a ne kada je vrh bull marketa, a sada bome moraju.
ja ne kažem da će to biti PTKM i da će se to uopće dogoditi, ja samo razmišljam na glas, a i vidim po trgovanju da se tu neki qurac kupuje i to za ozbiljno… ak ti to ne vidiš, kaj da ti ja radim.možda to ispadnu samo špekulacije koje se kasnije ispostave kao patka. Al za kupca na 0,13 PS-a, 0,34 PB-a i 4 PE-a bez duga, nema patke bilo preuzimanja ili ne…kako god da okreneš…
Governer
Dal ce ic u privatizaciju sada to nitko nema pojma, al da je brutalno jeftina, to je isto istina..no jeftina je relativan pojam, ak za mjesec dana bude 80 onda je sad skupa, ak bude 180 onda je sad jeftina…
Ipak multiplikatori su na njenoj strani i pokazuju veliku podcijenjenost..
Ovo u privatizaciju nece i nesmije ici ispod 1,2 booka, to je realnost..ja tu ne bih gledao p/e jer je sve to nekako ni sim ni tamn, al prihodi izazivaju strahopoštovanje..
ali pisati nebuloze poput big bosa da yara uzima kredit da bi kupila ptkm u najmanju ruku ja bih interpretirao kao drukanje!
p.s mogu samo napisati da ce ovo biti jedan od mojih pickova u sljedecem zidanju portfelja [thumbsup]
Ovo u privatizaciju nece i nesmije ici ispod 1,2 booka, to je realnost..ja tu ne bih gledao p/e jer je sve to nekako ni sim ni tamn, al prihodi izazivaju strahopoštovanje..
pa da.. slažem se. PE je vrlo trzava multipla, al eto naborojao sam je čisto da se vidi da firma može raditi s dobiti čak i sad kad je socijal-kombinat za održavanje socijalnog mira u Kutini a i šire. 1 do 2 BV se za PTKM uvijek može dobiti. pa 2 BV je još uvijek 0,33 P/S-a. nek ga stranac digne na NMP od 5% (a sigurno da mogu, jer ga naši sad imaju na 3) oni su vani za 13 godina sa investicijom, i to je sve bez poluge i širenja kapacitetatj. ikakvih dodatnih ulaganj. e da… 2 BV-a je cca 600 kuna po dionici… s obzirom da je sad 100 kuna, lijepa multiplikacija… naravno, može biti i ljepša ako se kupi po 80 kuna…
Zna li netko koliko je ‘replacement value’, odnosno Tobinov koeficijent? Tj. koliko BV (u pasivi) odrazava stvarnu vrijednost tvornice (u aktivi)?
pa da.. slažem se. PE je vrlo trzava multipla, al eto naborojao sam je čisto da se vidi da firma može raditi s dobiti čak i sad kad je socijal-kombinat za održavanje socijalnog mira u Kutini a i šire. 1 do 2 BV se za PTKM uvijek može dobiti. pa 2 BV je još uvijek 0,33 P/S-a. nek ga stranac digne na NMP od 5% (a sigurno da mogu, jer ga naši sad imaju na 3) oni su vani za 13 godina sa investicijom, i to je sve bez poluge i širenja kapacitetatj. ikakvih dodatnih ulaganj. e da… 2 BV-a je cca 600 kuna po dionici… s obzirom da je sad 100 kuna, lijepa multiplikacija… naravno, može biti i ljepša ako se kupi po 80 kuna…
[/quote]
kolega guvernor, koliko dugo posjedujete dionicu PTKM?
😉
10 godina. strastveni sam dugogodišnji sakupljač Petrokemije.nešto kao Cartman,ali ne pišem puno na topicu tako da mi slučajno ne pobjegne cijena. Još kao srednjoškolac, kad mi je mama davala za sendvič u školi i Ledo sladoled za desert nakon sedviča, ja nisam kupovao sendvič nego stavljao na stranu i kupovao PTKM. Sladoled sam, naravno, kupovao ali da bar nisam, sad bih imao duplo više Petrkomenije. Ali ne mogu protiv sebe, sladoled se mora jesti. Evo baš sam danas pojeo Rumenko jer mi je trebalo ledeno osvježenje na ovaj sparni dan.
Kad netko nešto mora prodati i prodaje "po svaku cijenu", neces mu ponuditi više, nego nekoliko puta manje od "realne" cijene. Strane kompanije nisu dobrotvorne ustanove vec rade za profit. Ali i one su u gabuli i trenutno čuvaju novac za možebitni nastavak pa čak i produbljivanje krize. S druge strane seljaci su već na rubu, prodaja PTKM bi izazvala daljnje negodovanje i nemire, a cijena koju bi dobili za nju je kap u moru potreba naše države.
Jedini razlog zbog kojeg bi neka strana kompanija mogla kupit ptkm, a nece vec pricamo teoretski su norme zagađenja. Kažu – prevedeno na laički riječnik "Hrvatima gori pod nogama, dat ćemo im brutalno nisu ponudu, a oni će prihvatit jer ih nije briga, uz to ćemo uvjetovat ugovorom na par stotina mil. eur da sljedecih 50-100godina moraju zadrzati norme zagađenja, a kako im treba para i ovo su olujna vremena pristat ce na sve". Jer u Austriji, Njemackoj, Francuskoj, Italiji,..ce morati poštovati norme zagađenja, ali mi smo treći svijet i nas se smije potrovat. Uz to će plaćat kao i drugi strani centri u Hr, uzmi il ostavi 2100kn mjesecno, znajuci da u Kutini nema bas posla i da vecina radnika koji su trenutno zaposleni u PTKM nemaju bas velike sanse naci novi posao i da ce raditi i za kikiriki. Takodjer rast cijene do kojeg bi vjerojatno doslo nakon te odluke bi vrlo lako mogao biti anuliran zbog opceniti prolema na nasoj i stranim burzama, jer je i do sad PTKM padala kad su padali svi, a ne kad bi joj izasli rezutati poslovanja.
10 godina. strastveni sam dugogodišnji sakupljač Petrokemije.nešto kao Cartman,ali ne pišem puno na topicu tako da mi slučajno ne pobjegne cijena. Još kao srednjoškolac, kad mi je mama davala za sendvič u školi i Ledo sladoled za desert nakon sedviča, ja nisam kupovao sendvič nego stavljao na stranu i kupovao PTKM. Sladoled sam, naravno, kupovao ali da bar nisam, sad bih imao duplo više Petrkomenije. Ali ne mogu protiv sebe, sladoled se mora jesti. Evo baš sam danas pojeo Rumenko jer mi je trebalo ledeno osvježenje na ovaj sparni dan.
[/quote]
pa Vi ste strastveniji kolekcionar ptkm od mene
svaka cast
pofuk
Kad netko nešto mora prodati i prodaje "po svaku cijenu", neces mu ponuditi više, nego nekoliko puta manje od "realne" cijene. Strane kompanije nisu dobrotvorne ustanove vec rade za profit. Ali i one su u gabuli i trenutno čuvaju novac za možebitni nastavak pa čak i produbljivanje krize. S druge strane seljaci su već na rubu, prodaja PTKM bi izazvala daljnje negodovanje i nemire, a cijena koju bi dobili za nju je kap u moru potreba naše države.
Jedini razlog zbog kojeg bi neka strana kompanija mogla kupit ptkm, a nece vec pricamo teoretski su norme zagađenja. Kažu – prevedeno na laički riječnik "Hrvatima gori pod nogama, dat ćemo im brutalno nisu ponudu, a oni će prihvatit jer ih nije briga, uz to ćemo uvjetovat ugovorom na par stotina mil. eur da sljedecih 50-100godina moraju zadrzati norme zagađenja, a kako im treba para i ovo su olujna vremena pristat ce na sve". Jer u Austriji, Njemackoj, Francuskoj, Italiji,..ce morati poštovati norme zagađenja, ali mi smo treći svijet i nas se smije potrovat. Uz to će plaćat kao i drugi strani centri u Hr, uzmi il ostavi 2100kn mjesecno, znajuci da u Kutini nema bas posla i da vecina radnika koji su trenutno zaposleni u PTKM nemaju bas velike sanse naci novi posao i da ce raditi i za kikiriki. Takodjer rast cijene do kojeg bi vjerojatno doslo nakon te odluke bi vrlo lako mogao biti anuliran zbog opceniti prolema na nasoj i stranim burzama, jer je i do sad PTKM padala kad su padali svi, a ne kad bi joj izasli rezutati poslovanja.
trkeljaj ti kolko hoćeš, al ja vidim kak se trguje ovom dionicom zadnjih par dana…
Yara je 1998. za PTKM nudila 800 Kn po dionici, dakle 2x nominala jer tada je nominala bila 400 Kn, a danas cijena za koju bi vlada prodala PTKM je minimalno oko 600 Kn po dionici……….
Kad povežeš tko je pisao scenarij ove priče, sadržaj same fabule, a napose vrijeme 02:26′ nastajanja teksta, dosta toga se može zaključiti. Ja sam impresioniran i zadivljen ! [thumbsup]