u principu za državu bi bilo optimalno da ostavi dionice u vlasništvu ministarstva gospodarstva, a sve ostalo treba prodati dalje. Vjerovatno uskoro i slijedi porast cijene prema nivou na kojem mirovinci mogu kupovati. Ako ERSTE vrednuje ptkm na najmanje 700 kuna nema razloga da ne počiste sve što se može na puno nižim nivoima.
Imam osjećaj da je većina ovdje zapravo na krivom tragu.
Vi svi govorite kao da je cijena gnojiva potpuno fiksna i da veća cijena plina za Petrokemiju znači nerješiv problem.
Ja znam da je to tako trenutno, i do daljnjega, zbog "politike", međutim jednog dana Petrokemija mora početi poslovati na tržišnim osnovama – a tada… tada će cijena plina diktirati cijenu goriva, tada domaće gnojivo neće biti jeftinije nego strano, i tada će obzirom da je efikasna tvornica, a plin po istim cijenama kao u susjedstvu visoke cijene plina za Petrokemiju značiti i visoke cijene gnojiva, time velike prihode, a sigurno i dobit veću nego bi to bila sa nižim cijenama plina i nižim cijenama gnojiva.
Petrokemija možda neće imati nikada velike profitne marže, ali 2-3 % neto marža na velikim prihodima (visoke cijene plina i visoke cijene gnojiva) svakako su bolje od 2-3 % neto marže na nižim prihodima (niže cijene plina i niže cijene gnojiva).
Petrokemiji su teoretski ozbiljna konkurencija strane kompanije koje imaju nisku cijenu plina u prekomorskim zemljama… međutim kako će cijene prijevoza biti u budućnosti visoke i sve više, ta prednost tih dalekih kompanija se gubi, ovdje je geografski položaj (blizina potrošačima) ključna stvar i zbog toga će Petrokemija za konkurenciju imati samo okolne europske proizvođaće, a s kojima će dijeliti istu cijenu plina i time će profitabilnost ovisiti samo o cijenama krajnjeg proizvoda (koji će se izjedničatiti, kad-tad!) i razini tehnološke efikasnosti (koja je i ovdje na zavidnoj razini!).
U tom konktekstu, kako-god bilo: Petrokemiji visoke cijene plina duugoročno neće štetiti nego dapače, a ukoliko povrh svega bude imala i dovoljno velik udio u izdvojenom plinskom biznisu iz INA-e, time njen položaj može biti samo još dodatno bolji.
Ovdje je ključna stvar to da će jednoga dana trošak sirovine biti u potpunosti prebačen na potrošaća, nekima se to čini kao daaleka budućnost… dugoročnom investitoru nije bitno št o će do toga proći možda još neko vrijeme, njemu je bitno znati par činjenica:
1. U RH postoji još dosta neobrađenih površina (još uvijek je obrađeno manje nego prije rata), to ćemo u budućnosti promijeniti i sigurno jednom početi i makismalno iskorištvati ih.
2. U RH na obrađenim površinama potrošnja gnojiva po ha nije u skladu sa optimalnim potrebama kultura za maksimiziranje prinosa (i niža je nego u zapadnim zemljama), još uvijek je gnojivo ono na čemu se štedi – a to je dugoročno neodrživo.
3. Slično je stanje ("i gore") u okolnim zemljama
4. Cijena i plina i gnojiva, jednom i potpuno slobodno: će rasti.
Sve ovo znači u budućnosti:
– veću fizičku proizvodnju za domaće tržište, a možda za strano i još veću promjenu na više
– veću cijenu gnojiva po kg
– cijenu koja će omogučavati profitabilno poslovanje sa bar skromnim maržama, ovisno o cijenama konkurencije, ako cjenovnog rata ne bude – moguće su i veće marže!
–> rezulat svega ovoga:
– u budućnosti bitno veće prihode a uz najmanje 2-3 % marže = i bitno veća dobit nego sada
a zanimljivost za kraj:
– firma koja očekuje dugoročno lijep i održiv rast prihoda a posebice dobiti se danas trži uz P/S = 0,20 a i skroman P/E.
zaključak:
– dionica je, iako "kontroverzna" (dražava u vlasničkoj strukturi, politički utjecaj na cijene, neriješeni "plinski odnosi"…) sve u svemu: drastično podcijenjena… to je i jedan od razloga zašto su i mirovinci unutra.
u principu za državu bi bilo optimalno da ostavi dionice u vlasništvu ministarstva gospodarstva, a sve ostalo treba prodati dalje. Vjerovatno uskoro i slijedi porast cijene prema nivou na kojem mirovinci mogu kupovati. Ako ERSTE vrednuje ptkm na najmanje 700 kuna nema razloga da ne počiste sve što se može na puno nižim nivoima.
Odakle ti ova informacija za ERSTE-ovo vrednovanje?
Jos mi nitko nije odgovorio na pitanje.
Kako ce na PTKM utjecat ulazak u konzorcij za otkup plinskog businessa od Ine ako se zna da je plinski business donosio Ini oko mlijardu kuna gubitaka godisnje (iz izvjestaja).
Da se izrazim seljacki, kupljen plin od rusa po eg 10 kn a prodavan narodu i povlastenima po npr. 5 kn.
Gdje je tu racunica Ptkm.
Nista ne drukam, samo ako netko zna sta se krije iza ovoga??
THNX
Kolega INA u plinskom bussinesu je jedino imala izmaklu dobit a nikada gubitak (ovo u siječnju i plinska kriza je poseban slučaj) , jer treba jasno reći da 60% plina je u vlasništvu RH koji je ina crpila i dalje prodavala i na njemu masno zarađivala.
E sada po kojoj cijeni je državi ili ko zna kome plaćala plin, teško je reći, a sa druge strene moralna obveza INE je bila osigurati dovoljno plina za građanstvo pa je isti uvozila od Rusa i prodavala po manjoj cijeni nego što je isti uvozila.
Naravno INA je sada u vlasništvu MOLA skoro pa 50% i očekivati je da će se o svemu voditi briga, a RH ima obvezu libaeralizirati trište energenata pa samim time i omogućiti svima onima koji žele prodavati plin pristup po tržišnim cijenama.
Bez obzira na stanje u plinskom bussinesu mislim da će kombinacija domaćeg i stranog plina omogućiti budućim vlasnicima pozitivno poslovanje jer je država bila i bit će najvažniji čimbenik.
O tome što će biti i kako će biti u bliskoj budućnosti napisano je u petrokemijinom memoranudmu a ove godine prvi put od kada pratim petrokemiju javit će se paradoksalna situacija
PLIN će biti jeftiniji, UMJETNA GNOJIVA će biti skupa a potražnja za njima će RASTI.
Živi bili pa vidjeli.
[/quote]
po meni je i podcjenjuju. Ja ju cijenim na oko 1200 kuna, a sa povećanjem kapaciteta ide bez problema na 2000 kuna. Ono što je iznenađujuće i Uprava ptkm u zadnje vrijeme ne isključuje investicije u povećanje kapaciteta. Preduvjet za to je osiguranje dovoljnih količina plina koji će s novim skladištem i novim dobavnim pravcima biti riješen. Ako mislite da je to pretjerivanje podaci govore da je krajem 2007 potražnja za gnojivom samo u iznosu bila duplo veća nego što je ptkm mogla prodati . Da se tada nije moralo prodavati domaćim kupcima ptkm bi veća tada ostvarivala strašnu dobit. Vrijeme strahovito radi za nas i ptkm nezaustavljivo ide prema jednoj od najvrednijih hrvatskih firmi.
Vrijeme strahovito radi za nas i ptkm nezaustavljivo ide prema jednoj od najvrednijih hrvatskih firmi.
zato je jako važno (a to je i jedan od preduvjeta da se to/uspjeh zapravo i ostvari) da se čim prije nastavi sa privatizacijom Petrokemije, po mogućnosti na način da se još bar 25 % proda radnicima i umirovljenicima Petrokemije po povlaštenim uvjetima i/ili ostalim građanima RH. Jako je važno da mi (građani RH) budemo u budućnosti vlasnici uspješnih hrvatskih poduzeća. Ok je, ako se baš mora, dio prodati i stranom strateškom partneru, ali bitno je da je najmanje pola poduzeća u rukama domaćih građana – ne smijemo svoje blago prepuštati strancima. Uvijek čine tu jednu te istu grešku – to je kriminal najgore vrste, hrvatske građane trajno/dugoročno oštečuju.
Nema važnije stvari u RH od toga da se učini da čim više čim boljih hrvatskih poduzeća, onih koja imaju kvalitetnu budućnost, završi u rukama hrvatskih građana, malih… većih, svih koji su voljni uči u vlasničku strukturu.
Prodavati strancima najjadniji je potez koji može ovako nesposobna i kriminalna država napraviti.
Ok je prodati nešto, 25 %… strateškom partneru, ako je to nužno za uspješno poslovanje poduzeća, ali bitno je da čim više moguće u vlasništvu participiraju domaće fizičke osobe, naši mirovinski fondovi… jer samo na taj način možemo u budućnosti uživati u plodovima rada naših uspješnih kompanija.
@ mika
• Ruski veleposlanik u Hrvatskoj kazao je u jednom intervjuu da od ljeta prošle godine čeka hrvatski odgovor o energertskim planovima…
Nisam zatekao nikakav pisani dokument o tome, nikakav zapisnik ili zabilješku ili nešto slično. Ali potvrđujem da se naša energetska strategija mora redefinirati i da ćemo razmotriti i povezivanje našeg plinovodnog sustava sa srpskim. Cilj Južnog toka je dovesti plin u sjevernu Italiju, a kojom trasom, vidjet ćemo. Cilj je osigurati opskrbu plinom za građanstvo i industriju. Kad je riječ o industriji, naš je interes između ostalog dugoročno osigurati veće količine plina za Petrokemiju Kutina koja bi u tim uvjetima mogla postati regionalni lider proizvodnje umjetnih gnojiva u centralnoj, ne samo u južnoj Europi. Sigurnost opskrbe plinom potrbna je i za nove termoelektrane koje bismo gradili u Hrvatskoj, kako bismo konačno došli u situaciju da Hrvatska ne bude uvoznik nego izvoznik električne energije. Uza sve to, dakle uz osiguranje više dobavnih pravaca, potrebna su nam dva nova podzemna skladišta plina. Ne mislimo zanemarivati alternativnu opskrbu plinom kroz LNG terminal, pa u prioritete Vlade visoko stavljam početak gradnje takvog terminala.
http://www.mingorp.hr/default.aspx?id=1574
Ako će RH trošiti 1.000 tisuća tona gnojiva u budućnosti
Ako Srbija i Bih imaju mogućnost rasta potrošnje duplo od sadašnje
Ako npr Italija troši 5 milijuna tona a uvozi većinu
KAKO ĆE PETROKEMIJA biti lider sa kapacitetom 1.350 tisuća tona.???????????
Odgovor se nameće sam po sebi!
Vrijeme strahovito radi za nas i ptkm nezaustavljivo ide prema jednoj od najvrednijih hrvatskih firmi.
zato je jako važno (a to je i jedan od preduvjeta da se to/uspjeh zapravo i ostvari) da se čim prije nastavi sa privatizacijom Petrokemije, po mogućnosti na način da se još bar 25 % proda radnicima i umirovljenicima Petrokemije po povlaštenim uvjetima i/ili ostalim građanima RH. Jako je važno da mi (građani RH) budemo u budućnosti vlasnici uspješnih hrvatskih poduzeća. Ok je, ako se baš mora, dio prodati i stranom strateškom partneru, ali bitno je da je najmanje pola poduzeća u rukama domaćih građana – ne smijemo svoje blago prepuštati strancima. Uvijek čine tu jednu te istu grešku – to je kriminal najgore vrste, hrvatske građane trajno/dugoročno oštečuju.
Nema važnije stvari u RH od toga da se učini da čim više čim boljih hrvatskih poduzeća, onih koja imaju kvalitetnu budućnost, završi u rukama hrvatskih građana, malih… većih, svih koji su voljni uči u vlasničku strukturu.
Prodavati strancima najjadniji je potez koji može ovako nesposobna i kriminalna država napraviti.
Ok je prodati nešto, 25 %… strateškom partneru, ako je to nužno za uspješno poslovanje poduzeća, ali bitno je da čim više moguće u vlasništvu participiraju domaće fizičke osobe, naši mirovinski fondovi… jer samo na taj način možemo u budućnosti uživati u plodovima rada naših uspješnih kompanija.
[/quote]
Riješenje za ovo je naravno tržišno poslovanje i isplata dividende. Da ptkm ostvaruje dobit od 300 milja kuna što je realno i trebala da nije prodavala ispod cijene gnojivo domaćim kupcima i da je veći dio toga isplatila u dividendu meni ne bi palo na pamet prodavati dionice jer bi se fino živjelo od takve dividende. Isto tako, takva ptkm bila bi sposobna preuzimati firme u okruženju i tako prisiliti druge narode da rade za nas. Ako ljudi u ptkm imaju najefikasniju proizvodnju na svijetu zašto to ne bi prodali i drugima pa nek nam donose profit. Sve te dividende mi bi opet trošili po Hrvatskoj i krug se širi.
No pitanje je da li je bilo koja hrvatska vlast sposobna za takav iskorak s obzirom da je vlast uvijek nekom nešto dužna ili se nečega i nekoga boji u Hrvatskoj.
Sto ste se raspisali veceras,kao u dobra stara vremena.
Htio bi obratiti pozornost da je ne tako davno dionica ptkm kostala 60 i kusur,i da nikad nije upitno bilo kvaliteta ove firme i njezin potencijal sa povecanjem kapaciteta,nego je nas problem bio sto gospodin trziste nas nije realno vrednovao,ovaj oporovak i skok skoro x3 mi budi nadu da ce u novom bull marketu koji dolazi,biti zavrsena prica koja je ovdje dugo akutalna,izvrsna firma-losa dionica
[/quote]
Postoje u osnovi vrlo jednostavne metode koje pokazuju podcjenjenost firme kao što je ptkm. Dovoljno je usporediti pokazatelje sa grupacijom gnojara po svijetu ili na osnovu stopa povrata i diskontiranih neto novčanih tokova odrediti sadašnje vrijednosti nekih budućih vremena za ptkm.
Naravno kad imaš čovjeka u Nadzornom odboru neke stvari ti postaju i jednostavnije. No to je nama naša borba dala.
To prije ili kasnije mora doći na svoje.
živjeli.
No pitanje je da li je bilo koja hrvatska vlast sposobna za takav iskorak s obzirom da je vlast uvijek nekom nešto dužna ili se nečega i nekoga boji u Hrvatskoj.
"vlast"/Država mora napraviti samo jedno: izaći iz vlasničke strukture, to je ono glavno što treba napraviti u praktički svim poduzećima u kojima još uvijek predstavlja teret razvoju i napretku.
Nije dobro, i ničemu dobrome ne vodi, Država kao značajan vlasnik poduzeća u tržišnoj ekonomiji.
Ok je, neka država participira, neka Država dobiva dividendu (premda je to smiješno, nije Državi posao dobivati dividendu nego poreze) ali samo kao vlasnik maksimalno 24,99 % glasova na skupštini, a koje da koristi na način kao da ima ispod 1 % glasova.
Poduzeća MORAJU biti u rukama privatnih (domaćih!) ljudi, nikako Države. Tek tada možemo govoriti o svemu što ti pričaš o širenju u regiju i sl… Država ne može i nema smisla da bude "nositelj tih aktivnosti", Uprava postavljena od strane privatnih malih i velikih dioničara radi te poslove….
Državi je posao:
1. ne smetati (ne petljati se u cijene finalnog proizvoda, u cijene sirovine ako želi pomoći nešto neka radi u skladu sa svojim mogućnostima obzirom na preuzete međunarodne obveze vezano za slobodnu trgovinu, ako ne može ne mora)
2. ako može i koliko može pomoći sa carinama (što više carine na uvoz stranog gnojiva, to Petrokemija može imati više cijene na domaćem tržištu i bolje poslovati time)
3. svaka subvencija poljoprivrede mora biti što direktnija (a ne preko leđa Petrokemije) i u skladu sa preuzetim obvezama… ako može neka subvencionira poljoprivrednicima cijene gnojiva, ali neke Petrokemiju ne dira, sve što se radi radi se na relaciji poljoprivrednik-Država, Petrokemiju tu ništa ne zanima – njen je jedini posao maksimizirati svoju dobit, iskorisitit čim više cijene gnojiva koje država omogućuje kombinacijom carina, poreza i direktnih subvecnija poljoprivednicima, te čim nižih cijena plina za koje se sama bori, država ako može pomoći neka pomaže – pomaganje je dobro došlo, ali odmaganje je zabranjeno!
Da, to sve što jeste nešto što niti jedna hrvatska vlast na vidiku nije sposobna napraviti, ne u slučaju Petrokemije, nego cijelog gospodarstva. Mene zato brine kakvi to ljudi biraju ovakve vlasti??
Kada neka buduća vlada shvati da Državi nije mjesto u privatnim poduzećima, ali da joj jeste zadatak osigurati čim bolje uvjete za poslovanje privatnih poduzeća – tek tada će ovome našem društvu krenuti na bolje, dok imamo ovakve Vlade… koje znaju samo prelijevati iz šupljeg u prazno, jednima krasti kako bi drugima davala… od toga ništa.
Ja se iskreno nadam da će jednoga dana RH imati normalnu gospodarsku politiku gdje će se stvoriti pravi uvjeti za poslovanje – do tada bit će teško, no u tako teškim okolnostima Petrokemija sa proizvodom bez kojeg se ne može živjeti… a po ovim cijenama: predstavlja svakako jedan od boljih izbora na našem TK. Ima puno "čistijih situacija" na ZSE, ali ovako jeftinih… baš i ne, zato se ovdje vrijedi riskirati, nešto kratkoročno do srednjoročno rizičnija pozicija ali zato potencijal "super-profita", a zapravo dugoročno gledano niti tako rizična, u končanici dobijemo dugoročno gledano: sigurnu a super profitabilnu odluku. Zato ovo nije dionica za one koji se boje kratkoročnih oscilacija cijene dioncie, nego za one koje gledaju dugoročno i traže "prave vrijednosti". Ovo je value dionica, nije prikladna za svakoga, ali jeste za one koji dugoročno misle ostvariti bitno natprosječne rezultate – ključna riječ dugoročno!
Poštovani kolega Lynx, alaj si se raspiso ! (suza mi kanula na obraz)
Ja ovako nešto nebi napiso do Nove godine !
E alal ti vera i svaka čast, nisi ti preskako satove marksizma u školi ko ja ! (ja to markiro)
Sjedi čista petica (5+) !
Ja išo samo na ONO i DSZ !
Ko je reko država to sam Ja ? Ha !