Kolega na forumu je napisano stotine stranica u svezi zainteresiranih u slučaju privatizacije dijela ili cijelog portfelja Petrokemije.
Mislim da je jedino konkretna ponuda stigala od Todorića,a za tvornicu su se intersirale slične kompanije iz norveške i skandinavije.
Postojala su nagađanaja da su tvornicu obilazili i Rusi ali nemogu naći link u svezi istog, pa smatram samo rekla – kazala što može a i ne mora biti istina.
Interes u kupovini tvornice bi mogli imati i vlasnici te distributeri plina, i proizvođači i distributeri umjetnog gnojiva.
Što se tiče fondova, generalno za sada mirovinski ne mogu kupovati, OIFovi su bez novca a strani imaju sličnih i boljih prilika na svom tržištu.
Ako ti imaš neke informacije slobodno reci.
Na žalost nemam takve informacije zato sam i pitao [thumbsup]
Mislio sam zbog vašeg višegodišnjeg praćenja situacije oko Petrice da imate bolju predodžbu o potencijalnim kupcima (u ovoj trenutnoj situaciji a ne za koju godinu).
Mislim da sada nikako nije dobro da se ide u privatizaciju i da bi valjalo pričekati koju godinu da se stanje stabilizira.
BigBoss…
Jel ovo spada u dobre ili loše vijesti?
Spada u odlične vijesti……….. Biti će plina preko zime, pa PTKM više neće morati na remont preko zime……. već na ljeto…… A plinski biznis će imati dovoljno plina za prodaju……. Dalmacija može bez problema graditi plinovod……
MOSKVA Hrvatsko izaslanstvo osiguralo zime bez briga
Polančec u Moskvi – Gazprom će Hrvatskoj slati više plina
Autor Marko Stričević
Foto: Patrik Macek
Foto: Patrik Macek
Hrvatsko izaslanstvo na čelu s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom danas je u Moskvi, nakon pet godina, obnovilo rad Međuvladine rusko-hrvatske komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju. Već sutra trebao bi biti potpisan niz načelnih dogovora.
Očekivano, u glavnu temu razgovora prometnuo se energetski sektor. Iznova su aktualizirani projekti transporta ruske nafte preko hrvatskog teritorija (Družba Adria) te uključivanja Hrvatske na plinovod Južni tok, koji, zaobilazeći Ukrajinu, ispod Crnog mora, pa preko Bugarske i Srbije zasad tek traži put do zapadnoeuropskih tržišta. Premda upozorava na ovisnost Hrvatske o ruskom plinu, Vladino izaslanstvo na pregovorima je od Gazproma tražilo (i prvi put dobilo) zeleno svjetlo za povećanje isporuke sa sadašnjih 1,15 na 2,6 milijardi kubičnih metara na godinu.
Vlada svoju strategiju objašnjava povećanom potražnjom koja bi trebala pratiti razvojne planove do 2020. godine. Pritom se, objašnjava Polančec, dogovaraju i alternativni dobavni pravci, među ostalim, i iz Alžira. Hrvatskoj 31. prosinca 2010. godine istječe ugovor o nabavi zemnog plina od ruskog Gazproma, no koliko ćemo ubuduće plaćati – još nije poznato. S obzirom na nedavne najave ruskog vrha, očekuje se dvostruko viša cijena plina za našu regiju.
Na kasnijem druženju s hrvatskim poduzetnicima u Rusiji Polančec je izrazio i nadu da će strateška suradnja između Hrvatske i Rusije pridonijeti povoljnijem statusu hrvatskih tvrtki na recesijom uzdrmanom, ali i dalje perspektivnom ruskom tržištu.
S obzirom da je Polančec vodio izaslanstvo možda je dogovoril prodaju svega kaj ima veze s plinom po 1 kn rusima.
Mi u Rusiju šaljemo ministra gospodarstva, a rusi mu daju za pregovore ministra civilne zaštite (ili tak nešto) pa stvarno smo u banani, mogli smo mi i Jadranku poslat.
Hvala na mišljenju…
Nemam pojima…vidim da kad got ovdje progovorim o privatizaciji onda dobijam kolce. [lol]
Ali…nekako mi se čini da rusi to nisu dali đabe…jel nema đabe ni u stare babe…
A hoće li to sveskupazajedno biti dobro ili loše za PTKM i cijenu dionice…ostaje nam da vidimo.
Nešto se predugo odgađaju konkretne mjere kojima nas ova vlast misli provesti kroz ovu krizu…tko zna što oni mijese…no i dalje mislim da će se biti iznimno teško i vrlo skupo dodatno zadužiti za refinanciranje dugova…tako da i dalje mislim da će se morati prodavati…PTKM je trenutno dobra partija…
Jedino što mi baca sumnju jest činjenica da se ne brani cijena…ali za to još uvijek ima vremena…sa 100 000 kuna po asku ova dionica je na 100 kuna…
Spada u odlične vijesti……….. Biti će plina preko zime, pa PTKM više neće morati na remont preko zime……. već na ljeto…… A plinski biznis će imati dovoljno plina za prodaju……. Dalmacija može bez problema graditi plinovod……
[/quote]
Kolega,
što podrazumijevate pod bolja predodžba?
Podrazumjeva nekadašnje i sadašnje potencijalne kupce (situacija se promjenila na fin. tržištu) …
Promjene u TOP 10
Sada je jasno tko je prodavao dionice PTKM, a to su marginaši u HPB…….
Događanja na svjetskom tržištu gnojiva i Yarini rezultati……….
Padom vrijednosti kune ova dionica postaje izuzetno atraktivna. Ima sigurno inozemno tržište, stalne prihode i sve mi se više sviđa što sam dioničar ove kompanije. Još samo da je cijena na burzi nešto viša sve bi bilo idealno. Ali, doći će i to na red kad se ukrcaju oni koji moraju. Uglavnom, bit će zanimljivo…