PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Evo nam opet Mike, odmah sam mu zabio stotku, mislio sam da nas je napustio..

Svi oni koji misle da proces proizvodnje u ptkm i drugim istim tvornicama je na način da dođe plin i gnojivo samo počne sipati, grdno se varaju, najgori moguči scenarij i največi gubici se stvaraju upravo u stop- start dijelu. Da bi se postigli parametri da krene proizvodnja gnojiva zna se dogoditi da treba proči i tjedan dana, zamislite si 7 dana bacate plin samo da bi postigli proizvodnju i kad vam se dogodi ova sadašnja situacija, da ste u punom pogonu i ostanete bez plina, a niste planirali remont, samo stvarate gubitak, to se događa sad petrokemijama u EU. Tako da je ptkm unatoč ovoj krizi u fenomenalnoj situaciji, sretne okolnosti nam idu na ruku. Nažalost to je tako, dok jednom ne smrkne drugom ne osvane.

@Mika

Podzemno skladište koje je planirano u Okolima, znači uz ovo postoječe, poduplalo bi kapacitet skladišta, sada je kapacitet 500miliona m3, ako ništa drugo ovo skladište bi bilo osigurač protiv neželjenih situacija i to je puno.

Svi oni koji misle da proces proizvodnje u ptkm i drugim istim tvornicama je na način da dođe plin i gnojivo samo počne sipati, grdno se varaju, najgori moguči scenarij i največi gubici se stvaraju upravo u stop- start dijelu. Da bi se postigli parametri da krene proizvodnja gnojiva zna se dogoditi da treba proči i tjedan dana, zamislite si 7 dana bacate plin samo da bi postigli proizvodnju i kad vam se dogodi ova sadašnja situacija, da ste u punom pogonu i ostanete bez plina, a niste planirali remont, samo stvarate gubitak, to se događa sad petrokemijama u EU.

Evo o čemu naš zmaj piše

Trenutačno su najpogođeniji gospodarski subjekti koji su veliki potrošači plina, koji kao pogonsko gorivo isključivo koriste plin, i to posebno oni čiji proizvodni ciklus zahtjeva održanje kontinuirane proizvodnje. Na primjer, gašenje peći i prekidanje proizvodnje te ponovno pokretanje u željezarama, tvornicama stakla, cementa, cigle, keramike i slično predstavlja velik trošak, odnosno gubitak, tvrdi HGK.

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=1570891e-126b-4612-8e26-9db94ea6e7a8

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Svi oni koji misle da proces proizvodnje u ptkm i drugim istim tvornicama je na način da dođe plin i gnojivo samo počne sipati, grdno se varaju, najgori moguči scenarij i največi gubici se stvaraju upravo u stop- start dijelu. Da bi se postigli parametri da krene proizvodnja gnojiva zna se dogoditi da treba proči i tjedan dana, zamislite si 7 dana bacate plin samo da bi postigli proizvodnju i kad vam se dogodi ova sadašnja situacija, da ste u punom pogonu i ostanete bez plina, a niste planirali remont, samo stvarate gubitak, to se događa sad petrokemijama u EU. Tako da je ptkm unatoč ovoj krizi u fenomenalnoj situaciji, sretne okolnosti nam idu na ruku. Nažalost to je tako, dok jednom ne smrkne drugom ne osvane.

@Mika

Podzemno skladište koje je planirano u Okolima, znači uz ovo postoječe, poduplalo bi kapacitet skladišta, sada je kapacitet 500miliona m3, ako ništa drugo ovo skladište bi bilo osigurač protiv neželjenih situacija i to je puno.

zapravo je nevjerovatno da svi mi to znamo , a oni koji bi trebali voditi brigu o tome ne rade ništa nego mole boga da ne šalje zimu i da tata Putin bude dobre volje. Iskreno situacija u kojoj je Hrvatska s plinom zahtjeva nečiju odgovornost. Skladište odnosno cijena njegove izgradnje nije nikakav problem za državu kao što je Hrvatska. Financijsku, tehnički i ljudski mislim da imamo kapacitete to napraviti, Ako su one dvorančuge po Hrvatskoj mogle biti gotove u 12 mjeseci mislim da i skladište može biti brzo napravljeno. Sa novim skladištem nestaju osnovni egzistencijalni problemi kao što je grijanje ljudi na vrhuncu zime. Dalje preko proizvodnje i prodaje gnojiva u inozemstvo domaćem plinu daje se dodana vrijednost i ulaze velike količine deviza u zemlju. Zamislite da ptkm sad ima plina i da može opskrbljivati kupce gnojivom u nestašici koja će vjerovatno uslijediti. Svi kupci bi znali da se u ptkm uvijek može pouzdati i kompletna proizvodnja uvijek bi bila prodana jer je proizvod uz sve to i jako kvalitetan.
Ako tome dodamo i štete koje trpe ostali ovisnici o plinu novo skladište je apsolutni prioritet.

Možda netko iz MINGORP-a prati ove stranice pa mu bog prosvijetli pamet.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

mogli su jos malo cimat

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=d18c6aa4-c368-441c-b436-bb528c409900&open=sec

mogli su jos malo cimat

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=d18c6aa4-c368-441c-b436-bb528c409900&open=sec

Pa i 4 dana je dosta da se proizvodnja zaustavi na 7 dana, dakle ukupno 11 dana a to je u proizvodnji gnojiva jako puno iliti u EU oko milijun tona gnojiva manje + tvornice koje je YARA zaustavila dakle oko 1,5 milijuna tona gnojiva manje…….

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

…pa zar ga nemaju u rezervama… neće propasti nebojte se…sve će oni stići proizvesti i prodati…samo neka se potražuje…

pametan čovjek vidi zlo i skloni se...

U zadnja 3 dana dokupio 50 komada. Skupljam malo, ali zato svaki dan.

Ja ne prihvaćam prvi prijedlog Ramljakove nagodbe!

Kako su brzi ovi sa jedinicama. Nekome smeta da se piše na ovoj temi. I to jako… [angry]
Ali, to je odličan znak! [thumbsup]

Ja ne prihvaćam prvi prijedlog Ramljakove nagodbe!

halo, pa valjda je svima jasno da Rusi koriste priliku i natežu nas za uši. s druge strane imaju i pravo: sve njima susjedne zemlje, tj. njihova interesna sfera, su potpale pod američki utjecaj. a oni bi trebali mirno gledati i ništa ne poduzimati? da ne bi….
najpametniji su englezi, oni imaju plin iz sjevernog mora, naftu furaju iz Basre koju su okupirali i sve 5. a ostatak eu su debili, skupa s nama. samo me zanima hoće li ini narasti dobit sad kad se cijena plina korigira, tj. poraste. ipak se neki plin i kod nas proizvodi…

Za one koji su planirali iči na glavnu skupštinu a do sada se nisu prijavili:

Na Glavnoj skupštini imaju pravo sudjelovati i glasovati svi dioničari Društva, ako Upravi Društva prijave svoje sudjelovanje pisanim putem najkasnije 7 dana prije održavanja ove Skupštine.

Nažalost i sam sam propustio termin.

Zadužili Ministarstvo

Vlada je pokrenula 450 milijuna eura vrijedan projekt plinofikacije Hrvatske. U osnovi riječ je o dobrom projektu, no u slučaju potpune obustave dobave ruskog plina nije iskoristiv. Istovremeno, projekt LNG-a i izgradnje novih podzemnih skladišta plina stoji u mjestu.

Zahvaljujući tome u Hrvatskoj je u ovom trenutku samo jedno skladište plina kapaciteta 558 milijuna prostornih metara koje i nije u vlasništvu države, već Ine i MOL-a. Količina plina spremljenog u ta skladišta nije dovoljna za Hrvatske potrebe. Hrvatska u ovom trenutku 40 posto svojih potreba za plinom uvozi iz Rusije, a ostatak iz vlastitih izvora. Realno je da zbog nemogućnosti skladištenja, dobar dio plina iz vlastite proizvodnje izgori prilikom eksploatacije.

Iako je Vlada još 2006. zadužila Ministarstvo gospodarstva da počne projekt novih podzemnih skladišta, ništa nije učinjeno. Sve se svelo na zaključak da bi trebalo izgraditi još dva podzemna skladišta: jedno pokraj postojećeg u Okolima i drugo u Beničancima.

Evo o čemu govorimo zadnjih dana, nije prevelika investicija izgradnja podzemnih skladišta, jer je INA obavila sva potrebna istraživanja i isplatila bi se u roku 3-4 godine. Ako ništa drugo, samo nam se otkriva u šta treba ulagati u ovoj krizi….

New Report

Close