Dajte više prestanite s tim Cartmannom, dosadni ste i vi i on. Dionica PTKM je pala otprilike kao i sve druge na ZSE, nema tu baš neke velike pameti.
Potpuno se slažem s tobom jedan se hvali kak je on sve znao drugi veli da mu je žao kaj ga nije poslušo a treći čupa neke postove iz 1. mjeseca .Užas! Mislim da se te osobe prepoznaju. Tema je Petrokemija sad i njena budućnost. Pozdrav
Idi molim te, pa ovo je pravi financijski triler sa gadnim završetkom. Ali ako pogledaš da će se uskoro otopiti Grenland i potopiti nekretninu na Hvaru onda je to moglo i gore ispasti. [lol]
***obrisano***
Ja ne pišem toliko jer što komentirati kada je sve napisano što je bitno a to su rezultati, da je u cijeloj EU posijana rekordna količina pšenice, pa tako i u RH, a za pšenicu se koristi NPK, dok najviše je pala cijena Urea gnojiva, ali u EU cijene nisu snizili toliko koliko su snizili u Istočnoj Europi i SAD-u, zbog cijena plina jer Rusija je ostavila istu cijenu plina ali tečajne razlike podigle su cijenu plina u ovome kvartalu.
Kan i NPK ostale su rekordno visoke, a PTKM proizvodi 65-70 posto proizvodnje ta gnojiva dok Urea otapada od 30-35 posto proizvodnje………
Možda se ovo ne nanosi specifički samo na PTKM (privatizacijska očekivanja/kurs dionice/aktualna financijska izvješća…) , ali nekoliko konkretnih primjera (osobno izkustvo) na ovu temu iz Evrope, naročito u učekivanju još pojačane krize realnog gospodarstva u 2009/2010:
1. "Aktualna financijska izvješća/kurs dionice"- njemačkim kem. gigant Lanxess je versus originalnom planu za 2008 po završenom 3.kvartalu još u lijepom plusu, i za ukupnu 2008 najavljuju pozitivan rezultat, čak nešto bolji vs. budgetu. Ali je zbog paničnog straha šta če biti u 2009, naročito u kem. industriji, dionica katastrofalno pala na samo 1/3 vrijednosti iz mjeseca juna, samo u oktobru se vrijednost prepolovila. Znači glavnu ulogi predstavlja strah šta če biti u narednim godinama, ne trenutačno poslovanje firme.
2. Obrnuto-"Prevzem/kurs dionice"-opet konkretan primjer. Dionica švicarskog kem. giganta CIBA je nakom katastrofalne prve polovine 2008 (oko 0,5 milijarde CHF gubitaka) pala na ca 25 CHF, upravo kad je u septembru sve počelo sa Lehmann Brothers. Nakom što su procirile prve prevzemne (tada još špekulativne) vijesti (od njemačkog BASF) je počela dionica svaki dan rasti za ca. 10%, iako je sve ostalo na svjiteskim tržištima več počelo jako padati. Zaista je slijedila oficielna prevzemna ponuda na 50 CHF !!! i konačno prevzem sa strane BASF. Da se to nije dogodilo bila bi danas CIBA po najnovijim procjenama, usporedbi sa stanjem konkurentnih kem. firmi na oko 10 CH !!!. Kad je padao cijeli burzni svijet u depresiju dioničari CIBA su se samo smješkali, dobili 50 CHF po dionici u kešu. Danas si puli kosu management BASF, po nekim procjenama su platiti za CIBA najmanje 2 puta previše.
3. možda još primjer na tu temu iz domačeh SLO dvorišta-zbog stalnog odgađanja privatizacije Palome (higienski papir), kada je još nešto vrijedila, danas u golenim problemima, se je na aktualni privatizacijski razpis javila samo jedna i to hrvatska firma (ALKA), ali navodno sa vrlo nizkom ponudom, koja navodno nije prihvatljiva. Znači-vrlo loš timing privatizacije.
Rezime : ako država konačno privatizira mora biti i timing optimalan, prodaj kad je na burzi (domačoj i svijetskima) pozitivna klima, u principu iste relacije kao prodaja/nakup dionica !!!
Bojim se da se u naslednjim 1-2 godina državi neče isplatiti privatizirati, bolje pričekati bolja vrijemena, ako neprivatizirane firme uopšte prežive krizu.
Prijatelju,..
Prije mjesec dana sam skrenuo pozornost na jedan zanimljiv detalj – svaki put kad se na temi pojavi hrpa nickova koji svoj prvi komentar upute meni ponavljajuci davno procitane navlakačke fraze koje nemaju veze s realnošću – cijena padne. Zanimljivo, i zadnji put je cijena pala.
Nakon što je država za svoje financiranje povukla više od 2,5 milijardi kuna iz mirovinskih fondova koji su kupili trezorske zapise Ministarstva financija, na Zagrebačkoj burzi nije se ni mogao očekivati bolji dan. A on je donio novi golemi pad vrijednosti dionica, mjeren Crobexom veći od pet posto.
Ostatak članka nalazi se na http://www.vecernji.hr/newsroom/economics/3199006/index.do
Niti jedan drugi medij ne piše ni slova o kupnji trezorskih zapisa, ovo postam zato da ostane ako slučajno cenzuriraju i Večernji list.
U svakom slučaju, pokušajte tko može izdržati bez rasprodaje dionica barem do slijedećih izbora na proljeće. Vjerovatno će izmislit nešto tada da privuku birače..
Pozdrav svim dioničarima
Čini se da se globalno tržište gnojiva pokazuje prilično robusno, što valjda ima i utjecaja na poziciju Petrokemije …
(cijeli članak ovdje: http://www.gulfnews.com/business/Commodities/10262875.html)
Fertiliser production expanding in Middle East, North Africa
By Natasha Marrian, Staff Reporter
Published: November 27, 2008, 00:02
Dubai: Fertiliser production is set to expand dramatically in the Middle East and North Africa (MENA) region with investments of $20 billion (Dh73.56 billion) to be pumped into the sector already enjoying a 149 per cent surge in profits year-to-date for 2008, according to a report from Kuwaiti investment bank Global Investment house. ….
Ljudi moji pa jeli to moguće, kako bi rekao Mladen Delić, Hrvatski fond za privatizaciju prodao 389 dionica petrice
Trgovanje > Promjene top 10 dioničara > Filter > sve dionice od: 25.11.2008 do: 27.11.2008
RB Dionica Preth.
poz. Zad.
poz. Dioničar Promjena Br. dionica Zadnja
cijena Datum
zad. trg. Vrijednost
(mil.) %
dionica
161. PTKM-R-A 2. 2. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU -389 809.073 101,30 27.11.08 81,96 24,22%
napisao sam na jednom od topika da nije dovoljno sranja samog po sebi već se i dodatno potpomaže poguranac u provaliju .. jbg i u pjesmi opisano "don`t push me coz I`m close to the edge I`m trying not to lose my head"
Smije li fond za privatizaciju prodavati dionice na ZSE ili samo putem natječaja?
Ne bi smio samo putem natječaja……….
Ljudi moji pa jeli to moguće, kako bi rekao Mladen Delić, Hrvatski fond za privatizaciju prodao 389 dionica petrice
Izgleda netko bi to htio dobiti na 0,3 nominale.