Usput Erste je nedavno kupovao Varteks.
[/quote]
Usput, Varteks je kotaciji službeno tržište.
»(1) U vrijednosne papire izdane od strane dioničkih društava uvrštenih u ostale kotacije, a izvan službene kotacije na burzi u Republici Hrvatskoj, dozvoljeno je ulagati:
• u dionice koje u trenutku stjecanja imaju početnu tržišnu kapitalizaciju veću od 750 milijuna kuna. Ukoliko se zbog promjene tržišnih cijena vrijednost tržišne kapitalizacije dionica spusti ispod vrijednosti od 750 milijuna kuna, fond može i dalje stjecati te dionice sve dok se vrijednost tržišne kapitalizacije dionica ne spusti ispod vrijednosti od 650 milijuna kuna.
• ako se vrijednost dionica spusti ispod vrijednosti od 600 milijuna kuna, primijenit će se odredbe članka 73. Zakona počevši od datuma nastanka promjene.
daklem, AZ kupuje dionice PTKM i ispod propisanog limita jer je očito:
1. da se ne boje sankcija jer država žica od njih pozajmicu za vraćanje inozemnih kredita koji dospjevaju ubrzo,tako da ispada da preživaljvanje države ovisi o posudbi love od OMF-ova
2. da su dobili mig da će HANFIN pravilnik biti izmijenjen jako brzo i to vjerojatno na način da će biti potpuno ukinuta ograničenja u smislu tržišne kapitalizacije
kako će to pomoći ovima koji su u insceniranoj panici zadnjih dana rasprodali svoje dionice PTKM ne znam, ali bojim se- nikako!
Moje misljenje je, a moze biti da sam skroz u krivu, MF spasavaju drzavu a zauzvrat moraju dobiti nesto. Zakoni se mogu mjenjati.
zanimlivo znači AZ kupuje iako kao fol ne smije?
ne znam jeste pratili jučer na kupnji na 107 bio je skriven nalog sa 5000 komada, a ja si cjelo vrijeme mislim ko li tolko kupuje PTKM kad OMFovci ne smiju, a kad ono…. [lol]
daklem, AZ kupuje dionice PTKM i ispod propisanog limita jer je očito:
1. da se ne boje sankcija jer država žica od njih pozajmicu za vraćanje inozemnih kredita koji dospjevaju ubrzo,tako da ispada da preživaljvanje države ovisi o posudbi love od OMF-ova
2. da su dobili mig da će HANFIN pravilnik biti izmijenjen jako brzo i to vjerojatno na način da će biti potpuno ukinuta ograničenja u smislu tržišne kapitalizacije
kako će to pomoći ovima koji su u insceniranoj panici zadnjih dana rasprodali svoje dionice PTKM ne znam, ali bojim se- nikako!
Jedino kaj mogu sad napraviti je ostati hladne glave i minimizirati gubitke na nacin da ponovno kupe PTKM prije nego opet poraste. Ali logika vecine panicnih ulagaca je da kupuju skupo a prodaju jeftino tako da njihov ponovni ulazak eventualno ocekujem na razinama iznad 500 kuna 🙂
111,21 skriveni 800 kom, tako da nece kupiti oni vec netko drugi [proud]
111,21 skriveni 800 kom, tako da nece kupiti oni vec netko drugi [proud]
nema ga više, istresli se po njemu [embarass]
ajde male da razjasnimo neke stvari:
1.cijena petrokemije je 111 kuna,cartmann je to najavljivao i oceigledno bio u pravu,ALI ni jedna njegova recenica,ni jedan argument se nije odnosio na globalnu krizu kao uzrok propadanja cijene svih dionica ne samo petrokemije
2.temelj njegove argumentacije je da firma ne vrijedi, da je socijalisticki mastodont koji kad drzava digne cijenu plina nema sanse poslovati sa dobiti,ISTINA je kad petrokemija bude placala plin po cijeni po kojoj ga ina nabavlja da nece imati 2000 zaposlenih,niti ce prodavati gnojivo todoricu ispod cijene,nisam vidio niti jedan izracun niti jedno obrazlozenje zasto petrokemija pod tim uvjetima ne bi poslovala sa dobiti
3.svi koji su u ovoj dionici valjda znaju fundamente,koji su vise nego smijesni,dobit u prva 3 q iznosi 122 mil ,nije kreditno opterecena,ima casha na racunu,industrija umjetnih gnojiva nije ni blizu pogodena ovom krizom kao:brodarska,građevinska ili automobilska industrija(pratiti malo kretanje cijene tnh i pot)
4.za vrijeme mede kupovati dionice koje mogu biti metom preuzimanja,petrokemija je sigurno jedna od opcija
5.imamo jakog kupca,a ne zaboravite da najinformiraniji mirovinac(erste plavi)je uzeo i najveci broj dionica
6.zato bez straha pohlepe i sentimentalnosti,jos ne znamo kako je duboka ova kriza,kako ce pogoditi hrvatsku,izbor di bi se trebalo investirati,donosite na temelju vlastitih procjena i analiza.
Kupnje: Cijena Količina
108,01 10
107,20 300
107,00 95
106,01 120
106,00 200
105,24 150
105,22 100
105,20 100
105,00 250
104,70 30
104,52 100
102,55 2
101,77 60
101,50 37
100,22 50
100,20 150
100,01 643
100,00 100
98,10 100
95,01 50
Prodaje: Količina Cijena
25 110,00
100 112,94
74 113,00
162 113,40
100 113,50
135 114,90
214 114,99
57 116,00
191 117,90
100 118,00
164 119,77
imamo jakog kupca,a ne zaboravite da najinformiraniji mirovinac(erste plavi)je uzeo i najveci broj dionica…
taj najinformiraniji nakupovao se PTKM na 220-250 kn, a od kad je ispod 200 kn više ne kupuje a sad je cijena PTKM 110. članovi tog mirovinskog fonda mora da pjevaju od sreće zbog njihove "informiranosti" i ulagačke genijalnosti [lol]
ajde male da razjasnimo neke stvari:
1.cijena petrokemije je 111 kuna,cartmann je to najavljivao i oceigledno bio u pravu,ALI ni jedna njegova recenica,ni jedan argument se nije odnosio na globalnu krizu kao uzrok propadanja cijene svih dionica ne samo petrokemije
Hrpa POTPUNIH laži. Pa godina se u DOSLOVNO svakom mom komentaru nalazila izjava koja u potpunosti demantira tvoje navode. Glasila je, prevedeno na Hr "ne pitaj te me hoce li određena dionica ici gore ili dole, kad vlada pesimizam – sve padaju, kad vlada optimizam – rastu". To je izjavio Jesse Livermore krajem 20tih godina prošlog stoljeca.
Takodjer sam napisao da ako US vlada svojom aktivnoscu sprijeci sirenje krize te nastupi bullish razdoblje, postoji realna mogucnost da Petrokemija na krilima globalnog rasta 2008. godinu završi na razini od 400-450 kuna usprkos svim problemima. Ako ne vjeruješ odi na mojnovac forum i pročitaj.
Ali, u slučaju globalnog pada te problema koje Petrokemija ima a koji nisu nestali, cijena može ne samo ispod 100, vec i ispod 50 kuna.
Fundamenti su bitni, ali ne i presudni, da su presudni burza ne bi postojala jer bi svi sudionici kupovali i prodavali isto, na temelju fundamenata. Bilo je firmi na istoku s mnogo boljim fundamentima od Petrokemij, i dalje ih ima, da li to znači kako treba prodati PTKM i kupiti tu firmu s boljim fundamentima??