PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Smanjili su na 100 milijuna, NN br. 112, ali kaze "u dionice koje u slobodnoj prodaji imaju manje od 10% izdanja ako je tržišna kapitalizacija dionica u slobodnoj prodaji veća od 100 milijuna kuna.".

PTKM u slobodnoj prodaji ima vise od 10%… svašta, opet neka muljaža.

Reko sam ti neki dan da budu korigirali po potrebi….

Imam neki program koji ažurira zakone, plaćam 1800kn godišnje, već se spremio ic im hebat mater, ali izgleda da se ništa bitno nije promjenilo i ostaje pitanje zašto AZ krši zakon. A i ne pratim samo ja, da meni promakne netko od kolega bi to znao.

Svakako, ovako glasi trenuto važeći pravilnik;

»(1) U vrijednosne papire izdane od strane dioničkih društava uvrštenih u ostale kotacije, a izvan službene kotacije na burzi u Republici Hrvatskoj, dozvoljeno je ulagati:
• u dionice koje u trenutku stjecanja imaju početnu tržišnu kapitalizaciju veću od 750 milijuna kuna. Ukoliko se zbog promjene tržišnih cijena vrijednost tržišne kapitalizacije dionica spusti ispod vrijednosti od 750 milijuna kuna, fond može i dalje stjecati te dionice sve dok se vrijednost tržišne kapitalizacije dionica ne spusti ispod vrijednosti od 650 milijuna kuna.
• ako se vrijednost dionica spusti ispod vrijednosti od 600 milijuna kuna, primijenit će se odredbe članka 73. Zakona počevši od datuma nastanka promjene.
• u dionice koje u slobodnoj prodaji imaju manje od 10% izdanja ako je tržišna kapitalizacija dionica u slobodnoj prodaji veća od 100 milijuna kuna.
• u kratkoročne dužničke vrijednosne papire izdavatelja čiji vlasnički vrijednosni papiri ispunjavaju uvjete iz ovog stavka.

Ovdje upišite svoj komentar…

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

13.11.08. | 13:10h

mirovincima će se dozvoliti kupnja po vrlo niskim tržišnim kapitalizacijama firmi. Iskreno ne znam zašto to HANFA već i službeno nije objavila jer ovo su ekstremne situacije u kojima treba brzo reagirati. Jedini zdravi cash danas je u mirovinskim fondovima. Postoji i varijanta da je cilj istjerati sve špekulante iz dionica tako da prodaju po niskim cijenama. Na žalost na takav način i neki mali investitori prodaju zbog panike.

13.11.08. | 13:11h

Ajd molim te odi na http://www.hanfa.hr ili bar klikni taj link na hanfine stranice koji sam poslao i tad se javi, ovako nema logike komunicirat s tobom jer ti misliš i pretpostavljaš, ja za razliku od tebe ZNAM jer redovito čitam Zakone i pravilnike.

13.11.08. | 18:19h

Kriteriji se neće mijenjati, čak da teoretski i bude promjena mogu se isključivo povečati jer su se trenutni kriteriji pokazali kao nedovoljni da bi sačuvali imovinu mir. fondova od špekulanata i loših dionica.

Vecina dionica u vlasništvu mir. fondova i dalje imaju kapitalizaciju preko 600 milijuna kuna, ove koje su ispod poput Optima telekoma, Magme, Petrokemije,…su se ionako pokazale kao loše ulaganje da bi zbog njih nekoliko mijenjali pravila, dapače, ako ih i budu mijenjali zbog njih to će biti iskljućivo na gore.

Vodila se toga dana velika polemika u svezi mirovinskih fondova i pljuštale su uvrede i teške riječi , ja dragi prijatelji neću komentirati gore navedene članke jer oni govore puno o kredibilitetu njihovih autora.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Umjesto da se pjenite po forumima, obrazujte se, Ignorantia iuris nocet.

http://www.nn.hr , http://www.hanfa.hr

PS. zakoni su javni, nisu povlaštene informacije. [thumbsup]

Gospodine Cartmann!! Očekujem od osoba koje odišu s toliko znanja i za kojeg možemo reći -PROFESOR da se i ponaša kao PROFESOR.Sjediti na prozoru škole i vikati Učite,učite ….I kada učenici dođu i uče pa i na ovom Forumu a Vi im onda uskratite osnovnu bit učitelja a to je prenositi znanje.Ponavljam ,i vi ste sami po svojim riječima učili od drugih,informirali se itd što isto tako i mi radimo na ovom Forumu!!Ja ću Vam svejedno dati 100 što će još više uzdignuti Vaš EGO zbog kojega se možda i nalazite na ovom Forumu!!

Znam da nisi ni završio školu za industrijskog mehaničara, ali bi barem trebao znati čitati..

HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA

1063

Na temelju odredbe članka 69.a stavka 3., a u svezi članka 69. Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima (»Narodne novine«, broj 49/99, 63/00, 103/03, 177/04 i 71/07), Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je na sjednici održanoj 13. ožujka 2008. godine
PRAVILNIK
O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O DODATNIM KRITERIJIMA ULAGANJA I INVESTICIJSKIM OGRANIČENJIMA MIROVINSKIH FONDOVA

Članak 1.

U Pravilniku o dodatnim kriterijima ulaganja i investicijskim ograničenjima mirovinskih fondova (»Narodne novine«, broj 129/07)u članku 1. iza riječi »(u daljnjem tekstu: Zakon)« dodaju se riječi »a sve u cilju ostvarenja načela propisanih u članku 68. stavku 1. Zakona.«.

Članak 2.

U članku 3. u stavku 1. riječi »U vrijednosne« zamjenjuju se riječima »U vlasničke vrijednosne«.
Stavci 2. i 3. mijenjaju se i glase:
»(2) Ukoliko je više od 3% imovine obveznog mirovinskog fonda uloženo u vrijednosne papire iz stavka 1. ovoga članka jednog te istog izdavatelja, ukupna vrijednost takvih ulaganja ne smije prelaziti 15% imovine obveznog mirovinskog fonda.
(3) Dozvoljeno je uložiti više od 3% a najviše do 10% imovine mirovinskog fonda u sve vrste vrijednosnih papira jednog te istog izdavatelja uvrštenih u službenu kotaciju na burzi u Republici Hrvatskoj, pod uvjetom da ukupna vrijednost ulaganja u te izdavatelje ne smije prelaziti 15% imovine mirovinskog fonda, a ulaganja u vlasničke vrijednosne papire ostalih izdavatelja ne smiju prelaziti više od 3% imovine mirovinskog fonda.«.

Članak 3.

Članak 4. mijenja se i glasi:
»(1) U vrijednosne papire izdane od strane dioničkih društava uvrštenih u ostale kotacije, a izvan službene kotacije na burzi u Republici Hrvatskoj, dozvoljeno je ulagati:
• u dionice koje u trenutku stjecanja imaju početnu tržišnu kapitalizaciju veću od 750 milijuna kuna. Ukoliko se zbog promjene tržišnih cijena vrijednost tržišne kapitalizacije dionica spusti ispod vrijednosti od 750 milijuna kuna, fond može i dalje stjecati te dionice sve dok se vrijednost tržišne kapitalizacije dionica ne spusti ispod vrijednosti od 650 milijuna kuna.
• ako se vrijednost dionica spusti ispod vrijednosti od 600 milijuna kuna, primijenit će se odredbe članka 73. Zakona počevši od datuma nastanka promjene.
• u dionice koje u slobodnoj prodaji imaju manje od 10% izdanja ako je tržišna kapitalizacija dionica u slobodnoj prodaji veća od 100 milijuna kuna.
• u kratkoročne dužničke vrijednosne papire izdavatelja čiji vlasnički vrijednosni papiri ispunjavaju uvjete iz ovog stavka.
(2) U navedene vrijednosne papire dozvoljeno je uložiti najviše do 15% imovine obveznog mirovinskog fonda ili najviše do 30% imovine dobrovoljnog mirovinskog fonda.
(3) Ukoliko je ulaganje u vrijednosne papire iz stavka 1. ovog članka jednog te istog izdavatelja veće od 1% do najviše 2% imovine mirovinskog fonda, njihova ukupna vrijednost ne smije prelaziti 10% imovine obveznog mirovinskog fonda odnosno ne smije prelaziti 15% imovine dobrovoljnog mirovinskog fonda.«.

Kolega Cartmann, znaš da cijenim tvoje postove, no kazao bi da si pretjerao u zadnjih nekoliko danas, bez uvrede, možda malo veće doze samo kontrole i iznošenja činjenica ne bi škodilo, jer naprosto cijelo globalno tržište pada, pri čemu niti Petrica nije pošteđena.

Lijep pozdrav i pamet u glavu.
[wink]

Ne znam tko vas je uvjerio da ja tvrdim kako trziste raste a Petrokemija pada, ali to ja nikad nisam niti napisao niti dao naslutiti. Petrokemija pada zato što pada tržište, isto tako će Petrokemija rasti kad naraste tržište. To sam napisao najmanje 300x u proteklih godinu dana, pa zaista ne znam otkud ste u takvoj zabludi.

@ Goran; ja nisam ni Ante Samodol ni Dinko Cvitan, to je njihov problem i oni će to rješiti.

Zakon se nalazi na http://www.nn.hr i http://www.hanfa.hr, ako ti nešto nije jasno – čitaj.

[/quote]

Kolega čemu takav ton? Ne znam zašto odjedanput počinjete pisati altruistički?
Koji su zapravo intrizični razlozi kod vas?

@Goran8
— Siguran sam da ljudi znaju što čine prilikom kupnje PTKM, a moj stav o Petrici znaš, tako da nema potrebe objašnjavati detalje, zar ne? [wink] [smiley]

sve je postalo pepeo i dim… ljudi moji glavu gore. čuvajte živce i zdravlje, jer ako ga sada uništite ne pomaže vam niti ptkm=1000. stresove i depresiju ne liječi nikakav novac, kad je već kronično. Uživajte u životu, čitajte Psalme. (Biblija). L.N.

pametan čovjek vidi zlo i skloni se...

Smanjili su na 100 milijuna, NN br. 112, ali kaze "u dionice koje u slobodnoj prodaji imaju manje od 10% izdanja ako je tržišna kapitalizacija dionica u slobodnoj prodaji veća od 100 milijuna kuna.".

PTKM u slobodnoj prodaji ima vise od 10%… svašta, opet neka muljaža.

Reko sam ti neki dan da budu korigirali po potrebi….
[/quote]

Radost je trajala manje od Massine, nije se ništa promjenilo.

Odnosi se na dionice tipa STBA – Societe generale gdje jedan vlasnik ima 99% dionica i sl.

Kolega Cartmann, znaš da cijenim tvoje postove, no kazao bi da si pretjerao u zadnjih nekoliko danas, bez uvrede, možda malo veće doze samo kontrole i iznošenja činjenica ne bi škodilo, jer naprosto cijelo globalno tržište pada, pri čemu niti Petrica nije pošteđena.

Lijep pozdrav i pamet u glavu.
[wink]

Ne znam tko vas je uvjerio da ja tvrdim kako trziste raste a Petrokemija pada, ali to ja nikad nisam niti napisao niti dao naslutiti. Petrokemija pada zato što pada tržište, isto tako će Petrokemija rasti kad naraste tržište. To sam napisao najmanje 300x u proteklih godinu dana, pa zaista ne znam otkud ste u takvoj zabludi.

@ Goran; ja nisam ni Ante Samodol ni Dinko Cvitan, to je njihov problem i oni će to rješiti.

Zakon se nalazi na http://www.nn.hr i http://www.hanfa.hr, ako ti nešto nije jasno – čitaj.

[/quote]

Kolega čemu takav ton? Ne znam zašto odjedanput počinjete pisati altruistički?
Koji su zapravo intrizični razlozi kod vas?

[/quote]

Kolega opet ste u zabludi, po drugi put večeras. [smiley]

Eto kad već spominjete kolegu, čak je i on rekao da sam previše optimističan kad sam rekao da će, AKO PORASTE TRŽIŠTE, ptkm ubrzo biti na 400-450kn.

Iako su se nad naše tržište pa tako i nad petricu nadvili crni oblaci jer su Ameri i veceras završili s minus 450, bar sam zadovoljan kako su mi ispale popodnevne fotke, na neki način odražavaju stanje na tržištu, sunce je zašlo, nadvili se crni oblaci..

[img]http://www.imagesforme.com/out.php/i232135_zalazrvpd.jpg[/img]

Dečki, zaboravite pravilnike. Realnost je ovo:

20. studeni 2008.| Tomislav Petrov (20.10)

U ponedjeljak se aktivirao AZ OMF

Tri obvezna mirovinska fonda u ponedjeljak 17. studenog na Zagrebačkoj su burzi bila aktivna kao kupci dionica, pokazuju podaci Središnje Depozitarne Agencije…………

AZ OMF kupio je 10.000 dionica Petrokemije po cijeni između 133,00 i 146,00 kuna……..

Ostatak teksta i talica nalaze se na
http://www.poslovni.hr/100990.aspx
Laku noć [yawn]

marcello

Iako je zakon jasan i ne ostavlja prostora filozofiranju, ipak eto jedna crtica..

Oba fonda suludo kupuju na razinama iznad 200kn, zajedno kupe skoro 300 tisuca dionica sto je oko 20% od ukupnog broja slobodnih dionica, ako odbijemo one u rukama drzave i u rukama radnika koje su u lock-up periodu. Čemu, ako je tržište već palo, zašto je nisu pustili da padne i onda kupovali, na razinam od 100kn gdje bi brzo došla da nije bilo te snažne kupnje?

Zatim naglo prestaju s kupnjom, taman tu negdje oko 194kn i ne kupuju sve do 17.11 u 11 sati i 19 minuta. U toj minuti (11.19) se dogodi transakcija ravno 10.000 dionica, a taj dan je Bank of New York prodao ravno 10.000 dionica, a AZ kupio ravno 10.000 dionica. Ni dionicu više ni dionicu manje. Da stvar bude smješnija, Bank of New York koji je prodao 10k dionica je dan prije kupio cca. 500 dionica. Samo u Hrvatskoj.

New Report

Close