Ovako ne pada cijena kompanija koje su se našle u problemima a kamoli profitabilnim kompanijama……….
Ako pogledamo samo bilančno da je sada imovina izrazito podcijenjena, i da je kapital skup…..
Za izgradnju ovakve tvornice sada ne bi trebalo platiti oko 500 milijuna Eura već oko 700 milijuna…..
A cijena na burzi je 50 milijuna Eura……. Koja parodija, a ljudi moraju dalje jesti, pa nisu ovo automobili, kada pojedeš moraš opet saditi, a auto kada kupiš možeš ga imati 50 godina i više.
Ovo što se dešava je samo povoljna situacija da se vidi gdje je dno, i onda kupi što više dionica jer rast će biti jači nego pad……
Kolega Cartmann, ipak se ne kuzimo. Cekam nju i na 86 kn da do toga dode. Ovaj novac sa burze ne treba mi da platim racun za struju, a i cijena mi odgovara.Dakako, napisala sam Vam negdje ranije da se cujemo za par godina, a dovoljno sam mlada da i za par desjetljeca
[smiley]
Ako vam je svejedno mogu vam ja prodati po 150kn? 🙂
@ Mumaro: Nije te sram?
Ako vam je svejedno mogu vam ja prodati po 150kn? 🙂
Ne danas
[cool]
Svatko ima pravo na svoju procjenu, ali ocito je da je trenutna cijena rezultat opcenite panike na burzi, kako kod nas tako i u svijetu. PTKM je naprosto slijedila trend i tu poslovanje same firme nema previse utjecaja. No fundamenti su odlicni, niza cijena stvarno nema smisla (kako kod PTKM tako i kod vecine ostalih dionica) a posao je takav da se proizvodi roba koja ce uvijek biti potrebna. Ako kriza dodje do te razine da propadne posao proizvodnje hrane, onda cemo svi mi imati puno vecih briga od novca i dionica jer cemo vjerojatno jedni druge ubijati za pokoju preostalu konzervu graha.
Vjerojatnije je da ce ipak doci do otreznjenja i da ce ljudi shvatiti kako se svjetska ekonomija ipak nece smanjiti za 50% da bi opravdala danasnje razine cijena. Naprotiv, trend ce se kad-tad obrnuti, i onda cemo za par godina opet citati kako su p/e 100 i p/b 4 sasvim prihvatljivi fundamenti za nase rastuce trziste. C’est la vie, samo treba biti pametan.
Svatko ima pravo na svoju procjenu, ali ocito je da je trenutna cijena rezultat opcenite panike na burzi, kako kod nas tako i u svijetu. PTKM je naprosto slijedila trend i tu poslovanje same firme…
Naravno, nitko poslovno sposoban nije očekivao da će u ovih par dana PTKM objaviti izvaredno financijsko izvjesce na temelju kojeg ce pasti cijena. Cijena pada ovisno o kretanju trzista, to je svima jasno, a cilj je pogoditi dno. U vrijeme kad se cijena Petrokemija kretala iznad 300 kuna veci broj ulagaca je bio uvjeren kako više nikad neće pasti ispod 300kn i kako može samo ići gore bez obzira na kretanje našeg ili svjetskog tržišta nego što danas vjeruju da ne može pasti ispod 50 kuna.
S tim da postoji još jedna značajna razlika koju je kolegica Zbiro zaboravila, a s kojom ja računa. Povijest nas uči da nakon jasne naznake oporavka slijedi jači rast cijena do neke granice a onda slijedi polagan i mukotrpan oporavak prepun manji padova i rizika.
Iako je kolegica mlada, mladost brzo prođe, a šteta je da se pokaže kako je čekala 10 godina da cijena s 120kn skoči na 300kn, a tad može kupiti stan iste veličine, auto iste klase i živjeti na istom nivou kao danas s dvostruko manje novca. Ako padne na 50kn, do 100kn ce doci relativno brzo, dok ce za povratak na 300 ili 400kn trebati desetljece prepuno patnje i rizika.
Slazem se da je sve pitanje tajminga i procjene, ali moja procjena je da puno nize od ovoga nece ici. Kako PTKM, tako i Crobex, i to je razlog mog danasnjeg ulaska iz casha u PTKM. Inace nikada prije nisam bio u njoj i mislio sam da mi je objavom pozitivnih poslovnih rezultata zauvijek pobjegla s prihvatljive razine fundamenata, no izgleda da je netko gore cuo moje vapaje i vratio ih na razinu o kojoj sam mogao samo sanjati i na kojoj im se stvarno ne moze odoliti. Ej ljudi, p/e 2 i p/b 0.3. Pa firma je na diskontu od 66% i zarada na njoj je godisnje 50%!
Kad je s 358kn pala na 220kn u ozujku 2008. kupio sam dionice tj. prošao je moj nalog zbog cega sam tad bio ugodno iznenađen i sretan jer sam tad bio 100% uvjeren da je po cijeni manjoj od 220kn vise NIKAD nece biti moguce kupiti. I to sam tada ponosno objavio. A ja sam medju, ako ne i najveci pesimist na ovoj temi. Optimisti su i kad je bila 358kn urlali da treba kupiti tj. "uskočiti u vlak" prije no što vlak ode, kako su to oni nazivali. Ali s obzirom na protekle događaje više ništa ne spada u domenu nemogućeg, evo Sanader kaže "u banani smo, visimo o niti", Goran jučer priča o stačaju, itd.. Tko zna gdje je kraj.
Kad je s 358kn pala na 220kn u ozujku 2008. kupio sam dionice tj. prošao je moj nalog zbog cega sam tad bio ugodno iznenađen i sretan jer sam tad bio 100% uvjeren da je po cijeni manjoj od 220kn vise NIKAD nece biti moguce kupiti. I to sam tada ponosno objavio. A ja sam medju, ako ne i najveci pesimist na ovoj temi. Optimisti su i kad je bila 358kn urlali da treba kupiti tj. "uskočiti u vlak" prije no što vlak ode, kako su to oni nazivali. Ali s obzirom na protekle događaje više ništa ne spada u domenu nemogućeg, evo Sanader kaže "u banani smo, visimo o niti", Goran jučer priča o stačaju, itd.. Tko zna gdje je kraj.
Kraj je kad se oni nakrcaju a i ti mi spadaš pod oni.
Cartmann, kojem stecaju? Hrvatske ili PTKM? Ako je PTKM, to nema smisla jer imaju veliku dobit. Ako je Hrvatske, tad ti je jedini spas zlato u svicarskoj banci.
Ma kolega, svi znamo da smo u problemima. I to velikim, iduća godina će biti krizna i to svi znamo. Ali ima i pozitivnih činjenica na koje treba obratiti pažnju. Ova dionica ima izvrsne fundamente i vjerojatno će se početi među prvima oporavljati. Jedini problem za dionicu mi mogao biti što je ne mogu kupovati mirovinci, tj. čak je moraju prodavati. Svaka dionica ima i pluseve i minuse. Samo je pitanje percepcije. Tako je i sa Petrokemijom. Vjerojatno još nismo na samom dnu iako smo vrlo blizu. I Petrokemija i Crobex. Vjerojatno ćemo još (malo) padati na Vaše zadovoljstvo, ali poslije kiše uvijek dolazi sunce. Doći će i na našu burzu. A svatko bi trebao misliti dugoročno, tako da o kvaliteti ove firme i dionice možemo govoritti npr. kada Hrvatska uđu u europsku obitelj. Znači za 2-3 godine. A tada ćemo vidjeti tko je dobro, a tko loše investirao. Do tada ja ću strpljivo skupljati, a Vi vjerojatno pisati o svim lošim segmentima ove dionice.
dakle da se i ja oglasim
opet pohvala cartmanu za postove
cuo sam se sa jednim nadasve iskusnim i plemenitim forumasom i utjesil me
rekel mi je cuj lova ti ne treba ,strpi se neko vreme ,ako ne dodje do nekakvih katastrofalnih cinjenica po ptkm bit ce sve ok kroz neki period
tako da svi koji smo ostali duboko nutra…..nama jedino preostaje da budemo strpljivi,ovima drugima koji su izasli na vreme treba cestitati i odati priznanje a cartmanu sagraditi spomenik (ako skupimo svi zajedno lovu ,jer ja imam samo sredtva za bistu)bez obzira kaj ga nisam sasluso
i jedino kaj sam shvatio kroz ovu temu da svi imaju pojma o dionicama kao ja izuzev cartmana i jos 2 forumasa koji su mi rekli da izletim a kaj je glavna fora uopce ih ne posznajem nego samo preko pd i tu su poput cartmana dokazali da nisu samo 0 i 1dinice u virtualnome svijetu nego i da imaju ljudskost i to veliku dozu
prijatan tjedan i uspjeh kako na burzi tako i u zivotu
pofuk
usput dajem oglas ako ima kakva zena da je inteligenta i po mogucnosti obrazovana da mi rodi dijete jer sam shvatio da imam klince da se ne bi bavio ovakvim glupostima od dionica ili da bi ipak studioznije prisao tom problemu jer bi imao motiv
nagrada sljedi u raznim oblicima po zueljama buduce majke i dijete cak moze da bude iz epruvete