PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Polančec otkrio Dragičevićevu tajnu: Ina ne gubi na plinu

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec više ne želi slušati žalopojke Ine zbog navodnih gubitaka na plinskom biznisu te je ekonomistima u Opatiji priznao da Ina zapravo ne stvara gubitke na plinu.

Polančec je u polušaljivom i poluozbiljnom tonu prozvao predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića što je otišao iz Opatije i ne sudjeluje treći dan u savjetovanju, a zaboravio mu je i poslati prezentaciju, koju ga je Polančec zamolio, u kojoj je dan ranije ustvrdio da Ina na plinu stvara gubitke.

Iako je i sam Polančec do sada tvrdio da Ina gubi na uvozu plina iz Rusije jer ga kupuje za 2,3 kune, a prodaje po 1,22 kune, odnosno 1,07 za malotarifne kupce.

„Nitko ili rijetki znaju koja je proizvođačka cijena plina, koji proizvodi sama Ina i koji zadovoljava 60 posto naših potreba za plinom, ustvrdio je Polančec, koje nadalje objašnjava da Ina zapravo ne ostvaruje gubitak već joj samo izmiče dobit, koju bi mogla ostvariti tržišnom cijenom.

Pregovori s MOL-om o izdvajanju plinskog biznisa dobro napreduju i nakon što država preuzme veleprodaju i distribuciju Vlada će morati prilagoditi prodajnu cijenu referentnoj cijeni plina na tržištu koja danas iznosi 2,32 kune, objašnjava Polančec.

To znači da će država od Ine kao što to sada radi s Gazpromom kupovati plin po tržišnoj cijeni, pa će Ina plin iz primorja i Slavonije moći prodavati po punoj cijeni i ostvarivati dobit.

Polančec se prikazao i kao zagovornikom hrvatske pomorske tradicije i opstanka brodogradnje no ustvrdio je da je Hrvatska od 2000. godine u brodogradilišta uložila između 15 i 17 milijardi kuna, što je neodrživo. Tim sredstvima moglo se sagraditi 300-350 kilometara autocesta ili 600 osnovnih i srednjih škola.

Cijeli tekst pod naslovom:
Polančec otkrio Dragičevićevu tajnu: Ina ne gubi na plinu

možete pročitati na:
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=5bdd243b-d147-4ef8-befd-d99b5b0c9cb8&open=sec

U tome leži budućnost velikih potrošaća plina pa i Petrokemije [thumbsup]
Lažljivca treba pod hitno nogirati iz INA-e!!!

marcello

Ajde,ajde…sada dionica mora na gore,up-up….kad je tako [rolleyes]Ali,nikako da krene.. [embarass]

"Pregovori s MOL-om o izdvajanju plinskog biznisa dobro napreduju i nakon što država preuzme veleprodaju i distribuciju Vlada će morati prilagoditi prodajnu cijenu referentnoj cijeni plina na tržištu koja danas iznosi 2,32 kune, objašnjava Polančec.

To znači da će država od Ine kao što to sada radi s Gazpromom kupovati plin po tržišnoj cijeni, pa će Ina plin iz primorja i Slavonije moći prodavati po punoj cijeni i ostvarivati dobit."

[bye] [bye]

Pozdravimo novog člana naše forumske zajednice, kolega "misho" danas se učlanio i svoj prvi i jedini post posvetio je upravo PTKM! Bravo misho!
I tebi Misho, naravno [bye] [bye] [bye]

Hrvatska ulazi u EU glasovima 30% biračkog tijela. 70% birača nije dalo svoj glas za ulazak u EU!

ako plin bude ko što kaže rumeni kupim je po povlaštenoj cijeni
[thumbsup]

i love this game!

"Pregovori s MOL-om o izdvajanju plinskog biznisa dobro napreduju i nakon što država preuzme veleprodaju i distribuciju Vlada će morati prilagoditi prodajnu cijenu referentnoj cijeni plina na tržištu koja danas iznosi 2,32 kune, objašnjava Polančec.

To znači da će država od Ine kao što to sada radi s Gazpromom kupovati plin po tržišnoj cijeni, pa će Ina plin iz primorja i Slavonije moći prodavati po punoj cijeni i ostvarivati dobit."

[bye] [bye]

Pozdravimo novog člana naše forumske zajednice, kolega "misho" danas se učlanio i svoj prvi i jedini post posvetio je upravo PTKM! Bravo misho!
I tebi Misho, naravno [bye] [bye] [bye]
[/quote]

Hvala, do sad sam samo čitao

moze li meni netko objasniti sta je tu super za petrokemiju sto ce ina prodavati plin po trzisnim cijenama?

dok joj je država većinski vlasnik, PTKM će imati povlaštenu cijenu plina ali i niže cijene gnojiva od tržišnih. kad se PTKM privatizira-proda, porast će joj cijena plina, ali će joj i cijene gnojiva biti tržišne [wink]

Sve što pišem moje je osobno mišljenje, a ne savjet za K/P dionica!

moze li meni netko objasniti sta je tu super za petrokemiju sto ce ina prodavati plin po trzisnim cijenama?

Ništa ako će im i dalje država diktirati cijene gnojiva.

When speculation has done its worst, two and two still make four.

nema veze sa plinom ali ima sa tederom nevjerujem da ce drzava prodavati gubitasa i prije nego sto tendera bude ptkm mora sto bolje nabrijati bilancu drzava pare nema stizu ogromni krediti ,sidikati ne pristaju na zamrzavanje place,gubitkom ine drzava gubi pravo na regulaciju cijene plina i morat ce biti prije ili kasnije trzisna a to ptkm ne odgovara traziti ce se strateski u to sam uvjeren do kraja sljedece godine

i da polancec je najavio ulazak privatno kapitala u energetiku indirektno pitam li se ima li to veze sa ptkm

http://www.b92.net//biz/vesti/srbija.php?yyyy=2008&mm=11&dd=15&nav_id=329056
Ovo ni sam znao. Đubar se prodaje na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Cijena 30 000 dinara za tonu.

who dares, wins

New Report

Close