PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Zadnja 3 dana koja još nisu evidentirana u SDA prodano je (kupljeno) 29.349 dionica PTKM. Realno je pretpostaviti da je bar 26.000 komada od ovog dvojca koji rasprodaje, a koji je na današnji dan (04.11.2008)imao još oko 106.000 dionica. Odbijemo li od tog broja ovih neproknjiženih 26.000, znači da im je ostalo još svega 80.000 dionica! 2 mirovinca imaju već preko 280.000 komada PTKM tako da je ova preostala količina za njih sitnica!
Uzevši u obzir gore navedeno, sutra planiram dokupiti oko 500 komada dok je cijena ispod 200 kn, a vjerujem da i puno forumaša planira nešto slično, pa će sutra biti – tko brži, njegovo "gnojivo" [thumbsup]

Kolega, meni kao dugoročnom investitoru i osobi koja ne živi od burze nije bitno da li će cijena sutra biti 195 ili 245 ili 255kn ili možda 120kn.
Za sebe mogu reći da sam neiskusan premda 3 godine kupujem na RH i susjednim buzrama ali da netko najavljuje da će kupiti 500 kom ccca 100,000 kn i da pri tome nije bitno da li će cijana biti 195 ili 200kn ili možda više i sve to najajvljuje u doba bear marketa i trenutnih euforija nekako mi se ne čini mudro a da ne kažem nešto drugo.
Kolega Vašim pisanjem utječete na ponašanje ponajviše malih, neinformiranih i brzopletih investitora koji djeluju impulzivno a manje racionalno.
Kolega kada dva ili više fondova žele izaći iz dionice oni međusobno šortaju i povećavaju likvidnost te iskrcavaju malima ostatke. Takvu smo situaciju viđali bezbroj puta na ZSE.
Zašto Vam ja ovo govorim.
Npr . Sutra će nekolicina malih poklopiti ptkm-r-a sve do 220kn ali isti taj koji je bezglavo kupovao prodavat će je odmah na 200 ili 195 u paničnom strahu jer će pomisliti ode sve ovo u BEZDAN .
Ući će u dionicu stotine day tradera i takve situacije smo imali na brodarima kada je ATPL pala u samo 20-tak dana na samo 650 kn. (ptkm je izgubila još par stotina dioničara u zdanjem kvartalu jer na predhodni broj dioničara dodajte radničke i vidjet će te da su nas mnogi napustili )
Ova euforija će možda trajati 2-3-10 dana ali onda nastupa korekcija i stampedo prema dolje.
Bolje je siguran i konitnuiran rast od 0,5% nego eurofija kakva je nastupila na brodarima i stamedo kada više nitko ne zna koliko vrijedi dionica i koliko može gore ili dolje.
Ako je nekome u interesu napraviti od ptkm-r-a day tradersku dionicu neka bude!
Samo onda nema kupovanja na feeling, ni tehnička analiza tu ne pomaže već samo par desetaka milijuna kuna koji se pojavljuju na kupovini i prodaji.
Pozdrav i sretno .

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Situacija kod ATPL se ne može usporediti s PTKM jer kod ATPL imamo katastrofalan pad BDI-a koji će se nužno odraziti i na dobit ATPL u ideućim razdobljima, a osim toga za onaj jaki pad ATPL velika uloga je bila i margin callova kad su banke tukle dionicama danima prema dolje.
PTKM nema za sada nekih većih crnih vijesti na vidiku, a objavila je i rast dobiti od čak 700% pa bi valjda red bio i da tržište to honorira? Zašto ulagačima ne ukazati da mogu kupiti dionicu ovako kvalitetne firme ispod 200 kn? Da će ući i trejderi, naravno da hoće, ali to vas kao dugoročnog ulagača kojem "nije bitno da li će cijena sutra biti 195 ili 245 ili 255kn ili možda 120kn" uopće ne treba brinuti [wink]
No dobro, svatko neka odluči za sebe što će sutra kupovati i po kojoj cijeni.
Pozdrav kolega.

Hrvatska ulazi u EU glasovima 30% biračkog tijela. 70% birača nije dalo svoj glas za ulazak u EU!

Petrokemija je uvijek bila posebna dionica i uvjek će to biti.
Tko savlada ovu dionicu može samostalno investirati na bruzi, nisu mu potrebni fond menadžeri i ostali savjetnici.

Ptkm-r-a je puna iznenađenja, a najbolji primjer su banka ny i kd victoria. Godinama su spremali, i odrađivali izvstan posao akumuliranja dionica, namjerno nisu htjeli dizati cijenu da prikupe što je više moguće na ovim ili manjim razinama, kočili druge fondove (hypo), mrcvarili male dioničare dvije ili više godine.
Međutim nisu dočekali konačno rasplitanje klupka ove perspektivne dionice te pritisnuti izvlačenjem novca udjelničara prodavaju ovaj dragulj …

[lol] [lol] Ma prekrasno, ajmo pogledat šta taj "glupi" fond radi…

http://www.rast.hr/hr/trziste/grafikoni/PTKM-R-A,ZSE,3.html

Dakle, ako su kupovali početkom 2005 u plusu su cca 150%.
Ako su kupovali početkom 2006 su u plusu cca 65%.
Ako su kupovali početkom 2007 su u plusu cca 10%.

Ovo je posebna dionica jedino po tome što mali dioničari bez obzira koliko gubili i dalje pjevaju hvalospjeve. I stvarno kad firma napokon pokaže dobre rezultate idu usporedbe sa BDI indeksom, brodarima i slične nebuloze [lol] [lol] [lol]

When speculation has done its worst, two and two still make four.

Meni nešto ovdje nije jasno, povečanjem cijene PTKM automatski i vrijednost fonda raste, ako cijena fondovskog udjela raste, manje udjelničara želi van, a osim toga tko sprečava fondove da prodaju svoje dionice pomalo na 210, 220, 230 ili više, pa na taj način osiguraju likvidnost za one koji su baš zapeli da izađu iz njih?

Surround all arround when it hits the ground

@ Vergilije

ne kolega, nego je nebuloza da firma skoci 20% a proizvod koji prodaje nije vise 10 kuna nego jedna kuna. I ta firma se trzi na vecem P/B nego PTKM…, eto to je nebuloza…
ja se ispricavam imaocima ATPL, nisam imao nikakvu losu namjeru

PRODAJA DIONICA PTKM JE ISTO ŠTO I PRODAJA ZEMLJIŠTA PRIJE POČETKA IZGRADNJE AUTOCESTE

@ Vergilije

ne kolega, nego je nebuloza da firma skoci 20% a proizvod koji prodaje nije vise 10 kuna nego jedna kuna. I ta firma se trzi na vecem P/B nego PTKM…, eto to je nebuloza…

Ja nemam atpl, tako da mi je svejedno kud ona ide. Primjedba se odnosila na nedavne, ovom topicu nepotrebne komentare i analize. Ajde još dok se analizirala yara ili cijene gnojiva, al ovo je bila kategorija za nevjerovat.

When speculation has done its worst, two and two still make four.

što se tiče američkih firmi za gnojiva, to ima određeno indirektan utjecaj…više za etanol, moraju uvesti odnekale, i na kraju ostane manje za sve nas…
evo i K+S završio 13% u plusu!! znači nisu samo ameri, nego i naša blizina!
http://de.finance.yahoo.com/q?s=SDF.DE
+i nafta skočila, i plin…to je za nas dobro…
skupji plin, skuplji gnoj vani…
http://futuresource.quote.com/markets/market.jsp?id=energy

Eto sada je jasno da će se inicirati jača proizovdnja kukuruza, a time i potreba za gnojivom……

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Zadnja 3 dana koja još nisu evidentirana u SDA prodano je (kupljeno) 29.349 dionica PTKM. Realno je pretpostaviti da je bar 26.000 komada od ovog dvojca koji rasprodaje, a koji je na današnji dan (04.11.2008)imao još oko 106.000 dionica. Odbijemo li od tog broja ovih neproknjiženih 26.000, znači da im je ostalo još svega 80.000 dionica! 2 mirovinca imaju već preko 280.000 komada PTKM tako da je ova preostala količina za njih sitnica!
Uzevši u obzir gore navedeno, sutra planiram dokupiti oko 500 komada dok je cijena ispod 200 kn, a vjerujem da i puno forumaša planira nešto slično, pa će sutra biti – tko brži, njegovo "gnojivo" [thumbsup]

Kao što sam i pisao Petrokemija je puna iznenađenja i treba jako puno iskustva, živaca.

Ma svaka dionica je puna iznenađenja i za svaku treba živaca i iskustva, nije PTKM nikakva iznimka što se toga tiče. Da nije EU okrenula jutros u crveno, PTKM bi skupa s ostalim dionicama nastaviila rasti i danas bi probila 200 kn. Ovako sam i ja za sada odustao od skidanja s aska (zašto da hranim trejdere i njihove brokere) te polako skupljam na bidu.

Hrvatska ulazi u EU glasovima 30% biračkog tijela. 70% birača nije dalo svoj glas za ulazak u EU!

Ma svaka dionica je puna iznenađenja i za svaku treba živaca i iskustva, nije PTKM nikakva iznimka što se toga tiče. Da nije EU okrenula jutros u crveno, PTKM bi skupa s ostalim dionicama nastaviila rasti i danas bi probila 200 kn. Ovako sam i ja za sada odustao od skidanja s aska (zašto da hranim trejdere i njihove brokere) te polako skupljam na bidu.

Pametno!
A što se tiče posebnosti, graf ptkm-r-a izgleda bitno drugačije od ostalih grafova dionica iz crobexa!!
Mislim da Vam to govori puno o ovoj dionici!

@ Vergilije

Kad bi kretanja na burzi bila tako lako predvidiva, svi bi bili bogati.

Da bi imao trasakciju ulagaci moraju doci do dijametralno suprotnih zaključaka, jedan prodaje, a drugi kupuje. A svi su gledali u isti FI i pročitali iste vijesti.

Tako i s ATPL, kad sam prije par dana napisao da fokus selim na brodare, neki ovdje su to prokomentirali posprdno, s podsmjehom. Bolje im je bilo da su pročitali hint i zaradili 25% u 2 dana, nego glumatali i pametovali, pa sad imaju minus na racunu.

Nova stranica, napokon, puno puno dobra.

Da li je netko procitao komentar Uprave…

nesto manju dobit u Q4 se ocekuje..

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

New Report

Close