http://www.index.hr/vijesti/clanak/na-podrucju-neretve-300-ljudi-umrlo-od-raka-zbog-nekontrolirane-upotrebe-pesticida/403380.aspx
NA PODRUČJU Neretve prošle je godine od raka umrlo 300 ljudi, oboljelo je najmanje 500 osoba. Zdravlje stanovnika ozbiljno je ugroženo zbog nekontrolirane upotrebe pesticida u poljoprivredi, javlja Slobodna Dalmacija.
Iako za ovu tvrdnju nema znanstvenih dokaza, veliki se broj oboljenja od raka na području Neretve povezuje s prekomjernom upotrebom pesticida i mineralnih gnojiva. Udruga Lijepa naša pokušat će ovo i službeno potvrditi projektom "Antropogeni utjecaji na geokemijski okoliš slivnog područja donje Neretve i na zdravlje stanovnika ovoga područja" u sklopu kojeg će biti provedena terenska istraživanja, uzimanje uzoraka tla, vode, vegetacije i ljudskog i životinjskog tkiva.
Na uzorcima iz podzemnih i nadzemnih voda vršit će se analiza kako bi se odredila koncentracija toksičnih i radioaktivnih elemenata i teških metala koji su već zabilježeni u tkivima riba, ali i drugih vodenih organizama. "Naša dosadašnja iskustva ukazuju na poguban utjecaj pesticida i mineralnih gnojiva, azbesta pa čak i bojnih otrova, koje Neretva sa sobom donosi iz gornjeg toka, na zdravlje stanovnika ovog područja s obje strane granice", rekao je za Slobodnu Dalmaciju dr. Ante Kutle.
Ekolozi smatraju da bi cijelu deltu Neretve trebalo proglasiti Parkom prirode što bi dugoročno spriječilo onečišćenja i smanjilo broj oboljelih od karcinoma.
[/quote]
Molim dotičnog gospodina da nam objasni, kad se probudi, da li je slučajo postao ovaj tekst na temi Petrokemija ! Ja vjerujem da jest, jer nije neka ekskluziva, s obzirom da je bilo 2 u noći pa mu se spavalo ! Ujedno mu želim dobro jutro i ugodan dan !
A to sto si rekao za smanjenje poreza je nesto neobicno ili rijetko???
ccc
U slučaju kad firma ima gubitak u prošlim godinama – nemoguće. Tj. nemoguće je izvući lovu iz firme. To mi je objasnio knjigovodja jos davno, uz to sam postavio pitanje na dvije news grupe na kojima ima drugih knjigovodja koji su mi dali potvrdu te informacije.
Promet cca 6,5 k dionica. Ja velim: -netko pametno kupuje- a moja žena veli -netko pametno prodaje-. Tko je sad tu lud a tko zbunjen?
Promet cca 6,5 k dionica. Ja velim: -netko pametno kupuje- a moja žena veli -netko pametno prodaje-. Tko je sad tu lud a tko zbunjen?
prodaju mozda fondovi kojima treba cash da isplate odljev udjelnicara koji nisu zadovoljni performansama povrata…nema prodaje malih, to je dobro, dionica je u cvrstim rukama.
Kupnja se neprestano dize, preko 226, ali nitko nece da proda…ask je daleko na 234,44
prodaju mozda fondovi kojima treba cash da isplate odljev udjelnicara koji nisu zadovoljni performansama povrata…nema prodaje malih, to je dobro, dionica je u cvrstim rukama.
Kupnja se neprestano dize, preko 226, ali nitko nece da proda…ask je daleko na 234,44
[/quote]
petrokemija je u malo drugačijoj situaciji nego dobar dio dionica na burzi. Ovdje praktički nema fondova koji bi bili prisiljeni prodavati zbog navale kupaca. Jedini koji još ima veću količinu je KD.
Ostali nemaju skoro ništa, a mirovinski kontroliraju 250 000 dionica za sada. Dakle ispod top ten nema većih prodavatelja koji bi mogli rušiti cijenu. Tako da velikih tranasakcije kao što je ona od 100 000 dionica u jednom danu nećemo gledati samo tako, odnosno možda ih više i ne bude do konačnog rješenja. Sad ćemo vjerovatno gledati manje transakcije kao ova danas.
Informacije od sinoć govore da tvornica radi na vrhuncu moći i da nikad nije bila jača u svojoj povijesti. To smo i sami mogli pretpostaviti no krasno je to čuti od osoba visoko pozicioniranih u rukovodstvu kutinskog diva.
http://www.poslovni.hr/93412.aspx
naši napori su urodili plodom.EK neće više tolerirati netržišno poslovanje nikoga u Hrvatskoj. AZTN je obaviještena od strane EK za kriminal koji se događa u Kutini (ne samo u Kutini) i sad to nabijaju na nos aktualnoj vlasti.
Ako bude trebalo opet ćemo pisati EK, a mislim da će trebati jer se đubar i dalje prodaje jeftinije nego u izvozu. Moj dragi prijatelj panda već čeka kao puška da složi jedno pisamce.
živjeli.
U slučaju kad firma ima gubitak u prošlim godinama – nemoguće. Tj. nemoguće je izvući lovu iz firme. To mi je objasnio knjigovodja jos davno, uz to sam postavio pitanje na dvije news grupe na kojima ima drugih knjigovodja koji su mi dali potvrdu te informacije.
[/quote]
Aj da to razrjesimo zdravo seljacki…
Znaci… (za one koji neznaju 😛 ) poslovni rezultat (dobit/gubitak) je saldo između prihoda i rashoda… u prihode ulazi svasta, kao i u rashode… Gubitak prethodnog razdoblja ulazi u trosak… taj trosak je priznat i u poreznom smislu ( jer nisu svi troškovi porezno priznati)… e sad, ako nakon takvog saldiranja ostane dobit, firma s njom moze sto god zeli. Ili jos jasnije: ukoliko prihodi budu veci od rashoda u koje ukljucujemo i trosak proslih gubitaka… dobit moze biti: a) zadrzana u rezerve; b) isplacena vlasnicima (dividenda)…
eto, ne bih vise duljio…
P.S. drago mi je da se doticemo bitnijih stvari od necijih osobnih podataka i necijih osobnih frustracija! Tim povodom svima lijep pozdrav!
P.P.S. Znas onu staru… Ne uci kolovodju kako se kolo vodi… [cool] [cool] [wink]
Malo informacija o radničkim dionicama koje su napokon i službeno radničke, neki su dobili početkom tjedna da su njihove dionice upisane na njihove račune u SDA, ali datum kupoprodaje je upisan 03.09. e sad da li je to i datum početka trajanja lock up perioda??
Eto našao i odgovor na stranicama SDA, ipak je 03.09 početak:
09.09.2008
Temeljem Odluke Vlade RH o načinu prodaje, cijeni, posebnim pogodnostima, vremenu prodaje i uvjetima prodaje dionica Petrokemije d.d., radnicima, bivšim radnicima i umirovljenicima Petrokemije d.d. od 24. travnja 2008. godine, te svim daljnjim izmjenama i dopune iste, utvrđeni su rokovi zabrane raspolaganja dionicama Petrokemije d.d.
Središnja depozitarna agencija d.d. obavještava dioničare kojima je određena zabrana raspolaganja u trajanju od 1 mjesec da će skinuti navedenu zabranu raspolaganja, odnosno izvršiti preknjižbu dionica s pozicije zabrane raspolaganja na odgovarajuću poziciju (slobodnu ili založenu) tako da će dana 06.10.2008. biti moguće raspolaganje predmetnim dionicama.
[/quote]
Aj da to razrjesimo zdravo seljacki…
Znaci… (za one koji neznaju 😛 ) poslovni rezultat (dobit/gubitak) je saldo između prihoda i rashoda… u prihode ulazi svasta, kao i u rashode… Gubitak prethodnog razdoblja ulazi u trosak… taj trosak je priznat i u poreznom smislu ( jer nisu svi troškovi porezno priznati)… e sad, ako nakon takvog saldiranja ostane dobit, firma s njom moze sto god zeli. Ili jos jasnije: ukoliko prihodi budu veci od rashoda u koje ukljucujemo i trosak proslih gubitaka… dobit moze biti: a) zadrzana u rezerve; b) isplacena vlasnicima (dividenda)…
eto, ne bih vise duljio…
P.S. drago mi je da se doticemo bitnijih stvari od necijih osobnih podataka i necijih osobnih frustracija! Tim povodom svima lijep pozdrav!
P.P.S. Znas onu staru… Ne uci kolovodju kako se kolo vodi… [cool] [cool] [wink]
[/quote]
To što si napisao je ispravno, ali nema veze s onim o čemu govorimo.
Mi govorimo o izvlačenju para (casha) s računa firme u privatne ruke vlasnika. A to je zeznut postupak u kojem država želi svoj dio kolača. Jedan način da uzmeš pare s računa svoje firme je da ih isplatiš kroz plaću, ali to košta izuzetno mnogo, da bi u ruke dobio 100.000 kuna, moraš platiti 210.000 kuna s računa svoje firme. Tako da je bolje sebi dati min. plaću i platiti porez na dobit te ostatak staviti sebi u djep.
Ali, da vrijedi princip koji spominjes, najbolje bi bilo prije obračunskog razdoblja ulagati u proširenje posla i time rušiti dobit tj. stvarati fiktivan gubitak. 5 godina prikažeš gubitak od milijun kuna (jer si uložio 2 milijuna kuna u posao), a šestu godinu ne uložiš u posao već dobit od 5 milijuna kuna isplatiš sebi u djep, bez da si platio kune poreza na dobit, a niti si uplatio znacajna sredstva na ime poreza i prireza jer imas minimalnu placu. To bi bilo odlično, ali nije jer nije dopušteno.