PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

[img]http://kutina.hr/Portals/0/1_Online_Vijesti/budetich%2002.jpg[/img]

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

”U kojem postotku je umjetno gnojivo u cijeni kruha?”

Evo odgovorim ti za 2-3 dana ok? Sad sam na faksu pa učim nemam vremena kalkulirati

”U kojem postotku je umjetno gnojivo u cijeni kruha?”

Evo odgovorim ti za 2-3 dana ok? Sad sam na faksu pa učim nemam vremena kalkulirati

Trošak gnojiva je oko 23 posto po ha uroda pšenice…………… ili udio troška je 43 lipe za kg brašna

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Eto onda ne moram ja računati. Btw ako slučajno bude odobravana dividenda za rezultate 2008. godine kada bi to mogli očekivati i jeli to realno da se dogodi?

Realno je da se najava dividende dogodi prije lokalnih izbora iduće godine. Koliko i kada, trebaš pitati Sanadera i Polančeca etc. ……..Mala grupa od 6.000 dioničara to još naravno nezna ali naslućuje! U igri je puno "glasova" [yawn]
Nitko nije zabranio da se ptkm ne privatizira, samo je bitno kaj od toga bude unosnije za dioničare a radna mjesta budu riješena otpremninama i sl. Oni koji imaju jeftino kupljene dionce prodat će svoje glasove……….i čekati maksimalni profit. Neće prodavati jeftino čemu se neki nadaju!

marcello

Eto onda ne moram ja računati. Btw ako slučajno bude odobravana dividenda za rezultate 2008. godine kada bi to mogli očekivati i jeli to realno da se dogodi?

Nije baš realno, a pitanje je čak i da li je pravno moguće. Porezna osnovica se dobije tako da se eventualnom dobiti pokriva gubitak u posljednjih 5 godina, zato u fin. izvjescu za 2007. vidis dobit od 80 mil. kn, a na ime poreza na dobit nula. Ne znam kako to ide za d.d., neki knjigovodja bi to mogao objasniti. Ali i do fin. izvjesca ima dosta, jos vise od 6 mjeseci, a ako bude dobiti o njoj ce se odlucivati otprilike u srpnju 2009.

@cartmane, gubitak se prenosi kao porezna olakšica, ali nema veze s time što će firma s dobiti. Može sve utrpati u rezerve a može sve isplatiti vlasnicima… to je odluka menadžmenta firme. Jedino me sjećanje slabo služi jel se može prenositi gubitak 3 ili 5 godina! U svakom slučaju to je za petrokemiju dobro jer će platiti manje poreza. Da me ne bi netko napao, naravno da nije bilo dobro što je prethodnih godina ostvarivan gubitak, ali iz današnje perspektive gledano, to je dobro.

Mislim da to nije moguce jer bi otvorilo prostor za izbjegavanje placanja poreza. Tj. siguran sam da to nije moguce u slucaju d.o.o.-a, pitanje je samo da li je zakon različit za d.d.

Samo bih ispravio termin porezna olakšica u porezno priznati trošak!

Ali to je tako…

Sigurno ne može isplatiti lovu s računa firme na privatni račun, sve dok firma ne pokrije gubitak iz proteklih 5 godina.

Za PTKM bi trebalo provjeriti jer je gubitak pokrivala smanjivanjem temeljnog kapitala i dokapitalizacijom, ali u principu stvar je takva, ako si imao gubitak, lovu ne možeš uzet.

To je država napravila zato jer bi inace vlasnici dizali jeftine pare, u slučaju gubitka ne plaćaju nikakav porez, a to im je drastično isplativije nego si davati pare preko plaće na koju moraju platiti poreze i prireze, mirovinsko i zdravstveno. Istina, i sad ima prostora za mutljažu i ekipa mulja, ali s dobiti ne može.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/na-podrucju-neretve-300-ljudi-umrlo-od-raka-zbog-nekontrolirane-upotrebe-pesticida/403380.aspx

cartmann, 25.09.2008. u 01:51
Na području Neretve 300 ljudi umrlo od raka zbog nekontrolirane upotrebe pesticida?

NA PODRUČJU Neretve prošle je godine od raka umrlo 300 ljudi, oboljelo je najmanje 500 osoba. Zdravlje stanovnika ozbiljno je ugroženo zbog nekontrolirane upotrebe pesticida u poljoprivredi, javlja Slobodna Dalmacija.

Iako za ovu tvrdnju nema znanstvenih dokaza, veliki se broj oboljenja od raka na području Neretve povezuje s prekomjernom upotrebom pesticida i mineralnih gnojiva. Udruga Lijepa naša pokušat će ovo i službeno potvrditi projektom "Antropogeni utjecaji na geokemijski okoliš slivnog područja donje Neretve i na zdravlje stanovnika ovoga područja" u sklopu kojeg će biti provedena terenska istraživanja, uzimanje uzoraka tla, vode, vegetacije i ljudskog i životinjskog tkiva.

Na uzorcima iz podzemnih i nadzemnih voda vršit će se analiza kako bi se odredila koncentracija toksičnih i radioaktivnih elemenata i teških metala koji su već zabilježeni u tkivima riba, ali i drugih vodenih organizama. "Naša dosadašnja iskustva ukazuju na poguban utjecaj pesticida i mineralnih gnojiva, azbesta pa čak i bojnih otrova, koje Neretva sa sobom donosi iz gornjeg toka, na zdravlje stanovnika ovog područja s obje strane granice", rekao je za Slobodnu Dalmaciju dr. Ante Kutle.

Ekolozi smatraju da bi cijelu deltu Neretve trebalo proglasiti Parkom prirode što bi dugoročno spriječilo onečišćenja i smanjilo broj oboljelih od karcinoma.

New Report

Close