Ukupan broj dioničara Petrokemije na dan
30.06.2008 2.028
31.03 2008 1.958
31.12.2007 1.869
30.09.2007 1.677
30.06.2007 1.689
31.,03.2007 1.747
31.12.2006 2.901
30.09.2006 1.862
Izvor zse izvučeno iz Q izvještaja Petrokemije
Već dvije godine stagnira broj dioničara.
Da današnji broj dioničara dostigne onaj najveći od 31.12.2006 broj dioničara bi se trebao povećati za 43%.
Iz gore navedenog je jasno je da forumaši više vjeruju brzo rastućim dionicama pa su se preselili u iste. (pogledajte samo koliko se povećao broj dioničar u zadnje dvije godine u istim) U nekim i 300% ali to je sada druga priča.
Osnova psihologije malih investitora je da kupuju dionice kad je promet velik uz kontinuirani rast, generalno nemaju znanja a ni strpljenja čekati po par godina u dionici. Vjeruju pričama o brzoj zaradi i lakoj lovi.
Sve je to bilo ok dok se trend nije promijenio i što sad. Osim Ine u odnosu na 31.12.2007 niti jedna likvidnija dionica nije u plusu.
Brojevi i stanje dioničara u PTKM-R-A ne lažu, pa tako priče o obratu poslovanja od -85milijuna kuna u + 77 milijhua kuna i sve te projekcije preobrata petrokemije u uspješnu tvrtku nisu uspjeli navući male investitore.
Kretanje broja dioničara je vidljivo u izvještajima na ZSE a izdvojenu tablicu po Q sam iznio gore.
Izgleda
„ Priče i pisanja na forumu su jedino upalile i uspjele i privući velike investitore što je vidljivo iz TOP 10, a najveći uspjeh navlakača sa foruma je što su uspjeli uvjeriti mirovinski fond Erste da se priključi i kupi više od 100.000 komada ove dionice. „
Mnogi dok čitaju Buffeta misle kako je on dobro prepoznao dionicu i njezine fundamente, tad misle kad bi JA našao takvu firmu i dionicu sigurno bi je prepoznao.
Međutim mali investitor kad i prepozna ovakvu dionicu istu ne kupuje jer ona ne raste, stalno špekulira i na kraju odustane od burze sa gubitkom ili još gore za to okrivljuje druge što su ga kao navukli.
Onome tko zna čekati vrijeme otvara vrata
Nove vijesti,
ovaj tjedan nakon potvrde vijesti od strane Kineske vlade u vezi novih tarifa mnoge zemlje počele su aktivnije kupovati gnojiva, pa tako nije niti izostao porast cijena gnojiva, cijene amonija gnojiva se prodavaju po 950 dolara cfr prije samo dva mjeseca cijena je bila oko 450 dolra , a UREA prilled oko 860 dolara cfr, a u PTKM @fob je oko 830 dolara po toni….
Odluka o lokaciji LNG terminala za dva tjedna
http://business.hr/Default2.aspx
O investiciji izgradnje LNG terminala je bilo prije govora, ona vrijedi oko nekih milijardu eura. Dioki je skocio na tu najavu, ali PTKM nije…zasto? Zato sto trziste nije bas efikasno…
Gubitak u prvome kvartalu je bio 28 milijuna kuna, tvornica nije bila u pogonu vise od mjesec dana, to su ogromni fiksni troskovi. Sa izgradnjom ovoga terminala biti ce plina za jos dvije Petrokemije. Da je bilo plina, ne bi postojao gubitak nego dobitak od 28 milijuna kuna u prvome kvartalu. Druga prednost je u tome sto sa LNG terminalom remont postrojenja se nece raditi u zimi (koji se radi zbog velike potraznje plina pa onda prisile PTKM da to raditi zimi) nego ljeti kada radnici odlaze na godisnje odmore. To ce biti dvostruka usteda jer ovako se radi remont kada radnici nisu na godisnjem. Kvartalni trosak za radnike je u 2. kvartalu bio 64 milijuna kuna, a vi napravite sami kalkulaciju I zakljucak!
LNG terminal je projekt koji omogucuje prosirenje kapaciteta, omogucava PTKM da postane regionalni div, to je infrastrukura koja se placa. I tako, odredjeni forumasi drukaju na dolje a znaju dobro zasto, zato sto ce ova firma ubrzo vrijediti zlato, jer vrijednost samo pozitivnih externalija koje donosi sam LNG terminal daleko premasuje sadasnju trzisnu vrijednost firme.
Porucujem radnicima i svim drugim malim dionicarima da je prodaja PTKM isto sto i prodaja zemljista prije nego sto pocme otkup zemljista od drzave gdje ce prolaziti najmodernija autocesta.
Stigao je odgovor EU komisije!! Danas svi sve znaju, i neka se zna!
Porucujem, da ce oni referirati nasoj domacoj komisiji za zastitu trz.natjecanje, te da ne morate pisati ponovno njima, da ih ne opterecujemo. Ali definitivno su nas upamtili i bit ce to tema pri pregovorima za EU.
Na topiku od PTKM str. 1784. Evo da vidite kako i "najbolji" znaju pogrijesiti. Nadam se kako ce moderatori biti toliko poseteni i fer pa dopistiti da se objavi ovaj post. Unaprijed zahvalan! Inace, PTKM se taj dan trzila na cca 250, a trenutno joj se dno ne vidi….
vrlo skoro= dano je objašnjenje par stranica ispred. sakaiu.
čitaj pozornije.
a za ptkm vjerujem da će doći na 310-330 vrlo skoro, u skladu s pojašnjenjem.
p.s.
pozdravi zvrkmana.
neki se povoljno nakupovali pri grobiju 4300 i 3700.
Ma pobogu Vlad, stvarno si car! Pratio sam tvoje prognoze i na drugim dionicama koje su uglavnom bile kratkorocne. A kad se nisu ostvarile, stavio si novu prognozu.
Tako mogu i ja. Evo slazem se s tobom. Kad stigne novac od INA, bilo to za mjesec ili par mjeseci, PTKM ide gore. I opet sve bez ventilatora.
[/quote]
oprosti,skužaj,ali…
tvoj odgovor pokazuje da ama baš ništa ne znaš o TA.
vrijeme dostizanja cilja može se samo otprilke odrediti i ja sam to pojasnio.
očekivanje skoka cijene za dva dana nakon registriranja odrađenog hands-a i nedovršenog candh-a ukazuje na potpunu neupućenost.
uzgred, grobi će vjerojatno potonuti onamo kamo sam naznačio još prije 2 mjeseca (3200-3300, a poslije toga možda i niže-pratit će se razvoj formacija), a PTKM vjerovatno neće onako nisko kako ovdje neki očekuju (ispod 200) nego u skladu s prognozom.
[/quote]
evo tu je to objašnjenje
Isto vjerujem, vrlo slična situacija kao i s INOM. Gnojivo je jednako traženo kao i nafta, kao suho zlato, zato budućnost INE i PTKM nije upitna.
čitaj pozornije.
p.s.
pozdravi zvrkmana.
On je Croman, nemoj tako… A vidis kako je neugodno kad se nekoga hvata za najsitniju slamku… NHF! Zato budi dostojanstven i u pobjedi i u porazu. Nasao sam tvoj kasniji graf i ima logike, nadam se kako ce koristiti imateljima PTKM, kako sadasnjim, tako i buducim…
problem nekih ljudi je što im se relacija s pojedincima može karakterizirati pokušajem simuliranja uloge sredstva za liječenje unutarnjih šuljeva…
jedino ako nisu multinikići pa guštaju u samomasaži.
19.8.2008 si ti pisao sledece:
"ptkm ide vrlo skoro na barem 300-320.
TA je po srijedi(ili utorku, prošla je ponoć ).
radi se o 2 formacije: jedna je u dovršena u cijelosti, druga 90%."
Nikad nisam razumio da ja i ti i jos druge osobe mozemo pisati postove bez "cenzure" dok neki trebaju cekati pola sata ili vise da se vidi sto pisu(ako se uopste vidi neke pute)
Mnogo puta te osobe pisu vise istinito neko mnogi drugi ali njih hvata proces "censure" .
U pogledu na PTKM ima Hrco1 pravo…ti si pisao da ce ici na vece razine…a pad nisio vidio u vrijeme kad si pisao tvoju analizu.
Nije ni cudo posto jedino sa Ewt se moze videti formacija koja pokazuje dali ima rast ili pad.
Tvoj nacin (standardni TA) to ne moze pokazati.
Obicni ljudi sa malo znanja o TA se lako impresioniraju od tvog pisanja…mogu kazati da za nas sto imamo znanje TA je mnogu puta smjesno ono sto pises.
I za kraj evo sto sam ja pisao o PTKM-dionici… 19 dana prije tebe:
1.8.2008
dugorocno gledano moze ova dionica ici prema 300-320
prije ovog rasta postoji manja korekcija (pad)…tako da je vjerovatno moguce kupit
jeftinije nego dansnjih ca 260 kuna
ps nemoj samo poceti o 3700…
[lol]
čitaj pozornije.
p.s.
pozdravi zvrkmana.
On je Croman, nemoj tako… A vidis kako je neugodno kad se nekoga hvata za najsitniju slamku… NHF! Zato budi dostojanstven i u pobjedi i u porazu. Nasao sam tvoj kasniji graf i ima logike, nadam se kako ce koristiti imateljima PTKM, kako sadasnjim, tako i buducim…
[/quote]
Mogao bi i ja da zovem ljude ne sa njihovim virtualnim "imenom", nego na sve moguce druge nazive.
Ali to prepustam odredenim Hrvatima koji misle da su nesto…ovde inkludiram Vlada.
Bio sam na mnogim forumima sirom svijeta ali nigde nisam video toliko drukanja,laznih ponasanja …jednostavno suprotno onome kako se civilizirani ljudi ponasaju.
I taj system sa ocjenama gde pisane budalastine dobiju 80% a drugima se djeli uvijek 1% pokazuje kavalitetu i ozbilnjost na ovome forumu.
medutim je kako je…bolje nece biti
pozdrav i sretno Hrco01
Da malo pomognem onima malo slabijim sa tehnickom analizom, objasnjenje o cemu pricaju Vlad i Croman.
Evo sta kaze investopedia:
A couple points on trying to detect cup and handles: Length – Generally, cups with longer and more "U" shaped bottoms, the stronger the signal. Avoid cups with a sharp "V" bottoms. Depth – Ideally, the cup should not be too deep. Also, avoid handles which are too deep since the handles should form in the top half of the cup pattern. Volume – Volume should dry up on the decline and remain lower than average in the base of the bowl. It should then increase when the stock finally starts to make its move back up to test the old high. Retest (of old high) – doesn’t have touch or come within a few ticks of old high. However, the further the top of the handle is away from the highs, the more significant the breakout needs to be.
Prilazem i dva grafa pa usporedite da li odgovara.
PS. U svakom slucaju rasplet je blizu, vidjet cemo hoce li doci do povecanja volumena