PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Poslao!

Molim Poslovni Dnevnik, kao ozbiljnu novinu, da napravi jedan ozbiljan i objektivan prilog o našem slučaju! Nevjerojatno je ovo ignoriranje.

U kojem je ono članku pisalo da Toda dobiva 35% domaće proizvodnje… Iliti oko 20% ukupne proizvodnje a po povlaštenoj cijeni! Zašto? Koliki je to lopovluk!

POSLOVNI DNEVNIČE OGLASI SE!!!!!

Mika… u isto vrijeme [lol]

P.S. Izgleda da se više ne čeka kao zadnjih mjeseci! Sada fine količine uzete sa prodaje!

Ono što nas veseli je činjenica da je prema podacima od prije dva dana proizvodnja u Kutini rekordna unatoč stajanju za vrijeme zime. Više od pola planiranih količina gnojiva na godišnjem nivou već je proizvedeno i isporučeno kupcima. Prema tome ova godina će biti rekordna bez sumnje. Na žalost zbog toga biti će rekordna i količina novca ukradena iz džepova dioničara petrokemije.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Tko su vam glavni kupci u Hrvatskoj?

Na Agrokor se odnosi oko 35 posto naše prodaje u Hrvatskoj, a na osječko Žito 25 posto. Samo od Agrokora ove ćemo godine uprihoditi oko 300 milijuna kuna, a kupuju naše gnojivo i za svoje poljoprivredne površine u Srbiji. Agrokor će u Srbiji ići na povećanje poljoprivredne proizvodnje, a kako na tom tržištu budu rasli oni, rast ćemo i mi.

Godinama se spekulira o interesu Agrokora za ulazak u vlasniπtvo Petrokemije. Koliko su utemeljene takve priče?

Premda je Agrokorov interes logičan, jer im se Petrokemija odlično uklapa u lanac proizvodnje hrane, o tome koliko je meni poznato nije bilo nikakvih konkretnih razgovora. Imamo čisti kupoprodajni odnos.

Kako komentirate interes institucionalnih investitora za dionicu Petrokemije? Ima li njezina tržišna cijena podlogu u poslovanju?

Investitori su prepoznali stabilnu tvrtku. Cijena dionice na burzi je realna. Neki su se i obogatili na našim dionicama.

Često ponavljate da je u Hrvatskoj potrošnja gnojiva među najnižima u Europi te da treba očekivati udvostručenje potrošnje. Kada?

Danas smo na oko 50 posto prosječne potrošnje gnojiva po hektaru u odnosu na Europu. Zbog smanjenih poljoprivrednih površina godišnje se troši oko 500.000 tona gnojiva, a 1988. trošilo se 800.000 tona. Hrvatska poljoprivreda treba minimalno milijun tona gnojiva za ozbiljnu proizvodnju, a i s tolikom potrošnjom bili bismo ispod prosjeka EU. Do povećanja potrošnje doći će nakon restrukturiranja poljoprivrede i poskupljenja poljoprivrednih proizvoda.

Planirate li razvijati druge djelatnosti osim proizvodnje gnojiva?

Čađara i glinara u prihodima Petrokemije sudjeluju s oko osam posto. Feasibility studija pokazala je da bi nam se isplatilo investirati u proširenje proizvodnje čađe za gumarsku industriju, za što bi trebalo oko 50 milijuna kuna. Biznis plan za glinaru, koja izvozi za potrebe čelične industrije u Sloveniji, Njemačkoj i Srbiji, pokazao je pak da bi se manjim investicijama proizvodnja mogla povećati 100 posto.

U posljednjih šest godina uložili smo oko 300 milijuna kuna vlastitih sredstava, najviše u postrojenje amonijaka, otpremu i paletizaciju, bez čega bismo bili pometeni s tržišta. U tijeku je 20 milijuna kuna vrijedno novo ulaganje u pogon amonijaka. Radimo plan investicija do 2015. godine, koji predviđa ulaganja od 50-60 milijuna kuna godišnje. Pritom je naglasak na zaštiti okoliša i usklađivanju s propisima EU, odnosno smanjenju emisije otpadnih plinova, buke i slično.

Želimo preuzeti Luku Šibenik

Petrokemija je peti po veličini dioničar PBZa, suvlasnik Luke Šibenik i TV Moslavine? Kakvi su planovi s tim udjelima?

Već godinama iz PBZ-a traže da im prodamo te dionice, ali nećemo, jer smo dosad na njima zaradili onoliko koliko smo u sanaciji te banke izgubili. Udjel u TV Moslavini je beznačajan, svojedobno smo im tako potpomogli u trenutku osnivanja. No, u Luci Šibenik, gdje riječka Transadria ima 50 posto, mi 25 posto, a ostalo drže mali udjelničari, htjeli bismo preuzeti većinsko vlasništvo. Luka Šibenik, koja je specijalizirana za Petrokemijinu robu, a ondje imamo i skladišta, strateški nam je važna sada i za budućnost jer oko 90 posto robe izvozimo preko njih, a oni oko 90 posto prihoda ostvaruju od naše robe. Većinsko vlasništvo donijelo bi nam veći utjecaj na poslovanje.

300.000.000,00 x 40% = 120.000.000,00 kn samo Agrocor d.d. + njihovi kooperanti koji moraju poslovati preko njih,a to je cca 20-30 milja ili sveukupno cca 150.000.000,00 kn više Agrocoru,a manje vlasnicima i proizvođačima umjetnog gnojiva. I tako nekoliko godina,a proizvodi jeftiniji vani nego u Hrvatskoj. Konzumirajmo Rvatsko !

u EU ne na kredit, već s GOTOVINOM !

bravo panda,svaka cast
i ja poslao
neka ako nece poslovni dnevnik,ima tko hoce.Zna se kolika je cijena clanka i u nacionalu i u svim dnevnim novinama
jos da ubacimo unutra i prvi potez pankretica kao ministra,tj,inzistiranje na nabavi novih mercedesa za sebe i dovedemo u vezu sa lobiranjem za todorica(tj.kako on voli prezentirati u novinama njegovu borbu za zastitu malih poljoprivrednika).
dosta je ovog bilo,niti smo mi mali dionicari budale,a nisu ni radnici.
mediji i negativan publicitet je jedino sredtsvo prislie na koje reagira vlada

dan
pofuk ovde,evo bio sam malo odsutan
drago mi je da ste svi dobro i da ste aktivni a buduci da je proslo 3 sata ja sutra zovem kutinu pa cemo vidjet kak disu
mislim da bi se svi trebali jace angazirati ne samo na forumu jer kolko vidimo todoric zna kaj je ptkm i neda joj disati
prijatan ostatak dana
pofuk

bravo panda,svaka cast
i ja poslao
neka ako nece poslovni dnevnik,ima tko hoce.Zna se kolika je cijena clanka i u nacionalu i u svim dnevnim novinama
jos da ubacimo unutra i prvi potez pankretica kao ministra,tj,inzistiranje na nabavi novih mercedesa za sebe i dovedemo u vezu sa lobiranjem za todorica(tj.kako on voli prezentirati u novinama njegovu borbu za zastitu malih poljoprivrednika).
dosta je ovog bilo,niti smo mi mali dionicari budale,a nisu ni radnici.
mediji i negativan publicitet je jedino sredtsvo prislie na koje reagira vlada

Poslano kolegama u Večernji list, Jutarnji list, Index i 24 sata.
Sutra ću probati uspostaviti kontakt s javno.hr,plavim radiom i vjesnikom.

Ako ne urodi plodom — iako ne volim kazivati probati ću zaintrigirati Globus i Nacional ( ali ovo su najzadnje moguće opcije, jer ipak tamo rade ‘ lešinari ‘ prve klase )

Od zanimljivosti još bi dodao info da je u vlasničkoj strukturi PTKM primjećena osoba pod imenom Enver Moralić. Možda to nije osoba na koju mislimo, no tko zna. Vrijeme će pokazati.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Još jednom skidam kapu kolegama Miki, Pandi ,Big bosu, itd na velikom angažmanu.

Poslao sam mail gđi .Kroes.

Od zanimljivosti još bi dodao info da je u vlasničkoj strukturi PTKM primjećena osoba pod imenom Enver Moralić. Možda to nije osoba na koju mislimo, no tko zna. Vrijeme će pokazati.

dobro si primjetio i on je nutra sa nama
pofuk

Poslano i EK i Borisu Mesariću
Pozdrav svim vjernim dioničarima Petrokemije

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

dobro si primjetio i on je nutra sa nama
pofuk
[/quote]

A tko to ON? Ne znamo nis o njemu osim imena i prezimena, iako ON ima dobar nos za nanjusiti nesto, ali nismo sigurni da je ON. Nazalost nismo sigurni…

Tko nema ni jednog prijatelja ide kao stranac po zemlji.

New Report

Close