Iz dana na dan sve više filozofiranja, teoretiziranja, fantaziranja na temu PTKM, tako da obični mali dioničar več težko prati šta se zaista zbiva na ovoj temi (ako se uopšte nešto). Pošto je več svima jasno(sa izuzetkom nam svima poznatih super optimista) da privatizacije u naredne 2-3 godine vjerovatno neče biti, može dionicu po mome mišljenju podignit samo još više ili manje pozitivan polugodišnji rezultat, odnosno ju potencionalno srušit visoka ponuda dionica penzionera/starijih radnik nakom kraja 1. lock-upa, koji se brzo približava (u početku kolovoza ?).
Da se vratimo na "zemaljske" teme-može neko od "objektivnijih" forumaša konkretnije kazat kakav polugodišnji rezultat se očjekuje (molim da to ne bude ni Mika, ni Cartmann) odnosno na koji konkretan dan se završava 1.lock-up ?
Hvala !
janez
pa ja sam mislio da uživaš kod Crikvenice na moru, jesli li se to vratio doma prije vremena.
Što ti se dogodilo.
Pozdrav
PETROKEMIJI ZLATNA PLAKETA HGK
18. srpanj 2008
Prema jedinstvenim kriterijima Hrvatske gospodarske komore prošle su godine u Sisačko – Moslavačkoj županiji najuspješnija velika trgovačka društva bili Petrokemija i Gavrilović. Nositeljima razvoja gospodarstva u županiji pripale su i zlatne plakete HGK Županijske komore Sisak, koje će im biti uručene na prigodnoj svečanosti. «Petrokemiji je zbog dugogodišnjih poslovnih teškoća manjkao obrtni kapital, a taj je problem ublažen nakon što je prošla godina završena s dobitkom. Kada uđemo u EU Petrokemiji će se otvoriti mogućnost za poslovanje na otvorenom, globalnom tržištu u kojemu prolaze samo sposobni i inventivni, a Petrokemija ima potencijal i može sudjelovati na najizbirljivijim tržištima», ističe se u obrazloženju.
malo o zapadnim susjedima (Slovencima)
…Franc Kučan, predsjednik pregovaračke skupine koja je odredila orijentacijske cijene, rekao je da cijena ne bi smjela biti niža od 190 eura za tonu. Tek s takvom cijenom seljaci mogu pokriti 95 posto proizvodnih troškova koji su zadnjih godinu dana enormno narasli, prije svega “zbog skupih umjetnih gnojiva iz Hrvatske”.
http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/prehrana/tko-ce-‘ubrati’-120.000-tona-slovenske-psenice%3f,20830.html
malo o zapadnim susjedima (Slovencima)
…Franc Kučan, predsjednik pregovaračke skupine koja je odredila orijentacijske cijene, rekao je da cijena ne bi smjela biti niža od 190 eura za tonu. Tek s takvom cijenom seljaci mogu pokriti 95 posto proizvodnih troškova koji su zadnjih godinu dana enormno narasli, prije svega “zbog skupih umjetnih gnojiva iz Hrvatske”.
http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/prehrana/tko-ce-‘ubrati’-120.000-tona-slovenske-psenice%3f,20830.html
ovo je tek početak slovenskih problema što se tiče umjetnog gnojiva. To smo raspravljali prije određenog vremena. Mogli su kupiti 25% ptkm kad su htjeli ali nisu imali percepciju budućnosti u glavi.
Sa tih 25% mogli su barem osigurati količine za svoju poljoprivredu bez obzira na cijenu. Kad Hrvatska počne trošiti gnojiva koliko je prema analizama optimalno , za Sloveniju neće ostati ništa i njihova poljoprivreda gadno će nastradati. Nije cijena više upitna nego je bitno imati gnojivo. Niti druge države neće lako riješiti problem gnojiva u budućnosti, a Sloveniji će biti najteže jer je Kutini jako izložena.
Njihovi državni fondovi puni su para, a nemaju niti jednu dionicu ptkm u vlasništvu. Strateška pogreška za koju počinju plaćati cijenu. Možda ovakve vijesti promjene percepciju ptkm kao nebitne firme ili firme pred stečajem.
mika,
kako je Mesarić govorio o sirovinama "više nitko ne pita za cijene nego količine".
A pitaš se sigurno gdje su pogriješil svi oni koji su mislili hrana je jeftina, energenti su jeftini.
Plin je bio relativno jeftin i nitko nije ni sanjao da će gospodari svjetskog poretka forsirati priču o bio diselu i špekulativno podizati cijene nafte.
O ovome sam napisao najmanje 100 stranica na ovom forumu, kako sam lani i govorio to je vrijeme došlo.
Hrana je strateški proizvod br.1.
Čini mi se da smo tek sad svjesni kolike predispozicije za razvoj poljpirvrede imamo a usput Bog nam je i dao Petrokemiju. Da smo se fokusirali na poljoprivredu prije 10 godina danas bi bili prvi u regiji i šire a ovako broj zasijanih površina svake godine pada.
Tek za godinu i dvije neki će shvatiti što je umjetno gnojivo i koliko je bitno a tada se firma poput petrokemije više neće moći kupiti za 750.000 kuna.
Kolega janez
koliko se sjećam imaš više od 1000 kom, i stalno si u depresiji što si kupio ovu dionicu:
1. neki u životu nikad neće vidjeti tolike pare (ako si kupio lani u ovo doba to je cca 290.000 kn) i zato nemoj biti nezahvalan . Reci hvala dragom Bogu što mi je dao mogućnost da imam toliko viška novca.
2. u svakoj knjizi o investiranju naučit ćeš da su dionice dugoročna investicija, naravno javit će se i neki koji će objasniti kako su se obogatili na špekulacijama u par mjeseci – to je točno ali znam i čovjeka koji je na ruletu uzeo više od 300.000 funti i danas vozi ferrari,l njegova priča je bila u novinama . Ali to je rijetkost. Pravi investitori drže dionicu godinama i prodavanju je tek kad dođe na fer vrijednost. Treba se informairati što je Petrokemija i koje su njezine mogućnosti.
4. PTKM-R-A manje pale u odnosu na crobex a to je dobro i u knjigama ćeš naći što se događa sa takvim dionicama i firmama nakon što se trend preokrene.
kolega janez, goran vam dobro piše i obratite posebnu pažnju na točku 2 koja kaže…
Pravi investitori drže dionicu godinama i prodavanju je tek kad dođe na fer vrijednost
ako želite se bavit zaradama na volatilnosti kupujte balone po tehničkoj! [smiley]
pozdrav!
@ goran
prijatelju,mi znamo smjer kretanja ove firme i kako će izgledati industrija gnojiva za koju godinu.
Pogrešno je misliti da će Kina i Indija zaustaviti svoj razvoj i da će tražiti manje gnojiva u idućim godinama. Razviti će se i Afrika (nedavno su puno traktora kupili od naše tvornice Hittner, a sve za potrebe poljoprivrede) jer te zemlje imaju jako puno gladnih ljudi koje treba nahraniti. Neki imaju i kvalitetnu klimu koja garantira dobre žetve, a fali im gnojiva. Postrojenje kao ptkm je skupo i tehnički složeno i zato ga npr. jedna Slovenija nema u svom vlasništvu.
Poljoprivreda se razvija brže od kapaciteta za proizvodnju gnojiva i to neminovno dovodi do situacije u kojoj smo sada, a to je da cijena gnojiva eskalira do nezamislivih granica.
Po meni nije teško zamisliti scenarij po kojem će gnojivo biti sve skuplje u idućem periodu. Ne znam samo kako bi izgledala Hrvatska i okolne zemlje kad bi se sutra zatvorila ptkm.
Zato i dalje treba čekati jer će nam se debelo vratiti. Vrijeme je i za prvu kotaciju. Ova dionica to svakako zaslužuje i to niti politici ne bi trebalo smetati.
Pozdrav kolegama dioničarima,
Danas sam ušao i ja u ovu dionicu, i čim budem mogao ( čitaj višak novca ) i dalje ću je dokupljivati.
Moji su razlozi čisto pragmatični, nakon što rasproda "Inu" ( a to je u tijeku ) ide ova dionica ili putem IPO- ili sličnom metodom, pa kad energenti nisu u rukama države zna se tko će odredjivati cijene gnjoiva.Modernizacija postrojenja je u tijeku..!!, Liberalizacija tržišta na čemu inzistira EU ( o tome su kolege u svojim postovima već pisali) ima toga sigurno još.
Lijep pozdrav svima [smiley]
Na žalost postoje lombardni krediti koje treba vratiti, tako da ja za par dana izlazim (i ovog razloga me jako interesuje kakav če biti polugodišnji rezultat, par dana mogu još "izdržat", ako bi bio rezultat pozitivan). Forum če se sigurno radovati, još jedan "negativac" manje. Da i Cartmann odustaje/mu sve dojadi sreča če biti neopisljiva. Slično kao sa PTKM mi se dogodilo sa njemačkom kem. firmom "Lanxess"-kad je bila dionica prije godinu dana na 42 EUR financijski "analitičari" su joj prognozirali Kursziel 50 EUR , strašna perspektiva, svi jednoglasno "buy". Danas stagnira na oko 25 EUR, ne može nikamo, prognoze zbog skupe nafte i jakog porasta troškova bazičnih materiala pesimistične. Švicarski kem. gigant CIBA pao je od 80 EUR na 25 EUR u godini dana, čak BASF kao simbol njemačke kem. industrije priprema izvanredne mijere kako na svim nivojima zreducirati troškove (beri jako zniženje radne snage kao več "klasični" zahvat). Sa time želim manje iskusnije dioničare opozorit na krajnu previdnost, sa PTKM se može dogodit svašta. Čak u vrlo pesimističan scenarij, iako osobno mislim da če u krajnom slučaju hrvatska država na svaki način sačuvat socialni mir u Kutini i održavat fabriku sa glavom nad vodom, i istovrijemeno zadovoljit poljoprivrednike /HSS/PTKM sindikat-svi zadovoljni i sretni osim malih/špekulativnih dioničara..
kolega prvo i osnovno pravilo ulaganja je kupujte za višak novaca i s novcem koji vam nije potreban!
iz vlastitog iskustva savjetujem… [smiley]
@Goran8,
Na žalost postoje lombardni krediti koje treba vratiti, tako da ja za par dana izlazim (i ovog razloga me jako interesuje kakav če biti polugodišnji rezultat, par dana mogu još "izdržat", ako bi bio rezultat pozitivan). Forum če se sigurno radovati, još jedan "negativac" manje. Da i Cartmann odustaje/mu sve dojadi sreča če biti neopisljiva. Slično kao sa PTKM mi se dogodilo sa njemačkom kem. firmom "Lanxess"-kad je bila dionica prije godinu dana na 42 EUR financijski "analitičari" su joj prognozirali Kursziel 50 EUR , strašna perspektiva, svi jednoglasno "buy". Danas stagnira na oko 25 EUR, ne može nikamo, prognoze zbog skupe nafte i jakog porasta troškova bazičnih materiala pesimistične. Švicarski kem. gigant CIBA pao je od 80 EUR na 25 EUR u godini dana, čak BASF kao simbol njemačke kem. industrije priprema izvanredne mijere kako na svim nivojima zreducirati troškove (beri jako zniženje radne snage kao več "klasični" zahvat). Sa time želim manje iskusnije dioničare opozorit na krajnu previdnost, sa PTKM se može dogodit svašta. Čak u vrlo pesimističan scenarij, iako osobno mislim da če u krajnom slučaju hrvatska država na svaki način sačuvat socialni mir u Kutini i održavat fabriku sa glavom nad vodom, i istovrijemeno zadovoljit poljoprivrednike /HSS/PTKM sindikat-svi zadovoljni i sretni osim malih/špekulativnih dioničara..
Kao iskusni ulagač i veliki poznavatelj svijetskog tržišta kapitala objasni ljudima zašto je CIBA pala kad nju već spominješ?