kruži priča da su danas stranci prodali većinu dionica , tajanstveni kupac se ne zna za sada.
Kako god bilo transakcija izgleda dogovorena.
Također kažu neki da ERSTE nije danas kupio tako da je očito da postoji još netko prilično zainteresiran za našu miljenicu.
živjeli dobri ljudi.
Također kruži priča da ERSTE nije plavi. Nego zeleni, crveni ili žuti. A neki spominju i crnoga.
Mika dragi, jedno je imati vjeru i s vremena na vrijeme je obnavljati, a nešto sasvim drugo je fanatizam. Čovjek od toga oslijepi i ne vidi pored zdravih očiju.
Shvati to i prihvati, iako će možda bit bolno.
Nema privatizacije Petrokemije tako skoro. Na njezino čelo je prošle godine postavljen čovjek koji je bio na tom mjestu i onaj prethodni mandat, a on uopće ne razmišlja o privatizaciji na način koji bi ti to želio. Bojim se da kaj ste ti i ekipa vidjeli od privatizacije, vidjeli ste za sljedeće 2-3 godine.
Porast cijene dionica očekujte samo na temelju rezultata poslovanja firme. Ne na temelju prodaje firme nekom novom većinskom vlasniku ma tko on bio.
I nemoj me krivo shvatiti, ali doista svima koji su u PTKM-R-A želim sve najbolje i što skoriji oporavak na razine 270 i više hrka.
Kolega bogat,
Sam Mesarić je najavio vrlo skori rasplet događaja.
Činjenica je da će se sve ovo zbiti do ulaska u EU. Ukoliko razgovori i dogovori zapnu zadnji rok je 2011 godina odnosno godina prije.
Meni osobno ni to nije nije dug period, međutim neke stvari su ipak po meni zanimljive:
objektivne i konkretne činjenice
– prva faza privatizacije
– određen je točan datum liberalizicaije tržišta energenata
– ina odlazi u privatne ruke
– davno su doneseni zakoni o umjetnim gnojivima
– pritisak EU u svezi reguliranja cijena i kritike na štopanje cijene električne energije
– pritisak EU na poticaje odnosno redistribuciju dohotka kao jednu od temeljnih funkcija države u zaštiti standarda najugroženijh
– rusi su u okolini i vrlo je vjerojatno a o tome se i priča u Srbiji ulaganje i proširenje kapaciteta u sličan bussines
– izgradnja dvije tvornice umjetnih gnojiva u RH
– pritisak na Vladu da donese formulu za određivanje cijene umjetnih gnojiva
– potpisan trogodišnji ugovor sa INOM sa eskalacijskom forumulom za plin do 2011.
Svakako treba nagalsiti slijedeće :
– ukoliko vlada ne omogući proširenje kapaciteta i dodatnu opskrbu petrokemije plinom a istu zadrži u svojem vlasništvu u naredne 3 godine netko će drugi pobrati vrhnje
– jedino povećanje kapaciteta uz malo veće fiksne troškove omogućuje extra profit i ako to baš neki žele nižu cijenu gnojiva u RH.
– ukoliko Vlada zakasni sa istim vrlo je vjerojatno da će Rusi u narednom vremenu iskoristiti slabost i investirati u proizvodnju umjetnog gnojiva u Srbiji, pa bi se moglo dogoditi da Petrokemiju u narenih 5 godina izgubi primata u regiji.
– neznam kako će Vlada objasniti malim dioničarima Ptkm-r-a da su u zadnje vrijeme najtraženija roba nafta, zlato i umjetna gnojiva a naša petrokemija grca u dugovima.
Da sam na Mesarićevom mjestu, a da mi ne odobre poskupljnje umjetnih gnojiva,
a uskoro izlazi 2Q znam – što bih uradio.
Nije predsjednik uprave Petrokemije taj koji odlučuje o privatizaciji, on je što se toga tiče totalno nebitna figura.
Ako se država rješava ovog paketa Ina-e zato što kaže da se želi ponašati prema napucima iz EU koji kažu da država u državnim poduzećima ne bi trebala imati više od 25%, onda ne treba biti genijalac pa shvatiti da je za privatizaciju sada na redu sve ostalo. Sve je samo pitanje timinga. Da ne govorimo da je svaka takva privatizacija savršen izgovor za krpanje rupa u proračunu i namirivanje apetita krupnog kapitala za zadnjim "biserima" hrvatskog gospodarstva.
Kolege,
radi se o tome da riba uvijek smrdi od glave. Odatle veza Mesarića i privatizacije. Kad se postavlja čovjeka na čelno mjesto onda je on, uz to što odlučuje i odgovara o kvaliteti i načinu poslovanja firme ujedno i eksponent određene politike koja ga postavlja te ujedno zbog toga i dobrim dijelom njezin prvi glasnogovornik. Bilo kroz izjave, bilo kroz djela.
Prilikom obnove mandata taj eksponent govori dovoljno glasno da ga svi čuju kako ne bi bilo dobro privtaizirati Petrokemiju na način da država izgubi upravljačke funkcije i utjecaj s posebnim naglaskom na zadržavanje, kolike tolike, zadnje poluge na barem posredan jak utjecaj na cijenu hrane.
I što sve to znači?
Njegov mandat nije da odlučuje o privatizaciji nego da provodi politiku države koja ga je na to mjesto i postavila. Istovremeno se treba i to vrlo dobro radi truditi da ta firma kvalitetno posluje, po mogućnosti da je barem u plusu.
I tu se sad otvara jedini prostor na kojem se može voditi sukob i koji može biti interesantan dioničarima. Sukob oko prodajne cijene proizvoda firme, a ne oko privatizacije pošto nje nema. Mesarić će se truditi poslovati s profitom, a država će ga lupati po glavi i prstima jer mora udovoljiti gazda Todi koji nikome ne odgovara i držati začepljena usta seljacima da ne halabuče i dižu prašinu jer nažalost samo to i mogu. Vidite što im rade sa pšenicom, bacite malo oko i na mlijeko, a mljekare su sve privatne 100%, potpuno su nemoćni i mogu samo vikati "Mogu i ja?" a država ili gazda lakonski "Ne ti ne!".
Dakle svađe i sukobi oko cijene gnojiva, a da se previše ne čačka mečka.
Privatizacije sljedeće 2-3 godine više nema. Barem ne do neposrednog ulaska u EU a to je sve izglednija 2012.g. Do tada "tržišna" utakmica cijenama proizvoda, ne i proizvođača istog.
I osvrt na primat na tržištu i INU. I INA je imala primat ili barem potencijal za isti na ovim prostorima pa što joj je država napravila? Zašto bi u ovom slučaju bilo drugačije? Stare navike, teško se mijenjaju.
Richy, prvo s kojeg si ti aviona pao? S tvojih prvih 11 poruka u jednom danu (to ti je i ukupan broj poruka na ovom forumu[rolleyes])
ti odmah pa u glavu, kuda nego na PTKM. Zvučiš kao da si u nekom rodu sa cartmanom?!
Mesarić ima sad potpuno novu situaciju isto kao i politika. Od 6.000 dioničara nad glavom mu sad visi
4.500 ne baš miroljubivih novih dioničara koji će tražiti realizaciju obečanja i profit na ulaganje.
U buduće ne interesira ih večinsko vlasništvo države (kako su do nedavno govorili radi sačuvanja radnih mjesta – ta je opcija ionako izbrisana nedavno) nego da oplode uloženo što je bolje moguće. Još neko vrijeme insistirat će na čuvanju radnih mjesta ali kad budu vidli da to više ne šljaka onda će preči na pritisak za
što hitniju privatizaciju, kapitalizaciju upisanih/kupljenih dionica i isplatu (ako im to uspije) što masnijih otpremnina. Po meni je PTKM već "obečana" mladenka još u 90-tim godinama i tu neće biti puno diskusije!
kruži priča da su danas stranci prodali većinu dionica , tajanstveni kupac se ne zna za sada.
Kako god bilo transakcija izgleda dogovorena.
Također kažu neki da ERSTE nije danas kupio tako da je očito da postoji još netko prilično zainteresiran za našu miljenicu.
živjeli dobri ljudi.
Također kruži priča da ERSTE nije plavi. Nego zeleni, crveni ili žuti. A neki spominju i crnoga.
[/quote]
Prijatelju duboko cijenim tvoje mišljenje, ali kad počinješ pisanje na ovakav način čini mi se da ne posjeduješ dovoljno informacija o ovoj dionici. Trebao bi znati da kod svake veće transakcije na ovoj dionici prorade prijateljske veze ljudi koji se ozbiljno bave proučavanjem potencijala ove dionice. To su ljudi koji su duže vrijeme u ovoj dionici i analiziraju doslovno sve. Od financijske analize prethodnog poslovanja pa do projekcija ukupnog prihoda u budućnosti. Također se pozorno prati struktura kupaca petrokemije da se vidi što je to što ih tjera na kupovinu tolikih količina gnojiva i zašto su spremni plasirati duplo veće narudžbe nego što ih daju trenutno. Napravljena je i analiza vlasničke strukture velikih kupaca, međusobna povezanost. Zaključak je da su veliki kupci iz Italije, Švicarske, Belgije, Slovenije…u mogućnosti na gnojivu iz Kutine ostvariti velike profite. Samim tim ova firma mora biti interesantna jednog dana kad krene postupak privatizacije državnog paketa.
Svi smo svjesni da dvije stvari mogu cijenu dionice plasirati na realne vrijednosti. Jedno je međunarodni tender za prodaju državnog paketa od minimalno 25%+1 dionica, a druga je svakako početak tržišnog poslovanja tvornice. Već ove godine firma je mogla pokazati dobit od preko 300 milja kuna da je od početka godine tržište bilo jedini princip poslovanja. Takva dobit lansirala bi dionicu na 4 znamenke.
Prije ili poslije jedna od tih stvari će se dogoditi.
Što se tiče Mesarića njegov utjecaj na privatizaciju neće biti presudan. Drugi igrači će tu odlučivati, a pomoći će im i EU sa svojim stavom. EU će svakako odigrati jednu od jačih uloga.
Ono što je za mene presudno je činjenica da je gnojivo ptkm među najboljima na svijetu po kvaliteti i uz to prodaju se sve količine koje se proizvedu. Prije ili poslije to mora doći na svoje jer tako moćnih firmi u Hrvatskoj nema. Već sam pisao da država i nije morala prodavati ptkm da je pustila tržišno poslovanje. EU i firme koje tamo posluju ne bi mogle dati nikakav prigovor na vlasničku strukturu kad bi cijena gnojiva bila jednaka za sve kupce. Ali tako se ne radi pa će EU inicirati privatizaciju. Jedan dio misterija ptkm krije se i u inozemnim kupcima ali to je neka druga priča.
Uskoro slijede nove akcije dioničara ptkm i razgovori s upravom oko ostvarenja mogućnosti koje će podići vrijednost dionice. Dioničari ptkm nisu fanatici nego prilično realni ljudi koji znaju što treba napraviti u budućnosti.
živio i drago mi je šta se javljaš.
Shvati to i prihvati, iako će možda bit bolno.
Nema privatizacije Petrokemije tako skoro. Na njezino čelo je prošle godine postavljen čovjek koji je bio na tom mjestu i onaj prethodni mandat, a on uopće ne razmišlja o privatizaciji na način koji bi ti to želio. Bojim se da kaj ste ti i ekipa vidjeli od privatizacije, vidjeli ste za sljedeće 2-3 godine.
Naravno da mu nije u cilju bila privatizacija jer bi u slucaju dolaska vlasnik 99% promjenio postojecu upravu i postavio svoje ljude.
A poglavlje “privatizacija” je ZAKLJUČENO potpisom ugovora između najvećeg dioničara, uprave Petrokemije i sindikata kao predstavnika radnika. Tim sporazumom je odlučeno i potpisano da PETROKEMIJA OSTAJE U VECINSKOM VLASNIŠTVU DRŽAVE. To rjesenje je odgovaralo svima, drzavi zato što nece doci do otpustanja radnika, upravi koja ce sacuvati svoje fotelje te samim radnicima koji ce sacuvati svoja mjesta.
Zato je i odlučeno da radnici dobiju pravo kupiti višestruko manji iznos dionica (cca. 8000kn) za razliku od radnika Ine, HT-a,.. kako bi se izbjegla i teoretska mogucnost da Petrokemija padne u ruke privatnika.
Richy, prvo s kojeg si ti aviona pao? S tvojih prvih 11 poruka u jednom danu (to ti je i ukupan broj poruka na ovom forumu[rolleyes])
ti odmah pa u glavu, kuda nego na PTKM. Zvučiš kao da si u nekom rodu sa cartmanom?!
Mesarić ima sad potpuno novu situaciju isto kao i politika. Od 6.000 dioničara nad glavom mu sad visi
4.500 ne baš miroljubivih novih dioničara koji će tražiti realizaciju obečanja i profit na ulaganje.
U buduće ne interesira ih večinsko vlasništvo države (kako su do nedavno govorili radi sačuvanja radnih mjesta – ta je opcija ionako izbrisana nedavno) nego da oplode uloženo što je bolje moguće. Još neko vrijeme insistirat će na čuvanju radnih mjesta ali kad budu vidli da to više ne šljaka onda će preči na pritisak za
što hitniju privatizaciju, kapitalizaciju upisanih/kupljenih dionica i isplatu (ako im to uspije) što masnijih otpremnina. Po meni je PTKM već "obečana" mladenka još u 90-tim godinama i tu neće biti puno diskusije!
Kolega marcello
Nakon intervja u lideru i najvećim skepticima je jasno u kojem smjeru plovi ovaj brod. Naravno oni koji ni tada ne vide vrlo vjerojatno neće vidjeti nikad.
Samo špekulantima i kockarima je bitno koliko će cijena dionice iznostiti sutra a koliko prekostura.
Pravim investitorima to nije bitno jer znaju zašto su tu ,
Svi oni koji su u ovoj dionici 2 ili više godina znaju po kojim cijenama su kupovali (činjenica da je 2005 bio puno veći rizik kupiti dionicu po 60-100kn nego danas po 230 kn). Tada su samo rijetki kupovali jer su vjerovali.
Također Banka NY i KD Vitoria su od tog vremena samo nadokupljivali i danas imaju puno više nego 2004 i 2005 godine.
Pozdrav svim dugoročnim investitorima.
Špekulanti će reći sreća je bitna, ali zapamtite nema sreće za one koji ne ulažu u znanje i informacije.
P.S.
Imam dionice PTKM i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.
Ne preporučam nikome da kupuje ili prodaje bilo koju dionicu na temelju foruma a da istu nije dobro prostudirao.
Forum je mjesto gdje najlakše možete doći do javno dostupnih informacija, i mjesto gdje možete nešto naučiti, zato ne nasjedajte na priče o lakoj zaradi a s druge strane ne prodavajte bezglavo svoje dionice .
Vjerujte samo sebi.
Zaradu i rizik snosimo sami.
Gospodo cijela moja reakcija ide u pravcu da od privatizacije na Vama željeni način u sljedećem periodu od 2-3 g. nema ništa. Zašto uopće djelujem ovdje u tom pravcu? Zato jer bi se na temelju Vašeg pisanja moglo zaključiti da privatizacija samo kaj nije. A tomu nije tako.
Svaku malo veću transakciju tumačite na način kao da bu privatizacija najkasnije za 6 mjeseci, a kupac je opako moćan i naravno bogat te neće štedjeti sredstava da namiri sve one koji to hoće. Uložit će nemilice u proizvodnju, skresat troškove i eto ti dionice u prvih 6 mjeseci na cca 1000 hrk, a kroz sljedećih 6 mj. cca 2000 hrka.
Ne sumnjam da je dionica dugoročno vrlo obećavajuća, ali dugoročno!
Pogledajte malo koliko našim vrlim vladama treba samo za odluku o tome gdje će biti LNG teminal, a koliko je tu pritisaka i interesa izvana te kojem se kapitalu i ulaganju, oko 800 milijuna eura, radi. Riječ je nažalost o godinama.
Mislim da onaj tko uloži i po ovim cijenama neće trenutno puno izgubiti, a na duži period od nekoliko godina dobiva sigurno 100%, ali neka zaboravi svoje novce kroz par godina.
Dakle, čovjek koji sad misli uložiti ili je ušao na razinama čak do 330 hrk neće izgubiti, već dobro zaraditi, ali tek za minimalno 2 godine. A neće pogriješiti i ako vrti novac negdje drugdje i nešto kasnije, do 2 godine, uđe u PTKM-R-A.
Ne smatram da je netko gluplji ili pametniji ako napravi ono u što se uvjerio, miran je, siguran i iza toga stoji 100%. To je onda stvarno pitanje slobodnog izbora.
Interesantan mi je ovaj cijeli PD-tk forum, a posebno me kao investitora zanima energetsko-poljoprivredni sektor i sve što ide uz to pa tako i PTKM-R-A.
Duže vrijeme već kibiciram forum, a sad sam se odlučio i aktivno priključiti.
Količina postova? Željezo se kuje dok je vruće. Kasnije ću se sigurno i ohladiti malo, a i do sad ne orem samo po ozbiljnim temama.
Poštovanje svim sudionicima ove uzbudljive igre.
Kolega bogat,
Smatram da ste napisali jedan iznimno poučan post.
Slažem se sa svim navedenim:
– privatizacija moguća od danas do naredne 3 godine (međutim ništa novo, pregovaračka poglavalja se zatvaraju do kraja 2009, a liberalizacija tržišta energenata do 2011 godine)
– međutim ako ste budno pratili događanja na petrokemiji jedan od bitnih preduvjeta privatizacije i ulaska satranih investitora je dostatna opskrba plinom, a to je upravo ugovorom sa Inom dogovreno.
– čak i cijena plina nije problem, već jedino količina.
p.s.
Vaša izjava” A neće pogriješiti i ako vrti novac negdje drugdje i nešto kasnije, do 2 godine, uđe u PTKM-R-A.”
Kolega treba iznimno znanje i vještina da se kapitalizira dobit u bear marketu .
p.s.2
Nemogu se oteti dojmu da sam ovakvu "retoriku" već čitao na forumu petrokemije.
detalj iz vašeg posta (dolje link)
slučaju imati muda reći car je gol
http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=4498&pg=177&#post595961
Da li ste ista osoba ili ne to nije bitno.
Post na PTKM je dobar, iako Vaše izjave niste dokumentirali linkom.
Veliki pozdrav, puno sreće u investiranju.
Cartmann, ne slažem se sa tobom-pogledaj da su recimo strani vlasnici ostavili i Prku, Mudrinića, Čovića..sve ovisi o tome koliko je Mesarić politički jak i koliko im se pokaže korisnim. U svakom slučaju svakom pametnom vlasniku dobro dođe osoba koja poznaje firmu i ljude koji su u njoj zaposleni do u najmanje detalje, a naročito ako im pomogne u privatizaciji na neki način.
A sada zamisli da Mesarić ostane samo u upravi kao član uprave (a ne kao predsjednik)..pokušaj izračunati koliki bi mu bili bonusi u firmi koja redovito posluje sa više stotina milijuna kuna dobiti.
Kolega bogat,
Sam Mesarić je najavio vrlo skori rasplet događaja.
Činjenica je da će se sve ovo zbiti do ulaska u EU. Ukoliko razgovori i dogovori zapnu zadnji rok je 2011 godina odnosno godina prije.
Pregovori su predlozeni da se zavrse do polovice 2009.godine….nakon toga stupa na snagu proces kojeg bira/pronalazi EU da uvrstio RH kao novu clanicu…to zbog odbijanja Iraca moze biti problematicno a i ne mora ukoliko se pronadje administrativno rijesenje koje svima odgovara..
ulazak RH u EU ovisi o politickim odlukama koje mogu biti ubrzate/promijenjene..
Stvar je u tome da ako se ne zavrse pregovori do 2009, tada se hipotetski produzavaulazag RH na 2012/13 godina, a ako se to dogodi premijer Sanader se moze pozdraviti sa svojom politickom karijerom, jer mu je manat 2008/09/10/11 godina…
Upravo zbog toga idu sa 5 brzinom, prodaju INU, rijesavaju brodogradnju (koja je najveci problem sto se tice radnika/gospodarstva i povezanih obrta..a privatizirati ce i PTKM ”skoro" jer na taj nacin ce se EU dodvoriti ako preuzme recimo neka EU firma, a i 25%+1 pravilo primorava da se izvrsi ukoliko hocemo u EU…