To "da sam" fore ti nemaju smisla kod ulaganja. Da si kupio stan u Dubrovniku po 1100 dem (makar ne znam što bi kupio za te pare jer su se 1990. stanovi u novom zagrebu prodavali za 2000-2200dem) zaradio bi, ali da si poslusao navlakače i kupio ptkm po 330kn, 300 ili čak 280kn kad su svi urlali kako je rasprodaja i kako treba iskoristit priliku jer se za 280kn može dobit ono što je nedugo prije koštalo 360kn i kako takvu priliku ne treba propustit – popušio bi. Kao i vecina forumaša tj. vecina malih ulagaca u ptkm.
Kod svake trgovine dionicama moraju se nac s jedne strane prodavatelj i s druge strane kupac, znaci dvije osobe koje su donjele potpuno drukčije odluke, jedan je odlučio da treba prodati (jer će pasti cijena), a drugi da treba kupiti (jer će cijena porasti). Netko od njih mora biti "gubitnik i budala".
Cijena dionice ti kaže da li je kupac branio ili kupovao. Da ti sad odlučiš kupiti 100.000 dionica, da bi to postigao morao bi drastično podići cijenu.
Pogledaj k/p pa ces vidjeti da tako rec ne mozes kupiti ni 1000 dionica bez da dignes cijenu za 20 kuna, a ne 100.000. Erste nije krenuo s ciljem da mora kupiti te dionice, vec s ciljem da kupi sve dionice koje se nude ispod određene cifre kako cijena ne bi pala ispod te razine. Moglo se dogoditi da dioničari procjene kako im se ne isplati prodati za manje od 230kn, u tom slučaju Erste sad ne bi imao skoro 120.000 dionica, vec nebitnu količinu. Ovu količinu je skupio isključivo zato što je velik broj malih te poneki veći dioničar izračunao kako mu se isplati prodati za 225-230kn i prihvatio Ersteovu "ponudu".
eto makar kuzis dionicarstvo puno bolje od mene i mislim da si ok osoba,stovise fin covek ipak sam ti naso jednu veliku manu
tu si vrlo slican meni ali se ja ipak znam kontrolirati
mislis da si u svemu u pravu
nemoj da ti tocno kazem kolko su bile cijene nekretnina u dubrovniku jer kao sto vidim o tome stvarno neznas nista a ja sam na tome nazalost doktoriro
nemoj da ti kazem kolko je čimić platio jedan od najboljih lokala u dubrovniku te godine
eto i tu ti tvoja teorija o dionici ptkm pada u vodu,makar je meni zao sto nisam sa tom hrpom love izaso iz nje kad si govorio onom tipu da strejda na igh(i zato te cijenim) i sad se vratio nutra da imam jos vecu kolicinu ptkm
pofuk
To "da sam" fore ti nemaju smisla kod ulaganja. Da si kupio stan u Dubrovniku po 1100 dem (makar ne znam što bi kupio za te pare jer su se 1990. stanovi u novom zagrebu prodavali za 2000-2200dem) zaradio bi, ali da si poslusao navlakače i kupio ptkm po 330kn, 300 ili čak 280kn kad su svi urlali kako je rasprodaja i kako treba iskoristit priliku jer se za 280kn može dobit ono što je nedugo prije koštalo 360kn i kako takvu priliku ne treba propustit – popušio bi. Kao i vecina forumaša tj. vecina malih ulagaca u ptkm.
Kod svake trgovine dionicama moraju se nac s jedne strane prodavatelj i s druge strane kupac, znaci dvije osobe koje su donjele potpuno drukčije odluke, jedan je odlučio da treba prodati (jer će pasti cijena), a drugi da treba kupiti (jer će cijena porasti). Netko od njih mora biti "gubitnik i budala".
Cijena dionice ti kaže da li je kupac branio ili kupovao. Da ti sad odlučiš kupiti 100.000 dionica, da bi to postigao morao bi drastično podići cijenu.
Pogledaj k/p pa ces vidjeti da tako rec ne mozes kupiti ni 1000 dionica bez da dignes cijenu za 20 kuna, a ne 100.000. Erste nije krenuo s ciljem da mora kupiti te dionice, vec s ciljem da kupi sve dionice koje se nude ispod određene cifre kako cijena ne bi pala ispod te razine. Moglo se dogoditi da dioničari procjene kako im se ne isplati prodati za manje od 230kn, u tom slučaju Erste sad ne bi imao skoro 120.000 dionica, vec nebitnu količinu. Ovu količinu je skupio isključivo zato što je velik broj malih te poneki veći dioničar izračunao kako mu se isplati prodati za 225-230kn i prihvatio Ersteovu "ponudu".
da i jednog dana kad se zblizimo cu te pozvat na kafu kod sebe pa da vidis sta sam ja za te pare koje spominjes za cijene u novom zagrebu kupio
pazi za te iste pare,a ljudi su kupovali u novom zagrebu isto kao sto sad kupuju neke bezvezne dionice a ne kuze ptkm
meni su se svi smijali da kaj sam napravio sa parama a odgovorno ti tvrdim da mi das citav svoj portfej na svim burzama plus kes kaj imas puta pet nebi ti prodo ovu nekretninu
pofuk
a ovo kaj se tice poziva za kafu sa vremenom ce i to doci jer mislim da cemo moci zajedno jedan drugom pripomoci ako cemo imati volje da oplodimo lovu na burzi
pofuk
eto makar kuzis dionicarstvo puno bolje od mene i mislim da si ok osoba,stovise fin covek ipak sam ti naso jednu veliku manu
nemoj da ti tocno kazem kolko su bile cijene nekretnina u dubrovniku jer kao sto vidim o tome stvarno neznas nista a ja sam na tome nazalost doktoriro
nemoj da ti kazem kolko je čimić platio jedan od najboljih lokala u dubrovniku te godine
eto i tu ti tvoja teorija o dionici ptkm pada u vodu,makar je meni zao sto nisam sa tom hrpom love izaso iz nje kad si govorio onom tipu da strejda na igh(i zato te cijenim) i sad se vratio nutra da imam jos vecu kolicinu ptkm
pofuk
[/quote]
Što se tiče cijene nekretnina u Dubrovniku; pofuk je u pravu jer si za 1000 – 2000 DEM-a mogao dobiti solidan stambeni prostor na području Ploča ( elitni dio Dubrovnika ) pa do Belvedera ( koji još i dan danas stoji razrušen ).
Trenutne cijene su prema mome mišljenju prestrašne, jer ako u Mokošici nema m2 ispod 2500 €, onda ne znam što da kažem.
Trenutačne cijene
Lapad, Babin Kuk, Montovjerna ( 3500 – 5000€ )
Ploče ( 4500 – 6500€ )
Stari grad ( 6000 – 24 000€ )
pofuk
[/quote]
Što se tiče cijene nekretnina u Dubrovniku; pofuk je u pravu jer si za 1000 – 2000 DEM-a mogao dobiti solidan stambeni prostor na području Ploča ( elitni dio Dubrovnika ) pa do Belvedera ( koji još i dan danas stoji razrušen ).
Trenutne cijene su prema mome mišljenju prestrašne, jer ako u Mokošici nema m2 ispod 2500 €, onda ne znam što da kažem.
Trenutačne cijene
Lapad, Babin Kuk, Montovjerna ( 3500 – 5000€ )
Ploče ( 4500 – 6500€ )
Stari grad ( 6000 – 24 000€ )
[/quote]
e pa bogami matrix vidis da i ti dosta toga znas a moram priznat neces bas nesto cesto reci nego samo copypejstiras stvari
pofuk
a i drago mi je kaj si sve cesce na temi ptkm jer vidim da si i tu nekaj nanjusil od posla(bar ti imas nos za lovu kolko sam skuzil)
prijatna vece
Kolega pofuk,
Na petrokemiji se dogodila specifična situacija.
Dan nakon što je ptkm-r-a dostigla svoj ath, crobex je nezadrživo jurnuo sa 5.xxx bodova na 4000 bodova i niže.
U jednom trenutku dostignuo je razinu od 3.2xx bodova.
Mali investitori poučeni negativnim iskustvom radničkih i braniteljskih dionica:
npr:
-ddjh
– ina
su rasprodavali dionice Petrokemije a najviši prometi su se odvijali na oko 240-260kn .
Tada su mali investitori misleći da će petrokemija znatno dolje brzo kapitalizirali male dobiti ili minimalne gubitke te kupovali ostale dionice koje su puno više pale u ovoj korekciji.
Svi su nahrlili u IGF, ATPL, KOEI, ADris i slično u nadi da će tamo naći spas i brzo kapitalizirati dobit.
Što se tiče Erste mirovinskog fonda, on je i prije tog vremena počeo skupljati dionice petrokemije samo se to nije moglo vidjeti u Top 10 dok nije skupio respektabilnu cifru i izvirio na 10 mjesta.
Oni koji su kupili CD od tog vremena mogli su ga ranije primjetiti.
Osobno mislim da je Erste mirovinski fond igrom slučaja upao u super-povoljan spelt okolnosti:
1. na tržištu nestaje novca
2. povlače se strani investitori
3. mali panično bježe iz dionice ptkm
4. fondovi pritisnuti rasprodajom svojih udjela nemaju snagu kontrole dionica i osuđeni su na čekanje
U ovokvim okolnostima stanje i situacija je pogodovala mirovinskom fondu da više ne mora kupovati sa prodaje već da se može lagano pozicionirati na kupnji. Tko je kupovao u zadnje vrijeme dobro zna da je vrlo teško išta skupiti sa kupnje jer mirovinac stalno diže granicu za po jednu lipu ili kunu pa se skoro nemoguće pozicionirati prije njega.
Po meni on uopće nije zabrinut jer je pritisnuo male investitore u procjep 225-250kn i lagano skuplja.
Tu i tamo cijena skoči par kuna gore ili dolje u vezi navedenog razreda.
Međutim on je prisiljen kupovati iznad granica tržišne kapitalizacije od 650 kn a to je negdje cca 196 kn.
Da je htio mogao je granicu spustiti i niže od 225 kn ali nije.
Mali investitori ne bi smjeli zanemariti puno činjenica koje će se dogoditi u narednih 1mj.
Sve to je dobro objašnjeno na forumu.
p.s.
Forum je mjesto gdje najlakše možete doći do javno dostupnih informacija, i mjesto gdje možete nešto naučiti, zato ne nasjedajte na priče svakojakih nikova o lakoj zaradi a s druge strane ne prodavajte bezglavo svoje dionice.
Vjerujte samo sebi jer zaradu i rizik snosimo sami.
Kolega pofuk,
Na petrokemiji se dogodila specifična situacija.
Dan nakon što je ptkm-r-a dostigla svoj ath, crobex je nezadrživo jurnuo sa 5.xxx bodova na 4000 bodova i niže.
U jednom trenutku dostignuo je razinu od 3.2xx bodova.
Mali investitori poučeni negativnim iskustvom radničkih i braniteljskih dionica:
npr:
-ddjh
– ina
su rasprodavali dionice Petrokemije a najviši prometi su se odvijali na oko 240-260kn .
Tada su mali investitori misleći da će petrokemija znatno dolje brzo kapitalizirali male dobiti ili minimalne gubitke te kupovali ostale dionice koje su puno više pale u ovoj korekciji.
Svi su nahrlili u IGF, ATPL, KOEI, ADris i slično u nadi da će tamo naći spas i brzo kapitalizirati dobit.
Što se tiče Erste mirovinskog fonda, on je i prije tog vremena počeo skupljati dionice petrokemije samo se to nije moglo vidjeti u Top 10 dok nije skupio respektabilnu cifru i izvirio na 10 mjesta.
Oni koji su kupili CD od tog vremena mogli su ga ranije primjetiti.
Osobno mislim da je Erste mirovinski fond igrom slučaja upao u super-povoljan spelt okolnosti:
1. na tržištu nestaje novca
2. povlače se strani investitori
3. mali panično bježe iz dionice ptkm
4. fondovi pritisnuti rasprodajom svojih udjela nemaju snagu kontrole dionica i osuđeni su na čekanje
U ovokvim okolnostima stanje i situacija je pogodovala mirovinskom fondu da više ne mora kupovati sa prodaje već da se može lagano pozicionirati na kupnji. Tko je kupovao u zadnje vrijeme dobro zna da je vrlo teško išta skupiti sa kupnje jer mirovinac stalno diže granicu za po jednu lipu ili kunu pa se skoro nemoguće pozicionirati prije njega.
Po meni on uopće nije zabrinut jer je pritisnuo male investitore u procjep 225-250kn i lagano skuplja.
Tu i tamo cijena skoči par kuna gore ili dolje u vezi navedenog razreda.
Međutim on je prisiljen kupovati iznad granica tržišne kapitalizacije od 650 kn a to je negdje cca 196 kn.
Da je htio mogao je granicu spustiti i niže od 225 kn ali nije.
Mali investitori ne bi smjeli zanemariti puno činjenica koje će se dogoditi u narednih 1mj.
Sve to je dobro objašnjeno na forumu.
p.s.
Forum je mjesto gdje najlakše možete doći do javno dostupnih informacija, i mjesto gdje možete nešto naučiti, zato ne nasjedajte na priče svakojakih nikova o lakoj zaradi a s druge strane ne prodavajte bezglavo svoje dionice.
Vjerujte samo sebi jer zaradu i rizik snosimo sami.
hvala na pojasnjenju i podrsci,a ja cu za nekoliko dana kolegi cartmanu napisati na privat poruci kolko ptkm vredi da ne bi ispalo da drukam jer vidim da njemu treba isto neke stvari pojasniti
ja samo odgovorno tvrdim da bez obzira kaj je imam dosta ne mislim izlazit iz nje nego stovise jos kupiti
meni je jedni nezgodno kaj su mi se neki od nasih kolega javili na pm i pitali u nebulozi sta to cartman pise,cak me jedn iznenadio kaj ima vise dionica nego ja (ak je govorio istinu) da je na trenutak i njega cartman poljuljo
ja sam mu reko da je najpametniji onaj koji vrti sam svoju lovu i da sam mora donesti odluku ali da ja ne izlazim
jos jednom hvala na postu
odlican post
@cartmann
Tih par tisuća i par tisuća KD-a smo već spomenuli . Ali objavi onda i točni informaciju, da je netom prije (vremenska kategorija nekoliko dana) BNY i kupovao po većim cijenama. Pa to je davno prokomentirano tu na forumu, svi smo se tome čudili. Potraži postove iz tog vremena pa ćeš vidjeti!
Ajde, ovo ti je kakav -takav doprinos, ali napiši onda potpunu priču!
Da rezimiram BNy je u to vrijeme kupovao po višoj cijeni nego je kasnije prodavao. naravno i količine su bile veće.
Moja informacija je copy/paste izvješća SDA i ne može biti točnija za razliku od tvoje da je BNY prije kupovao vece kolicine nego je prodavao, koja je potpuno pogrešna i zato je nisi pokrijepio izvješćima jer jednostavno takva izvjesca ne postoje. Kupio je 300 dionica početkom ožujka, tad je bio na 219 tisuca, da bi nakon toga prodao 6000 dionica. Danas je 17. srpnja, tih 6000 dionica je prodala sredinom ožujka (znači prije 4 mjeseca), od tad NIJE kupovala, što se može vidjeti u izvješću SDA i što nedvojbeno dokazuje da tvoja tvrdnja kako su kupovali NIJE ISTINITA.
Zar je tako teško reći "ispričavam se Cartmannu i svim forumašima koje sam doveo u zabludu neistinitom informacijom", vec ides izvrcati rijeci i uvaljujes se u jos dublje laži. Naravno da su prije par godina kupovali, morali su nekako doći do 219 tisuca, ali u posljednjem razdoblju nisu, njihova zadnja akcija je prodaja tih 6000 u ožujku i nakon toga nema pomaka.
[/quote]
evo ja ti se ispricavam u njegovo ime
hvala na informaciji
pofuk
[/quote]
***obrisano***
Jesi li ti siguran da je u tom razdoblju BNY kupio samo 300 dionica??? Meni sjećanje kaže da je više… Ne mislim kopat i raspravljat oko nečeg tako nebitnog…Bitno je to da u odnosu na 219000 dionica su prodali par tisuća, znači nebitnu količinu, to je kao da ja prodam 20 dionica… KD također. S tim da ponavljam, dokazao si da je NY prodao 6000, ali i dalje nisam siguran da je kupio samo 300. I tih kolikoveć po većoj cijeni.. Od cijelog mog posta ti si komentirao samo zadnju natuknicu o količini i na 5 riječi u natuknici napisao 30 redova (opet pišem iz sjećanja jer nisam dovoljno genijalan da brojim). A ništa na smisao posta, a to je da fondovi nisu bježali.
JEDINO što meni ukazuje na to da si ti inteligentan ali zlonamjeran (alternativa je dobronamjeran ali neinteligentan) je činjenica da uspjevaš skrenuti s teme kad se nađeš na kliskom tlu.
Ova rasprava nije počela od toga jesu li KD i NY kupovali xy po ovoj cijeni pa prodao zxy po nekoj drugoj cijeni nego od tvoje teze da su FONDOVI BJEŽALI iz petrokemije, što je jedna velika LAŽ!!!
Pobjegao je eventualno jedan fond!!! (prema podacima dostupnim nama običnim smrtnicima) i to HYPO koji je bježao iz svega… to znaš i sam! A prodaju 6000 od 219000 dionica NY-a ili par tisuća od skoro 100000 KD-a ne možeš nazvati bježanjem! Tj. možeš, jer ti možeš lagati i navlačiti i vrijeđati.
Tako da, zanemari moju malenkost koja je ETO, OGROMNOG LI GRIJEHA, iz sjećanja pisala o beznačajnim kupnjama i prodajama velikih investitora, I VRATI SE NA TEMU KOJU SI POČEO A TO JE BJEŽANJE FONDOVA IZ PETROKEMIJE!!!
***obrisano***
Valjda nije stalo, ali evo i pozdrav…
Želim svima laku noć uz priznanje za navedeno u prethodnom postu: MEA CULPA!
Ne znam kolike su bile cijene stanova u Dubrovniku, a i sama cijena ovisi o mnogo detalja, ali znam cijene stanova u Splitu jer je stari (bio) u upravi jedne od najvecih gradjevinskih firmi u Hr, a i tad smo kupovali stan. Ipak, kako je prošlo dosta vremena bacio sam pogled na net i pronašao
http://www.poslovni.hr/9165.aspx
"Dodao je da je prosječna cijena kvadrata stana u Hrvatskoj 1996. godine iznosila 700 eura, a danas iznosi 1632 eura. Isti prosjek u Zagrebu 1996. je bio 900, a danas je 1713 eura po stambenom kvadratu."
900 Eur je 1800 dem, jest da su cijene u Dubrovniku najviše porasle, ali ipak sumnjam da je prosječan stan u to vrijeme u Zagrebu koštao 1800dem, a u elitnom kvartu u Dubrovniku 1000-1200 dem. Pofuk čini mi se da si pomiješao eure i marke.
biče zanimljivo vidjet, dal li če ovi fondovi koji su "morali" prodavat petricu u onom trenutku kad se okrene trend na burzi (možda je več i počeo), počet kupovat ponovo (ali preko ATH)….
i kako kaže cartman sam i u tome se svi slažemo, cijena če u tom trenutku drastično gore…
vremenski horizont je u ovom trenuku nebitan …
pozdrav svima jedva čekam odmor, da izključim monitor, koji me svakog dana zove, da ga pogledam, mada ne znam zašto, jer mogu mirno spavat, pogotovo sa ptkm-r u portfelju… [thumbsup]
biče zanimljivo vidjet, dal li če ovi fondovi koji su "morali" prodavat petricu u onom trenutku kad se okrene trend na burzi (možda je več i počeo), počet kupovat ponovo (ali preko ATH)….
i kako kaže cartman sam i u tome se svi slažemo, cijena če u tom trenutku drastično gore…
vremenski horizont je u ovom trenuku nebitan …
pozdrav svima jedva čekam odmor, da izključim monitor, koji me svakog dana zove, da ga pogledam, mada ne znam zašto, jer mogu mirno spavat, pogotovo sa ptkm-r u portfelju… [thumbsup]
ERSTE je počistio puno onih koji nisu vjerovali u ptkm. Stvarno ne znam kako bi se još netko uključio u trku u trenutku kad je ERSTE gladan dionica petrokemije kao malo koje firme. Kad bi se pojavio još netko tko želi uzeti 50 000-100 000 dionica cijena bi morala prilično visoko.
Ključno će biti koja je to cijena koja bi natjerala večinu dioničara uključujući i radnike da krenu masovno prodavati. To svakako mora biti preko 4 znamenke.
ERSTE će vjerovatno morati dići kupnju prema 250-280 kuna da skupi veće količine. Iako su i te cijene sramotne za ovakvu firmu. Svakako bi bilo dobro izanalizirati trenutnu vlasničku strukturu da se vidi tko je još potencijalni prodavatelj. Nadam se da to analitičari u ERSTE vrijedno rade.