PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

meni nije jasno sta cekaju drugi mirovinci?nije moguce da ljudi koji rade tamo ne vide sta se dogada oko petrokemije?zar je moguce da vlada odreduje koji ce mirovinac imati prvenstvo na koju dionicu?

Razlog je jednostavan. Pogledaj stranicu 26. jučerašnjeg business-a i vidjet ćeš da je Erste plavi fond koji je najviše izgubio u prošlom mjesecu. Vlada ne određuje tko će što kupiti na sjednicama, već usmenim “dogovorom”. Ali i vidimo da Erste nije jurnuo u kupovinu, već kupuje isključivo ono što se prodaje niže od određene cijene kako bi zaustavio pad cijene, takozvana “brana”. Pravo pitanje je zašto je toliko malih odlučilo prodati, tu se ne radi o par tisuca, vec je prodano preko 100.000 dionica na razinama oko ili ispod 230kn. Nešto je prodao hypo, ali opet po broju dionica preko 70% su prodali mali. U otvorene inv. fondove ulažu ljudi koji se bar malo kuže u to i prate ih, ako posluju loše izvade svoj novac dok u obvezne mirovinske fondove ljudi ulažu automatizmom, 90% ljudi uopce ne zna u koji fond ulaže, niti prate njihovo kretanje zato se fondovi mogu ponašati prema njihovom novcu kao pijani begovi.

Kad sam vec spomenuo business, u broju od ponedjeljka 14.7 na stranici 24. ima zanimljiv tekst o plinskom businessu tj. evo ga i na netu..

"Poskupljenje plina znači uništenje industrije u kojoj plin ima veliki udjel. Iako još nismo pripremili neke mjere, dođe li do novog poskupljenja, morat ćemo povisiti cijenu proizvoda 15-20 posto, što tržište teško prihvaća, ali to je jedini način borbe", tvrdi Milan Zjalić, komercijalni referent prodaje..

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=b7553eaf-6355-42a8-ae72-7ef9fbd856e5

meni nije jasno sta cekaju drugi mirovinci?nije moguce da ljudi koji rade tamo ne vide sta se dogada oko petrokemije?zar je moguce da vlada odreduje koji ce mirovinac imati prvenstvo na koju dionicu?

Razlog je jednostavan. Pogledaj stranicu 26. jučerašnjeg business-a i vidjet ćeš da je Erste plavi fond koji je najviše izgubio u prošlom mjesecu. Vlada ne određuje tko će što kupiti na sjednicama, već dogovorom "ispod stola", ali i vidimo da Erste nije jurnuo u kupovinu, već kupuje isključivo ono što se prodaje niže od određene cijene kako bi zaustavio pad cijene, takozvana "brana". U otvorene inv. fondove ulažu ljudi koji se bar malo kuže u to i prate ih, ako posluju loše izvade svoj novac dok u mirovinske fondove ljudi ulažu automatizmom, 90% ljudi uopce ne zna u koji fond ulaže, niti prate njihovo kretanje zato se fondovi mogu ponašati prema njihovom novcu kao pijani begovi.

Kad sam vec spomenuo business, u broju od ponedjeljka 14.7 na stranici 24. ima zanimljiv tekst o plinskom businessu tj. evo ga i na netu..

"Poskupljenje plina znači uništenje industrije u kojoj plin ima veliki udjel. Iako još nismo pripremili neke mjere, dođe li do novog poskupljenja, morat ćemo povisiti cijenu proizvoda 15-20 posto, što tržište teško prihvaća, ali to je jedini način borbe", tvrdi Milan Zjalić, komercijalni referent prodaje..

[/quote]

Opet ti skrećem pozornost na neelastičnost potražnje za gnojivom! Kao da ne razumiješ…

Razlog je jednostavan. Pogledaj stranicu 26. jučerašnjeg business-a i vidjet ćeš da je Erste plavi fond koji je najviše izgubio u prošlom mjesecu. Vlada ne određuje tko će što kupiti na sjednicama, već dogovorom "ispod stola", ali i vidimo da Erste nije jurnuo u kupovinu, već kupuje isključivo ono što se prodaje niže od određene cijene kako bi zaustavio pad cijene, takozvana "brana". U otvorene inv. fondove ulažu ljudi koji se bar malo kuže u to i prate ih, ako posluju loše izvade svoj novac dok u mirovinske fondove ljudi ulažu automatizmom, 90% ljudi uopce ne zna u koji fond ulaže, niti prate njihovo kretanje zato se fondovi mogu ponašati prema njihovom novcu kao pijani begovi.

[/quote]
hm neznam interesantan osvrt,samo znas kaj bum ti ja rekel????
stvarno smatram da se dobro snalazis u dionicarstvu i mislim da si dobar forumas ali se nemogu nacudit da se pozivas na ovakve clanke
kaj bu gazda kojem treba plin rekao dajte samo poskupite plin,pa normalno da bu kukal
a ovo u vezi fonda da frajeri bezveze bljuju tolku kolicinu love bez razloga to si me stvarno zacudil
a jos vise me zacudilo to kaj se onda ovi drugi kaj imaju puno dionica ne iskrcavaju ak firma ne vredi nis kak ti velis
znaci u top 10 su svi zbunjele poput mene i cekaju da im kapital manje vredi?????
za neverovat
ovo je stvarno previse
sad sam se tolko raznjupal da bum isel od mame zicat tašngeld gbodinu dana unapred pa da i ja nekak pripomognem ovaj mesec u obrani cijene petrokemije
pofuk
p.s.za neverovat ,ovaj tvoj post mi fakat nije bio nis jasan

opet ja dragi kolega cartman
oprostite sto gnjavim ali u vezi ovog vaseg zadnjeg posta mi stvarno nista nije jasno
da li ste vi stvarno rijetki koji je u pravu u vezi ptkm a mi svi ostali smo u krivu i jos ste k tome dobra vila i upozoravate nas da ptkm ne vredi ovu cijenu i da nece ici u doglednom trenutku dosta
cak sam dosao na ideju kad vec gubim lovu na ptkm da vam predlozim opkladu pa da stavimo neku paru pa da vidimo ko je u pravu
pofuk
to bi bilo lepo da zaradim na ptkm i na vama

Pofuk, ostali iz top10 ne prodaju zato što bi prodajom drastično spustili cijenu PTKM i time izravno vrijednost svojih dionica što im ne odgovara, a i poput tebe kad su već u gubitku ne isplati se sad bježati, makar su neki krenuli u bjeg još na vrijeme. Tad su prodavali veći ulagaci (fondovi), a mali kupovali šakom i kapom. Sad mali prodaju šakom i kapom, a fondovi ne kupuju, što bi izazvalo drastičan pad cijene da se u priču nije umješao OMF i spriječio taj pad. Padom cijene bi najviše para izgubila Vlada jer ima najveći broj dionica. A kako aktiviranjem OMF-a ne ulažu svoj novac već opet novac neukih građana, nije ih briga pa koriste novac tih građana da bi sačuvali vrijednost vladinih dionica. To je ipak bilo od koristi i nekolicini malih dioničara kojima dionice nisu potpuno potonule.

Nije potreba biti dobra vila da bi ukazao na pokušaj prevare nekih forumaša iskretanjem činjenica. Eto i ti kažeš da je normalno da kupci plina kukaju zbog povećanja, ali npr. našem Goranu to nije normalno jer on tvrdi da je povecanje cijene plina pozitivno za PTKM jer time raste i profit. Po toj teoriji bi mali dionicari trebali slati e-mailove Mesaricu da zatrazi od Ine da mu prodaju plin po 15kn/m3, jer bi tako Petrokemija udeseterostručila dobit.

[smiley]

Prodavao je samo 1 fond i to hypov, a hypo je bježao iz svih dionica. A ako su KD ili BNY mali, onda su mali kupovali!

Pofuk, ostali iz top10 ne prodaju zato što bi prodajom drastično spustili cijenu PTKM i time izravno vrijednost svojih dionica što im ne odgovara, a i poput tebe kad su već u gubitku ne isplati se sad bježati, makar su neki krenuli u bjeg još na vrijeme. Tad su prodavali veći ulagaci (fondovi), a mali kupovali šakom i kapom. Sad mali prodaju šakom i kapom, a fondovi ne kupuju, što bi izazvalo drastičan pad cijene da se u priču nije umješao OMF i spriječio taj pad. Padom cijene bi najviše para izgubila Vlada jer ima najveći broj dionica. A kako aktiviranjem OMF-a ne ulažu svoj novac već opet novac neukih građana, nije ih briga pa koriste novac tih građana da bi sačuvali vrijednost vladinih dionica. To je ipak bilo od koristi i nekolicini malih dioničara kojima dionice nisu potpuno potonule.

Nije potreba biti dobra vila da bi ukazao na pokušaj prevare nekih forumaša iskretanjem činjenica. Eto i ti kažeš da je normalno da kupci plina kukaju zbog povećanja, ali npr. našem Goranu to nije normalno jer on tvrdi da je povecanje cijene plina pozitivno za PTKM jer time raste i profit. Po toj teoriji bi mali dionicari trebali slati e-mailove Mesaricu da zatrazi od Ine da mu prodaju plin po 15kn/m3, jer bi tako Petrokemija udeseterostručila dobit.

[smiley]

evo ti stotka jer si napiso dobar post
cuj kao sto vidim i ti kuzis zakaj je ptkm na ovakvoj mizernoj cijeni samo osnovni razlog neces reci
al nema veze
evo predlozit cu nesto
buduci da si ekonomski strucniji od mene a bogami i elokventniji ja cu organizirat sa Pankijem sastanak ,makar ga neznam ali cemo doci nekak do njega pa mu ti lepo objasni da ce tak i onak danas sutra morat prestat radit ovo kaj radi i tako ces postati dobra vila,a on ce postati narodni heroj jer ce se pisati u povijesti kao preporoditelj ptkm,
pofuk

Prodavao je samo 1 fond i to hypov, a hypo je bježao iz svih dionica. A ako su KD ili BNY mali, onda su mali kupovali!

Buco,
Pa BNY ili KD mogu odmah prodavati svoje udjele, jer kupaca ima. Međutim oni to ne čine i ako čine to su minimalne količine.
Osobno sam iznenađen što KD nije prije prodavala jer je pritisnuta povlačenjem udjela malih dioničara.
U svakom slučaju cijene plina pa umjetnih gnojiva luduju u svijetu. Petrokemija proda svako zrno svog umjetnog gnojiva bez obzira na cijenu na domaćem ili stranom tržištu.
Na domaćem – seljaka je teško prevariti dva puta pa ova ruska i koznakakva gnojiva iz mješaonica skoro da nemaju prođu.
na svjetskom tržištu – kontinuiran rast potražnje za umjetnim gnojivima a s tim u vezi i cijene.

Da je situacija drukčija fondovi bi izlazili pošto poto, bez obztira na eventualne kapitalne gubitke.

Tržišna cijena plina i tržišna cijena gnojiva, modernizacije postrojenja i proširenje kapacitete u naredne 2-3 godine trebaju biti imperativ kako sadašnjem tako i budućem gazdi.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

ja bi molio ako neko ima podatak koliko je ptkm prodala todoricu ove godine gnojiva i po kojoj cijeni
unaprijed hvala
pofuk

evo za kraj mjeseca top 10

Važeći podaci za uredovni dan 31.03.2008 .

PETROKEMIJA D.D./REDOVNA DIONICA PTKM-R-A

Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 1.210.822 36,24 Osnovni račun
2. MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA 869.396 26,02 Osnovni račun
3. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 212.863 6,37 Skrb. račun
4. HPB D.D./KD INVESTMENTS – VICTORIA FOND 91.729 2,75 Skrb. račun
5. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 68.581 2,05 Skrb. račun
6. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 51.248 1,53 Skrb. račun
7. HPB D.D. 43.162 1,29 Skrb. račun
8. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 40.000 1,20 Osnovni račun
9. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 31.645 0,95 Skrb. račun
10. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. 31.407 0,94 Skrb. račun
Ukupno: 79,34

U odnosu na 20.3. (zadnje što sam našao na forumu top 10) NY je prodao 6000 dionica.

PETROKEMIJA D.D./REDOVNA DIONICA PTKM-R-A

Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 1.210.822 36,24 Osnovni račun
2. MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA 869.396 26,02 Osnovni račun
3. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 219.363 6,57 Skrb. račun
4. HPB D.D./KD INVESTMENTS – VICTORIA FOND 91.729 2,75 Skrb. račun
5. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 68.581 2,05 Skrb. račun
6. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 51.248 1,53 Skrb. račun
7. HPB D.D. 44.157 1,32 Skrb. račun
8. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 40.000 1,20 Osnovni račun
9. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. 31.957 0,96 Skrb. račun
10. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 31.645 0,95 Skrb. račun
Ukupno: 79,58

@cartmann

Tih par tisuća i par tisuća KD-a smo već spomenuli . Ali objavi onda i točni informaciju, da je netom prije (vremenska kategorija nekoliko dana) BNY i kupovao po većim cijenama. Pa to je davno prokomentirano tu na forumu, svi smo se tome čudili. Potraži postove iz tog vremena pa ćeš vidjeti!

Ajde, ovo ti je kakav -takav doprinos, ali napiši onda potpunu priču!

Da rezimiram BNy je u to vrijeme kupovao po višoj cijeni nego je kasnije prodavao. naravno i količine su bile veće.

http://www.petrokemija.blog.hr

Pozdrav

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

New Report

Close