Na Googleu nisam izgubio, dapače, kupovao sam ga po $308, prodavao po $500 s tim da sam zaradio čak i kad je padao, zahvaljujući put opcijama.
Kad već spominješ US tržište, oni imaju jednu vrijednu poslovicu "Don’t Catch a Falling Knife".
cartmanne,
Svi znamao da si ulagao pare od "prodaje nekretnine" s mora i svako malo trčao u inostranstvo da bi uložio novac u google.
Tada si stalno dokupljivao a cijena je padala, odnosno napravio si početničku grešku.
Tada si bio puno mlađi i neiskusniji, vjerujem da danas ne bi napravio istu pogrešku.
Dragi prijatelji!!!
Kad kupite i najeftiniju knjigu za investiranje naći će te:
Pravilo investiranja br x .
ne ulaži novac ispod cijene svog provog uloga u dionicu. Zašto, pa mogao bi Vam i cartmann objasniti na svom iskustvu.
Međutim ovo je forum petrokemije i pomoći ću našem kolegi cartamnnu koji je napisao preko 1000 postova samo na ovoj temi..
Gledaj dnevnik u 7.30h a mogao bi pročitati teletext.
Kako sam kažeš poslije kiše dolazi sunce, a poslje PTKM ćeš i Ti napokon nešto naučiti.
nemojte na osnovu ovoga ulagati lovu u ptkm ili prodavati dionice ali eto da vas obavjestim kako stvari stoje izgleda da cijena gnojiva uskoro ide gore
pofuk
Očitovanje uprave, ono što sam ranije napisao da je marketing INE napravio uvjerenje da je cijena PLINA niža a u stvari je višlja…..
Više
i zbog toga će odobriti FORMULU za dizanje cijena gnojiva
15/7/2008 – 4. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND 109.335 3,27 Skrb. račun
16/7/2008 – 4. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND 114.419 3,42 Skrb. račun
Kako stvari stoje, ne želim ništa prejudicirati moglo bi biti jako dobro.
028/08.
Kutina, 16.07.2008.
Predmet: «POPUST» NA CIJENU PLINA
Potaknuti učestalim medijskim natpisima o tome kako će INA našoj tvrtki u prvoj godini provedbe ugovora o prodaji prirodnog plina «odobriti popust na cijenu od 38 posto», dužni smo reagirati i smatramo da su objavljene informacije nekorektne i neposlovne, te da javnost dovode u zabunu. Činjenica je da su INA i Petrokemija potpisale trogodišnji ugovor za isporuku prirodnog plina, te da je dogovoren način formiranja cijene plina do 2010. godine.
Prema ugovorenoj eskalacijskoj formuli cijena plina, bez obzira na njegovo porijeklo, postupno će rasti kako bi 2010. godine dosegla cijenu ruskog plina na rusko – ukrajinskoj granici. Napominjemo pritom da je danas na hrvatskom tržištu više od 60 posto plina domaće proizvodnje, a ostatak se uvozi iz Rusije. Prema tome, nema govora ni o kakvim «popustima», već se radi o načinu formiranja cijene sukladno potpisanom ugovoru, koja se prema spomenutoj formuli mijenja početkom svakog kvartala i za treći kvartal 2008. ona je 48 posto veća u odnosu na cijenu plina iz 2007. godine. Nova korekcija cijena plina nastupit će 1. listopada.
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/1241-08-PTKM_obavijest.doc
ajde ovak da napravimo
lepo svi u sljedecih mesec dana razmislimo do koje ce cijene doci ova dionica kad se klupko pocne razmotavati i lepo to svak iznese sredinom 8 meseca
vredi?
pofuk
pa da vidimo ko ce biti najblize
Razmišljajući o cijeni, i o vrednovanju ovakve kompanije i biznisa, teško je u nekoj našoj bližoj oklici naći neku čvrstu usporedbu za vrednovanje businesa s gnojivom, pa mi napamet pada jedna paralela koju možda možemo ovako povući:
Neki je dan u emisiji o INI "Molovac" Štern rekao da je 2003 bila u razmatranju i ideja o spaja nju INE i MOL-a a obzirom da je tada odnos vrijednosti bio INA:MOL bilo 1:2 bio je prijedlog da se INI pridodaju Petrokemija i JANAF te bi tada omjer spajanja INA:MOL bio 1:1
Dakle ako pretpostavim grubo da je PTKM tada bila cca 25% INE, JANAF 75% dolazimo do jedne matematičke paralele koja na omjeru 25% INE = 100% PTKM izgleda ovako po današnjoj tržišnoj kapitalizaciji:
25% INE 2.500.000 dionica po 2900kn = 7.250.000.000,00 kn
100% PTKM 3.341.117 dionica po 235kn = 785.162.495,00 kn
To je omjer INA/PTKM = 9,23/1
Dakle ako 235kn množimo sa 9,23 dobijemo 2.169,00 kn
Znači da se okolnosti u ovih 5 godina nisu mjenjale dionica PTKM bi trebala biti cca 2169 kn, ako stavimo uteg koji PTKM nosi na leđima (socijalna politika vlade), neprofitabilno poslovanje a iz toga neulaganje u razvoj novih kapaciteta, novih proizvoda, modernizacija… itd..
Na drugu stranu vjetar u leđa je trenutna i buduća perspektiva posla s gnojivom, koja je jako svijetla i nezamjenjiva u proizvodnji hrane i energije (kroz biogorivo), nadalje je PTKM još nerazmotano klupko koje tek dolazi u fokus investitora i to svakim danom sve više u svijetlu riješavanja statusa INE, plinovoda….
Vrednovanje ovog utega i vjetra u leđa:
Po meni je ovaj uteg strašan i puno je koštao PTKM te ga vrednujem s koeficijentom 0,6
Do je vjetar u leđa poprilično jak te ga vrednjem s koeficijentom 1,3
Te na kraju dolazimo do vrijednosti dionice 235kn x 9,23 x 0,6 x 1,3 = 1400kn
Postoji velika vjerojatnost da će jesen na ovoj dionici biti jako rodna!
Pozdrav
cartmanne,
Svi znamao da si ulagao pare od "prodaje nekretnine" s mora i svako malo trčao u inostranstvo da bi uložio novac u google.
Tada si stalno dokupljivao a cijena je padala, odnosno napravio si početničku grešku.
Tada si bio puno mlađi i neiskusniji, vjerujem da danas ne bi napravio istu pogrešku.
Dragi prijatelji!!!
Kad kupite i najeftiniju knjigu za investiranje naći će te:
Pravilo investiranja br x .
ne ulaži novac ispod cijene svog provog uloga u dionicu. Zašto, pa mogao bi Vam i cartmann objasniti na svom iskustvu.
Međutim ovo je forum petrokemije i pomoći ću našem kolegi cartamnnu koji je napisao preko 1000 postova samo na ovoj temi..
Gledaj dnevnik u 7.30h a mogao bi pročitati teletext.
Kako sam kažeš poslije kiše dolazi sunce, a poslje PTKM ćeš i Ti napokon nešto naučiti.
Zadivljuje tvoja samouvjerenost da znaš kako sam JA ulagao bolje od mene samog, ali ovaj put si potpuno u krivu, ipak JA znam bolje kad sam JA kupio i kad sam JA prodao nego TI.
ps. kako su podaci koje iznosiš osim što su POTPUNO pogrešni i neistini i potpuno nebitni za temu PTKM poslao sam moderatorima prijedog da takve off-topicne komentare pobrisu.
@ orso
Vjerujem da će doći dan kad će ova dionica vrijediti oko 2000 kuna. To bi dalo tržišnu vrijednost od 6,68 mlrd. kuna i to će ptkm svakako jednog dana dostići. Žao mi je što se nije već sada približila toj cifri, a do nje bi došli jednostavno da su pustili tržišno poslovanje i neto dobit od 10% na ovogodišnji promet. Po toj cijeni P/S bio bi debelo ispod 2 i to nije nikakva nemoguća misija. YARA kupuje tvornice po tržištima gdje imaju malu ili nikakvu prisutnost. Na našim tržištima ih nema uopće i to će biti magnet za njihov novac.
Inače Mesariću se ovih dana brk smije jer ima goleme priljeve iz inozemstva jer svi plaćaju robu unaprijed, a potražnja je sumanuta. Da su nas pustili ove godine raditi po tržišnom principu mogli smo imati dobit od preko 400 milja kuna i većina tog novca bila bi na računu u Kutini.
Još na kraju jučer je Pankretić na dnevniku u vezi cijene pšenice rekao da tržište mora riješiti problem seljaka i nek se obrate onima koji otkupljuju pšenicu. Da čovjek ne povjeruje koje majmune od nas radi taj tip.
Zamolio bih miku ili bigbosa ili nekoga tko je već kontaktirao sa odjelom za investitore da sljedeći put kad bude zvao pita može li se dobiti uvid u knjigu dioničara i gdje i kako. Baš me zanima recimo top 20 ili 30 dioničara.
ajde ovak da napravimo
lepo svi u sljedecih mesec dana razmislimo do koje ce cijene doci ova dionica kad se klupko pocne razmotavati i lepo to svak iznese sredinom 8 meseca
vredi?
pofuk
pa da vidimo ko ce biti najblize
Razmišljajući o cijeni, i o vrednovanju ovakve kompanije i biznisa, teško je u nekoj našoj bližoj oklici naći neku čvrstu usporedbu za vrednovanje businesa s gnojivom, pa mi napamet pada jedna paralela koju možda možemo ovako povući:
Neki je dan u emisiji o INI "Molovac" Štern rekao da je 2003 bila u razmatranju i ideja o spaja nju INE i MOL-a a obzirom da je tada odnos vrijednosti bio INA:MOL bilo 1:2 bio je prijedlog da se INI pridodaju Petrokemija i JANAF te bi tada omjer spajanja INA:MOL bio 1:1
Dakle ako pretpostavim grubo da je PTKM tada bila cca 25% INE, JANAF 75% dolazimo do jedne matematičke paralele koja na omjeru 25% INE = 100% PTKM izgleda ovako po današnjoj tržišnoj kapitalizaciji:
25% INE 2.500.000 dionica po 2900kn = 7.250.000.000,00 kn
100% PTKM 3.341.117 dionica po 235kn = 785.162.495,00 kn
To je omjer INA/PTKM = 9,23/1
Dakle ako 235kn množimo sa 9,23 dobijemo 2.169,00 kn
Znači da se okolnosti u ovih 5 godina nisu mjenjale dionica PTKM bi trebala biti cca 2169 kn, ako stavimo uteg koji PTKM nosi na leđima (socijalna politika vlade), neprofitabilno poslovanje a iz toga neulaganje u razvoj novih kapaciteta, novih proizvoda, modernizacija… itd..
Na drugu stranu vjetar u leđa je trenutna i buduća perspektiva posla s gnojivom, koja je jako svijetla i nezamjenjiva u proizvodnji hrane i energije (kroz biogorivo), nadalje je PTKM još nerazmotano klupko koje tek dolazi u fokus investitora i to svakim danom sve više u svijetlu riješavanja statusa INE, plinovoda….
Vrednovanje ovog utega i vjetra u leđa:
Po meni je ovaj uteg strašan i puno je koštao PTKM te ga vrednujem s koeficijentom 0,6
Do je vjetar u leđa poprilično jak te ga vrednjem s koeficijentom 1,3
Te na kraju dolazimo do vrijednosti dionice 235kn x 9,23 x 0,6 x 1,3 = 1400kn
Postoji velika vjerojatnost da će jesen na ovoj dionici biti jako rodna!
Pozdrav
[/quote]
hm interesantan pristup do dolaska vase ocekivane cijene
evo ja cu biti iskren ja izlazim prije te vase dostignute cijene ali za onu cartmanovu cijenu 400-450 kuna radje izbljujem jos malo ovo duse sto imam ali je po toj cijeni nedam
pofuk