PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Evo novo pismo za
predsjednik@vlada.hr
Poštovani premijeru
Šaljem vam ovo pismo kako bi vas informirao da osim poljoprivrednika, građana postoje i interesi malog dioničara PTKM.
Na isti način tražim i od drugih dioničara da naprave isti pristup.
Ograničavanjem cijena gnojiva mali dioničari trpe veliku štetu jer poduzeće Petrokemija ne posluje kako treba, a to je ekonomski i konkuretno, svi kao dioničari dužni smo da osiguramo uvjete da društvo raste i da se razvija ali i da posluje rentabilno.
Vlada treba osigurati tržišne uvjete i ona to provodi, na primjeru INE, cijene goriva su na EU razini a cijene gnojiva na rubu tvorničkih cijena, ograničavanjem cijene gnojiva tvornica se ne može nadograđivati kako spada jer trpi štetu na korist nekih drugih u lancu, a s time ne može ulagati na razvijanje svojih kapaciteta, ulaganje u ekologiju tvornice na korist radnika koji tamo rade, građana koji žive u krugu do tvornice a i dioničari, svi trpe štetu jer Petrokemiji se ograničava pravo da se razvija po tržišnim uvjetima, a mora kupovati sirovine po tržišnim a i cijena Hrvatskog plina raste joj svaka 3 mjeseca i još nema plina preko zime kada joj treba, jer ograničava joj se od strane INE količina plina.
U zadnjih 10 godina PTKM 9 godina je poslovala s gubitkom upravo zbog povećanja cijena plina, i radi neisporuke plina u zimskom periodu, i ograničavanja cijene gonjiva.
Petrokemija nije kriva za poskupljenja nafte gnojiva, sulfata, klorida a i plina. Cijena Hrvatskog plina PTKM se poskupljuje svaka tri mjeseca, a plin nema kompleksne inputne vrijednosti kao gnojivo.
Ograničili ste cijene gnojiva iako svjetske cijene gnojiva rastu neprestano po stopi od 10 posto tjedno. Smatram da Hrvatska Vlada može i hoće da subvencionira gnojivo umjesto da ide na teret društva Petrokemija, ako cijena gnojiva u RH veća nego u okruženju doći će do uvoza gnojiva jer tako funckionira ponuda i potražnja, ako nema jeftinijeg gnojiva, onda nije u redu od takve politike Vlade, je Vlada mora naći ravnotežu na korist sviju a ne na štetu jednog dijela da bi drugi imao velike koristi. Jedan moram trpjeti da bi drugi imao punu korist i to je nepravedno društvo
Tko malim dioničarima Petrokemije plaća hranu, tko nam plaća kruh, pa cijena kruha je skočila skoro 100 posto u zadnjih godinu dana a cijena gnojiva rasla ove godine, tko nam plaća gorivo, tko nam plaća struju, tko nam plaća odjeću, tko nam plaća smještaj, sve moramo platiti po tržišnoj cijeni, zašto se nitko ne buni kad kod privatnika cijene sjemena porastu oko 60 posto, cijene zaštitnih sredstava isto toliko, a kada Petrokemija poskupljuje a svi se bune jer posluje tržišno to je nepravda, a smatram da je Petrokemija privatna i tražim za Petrokemiju isto……
Ako INI dopuštate da diže cijenu Hrvatskog plina svaka 3 mjeseca onda i PTKM dopustite da diže cijene gnojiva, a sve ostale komponete za Petrokemiju mjenjaju se po isporuci jer ako je drugačije to je onda namjerno uništavanje dioničkog društva PTKM.

Vi niste premijer samo jedne skupine građana već svih građana RH, pa tako i moj ste premijer.
Prema tome jedni građani RH ne mogu imati veća prava od drugih građana RH, ista prava i iste obveze.

Znam da ćete naći riješenje na korist svih malih dioničara PTKM, ali i poljoprivrednika prilikom subvencija gnojiva.

Mali dioničar PTKM

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Kako ne?

Kupnja – PTKM-R-A
209 225,00
200 222,16
60 222,15
50 222,01
80 222,00

Prodaja – PTKM-R-A
50 229,50
52 230,00
100 232,51
10 233,00
13 237,00

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Nakon niza gubitaških godina kutinska je Petrokemija, koja ove godine obilježava 40 godina od svojeg osnutka, lanjsku završila sa 78 milijuna kuna dobiti, za prvih šest mjeseci ove godine rezultati će se kretati oko nule

Dakle 1q je bio minus 29 milijuna Kn a 2q će biti oko 30-35 milijuna Kn u plusu ……………

i za prvih 6 mjeseci ukupan rezultat biti će oko 0
http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=49016

Eto, LIDER je prvi reagirao na sramotne napade na ptkm. Konačno se i Mesarić oglasio i dao nam do znanja da je živ. Iako mi se čini da mnogima i dalje nije jasno što znači kad je 49% neke tvrtke u rukama privatnog kapitala. NAS ZANIMA NE POSLOVANJE OKO NULE NEGO ISKLJUČIVO MAKSIMUM PROFITA PO DIONICI. To ultimativno tražimo od Uprave i ako tako ne bude slijediti će uskoro nove akcije i novi pritisci. Struktura dioničara se znatno izmjenila i vjerujem da će biti interesa za takvim akcijama.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Evo novo pismo za
predsjednik@vlada.hr
Poštovani premijeru
Šaljem vam ovo pismo kako bi vas informirao da osim poljoprivrednika, građana postoje i interesi malog dioničara PTKM.
Na isti način tražim i od drugih dioničara da naprave isti pristup.
Ograničavanjem cijena gnojiva mali dioničari trpe veliku štetu jer poduzeće Petrokemija ne posluje kako treba, a to je ekonomski i konkuretno, svi kao dioničari dužni smo da osiguramo uvjete da društvo raste i da se razvija ali i da posluje rentabilno.
Vlada treba osigurati tržišne uvjete i ona to provodi, na primjeru INE, cijene goriva su na EU razini a cijene gnojiva na rubu tvorničkih cijena, ograničavanjem cijene gnojiva tvornica se ne može nadograđivati kako spada jer trpi štetu na korist nekih drugih u lancu, a s time ne može ulagati na razvijanje svojih kapaciteta, ulaganje u ekologiju tvornice na korist radnika koji tamo rade, građana koji žive u krugu do tvornice a i dioničari, svi trpe štetu jer Petrokemiji se ograničava pravo da se razvija po tržišnim uvjetima, a mora kupovati sirovine po tržišnim a i cijena Hrvatskog plina raste joj svaka 3 mjeseca i još nema plina preko zime kada joj treba, jer ograničava joj se od strane INE količina plina.
U zadnjih 10 godina PTKM 9 godina je poslovala s gubitkom upravo zbog povećanja cijena plina, i radi neisporuke plina u zimskom periodu, i ograničavanja cijene gonjiva.
Petrokemija nije kriva za poskupljenja nafte gnojiva, sulfata, klorida a i plina. Cijena Hrvatskog plina PTKM se poskupljuje svaka tri mjeseca, a plin nema kompleksne inputne vrijednosti kao gnojivo.
Ograničili ste cijene gnojiva iako svjetske cijene gnojiva rastu neprestano po stopi od 10 posto tjedno. Smatram da Hrvatska Vlada može i hoće da subvencionira gnojivo umjesto da ide na teret društva Petrokemija, ako cijena gnojiva u RH veća nego u okruženju doći će do uvoza gnojiva jer tako funckionira ponuda i potražnja, ako nema jeftinijeg gnojiva, onda nije u redu od takve politike Vlade, je Vlada mora naći ravnotežu na korist sviju a ne na štetu jednog dijela da bi drugi imao velike koristi. Jedan moram trpjeti da bi drugi imao punu korist i to je nepravedno društvo
Tko malim dioničarima Petrokemije plaća hranu, tko nam plaća kruh, pa cijena kruha je skočila skoro 100 posto u zadnjih godinu dana a cijena gnojiva rasla ove godine, tko nam plaća gorivo, tko nam plaća struju, tko nam plaća odjeću, tko nam plaća smještaj, sve moramo platiti po tržišnoj cijeni, zašto se nitko ne buni kad kod privatnika cijene sjemena porastu oko 60 posto, cijene zaštitnih sredstava isto toliko, a kada Petrokemija poskupljuje a svi se bune jer posluje tržišno to je nepravda, a smatram da je Petrokemija privatna i tražim za Petrokemiju isto……
Ako INI dopuštate da diže cijenu Hrvatskog plina svaka 3 mjeseca onda i PTKM dopustite da diže cijene gnojiva, a sve ostale komponete za Petrokemiju mjenjaju se po isporuci jer ako je drugačije to je onda namjerno uništavanje dioničkog društva PTKM.

Vi niste premijer samo jedne skupine građana već svih građana RH, pa tako i moj ste premijer.
Prema tome jedni građani RH ne mogu imati veća prava od drugih građana RH, ista prava i iste obveze.

Znam da ćete naći riješenje na korist svih malih dioničara PTKM, ali i poljoprivrednika prilikom subvencija gnojiva.

Mali dioničar PTKM

Mesarić očito je zna da i sa manjim cijenama na domaćem tržištu ptkm može pozitivno poslovati.
Ako prihod sa domaćeg tržišta bude oko 1,5 mlrd. kuna, razlika od samo 20% u prodajnim cijenama je 300 milja kuna manje profita. To je 90 kuna po dionici ili skoro 50% trenutne tržišne kapitalizacije.
To je potpuno nedopustivo i ne znam kako će nam se to objasniti.

Svakako će se uskoro postaviti pitanje odgovornosti za takvo namjerno oštećivanje dioničara ptkm.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Poslao novu varijantu poruke premijeru u svoje ime i ime još dva dioničara/dioničarki PTKM iz moje kuće, he, he [smiley] [thumbsup]

marcello

Da još jednom na početku ponovim, još dalje sam dioničar PTKM (više od 1000 komada), ništa nisam dokupio/prodao od početka juna 2007. Moj prosjek je tačno 300 kuna/dionici.

Evidentno je da smo svi dioničari PTKM koji još insistiramo, na neki određeni način zufrustrirani (gledaj najnovije postove), ako smo sasvim pošteni. ZSE dionice idu gore/dole,opet gore, a s našom PTKM ne ide nikamo. Da nije bilo Erste-ja ne znam kdje bi sada več bili, sigurno duboko pod 200 kuna. Enormni broj postova, ali u glavnom samo sa strane par forumaša, koji svaki dan šalju po 10 postova ili više, tako da ljudi koji prate PTKM forum dobiju utisak da se sve vrti oko ove dionice. Ali za veliku večinu burznika na CRO trgu je PTKM neinteresantna tema, to je činjenica.
Bojim se da , ako bude rezultat 2.kvartala pod očekivanjem glavnih aktera PTKM foruma (daj bože da neče biti negativan!), če biti kriv Pankretić, Sanader, neki Laslo ?, Todorić….samo ne činjenica da su svi radnici zadržali posao i socialnu sigurnost, niko neče biti bačen na cestu, sa super diskontom bilo jim je podeljeno na stotine hiljada dionica, koje smo mi kupovali sa u prosjeku skoro 5-krat višjom cijenom…U tvornici radi preko 2.500 radnika, tvornica je stara, potrebna tehnološke i ekološke sanacije, sindikat je jake i mož svaki trenutak organizovat masovni štrajk, aki jim nešto ne bi odgovaralo….INA im (za sada) isporučuje relativno jeftini plin, pitanje je šta slijedi kad se INA privatuzira.
Možda stvar nije relevantna za PTKM, ali evropska kemijska industrija je u zadnjom mjesecu dana enormno pala, od 20-30%-navodno zbog skupe nafte i bazičnih kem. materiala, trend ide i dalje na dole, depresivna situacija (Basf, Lanxess, Ciba, Clariant, Hercules, Rohm &Hass…).
I ja se nadam da če se desiti neko čudo, nešto neočekivano pozitivno, zato , iako več depresivan, još insistiram. Ali sasvim je moguče, da če se nakom kraja 1.lock-upa, odnosno rezultata 2.kvartala, situacija još drastički pogoršati.

Možda če me sad neko napasti-"Janez opet druka na dole da jeftino dokupi"-njegova je stvar da mi vjeruje ili ne. Veliki akteri tako i tako ignoriraju PTKM forum, tako da smatram da možemo komentirati "sasvim otvoreno". Ne mislim kupovat, ni ako pade na cca. 150, ni prodavat na 225-230, sve če biti jasnije najkasnije u mjesecu dana.

FORMULA ZA IZRAČUN CIJENA MINERALNIH GNOJIVA
11. srpanj 2008

Nadzorni odbor Petrokemije na svojoj je današnjoj sjednici podržao prijedlog Uprave tvrtke za povećanjem cijena mineralnih gnojiva, te zatražio hitan sastanak predstavnika Uprave i Nadzornog odbora s potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Damirom Polančecom i ministrom poljoprivrede Božidarom Pankretićem. «Ako se ne budemo ponašali tržišno Petrokemija se vrlo brzo može naći u velikim problemima. Mislim da to nikome nije u interesu», istaknuo je Boris Mesarić, predsjednik Uprave.

Na sastanku s predstavnicima Vlade trebala bi biti definirana i formula za izračun mineralnih gnojiva na domaćem tržištu, koju je Nadzorni odbor Petrokemije također danas podržao. Formula se u izračunu oslanja na četiri osnovne sirovine, te uz pomoć odgovarajućih udjela formira koeficijent promjene cijena mineralnih gnojiva. Ovaj koeficijent određuje se posebno za pojedine vrste gnojiva, ovisno o strukturi sirovina koje se koriste u njegovoj proizvodnji. Na taj će se način cijene mineralnih gnojiva iz Kutine određivati automatizmom svaka tri mjeseca. «Sličnu takvu formulu za izračun cijena svojih proizvoda imaju HEP i INA, pa nema razloga da ona ne bude odobrena i nama», zaključio je Mesarić.

janez jeste li pročitali lider.

Molio bih Vaš komentar!

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

sad sam razgovarao sa kutinom
gospodja za kontakt je stvarno divna i susretljiva
kaze da ju cesto zovu mali dionicari,ali i da cesto zovu ministarstvo poljoprivrede
dakle cure i decki znate kaj vam je ciniti,samo nastavite zvati a pogotovo zovite ministarstvo poljoprivrede,jer ak pankretic misli da zna biti dosadan sa svojim filozofiranjem,mi znamo biti puno dosadniji
pofuk
prijatan dan

Promet 189 dionica, najniža cijena danas 224,50, najvisa 230kn, zadnja 229,50kn, niža nego jučer. Investitori koji ulažu novac umjesto price su rekli što misle. Talk is cheap.

New Report

Close