Vlada RH, uprava Petrokemije i sindikat Petrokemije su potpisali sporazum da Petrokemija NECE u daljnju privatizaciju, odnosno da ce 50+1 dionica ostati u vlasnistvu drzave. GOTOVA PRIČA.
Taj sporazum datira jos iz 1998., kad su radnici i branitelji Petrokemije izašli na ulice i prisilili vladu da otkupi kontroli paket. Tad je dogovoreno da će Petrokemija ostati u vecinskom vlasnistvu drzave, ali sporazum je konačno potpisan tek u 14. travnja 2008. godine.
POTPISAN SPORAZUM O PRODAJI DIONICA PETROKEMIJE
14. travanj 2008
U subotu je u upravnoj zgradi naše tvrtke potpisan Sporazum o prodaji dionica Petrokemije radnicima, bivšim radnicima i umirovljenicima. U ime Vlade RH sporazum je potpisao predsjednik dr. sc. Ivo Sanader, a u ime sindikata i Udruge branitelja Petrokemije Željko Klaus, Ivica Lončarević i Dragutin Vajnaht. «Dame i gospodo, ovim činom počinje jedno novo poglavlje u Petrokemiji i Kutini, u ovoj županiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Radničko dioničarstvo ovim potpisom danas dobiva konkretne obrise», naglasio je premijer. Izrazio je zadovoljstvo što je došlo do potpisivanja sporazuma, i što su sve strane pokazale spremnost za dogovor i kompromis. «Želim zahvaliti našim partnerima iz Petrokemije. Danas možemo biti zadovoljni i sretni, a ovaj sporazum ostaje kao primjer za druge slične kompanije», zaključio je Sanader.
Glavni povjerenik EKN – a u našoj tvrtki Željko Klaus istaknuo je kako ima poruku za 8000 radnika, bivših radnika i umirovljenika Petrokemije. «Nakon dugo vremena moći ćete kupovati dionice svoje tvrtke, i to po vrlo povoljnim cijenama. Petrokemija ostaje u većinskom vlasništvu RH, a to je cilj svakog radnika i građana Kutine», poručio je Klaus. U ime Vlade RH s predstavnicima Petrokemije o prodaji dionica pregovarao je potpredsjednik i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec. «Ovaj sporazum logičan je nastavak onog potpisanog u kolovozu 1998. godine. Mislim da su uvjeti izuzetno povoljni i da svatko tko ima pravo na kupnju dionica ne bi trebao propustiti tu priliku», kazao je Polančec. Nakon potpisivanja sporazuma predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader pozdravio se s radnicima Petrokemije okupljenim ispred upravne zgrade tvrtke, te je sa suradnicima obišao postrojenje Amonijak 2 i pakirnicu.
A onda je jedan od uvijeta EU prilikom preuzimanja da se mora izbaciti socijalna klauzula" da neće biti otpuštanja prilikom preuzimanja" ! Srećom u ovom slučaju radnici će se štiti od tebe i oluje sa istoka i zapada svojim "kupljenim" – "poklonjenim" dionicama. To ti je kao raketni štit . Ovo je maximum što je Vlada mogla napraviti i treba joj čestitati na tome. Sad ostaju samo radnici da se štite od samih sebe i takvih kao ti. Čim ti ovako pišeš izgleda da je kraj blizu !
[bye]
Tko je ostao u PTKM je dugoročni investitor, i na svjetskom tržištu cijene gnojiva rastu tjedno po 10 posto,
Treba dodati da neprestano pišeš tako da druge potičeš da prodaju, eto to nema nigdje temi, umjesto da daješ cijelu sliku ti samo daješ onaj dio koji tebi odgovora…..
Ovoj temi donio si puno koristi kako? Pa tako što si me još više motivirao da istražim ono što posjedujem i tako dobijem punu sliku, svakim tvojim obezvrijeđivanjem tražio sam izvore koji govore kako i zašto, i kada sam istražio naučio sam koliko nešto vrijedi…….
Naučio sam kako biti negativan u pozitivnom smislu, i da me ta negativnost ne zarobi kao tebe,
Treba uvijek pisati istinu, ali istinu koja izgrađuje,
tvoj doprinos motivaciji da budem još bolji je 100 posto,
ali doprinos temi pravim informacijama jeste 0 posto……….
Ovi su mi kao AZ fond na INI, polako grabe li grabe.
Kupnja – PTKM-R-A
263 230,00
6 227,00
45 221,35
70 221,34
60 221,15
Prodaja – PTKM-R-A
31 231,01
27 232,02
45 233,00
8 234,00
13 237,00
Skriveni na kupnji na 230 kuna, sada su već preko 120.000 komada u portfelju, gdje im je kraj.
Mislim da bi uz INU i ovo trebalo biti dobra priča, no, pričekajmo. [thumbsup]
Sada se i tu letvica diže
Kupnja – PTKM-R-A
5 233,00
282 230,00
6 227,00
100 221,36
45 221,35
Prodaja – PTKM-R-A
13 237,00
102 239,00
50 239,90
90 239,98
76 240,00
Pratite? Kako je AZ skupljao INU, tako i Erste sada skuplja PTKM [thumbsup]
Jedno su snovi i nadanja, a drugo realnost. Ali što se mene tiće možeš držat glavu u pijesku i sanjati koliko hoćeš, ti ces izgubiti pare i plakati zbog toga, a ne ja.
@ Goran; znamo koliki je omjer, a isto znamo da usprkos jeftinom plinu PTKM u prvom kvartalu ima GUBITAK 27 milijuna kuna. Zašto?
Sama uprava je dala objašnjenje u 1Q 2007.
[/quote]
Znam, pitanje je bilo retoričko.
U PRVA TRI MJESECA OSTVAREN GUBITAK OD 28, 7 MILIJUNA KUNA
13. svibanj 2008
"Gubitak je nastao kao posljedica poremećaja ulazno – izlaznih cijena na svjetskom tržištu, a dijelom je i rezultat nedovoljnog rasta cijena gnojiva na domaćem tržištu. «Povećanjem cijena gnojiva na domaćem tržištu nismo uspjeli pokriti naše ulazne troškove», upozorio je Mesarić."
Da li se što promjenilo u drugom kvaratalu s obzirom na prvi, što bi nas moglo navesti da u drugom kvartalu nece biti gubitak od skoro 30 milijuna kuna? Ne, dapače.
DIVLJANJE CIJENA SIROVINA NA SVJETSKOM TRŽIŠTU
30. lipanj 2008
Petrokemija d. d. ugovorila je isporuku sirovina za proizvodnju mineralnih gnojiva za treće tromjesečje 2008. godine, no njihove cijene na svjetskom tržištu nastavljaju neviđeni rast koji se više ne mjeri u postocima, nego množenjem koeficijentima od 3 do 11 puta. Takav rast cijena sirovina nije zabilježen u 40 godina proizvodnje mineralnih gnojiva u Kutini, i u našim ulaznim troškovima on poprima obilježje hiperinflacije.
—
http://www.poslovni.hr/84334.aspx
1. srpanj 2008.
Pankretić: Poskupljenje gnojiva nedopustivo
Treba dodati da neprestano pišeš tako da druge potičeš da prodaju…
Rastom cijene PTKM i ja zarađujem, ako cemo pricati o isplativosti meni se isplati jedino poticati kupnju i nadati se da ce to utjecati na cijenu. Ipak, kako nam i sama logika govori, a i vec mnogo puta smo bili svjedoci neviđenih navlačenja na temi, ali u praksi promet bude par tek stotina kuna (doslovno) uz sitan pad cijene, i oni koji su stavili glavu u pijesak bi morali vidjeti da navlačenje na temi ne utjece na cijenu dionice i odustati od toga.
Ali i bez obzira na to, mislim da korištenje foruma i pokušaji da se manipulira javnošću kako bi se stekla osobna materijalna dobit nije pozitivna i moralana karakteristika. Zato ne želim izvrtati činjenice, planski krivo interpretirati neke natpise ili ih namjerno previdjeti kako bi mogao stvoriti priču koja odgovara postavljenom cilju – ostvarenju materijalne dobiti. Postoji sporazum od privatizaciji Petrokemije, u njemu je jasno navedeno kako će se Petrokemija privatizirati, tamo je jasno navedeno da ce vecinski paket ostati u vlasništvu RH, ali bez obzira što svi na temi znaju za taj sporazum uvijek se pojave neki koji žele prevariti javnost namjerno plasirajući laži
Nove vijesti, cijene gnojiva UREA skaču pa tako je ovaj tjedan na FOB Black Sea ostvarena prodaja UREA gnojiva po 738$ po toni, dok u ovome dijelu godine prije godinu dana cijena urea gnojiva na svjetskom tržištu bila je oko 300 dolara dok danas je 146 posto veća za mjesec dana ta razlika će biti oko 200 posto veća………..
http://www.yara.com/en/investor_relations/analyst_information/fertilizer_prices/index.html
Rastom cijene PTKM i ja zarađujem, ako cemo pricati o isplativosti meni se isplati jedino poticati kupnju i nadati se da ce to utjecati na cijenu. Ipak, kako nam i sama logika govori, a i vec mnogo puta smo bili svjedoci neviđenih navlačenja na temi, ali u praksi promet bude par tek stotina kuna (doslovno) uz sitan pad cijene, i oni koji su stavili glavu u pijesak bi morali vidjeti da navlačenje na temi ne utjece na cijenu dionice i odustati od toga.
Ali i bez obzira na to, mislim da korištenje foruma i pokušaji da se manipulira javnošću kako bi se stekla osobna materijalna dobit nije pozitivna i moralana karakteristika. Zato ne želim izvrtati činjenice, planski krivo interpretirati neke natpise ili ih namjerno previdjeti kako bi mogao stvoriti priču koja odgovara postavljenom cilju – ostvarenju materijalne dobiti. Postoji sporazum od privatizaciji Petrokemije, u njemu je jasno navedeno kako će se Petrokemija privatizirati, tamo je jasno navedeno da ce vecinski paket ostati u vlasništvu RH, ali bez obzira što svi na temi znaju za taj sporazum uvijek se pojave neki koji žele prevariti javnost namjerno plasirajući laži
[/quote]
Da, ali eto ja npr. znajući da nam je država (tj. oni koji je vode) u banani ništa im ne vjerujem jer su toliki broj puta pojeli već posr..o. Sjetimo se najnovijeg primjera i već gotove priče o razmjeni dionica INA-e i MOL-a pa Sanaderovog "nije to konačno" odmah dan iza. Naravno, takvih primjera je bezbroj, i baš zato i poradi našeg (valjda) skorašnjeg ulaska u EU mislim da vjerovanje tome da to što su napisali (privatizacija na način da većinski paket ostane državi) nije konačno nije niti malo nerealno vjerovanje. I stoga prepucavanja su bespitrebna i potpuno bezvezna..pričekajmo, sve će se iskritalizirati. Za nekoga uskoro, a nekome nikad..zavisno na koji rok se ulaže. Lijep pozdrav
Da, ali eto ja npr. znajući da nam je država (tj. oni koji je vode) u banani ništa im ne vjerujem jer su toliki broj puta pojeli već posr..o. Sjetimo se najnovijeg primjera i već gotove priče o razmjeni dionica INA-e i MOL-a pa Sanaderovog "nije to konačno" odmah dan iza. Naravno, takvih primjera je bezbroj, i baš zato i poradi našeg (valjda) skorašnjeg ulaska u EU mislim da vjerovanje tome da to što su napisali (privatizacija na način da većinski paket ostane državi) nije konačno nije niti malo nerealno vjerovanje. I stoga prepucavanja su bespitrebna i potpuno bezvezna..pričekajmo, sve će se iskritalizirati. Za nekoga uskoro, a nekome nikad..zavisno na koji rok se ulaže. Lijep pozdrav
Petrokemija je vec bila "privatizirana", odnosno drzava nije imala vecinski paket što je rezultiralo akcijama stožera za obranu PTKM o kojima su pisali svi mediji jer su među rijetkima koji su silom uspjeli prisiliti državu da promjeni odluku i otkupi dionice kako bi opet imala vise od 50%. S obzirom na sve to i činjenicu da se dobit od prodaje PTKM ipak ne može mjeriti s štetom koju bi mogle nanjeti akcije stožera po fotelje političara jer su seljaci iovako vec tankih živaca, a i činjenicom da bi otpuštanje radnika sigurno naštetilo trenutnoj političkoj vlasti, jasno je da im je jedino rjesenje odlučiti se za priču EU kako se "obiteljsko srebrno ne prodaje". Drzave tj. politika EU u pravilu ne preferira prodaju firmi potput Petrokemije privatnicima, vec pametno poslovanje kako bi ista mogla donjeti dobit drzavi koja je vlansnik. Ako se privatniku isplati kupiti da bi dobio dobit, onda se i državi isplati zadržati i ubrati dobit. To je cilj EU, samo što u praksi bivših komunističkih zemalja to baš ne funkcionira, kao što i sami možemo svjedočiti. Usporedi stupanj privatizacije u Hr (banke, telekomi, turisticki kapaciteti,..) s zemljama EU, pa cak i onima koji su kasnije usli u EU, poput Slovenije. Tamo je mnogo manje toga rasprodano, a dobar dio se ni ne planira prodati.
Petrokemija je vec bila "privatizirana", odnosno drzava nije imala vecinski paket što je rezultiralo akcijama stožera za obranu PTKM o kojima su pisali svi mediji jer su među rijetkima koji su silom uspjeli prisiliti državu da promjeni odluku i otkupi dionice kako bi opet imala vise od 50%. S obzirom na sve to i činjenicu da se dobit od prodaje PTKM ipak ne može mjeriti s štetom koju bi mogle nanjeti akcije stožera po fotelje političara jer su seljaci iovako vec tankih živaca, a i činjenicom da bi otpuštanje radnika sigurno naštetilo trenutnoj političkoj vlasti, jasno je da im je jedino rjesenje odlučiti se za priču EU kako se "obiteljsko srebrno ne prodaje". Drzave tj. politika EU u pravilu ne preferira prodaju firmi potput Petrokemije privatnicima, vec pametno poslovanje kako bi ista mogla donjeti dobit drzavi koja je vlansnik. Ako se privatniku isplati kupiti da bi dobio dobit, onda se i državi isplati zadržati i ubrati dobit. To je cilj EU, samo što u praksi bivših komunističkih zemalja to baš ne funkcionira, kao što i sami možemo svjedočiti. Usporedi stupanj privatizacije u Hr (banke, telekomi, turisticki kapaciteti,..) s zemljama EU, pa cak i onima koji su kasnije usli u EU, poput Slovenije. Tamo je mnogo manje toga rasprodano, a dobar dio se ni ne planira prodati.
[/quote]
Ma sve to stoji, ali ono o čemu ja pričam je točno ono što nema logiku, znači kršenje već dogovorenog. Zakulisne igre su u velikom zamahu to je sigurno, uostalom priča sa Erste plavim je dokaz tome. Možemo mi sad kalkulirati je li njihova kupovina dogovorena s vladom RH kao što si negdje jednom naveo, ali činjenica je da mi o nekim stvarima nemamo blage veze. I baš stoga (a i pošto nemam milione u ovoj dionici) mi je zabavno pratiti što će se događati u narednom razdoblju i nadati se da se iza svega krije baš ono o čemu na ovoj temi pišu oni koje nazivaš "drukerima na gore".
Ipak, mnogo je dionica na našoj burzi koje svojim fundamentima ne opravdavaju cijenu, a realnost je mnogima čisto nepoznat pojam. Barem ona koja nam se prezentira. I zato mislim da u portfelju nije loše imati ovu dionicu jer realnost se vrlo brzo može prikazati i na drugačiji način… 🙂