PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ovo je već teški off-topic, ali kako je i 99% posljednjih komentara potpuni off-topic, privatno čavrljanje koje nema veze s temom a vecina toga je cak odobrena od strane moderatora, izgleda da je odsad dopušteno i pričati o optimi u temi ptkm. 🙂

Optima i PTKM su po kretanju dionice vrlo slične, i jednoj i drugoj prestoje teški trenuci s upitnim ishodom, baš zato je i cijena relativno niska. Optimu sam pogledao samo površno, ali koliko znam još dugo vremena ne očekuju poslovati s dobiti, Martić je stvorio kulu u oblacima s ciljem da je uvali nekom, ali kako to nije moguce nikom prodati dogovorio se s managerima fonda i političarima da je kupe s lovom iz fonda (managerima fonda odgovara jer ne placaju dionice svojom lovom, a mito koje dobiju ide njima osobno). Ali eto, treba se naći u pravo vrijeme na pravom mjestu i u pravoj državi jer bi negdje drugdje sigurno svi zajedno završili u zatvor zbog te očite pljačke novca iz fonda. S obzirom na to ne vjerujem da će se itko boriti izgraditi tvrtku i izaci iz ogromnih dugovanja, ne sjecam se kad im je rok, 2011 ili 2013 kad bi morali ispuniti očekivanja ili se vise nece moci zaduživati, a dugovi koje ne mogu servisirati ce doci na naplatu. Rezultat ce biti likvidacija, nestat ce kao oblak na suncan dan, jedino sjecanje na nju ce biti lova u djepovima fond managera i političara, a za 15-20g. ce djeca u skoli i na fakultetu uciti o tome iz knjga kao primjer burzovne prevare.

Slična situacija s PTKM, i onda će upasti u ozbiljne probleme ako je država ostavi na milost i nemilost INI i stranom trzistu. Ina ce je derati cijenama plina, a strano trziste jeftinim gnojivom s istoka, a u toj borbi s velikima Petrokemija s prekomjernim brojem zaposlenih i slabom reakcijom na trzisne uvjete (jer nikad nije poslovala po trzisnim vec po socijalističko-samoupravljackim uvjetima gdje nema prave konkurencije) 99% nece prezivjeti tu borbu.

auh iskreno sa ovim vasim razmisljanjem se nemogu nimalo sloziti,jedino sto je tocno da su optimu fakat po sadasnjim prilikama za veliku cijenu uvalili,a ovo da ce nestati i ovo za ptkm mi vec zabrinjavajuce cuti ali ne zabrinjavajuce za dionice nego si mislim kad to cujem da ste u goroj depri nego ja kad to sve tako crno gledate ili da ste stvarno poceli drukati za ozbiljno da cijena dionica ide dole sto bi najmanje ocekivao da ce te bas Vi raditi
pofuk

http://www.poslovni.hr/84909.aspx

-Hoće li Rusima uopće biti zanimljiva tema PTKM???

-Sa Molom i Plinacro-om dogovori o novom plinskom pravcu preko Donjeg Miholjca…

opala!

Ošla INA, otić će i Petrokemija…

Ministar Pankretić o žetvi

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić izjavio je kako se nada da će se proizvođači i kupci uspjeti dogovoriti o otkupnoj cijeni pšenice čija je žetva ove godine pri kraju.

"Podravka je izašla s cijenom od 1,60 kuna, a Čakovečki mlinovi od 1,50 kuna i vjerujem da će se u tom rasponu cijena pšenice i kretati, a, dakako, u konačnici će je odrediti tržište", rekao je ministar Pankretić dodajući kako za proizvođače hrane u Hrvatskoj dolaze bolji dani, pa i za ratare. "Mislim da se više ne moramo bojati onih vremena kada smo morali s određenim nadoknadama dolaziti do pozitivne nule. Cijene koje jesu na svjetskom tržištu, a koje su povećane i za 100 posto te nekih uljarica i za 300 posto, daju određene mogućnosti za dobit i zaradu i za naše poljoprivredne proizvođače", poručio je. Na novinarsko pitanje imaju li poljoprivredni proizvođači koji traže da otkupna cijena pšenice bude oko 2,40 kuna prevelike zahtjeve ministar Pankretić je odgovorio kako "svatko može tražiti što hoće, ali najprije za to mora naći kupca". "Cijena je ono za što imate kupca i toga moramo svi biti svjesni", rekao je ministar Pankretić te izrazio zadovoljstvo ovogodišnjom žetvom koja bi, dodao je, mogla biti jedna od najuspješnijih.

"S obzirom na prve prinose koje imamo sa 140.000 hektara zasijanih pšenicom u Hrvatskoj, moram reći da će ove godine domaći silosi biti dosad najpuniji", rekao je, dodajući kako su prinosi velikih proizvođača oko osam tona pšeničnog zrna po hektaru. Prema njegovim riječima, prinos pšenice ove se godine znatno povećao i na obiteljskim gospodarstvima. Na njima je prosječan prinos pšenice između pet i šest tona po hektaru, a negdje, istaknuo je, i rekordnih sedam do osam tona. Ministar Božidar Pankretić u Županji je nazočan priredbi "Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti", koju šestu godinu organizira županjska Turistička zajednica radi očuvanja kulturne baštine i običaja Slavonaca u vrijeme žetve.

(Hina)

http://www.poslovni.hr/84912.aspx

Na novinarsko pitanje imaju li poljoprivredni proizvođači koji traže da otkupna cijena pšenice bude oko 2,40 kuna prevelike zahtjeve ministar Pankretić je odgovorio kako "svatko može tražiti što hoće, ali najprije za to mora naći kupca". "Cijena je ono za što imate kupca i toga moramo svi biti svjesni", rekao je ministar Pankretić te izrazio zadovoljstvo ovogodišnjom žetvom koja bi, dodao je, mogla biti jedna od najuspješnijih.

Eto ovo jeste ekonomska logika i mora se primjeniti na PTKM………

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Mogla bi Vlada zamijeniti i dionice PTKM sa Yarinim [thumbsup].Ako ovo prođe dobro sa Inom,sljedeća je PTKM ali ne po ovim smješnim cijenama.

SAM PROTIV SVIH

[/quote]
dali znas koliko jos erste plavi moze uzet dionica
[/quote]

erste može i uzeti će još jako puno dionica ptkm. Treba ih pustiti da istjeraju klošare iz ove dionice i one koji nisu za kvalitetnu suradnju. U pitanju se deseci tisuća dionica koji se traže na tržištu.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Predsednik Gazproma Aleksej Miller očekuje enormni porast cijene plina do kraja ove godine, po najpesimisičkom scenariju bi ta iznosila čak i više nego 1.000 $/1000 m3 (u 3.mjesecu ove godina je iznosila 310 $/1000 m3). Vjerovatno Miller pretjeruje, ali cijena če sigurno jako gore, što če biti još jedan udarac za PTKM.

Kaže premijer da će za INU možda biti na snazi tržišno natjecanje. Ako bude tako i ptkm ima realne šanse strateškog partnera tražiti na burzi ili na tenderu. Kad ode INA prestaju svi razlozi da i ptkm bude u državnom vlasništvu. Na žalost kao i INA i PTKM će se prodavati bez da su u nju uložena određena sredstva koja bi kupoprodajnu cijenu lansirala u nebo. Kako god bilo niti ovako neće biti loše, pogotovo kod PTKM.

Kaže premijer da će za INU možda biti na snazi tržišno natjecanje. Ako bude tako i ptkm ima realne šanse strateškog partnera tražiti na burzi ili na tenderu. Kad ode INA prestaju svi razlozi da i ptkm bude u državnom vlasništvu. Na žalost kao i INA i PTKM će se prodavati bez da su u nju uložena određena sredstva koja bi kupoprodajnu cijenu lansirala u nebo. Kako god bilo niti ovako neće biti loše, pogotovo kod PTKM.

pa ako INA bude privatna, pa nece valjda onda Sanader odlucivati po kojoj cijeni i kome ce INA(privatni vlasnik) prodavati plin…tog trena sve mora postati trzisno-cijena plina i gnojiva

PRODAJA DIONICA PTKM JE ISTO ŠTO I PRODAJA ZEMLJIŠTA PRIJE POČETKA IZGRADNJE AUTOCESTE

pa ako INA bude privatna, pa nece valjda onda Sanader odlucivati po kojoj cijeni i kome ce INA(privatni vlasnik) prodavati plin…tog trena sve mora postati trzisno-cijena plina i gnojiva
[/quote]

tako je prijatelju, a kad je sve tržišno onda kod ptkm dolazi do izražaja visoka efikasnost proizvodnje i niski fiksni troškovi u odnosu na promet. To opet znači najmanje 10% neto dobiti u odnosu na promet, a to opet garantira strahovitu dobit po dionici (preko 100 kuna).

evo me
gledajte ,niko nezna kad ce se to sve tocno desiti,ali svi znamo da mozemo mirno spavati
pofuk

zabrinjavajuce cuti ali ne zabrinjavajuce za dionice nego si mislim kad to cujem da ste u goroj depri nego ja kad to sve tako crno gledate ili da ste stvarno poceli drukati za ozbiljno da cijena dionica ide dole sto bi najmanje ocekivao da ce te bas Vi raditi

Ne znam za tebe, ali ja nisam u "depri". U depri su oni koji su situaciju gledali kroz "šarene naočale" i vjerovali u priče o 1000 – 2000kn do kraja godine te podigli kredite i kupili ptkm.

"Depra" u koju upadneš kad pročitaš moj tekst je ništa prema "depri" u kojoj bi bio da si podigao kredit s 10-12% kamate i kupio ptkm iznad 300kn računajuci da ce sigurno vrlo brzo preko 500kn. Sad bi morao vraćati velike rate kredita, vrlo vjerojatno prodavati po 220kn ono što si kupio po 320kn da bi platio ratu. Znam neke ljude u takvoj situaciji i žao mi ih gledati, čupaju kosu, a ne pate samo oni vec cijela obitelj. A svemu je krivo nerealan odnosno preoptimističan stav koji nije imao uporište u stvarnosti, kao i sadašnji tekstovi navlakača.

New Report

Close