PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@ Tvrtko: ajd nauči quotati, nemoguće je dešifrirati tvoje poruke makar je tako najčešće i bolje jer se osim sitnih provokacija temeljenih na smiješnom iskrivljenju činjenica ništa drugo ni ne može pročitati. Informacije koje smo komentirali su dostupne u medijima već godinama, tako da tu nema posla za Hanfu. Ali nitko sretniji od mene kad bi Hanfa konačno počela djelovati jer je smješno da neki ljudi o čijim prevarama se još prije nekoliko godina pisalo i u tiskanim izdanjima poslovnih medija i dan danas s smješkom rade iste stvari bez imalo srama.

A čim čađara boysi krenu pisati "o Cartmannu" (što je čak izabranjeno pravilima i na što su moderatori mnogo puta upozoravali), umjesto o Petrokemiji jasno je da za svoju tezu nemaju argumente pa im ne preostaje ništa drugo nego pokušati diskreditirati one koji pišu ili prenose javno dostupne informacije.. Ali nitko nije sisao veslo.

Čak i da neke naivce uspiješ uvjeriti kako"Cartmann ne zna", opet ih nisi uvjerio da rapidno poskupljenje svih sirovina + moguce skoro poskupljenje plina nije negativna vijest za Petrokemiju. Što bi odgovorio prijatelju da ti dođe i kaže "da, Cartmann je budala, ali mi objasni ovaj tekst koji sam pročitao na http://www.petrokemija.com";

"DIVLJANJE CIJENA SIROVINA NA SVJETSKOM TRŽIŠTU

Petrokemija d. d. ugovorila je isporuku sirovina za proizvodnju mineralnih gnojiva za treće tromjesečje 2008. godine, no njihove cijene na svjetskom tržištu nastavljaju neviđeni rast koji se više ne mjeri u postocima, nego množenjem koeficijentima od 3 do 11 puta. Takav rast cijena sirovina nije zabilježen u 40 godina proizvodnje mineralnih gnojiva u Kutini, i u našim ulaznim troškovima on poprima obilježje hiperinflacije.

U isto vrijeme nalazimo se i pred potpisivanjem ugovora za plin s Inom, čiju će cijenu svaka tri mjeseca određivati formula za izračun. Poznato je da prirodni plin formira cijenu na bazi kretanja svjetskih cijena lož ulja, koje se također u snažnom rastu. Ako tome dodamo i povećanje cijene električne energije od strane HEP – a, iz svega toga nužno proizlazi i povećanje cijena naših proizvoda."

Petrokemija je završila prvo tromjesecje s gubitkom 28,7 milijuna kuna.

S kolikim gubitkom će završiti ostala tromjesecja ako su:

a) cijene sirovina porasle od 3 do 11 PUTA
b) cijena plina će najvjerojatnije porasti 50-80%
c) Pankretić-Vlada ne dozvoljava povecanje cijene gnojiva

Sindikati očito ne žele izazvati paniku među novopečenim dioničarima – radnicima, što bi sigurno bio slučaj kad bi izašli u javnost s najnovijim informacijama. Tu se ne radio samo o divljanju cijena sirovina već i o potencijalno značajno većem problemu – cijeni plina, a znamo da plin sačinjava preko 70% sredstava za proizvodnju gnojiva odnosno troškova Petrokemije.
………………….

650 milijuna kvadratnih plina X cirka 1kn po m3 daje i 650 milijuna kuna.
Ukupni rashodi za 2007.g. su iznosili 2.096 milijuna kuna, sto daje udjel troska plina od 650/2096 odnosno 0,31 odnosno 31%.
Odakle si dobio 70%? to je mozda samo plod tvoje maste…a kada se povisi cijena plina, povisit ce se i cijena gnojiva, tako da ce i dalje ostati ovaj ili vrlo slican omjer a ne 70%.

PRODAJA DIONICA PTKM JE ISTO ŠTO I PRODAJA ZEMLJIŠTA PRIJE POČETKA IZGRADNJE AUTOCESTE

Sindikati očito ne žele izazvati paniku među novopečenim dioničarima – radnicima, što bi sigurno bio slučaj kad bi izašli u javnost s najnovijim informacijama. Tu se ne radio samo o divljanju cijena sirovina već i o potencijalno značajno većem problemu – cijeni plina, a znamo da plin sačinjava preko 70% sredstava za proizvodnju gnojiva odnosno troškova Petrokemije.
………………….

650 milijuna kvadratnih plina X cirka 1kn po m3 daje i 650 milijuna kuna.
Ukupni rashodi za 2007.g. su iznosili 2.096 milijuna kuna, sto daje udjel troska plina od 650/2096 odnosno 0,31 odnosno 31%.
Odakle si dobio 70%? to je mozda samo plod tvoje maste…a kada se povisi cijena plina, povisit ce se i cijena gnojiva, tako da ce i dalje ostati ovaj ili vrlo slican omjer a ne 70%.

[/quote]

svatko tko ima doma najobičniji kalkulator može izračunati da je kompletni materijalni trošak ptkm oko 70% ukupnog prihoda. Dakle energija, sirovine, materijal….naravno i plin.
Kako neki dolaze da je plin 70% troškova nije sasvim jasno.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Btw., gnojiva ima i ne prodaje se koliko bi trgovci željeli, danas slučajno ugledao palete ispred nekog dučana i zastao upitati kakvo je stanje s lagerom i nabavom, rekli mi da ga mogu prodati koliko mi srce želi, ali da bi mi ipak preporučili bolje i jeftinije gnojivo iz uvoza.

umjesto o Petrokemiji jasno je da za svoju tezu nemaju argumente pa im ne preostaje ništa drugo nego pokušati diskreditirati one koji pišu ili prenose javno dostupne informacije.

Kako neki dolaze da je plin 70% troškova nije sasvim jasno.

Ljudi lažu, posebno kad je novac u igri.
http://www.cartmann.com/

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

I moderatori moraju takve ljude koji iskrivljuju i lažu opomenuti(ja se nebih mučio s njima jer kako je goran napisao slažem se) a ne one koji upozoravaju na lažne tekstove i pojedince, jer tako se manipulira sa malim dioničarima, evo upravo je u izradi novi zakon…………

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

I moderatori moraju takve ljude koji iskrivljuju i lažu opomenuti(ja se nebih mučio s njima jer kako je goran napisao slažem se) a ne one koji upozoravaju na lažne tekstove i pojedince, jer tako se manipulira sa malim dioničarima, evo upravo je u izradi novi zakon…………

A cuj, ti to sudis po sebi. Sjeti se sto si radio na ATPL….

ume da broji sarafe, ali krivo:procenat i tacno; povjest;samnom, neznam, 100 ATPL=1000E, uvjek, vjest..plata?!, dejstvuje

Nađi tekst gdje sam lagao i što sam to krivo napisao, pa onda komentiraj….

Niti jedan tekst nećeš naći jer kako pišem pišem potpuno ispravno….

jer tako se manipulira sa malim dioničarima, evo upravo je u izradi novi zakon…………

Necu vaditi jer mi se neda, no ti si zadnji koji bi smio ista reci o manipulaciji malih dionicara, u cemu si ti prednjacio, postajuci jedne te iste tekstove 5 puta (naravno selektivne), postajuci ugovore za capesizeove itd, navlacio bjesomucno. To je isto manipulacija malih dionicara.

Bez namjere da nastavljam raspravu sa tobom, zakljucat cu istu sa : "sijao si vjetar sad zanjes oluju"….

ume da broji sarafe, ali krivo:procenat i tacno; povjest;samnom, neznam, 100 ATPL=1000E, uvjek, vjest..plata?!, dejstvuje

Pišeš laži ja sam se jedini usudio napisati podatke u vezi dobiti ATPL za 2008 u 2007.. , da li će biti oni manji od onoga što sam napisao ili će biti oko milijardu Kn, da li sam falio to što sam iznosio istinu, dioničar nije kratkoročan već dugoročan ulagač i nitko nije izgubio ako ima dionice. A u vezi istine nisam i neću prestati pisati istinu, svatko će odgovarati ono što radi, pa tako i ti………

Eto, i slijepi će sad progledati.

Postavljeno je konkretno pitanje vezano uz poslovanje PTKM, a nitko od navlakaca se nije ni potrudio bar nekako odgovoriti vec umjesto toga poput djecice u pjescaniku pokusavaju isprovocirati svađe nebitnim upadicama koje nemaju veze s temom.

Taj podatak u udjelu cijene plina u cijeni proizvodnje tone gnojiva je izašao izravno iz Petrokemije, svak tko ozbiljno prati poslovanje tvornice ga vec zna, onaj tko želi ozbiljno pratiti poslovanje i sudjelovati u temi će ga pronaći bez vecih problema.

Ali vjerujem da to nikog ne čudi niti zabrinjava jer je vec odavno jasno da nekima na ovoj temi nije cilj konstruktivno sudjelovati vec prevariti sto je mogu ce veci broj ljudi te im uvaliti svoje dionice a zatim pobjeci s ove na druge teme. ATPL nisam ni pratio, ali eto čitam da navlakači ne varaju samo ovdje.

Evo, upisao u google i dobio među prvih par rezultata

"Položaj Petrokemije, jedinoga hrvatskog proizvođača mineralnih gnojiva, posljednjih godina financijski nije nimalo zavidan. Proizvodnja mineralnih gnojiva gotovo u cijelosti ovisi o plinu kao sirovini i energentu (70 posto cijene uree), a cijena plina je proteklih nekoliko godina zabilježila nagli rast zbog povezanosti s cijenom nafte. Petrokemija je neko vrijeme bila zaštićena zajamčeno niskom cijenom prema kojoj joj je plin prodavala državna naftna kompanija Ina. Petrokemija je plin plaćala oko 9 centi za prostorni metar, dok je Ina isti plin ruskim proizvođačima plaćala 16 centi, a građanima ga prodavala za 30 centi. No kako je Ina krenula u privatizaciju…"

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=15155

Evo, upisao u google i dobio među prvih par rezultata

"Položaj Petrokemije, jedinoga hrvatskog proizvođača mineralnih gnojiva, posljednjih godina financijski nije nimalo zavidan. Proizvodnja mineralnih gnojiva gotovo u cijelosti ovisi o plinu kao sirovini i energentu (70 posto cijene uree), a cijena plina je proteklih nekoliko godina zabilježila nagli rast zbog povezanosti s cijenom nafte. Petrokemija je neko vrijeme bila zaštićena zajamčeno niskom cijenom prema kojoj joj je plin prodavala državna naftna kompanija Ina. Petrokemija je plin plaćala oko 9 centi za prostorni metar, dok je Ina isti plin ruskim proizvođačima plaćala 16 centi, a građanima ga prodavala za 30 centi. No kako je Ina krenula u privatizaciju…"

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=15155

Ali PTKM ne proizvodi samo UREA gnojiva tako je cijena plina bila samo 31 posto rashoda, dakle po ovome što si napisao samo na cijenu UREA, a gdje je NPK, a gdje je Kan, tekuće gnojivo…

Po tome što pišeš dobit od PTKM trebala bi biti extremna i jako visoka………….

PTKM potroši 650 milijuna m3 plina i da je cijena plina 1,1 Kn
I da dodamo rashod od onih 30 posto dakle ukupni rashodi bi bili 1,021 milijardu Kn……..

A nije tako kao što pišeš, jer poznavanje troškova proizvodnje moraš poznavati koliko svaki input košta…….

New Report

Close