PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@gvido

ovo što kažeš je samo dokaz kako Hrvati neznaju biti gazde. Nebitno je imao 1 ili 1.000.000 dionica. Ti si djelomični vlasnik i imaš pravo biti informiran i znati što se događa sa tvojom imovinom.

Valjda će jednog dana i naši ljudi shvatiti i naučiti poštivati sami sebe a i svoje vlasništvo!

@gvido

ovo što kažeš je samo dokaz kako Hrvati neznaju biti gazde. Nebitno je imao 1 ili 1.000.000 dionica. Ti si djelomični vlasnik i imaš pravo biti informiran i znati što se događa sa tvojom imovinom.

Valjda će jednog dana i naši ljudi shvatiti i naučiti poštivati sami sebe a i svoje vlasništvo!

Ne, u potpunosti si u krivu. Problem je u tome što Hrvati rasprodaju svoje za ništa i onda s onim bijednim ostatkom žele utjecati na strateška određenja upravljanja. Vrlo, vrlo je bitno imaš li 1 ili 1.000.000 dionica
Da se ne bi krivo razumjeli – Hrvat sam po rođenju, živim u Hrvatskoj i kao Hrvat ću umrijeti.
Samo ne možeš cimati nekoga s mizernih 0,0x postotaka vlasništva. Kupi većinski udio, ili bar relevantni postotak pa se onda kurči…
Vrijeme socijalizma je davno prošlo, hvala bogu (tipa svi smo gazde, zovite pa ćemo srušiti upravu).
Ovo nikako nije post za obranu postojeće uprave, već samo pokušaj suočavanja s grubom realnosti.
Odluke su definitivno političke, ali vidi INU [proud]

Zaboravio sam dodati …
Sigurno imaš pravo i MORAŠ biti informiran. Ali ako ti se ne sviđa prodaj i idi dalje, ili dokupi i drmaj stolom!
There is no other way!
Uzput, znao sam da ću dobiti negativnu ocjenu, ali bilo je jače od mene …

@ gvido

ja ti ne djelim sulje, meni ih isto lupa onaj cartman koda dobiva kunu za svaku [kiss]

Slažem se što kažeš o dokupu i drmanju, ali nismo govorili o upravljanju i promjenama nego o informiranju. A informirati se imaš pravo i sa jednom jedinom dionicom!

A da mi hrvati prodajemo sve za djabe, to je jasno svima…

Pozdrav

@Buco
Potpisujem zadnji post.
Only hrvati=Hrvati, nekako se inače nelagodno osjećam … [lol]

Kako da dodjemo do maila njihovog sindikata ili čuvene Udruge za odbranu Petrokemije (ili kako se već zove). Trebalo bi kontaktirati i sa radnicima i objasniti im da je dobra stvar da im je država prodala svakom po malo dionica po jeftinim cijenama da bi kupila njihovu šutnju. S druge strane izdala ih je novom odlukom (koja je inače bila osnovni zahtjev radnika do sada) da više nisu zaštićeni nikakvim socijalnim klauzulama prilikom privatizacije. Sada samo o dioničarima – radnicima ovisi koliko će se izboriti za utjecaj kod privatizacije. Država je oprala svoje ruke a zajedništvo radnika prodajom dionica pretvorila ih u masu pojedinaca. Nema više zajedništva? Država im više ne garantira radna mjesta………To vodi samo do pametne i pravične privatizacije najboljem mogućem ponudjaću. Sve ostalo je tapkanje na mjestu ili još bolje vrtnja u krug!
Trebalo bi raditi pritisak i na vladu, (Pankretića koji ionako ne odlučuje ništa) Polančeca, Sanadera.
Neka se konačno Faza II privatizacije iznese na vidjelo bez zaštite privatnih interesa "podobnih" pojedinaca.

marcello

Nazalost, ne vjerujem da ce politicari, a ni uprava PTKM (koju postavlja politika), reagirati na dopise malih dionicara. Zivimo u drzavi u kojoj se ne postiva zakon i to je to. Cini mi se da bi mozda vrijedilo pokusati pisati uredu Europske komisije u RH. Ne moze drzava braniti lokalnom proizvodjacu gnojiva podizanje cijena jer tako stvara nelojalnu konkurenciju izvoznicima gnojiva iz EU. A onda kad se gubici akumuliraju jednostavno ponovo sanira firmu. Tu postoje jasna pravila EU, vidjeli ste kako su nas stisli za brodogradnju. Ovo naravno nije isto, ali…

Svi ovi pokušaji javne uprave tj. njenih predstavnika, a prije svih članova vlade, da rješavaju socijalna pitanja intervencijama na tržištu govore o nekompetentnosti za vođenje društva u uvjetima tržišnog gospodarstva.

DA za subvencije i pogodnosti (sukladno mogućnostima društva) prema "zaslužnima", socijalno osjetljivima ili neravnopravnima, ali samo prema onima koji objektivno u tu kategoriju i spadaju (stariji, djeca, invalidi i ostali nemoćni, te stvarni branitelji), ali NE za posredno pomaganje pojedinim kategorijama (u ovom slučaju poljoprivrednici), i pritom narušavanje ravnopravne tržišne utakmice i na taj način uništavanje i ono malo gospodarskog potencijala (u ovom slučaju Petrokemija) koje je preostalo.

Vlada bi prije trebala pomoći/subvencionirati modernizaciju (strojevi, oprema, alati i edukacija) nego povlačiti kratkovidne poteze kao što su direktno uplitanje u cjenovnu politiku pojedinih industrija. Kao da ne znaju da su ponuda i potražnja na tržištu jedini pravi mehanizmi koji podešavaju cijenu robe i usluge.

I na kraju, Vladi i njenim predstavnicima, Pankretiću, Polančecu i ostalima treba biti jasno da oni moraju štititi interese svih građana ove države, koja je vlasnik 51% Petrokemije, a to je što profitabilnije poslovanje, kao i svih ostalih tvrtki u kojima država ima udjela, jer oni su samo predstavnici svih tih građana koji su posredno, a dioničari i neposredno stvarni vlasnici. Moramo se samo nadati da će jednog dana netko preispitati sve ove svinjarije nekompetentnih politikanata i dovesti u sudnicu one koji uništavaju hrvatsko gospodarstvo.

Cini mi se da bi mozda vrijedilo pokusati pisati uredu Europske komisije u RH. Ne moze drzava braniti lokalnom proizvodjacu gnojiva podizanje cijena jer tako stvara nelojalnu konkurenciju izvoznicima gnojiva iz EU. A onda kad se gubici akumuliraju jednostavno ponovo sanira firmu. Tu postoje jasna pravila EU, vidjeli ste kako su nas stisli za brodogradnju. Ovo naravno nije isto, ali…

Potpisujem sve. Kakva god EU bila, ovakve tržišne intervencije se u principu ne dopuštaju. Šteta je što sada imaju većih problema sami sa sobom, pa je pitanje koliko bi se stigli baviti s Hrvatskom. Jadno je kada tražimo da nas netko zaštiti od vlastite države.

Cini mi se da bi mozda vrijedilo pokusati pisati uredu Europske komisije u RH. Ne moze drzava braniti lokalnom proizvodjacu gnojiva podizanje cijena jer tako stvara nelojalnu konkurenciju izvoznicima gnojiva iz EU. A onda kad se gubici akumuliraju jednostavno ponovo sanira firmu. Tu postoje jasna pravila EU, vidjeli ste kako su nas stisli za brodogradnju. Ovo naravno nije isto, ali…

Potpisujem sve. Kakva god EU bila, ovakve tržišne intervencije se u principu ne dopuštaju. Šteta je što sada imaju većih problema sami sa sobom, pa je pitanje koliko bi se stigli baviti s Hrvatskom. Jadno je kada tražimo da nas netko zaštiti od vlastite države.
[/quote]

ovakvo divljačko ponašanje jednog ministra svakako zaslužuje obavijest evropskoj komisiji. Danas je mail gosp. Mesarića zatrpan porukama gnjevnih dioničara koji traže objašnjenja mjera koje će se poduzeti da se riješi ovaj problem. Ako Mesarić ne pokaže volju za suradnjom možda bi pritisak evropske komisije ima drugačijeg odjeka u javnosti.

I dalje nema reakcije PD. Nije valjda da novinari uglednog dnevnika podržavaju ministra poljoprivrede. Šutnja to izgleda potvrđuje.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

[/quote]

ovakvo divljačko ponašanje jednog ministra svakako zaslužuje obavijest evropskoj komisiji. Danas je mail gosp. Mesarića zatrpan porukama gnjevnih dioničara koji traže objašnjenja mjera koje će se poduzeti da se riješi ovaj problem. Ako Mesarić ne pokaže volju za suradnjom možda bi pritisak evropske komisije ima drugačijeg odjeka u javnosti.

I dalje nema reakcije PD. Nije valjda da novinari uglednog dnevnika podržavaju ministra poljoprivrede. Šutnja to izgleda potvrđuje.
[/quote]

Bitno je slijedeće kolega: potražnja za gnojivom je kao što i laici znaju višestruko veća u posljednjia 3 mjeseca, pogotovo u recimo maloj Republici Hrvatskoj, čija vlada reagira nelogično, pri tome ne vodeći računa da ona nije jedini dioničar PTKM, već onako paušalno i suhoparno, stavlja u drugi plan što zaista ne bi smjelo biti jer razlika u cijeni određenih sirovina je dvostruko, pa čak i trostruko rasla u posljednjem periodu čitaj 3-9 mjeseci, te ne znam ijedan logičan postupak koji bi dopuštao ovakav ‘dumping’ cijena KAN-a i Ureje, jer ako želimo kroz određen period u EU, smjesta bi se trebala pokrenuti inicijativa i osmisliti dugoročni plan koji bi ovu nepovoljnu situaciju kod ova dva poslodavca riješio što bezboljnije na obostranu korist, a pri tome zahavtio i nas male dioničare, koji bi nakon određenog perioda bili sakupljači plodova.

U svakom slučaju PTKM je prema mome mišljenju najpodcjenjenija dionica na ZSE-u, a uz analize moguće je to dokazati i to jest dokazano.

ehm momak ne valja ti računica za dobitak iz pšenice. Nisi naveo osobe koje plaćaju arendu po ha koja iznosi otprilike 1200 – 2000 kn ovisno odakle tko dolazi i nisi računao (tipa pukne guma pukne ovo pokida se ovo ono …) tako da ne možeš reći da seljak zaradi duplo više nego lanei gorivo je otišlo gore.

I da što recimo da je suša bila? 0 kn dobiti jer bi sve propalo i da 180 kn to mogu ovi maloj djeci pričati sumnjam da će biti tolika cijena 160 i nitko sretniji od mene i da ne brinite gnojivo po mome mišljenju IDE 15-20 % goremože pankretić pričati šta hoće (na izborima hss je vikao da neće ulaziti u koaliciju koja neće osigurati 6 milijardi. A od tih 6 mlrd ide na sljedeće stvari gradnja škola/cesta ostalih stvari na selu — koliko ja znam to je dio novca iz proračuna koji je namjenen za promet i ustanove – zaključak pretakanje iz šupljeg u prazno a fala Bogu navukao je ljude da povjeruju da će seljak stvarno dobiti 6 mlrd iz proračuna) Vikali su i ako oni koaliraju s nekime da gnojivo neće gore a otišlo je. Tako i sada viče Pankretić ali od te vike nema ništa otići će gore mogu samo vremenski štopati koji tjedan ovo poskupljenje ali da ga neće biti nema tog ministra koji to može omogućiti. Pozdrav

New Report

Close