Pošaljite na adresu ako ste dioničar ovakav tekst ali napišite ime i prezime
boris.mesaric@petrokemija.hr
Poštovani podržavam vas da petrokemija treba da digne svoje cijene gnojiva, PTKM je cijelo vrijeme trpila štetu,
kao
1. Zbog rata
2. Nedostatka plina
3. Onemogućavanjem dizanja cijena gnojiva po štetu malih dioničara
4. Odgađanje proširenja kapaciteta
Današnja situacija utjecala je da potražnja za gnojivom nadmašuje ponudu, pa cijene inputa i cijene gnojiva vrtoglavo rastu,
ako se INI može dopustiti da vam diže cijenu plina svaka 3 mjeseca PTKM može korigirati cijenu gnojiva na istom načelu, cijena gnojiva raste zbog inputa i sirovina kako ste napisali, stoga ne odustajite od novih cijena jer tako direktno djelujete na štetu
malih dioničara, radnika ali i napretka cijele tvornice PTKM, država bi trebala omogučiti PTKM da slobodno posluje kako i sam zakon o dioničkim društvima nalaže, da je cilj svakog dioničkog društva ostvarivanje dobiti i kasnije podjela iste dobiti.
Da se prije dopustila tržišna ekonomija tvornica se prije mogla modernizirati, ne bi niti bila zagađivač niti bi smrdilo a i cijena dionice bi bila puno veća, i svi bi imali veće koristi jer PTKM bi bila regionalni lider
Stoga kao mali dioničar podržavam dalje poskupljenje cijena gnojiva, jer PTKM nitko ne štedi, niti INA, niti poljoprivrednici, stoga ako vas nitko ne štedi već ostvaruje extra dobit na štetu PTKM, vi napravite i tražite tržišno kao što ste i dužni, jer PTKM ne daje gnojiva već za sve inpute mora plaćati visoku cijenu.
S poštovanjem
Mali dioničar PTKM
Ime i prezime
ovo mi je stvarno izmamilo suzu na oku. Nazalost ja sam mali poljoprivrednik pa cu pisati g. Polancecu da obuzda poskupljenje.
”ovo mi je stvarno izmamilo suzu na oku. Nazalost ja sam mali poljoprivrednik pa cu pisati g. Polancecu da obuzda poskupljenje”
sakai koliko zemlje radiš? i odakle si ja sam vukovarsko-srijemska, ići će to gore ali recimo u prosjeku 20% ne više (barem moje viđenje)
Ponovo nas nema u Dnevniku
Zašto?
Ipak prolazi poskupljenje? Ne vidim drugi razlog za tišinu.
kad je skupstina
skupstina je 3.7.
da bi bili nazocni skupstini trebate poslati pisani zahtjev 7 dana unaprijed
sto znaci ako do sada niste obavili sve ne mozete prisustovati
ima li tko od forumasa da ipak ide?mika,big boos,goran?
ma ljudi moji poskupljenje sigurno ide i objasnio sam Vam kad sam tjesio onog forumasa prije cirka 3 tjedna na koji nacin poskupljenje ide
tp je tatzv.druga predfaza
pofuk
Zamislite koliko još se ukazuje potreba za gnojivom a niti ga sad nema dovoljno s obzirom da se još cca 950 000 hektara obradive zemlje u H. ne obrađuje!!!
1. srpanj 2008.| Mladen Volarić
Hrvatska bi mogla proizvoditi 245 tisuća tona bioplina godišnje
U Hrvatskoj je moguće dobivati četiri puta više biogoriva nego što količinski propisuje EU
Da potražnja za energijom u raznim oblicima nije već sad generator brojnih nerazumnih i destruktivnih gospodarskih avantura, ne bismo se na svim razinama ni bavili opasnom dilemom: poljoprivredne kulture kao hrana ili kao energent.
http://www.poslovni.hr/84291.aspx
gledajte svima nam je jasno koji smo u ptkm da ce tu jos biti natezanja ali nam je i svima jasno ak nam nije bas pod zivot da ne izlazimo i da dionica fakat vredi
pofuk
i meni bi bilo draze da sam strejdal tu lovu kaj sam ulozil u ptkm ali ovak bar mirno spavam
djubrivu cijena raste i to je to i bas me briga na kojoj je cijeni dionica jer ce prije ili kasnije doci na svoje
u ovom trenutku ptkm vredi po ovoj cijeni kao ona kicasta kuca od donalda trumpa ili nesto vise nego bivsa kuca od slavice radic u londonu kaj ju je kupil mital pa vi razmislite da li ima mjesta nerviranju
pofuk
Petrokemija podiže cijene usprkos Vladi
Petrokemija bi, prema već viđenom scenariju, mogla cijene podići oko 20%
Najavljeno Petrokemijino poskupljenje umjetnih gnojiva nije u skladu s politikom Vlade koja raznim mjerama upravo pokušava obuzdati divljanje cijena što utječe na ulazne troškove poljoprivredno-prehrambenog sektora i stoga je nedopustivo", rezolutno je u utorak ustvrdio ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.
Pankretić je čak iznio kako je vijest o poskupljenju gnojiva čuo od novinara, a ne iz Petrokemije te da je u međuvremenu o toj temi imao izravnu komunikaciju s predsjednikom uprave Borisom Mesarićem. "Prenio sam mu izričit zahtjev i s obzirom na razgovor, očekujem da do poskupljenja ovoga puta neće doći", naglasio je ministar dodajući kako zbog trendova koji se događaju na globalnom tržištu ipak nije moguće govoriti o dugoročnim projekcijama kretanja cijena gnojiva. U Petrokemiji, međutim, ne namjeravaju ispuniti ministrove želje. "Razumljivo je da poljoprivreda želi što je moguće niže cijene ulaznih sirovina, baš kao i Petrokemija. Nažalost, naše sirovine ekstremno poskupljuju, a od utorka je i cijena električne energije za Petrokemiju viša za 22 posto", poručio je Boris Mesarić, predsjednik Uprave Petrokemije podsjećajući da je od prosinca prošle godine klorid poskupio tri puta, fosfat više od osam puta, sumpor 11 puta. Potpisivanjem novog ugovora za plin s Inom, cijene plina koji Petrokemija koristi kao sirovinu rast će po eskalacijskoj formuli prema tržišnoj cijeni. Mesarić je dodao da je Petrokemija, unatoč tome što želi slobodno formirati cijene na tržištu, također osjetljiva na rastuću inflaciju. "Vjerujemo da ćemo u razgovorima s resornim ministarstvima pronaći zadovoljavajuće rješenje", zaključio je Mesarić. Ovotjedna najava novih cijena gnojiva značila bi treće poskupljenje od veljače.
Prva informacija o toj mogućnosti iz Petrokemije je odaslana još 15. svibnja, kad je najavljeno da će se od srpnja morati opet ići na povećanje cijene. Već su tada opisivana strelovita poskupljenja sirovina na svjetskom tržištu, te se podsjećalo da početkom srpnja ističu i sadašnji ugovori s dobavljačima sirovina i da će novi vrlo vjerojatno donijeti i nove cijene. U veljači je Petrokemija objavila rast cijena od prosječnih 44 posto, a izlicitirala je kod Vlade 19 posto. U travnju prosjek novog cjenika bio je 23,9 posto, a odobreno je poskupljenje od 18 posto. Najnoviji prosjek koji traži kutinska tvrtka je 39,8 posto s tim da za gnojivo tipa NPK želi čak 48 posto. Boris Mesarić, predsjednik Petrokemijine uprave istaknuo je da treba analizirati i kalkulacije u poljoprivredi. "Unatoč visokim ulaznim troškovima, poljoprivredna je proizvodnja isplativija nego proteklih godina. Bilo bi zanimljivo iskazati koje su cijene bile prošle godine, a koje su danas, npr. uljane repice ili pšenice", izjavio je Mesarić. Dionicom Petrokemije u utorak se na burzi trgovalo prosječno po 225 kuna.
Ono što je zabrinjavajuće nitko od novinara koji prate svijet financija i tržišta kapitala nigdje javno ne komentira sramotno uplitanje u poslovanje petrokemije od strane propalih političara. Ovdje se radi o krađi novaca koji pripadaju vlasnicima ptkm koji su svoje dionice uredno kupili na burzi.
Gospoda Petrov i Birtić za koje se zna da redovno prate ovaj forum mogli bi dati javni komentar ove krađe jer mislim da se to tiče svih nas koji sudjelujemo na burzi. Nema to veze samo s ptkm jer se ovakve stvari mogu dogoditi bilo kojoj firmi gdje država i propali ministri misle da su oni bogovi koji mogu kreirati tržište suprotno tržišnim principima.
Jedino ako novinari misle da je to pozitivno i dobro za razvoj Hrvatske onda mogu shvatiti njihovu šutnju.