PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Jučer prodao i zadnju dionicu Petrokemije, fin gubitak sam napravio,fino me obradili na forumu da ne kažem zajebali. Sramota za te dečke!!!

Valentine, nisi fer!!! Sam si se zaje* i sam snosiš odgovornost za svoje poteze. ***obrisano*** Meni više PTKM nije interesantna ni na 200 kn koliko mi je bio target, a mislio sam lupiti za 1.000 komada. Nekome možda jest. Može mu se posrečiti da debelo zaradi. Možda i meni danas. Na jednoj drugoj kladionici. Sportskoj.

@Dijoničar,

Možda i na dionicama, na građevinarima, ladjarima, turistima, ali na PTKM vrlo težko…Jedna od najriskantnijih dionica na ZSE, može to gore, a još vjerovatnije je da če još i dalje padati. Mislim da se čeka kraj 1. lock-upa za starije radnike i penzioniste, njima Klaus ne može ništa, mogu slobodno da prodaju.

Povlačenje države iz većinskoga vlasništva Petrokemije nosi opasnost da neka inozemna kompanija preuzme Petrokemiju, ugasi proizvodnju i uzme si tržište, ne samo hrvatsko nego i slovensko te bosanskohercegovačko, na kojima također dominiramo.

U slučaju da Rusi zaista žele kupiti PTKM boldani dio teksta bi bio vrlo realan ishod. Ne smije se zaboraviti da smo na ulazu u Nato odnosno da smo proeuropski, čak proamerički orjentirani, a da još uvijek izbijaju trzavice među proamerički i proruski orjentiranim državama, tj. rusije i češke (gdje ameri grade proturaketne štitove) i Rusije. Rusi bi preuzimanjem većinskog paketa mogli utjecati na gospodarstvo RH ili čak donjeti odluku o premještanju proizvodnje u Srbiju (isto kao što je npr. premješten TDZ u Kanfanar) a u Kutini ostaviti mali dio proizvodnje (pakiranje gnojiva iz Srbije), time u praksi ugasiti PTKM, a na isto tržište uvesti srpske kompanije i time zaraditi bodove kod Srba koje će naplatiti na drugi način.

To je sigurno jedan od razloga zbog kojeg nitko ni ne razmišlja o tome da bi Rusi mogli kupiti PTKM, a niti Rusi pokazuju takve namjere. Da jesu cijena ne bi bila 225kn uz promet od 20 tisuca kn, vec visestruko veća bez obzira na opće stanje tržišta, ljudi bi se u tom slučaju trgali za dionice petrokemije, a u stvarnosti se događa da forumaš kupi 1 dionicu kako ne bi dan protekao bez ikakve trgovine. Talk is cheap, svak može pisat što oće na forumu jer ga ništa ne košta, a i anoniman je pa ga potpuno boli ku*** i zna da ga nitko neće prestresti na ulici i izvikati kao Valentine zbog navlačenja, dok za pomaknuti "semafor" na vrhu stranice ipak treba uložiti realan novac.

Jedini za kojeg se šaputalo da bi mogao kupiti PTKM, ali to on nikad nije potvrdio, je Todorić koji je po pričama špekulanata nudio $16 za dionicu, cca 75kn. Čak i da je to istina (a nije, niti bi država prodala zbog političkog utjecaja) i Todorić preuzme PTKM po 75kn za dionicu, gdje bi tad bila cijena na burzi? Sad je znala skakati zbog špekulantskih priča o preuzimanju, tad bi bila preuzeta i te priče prestaju, dividende nema jer i sad posluje s gubitkom, a tad bi poslovala još gore zbog rasta cijene glavnog inputa (plina) za min. 30-50%, ako se to pokuša kompezirati rastom cijene gnojiva – postali bi skuplji od konkurencije. Također ni restrukturiranje tj. otpuštanje nije jeftino, trebalo bi naći novac za otpremnine itd.., a Todoriću je već i sad problem velika zaduženost. Kako god okrenuo cijena ide rapidno dole, jedina šansa za ptkm je da cijelo tržište drastično skoči bez realnih razloga (kao što se događalo prošlih godina) pa se pojavi lova koju treba negdje uložiti i fondovi krenu kupovati i time dizati cijenu, to vide mali pa ne razmišljajući zašto cijena raste bezglavo krenu kupovati i time još više potaknu rast cijene. To je jedina šansa za PTKM, sve ostalo će rezultirati još jedinim rapidnim padom cijene.
[/quote]

ti si najobičniji lažov. Ptkm je prošle godine radila s dobiti što je lako provjerljivo iz podataka o RD i G za 2007 godinu. Gubitak prvog kvartala ne može biti referenca za proglašavanje ptkm gubitašem.

A ova tvoja konstrukcija da će netko iskrcati gadne novce za ptkm i nakon toga zatvoriti tvornicu da bi 200 km dalje investirao novih 500 milja eura u tvornicu kao što je ptkm graniči sa bolesti.

živio.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Obavijest o startu kotla 3

Od danas, 11. lipnja, kotao 3 na postrojenju Energana je u startu. Ponovno uključivanje kotla 3 u proizvodnju očekuje se u subotu, 14. lipnja u poslijepodnevnim satima. Stoga je moguće da će se u tom razdoblju, ovisno o meteorološkim uvjetima, u pojedinim dijelovima grada javljati nešto naglašenija buka. U Petrokemiji mole građane za razumijevanje ove privremene i neizbježne situacije.

Puna proizvodnja………

http://finance.yahoo.com/q?s=YAR.OL
Yara je na svojoj ATH vrijednosti……….

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Prvi trenutak istine za PTKM če biti kad prestane 1.lock-up i kad se objavi rezultat za 2. kvartal. Možda bi to moglo biti dobro vrijemenski sihronizirano (i u pozitivnom smislu, da ne budem uvjek tretiran kao "negativac"-možda bi pozitivan rezultat spriječio "rasprodaju" prve serije dionica, čak uzrokovao da se dionica oporavi, brez konkretnih privatizacijskih glasina).Tad čemo evidentno vidjeti ko "laže" -Cartmann ili Mika. Ako bude rezultat opet negativan-tako Cartmann- (mislim da bilo kakvo "friziranje" izvješča više ne dolazi u ozir!) onda bi bio to zaista loš znak za budučnost PTKM, jer plin, ostale surovine i energija-to ide vjerovatno samo na gore, veliki višak radne snage ostaje, i da se digne cijena za hrvatski trg fabriki neče biti lako…
Pričekajmo do kraja jula, početka augusta, tada če biti sve več jasnije.

istina janez samo ja mislim da u slucaju pozitivnog 2q ocekujem brzu privatizaciju

Cijena plina Iq 2007. 0.846 Kn po m3
Cijena plina za II q 2007. 0,966 po m3

A cijena plina I q 2008. 1,0555 po m3
a za IIq cijena plina 1,077 po m3

To znači da će povećanje u 2q za razliku od 2q 2007 biti oko 10 posto……

a cijene gnojiva su vani otišle preko 130 posto od 2q 2007. ………

cijena utroška plina po kvartalima

za 1 q 2007. potrošeno je 119 milijuna m3 zbog remnota po cijeni od 0,846 ili se platilo 100 milijuna Kn za plin

u 1 q 2008 za 119 milijuna m3 zbog remonta platio se po cijeni od 1,055 Kn za m3 125 milijuna Kn

dakle trošak na plinu je bio veći 25 milijuna Kn,

a u 2 q 2007 plaćeno je za 177 milijuna m3 po cijeni od 0,966 Kn po m3 ili 170 miljuna Kn

a u 2q 2008. biti će plaćeno za 177 milijuna m3 po cijeni od 1,077 ili 190 milijuna Kn ili 20 milijuna Kn više nego u 2q 2007.

A da pišem o cijenama sulfata, fosfata, sumpora i drugim eto to ćemo kasnije, a bitno stvar je ta što je remont došao kada su cijene gnojiva bile niže za 40-80 posto, pa tako je izvoz bio blokiran(sretna okolnost), i PTKM je u vrijeme remonta uvezla potrebne komponente po tadašnjim cijenama…..

Yara je u 1q imala izvanredne rezultate dok kod PTKM oni kreću od 2q……….

Pozdrav

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Koja panika među navlakačima, fino se može vidjeti kako se jedan odlogira da bi se drugi pojavio isti sekund i potvrdio svoje tvrdnje uz uobičajeno igranje ocjenama. [lol]

Čak pršte i uvrede koje bi na nekim forumima bile dovoljne za izravno baniranje, ali eto, dovoljna je kazna sramota što naš dragi navlakač nikad nije čuo za pojam neprijateljskog preuzimanja.

PTKM je pokrila određeno tržište, kad bi netko tko posjeduje tvornicu u npr. Srbiji došao u posjed PTKM, on bi polako povlačio gnojivo iz ptkm s polica, a na isto mjesto stavio gnojivo iz Srbije, koristio distribuciju petrokemije sve dok ne bi potpuno preuzeo njeno tržište i time povećao prodaju za dosadašnji petrokemijin udio (cca. 500mil usd). U Srbiji je cijena radne snage značajno niža, kroz nju će prolaziti plinovod južni tok te što je najvažnije politički utjecaj, jer je Rusima bitno ulagati u prijateljsku zemlju i usput je iskorištavati za svoje vojno-političke potrebe, a ne gospodarski potpomagati Hrvatsku koja je u NATOu.

@BiggBoss,

Ako podaci iz Tvog posta štimaju onda mora biti 2.kvartal 100%-tno pozitivan, i to jako. Možemo onda svi očekivati dobre vjesti iz PTKM u početku augusta ! Čemo vidjet kako če Cartmann to komentirati.

Angriff, 12.06.2008. u 19:02
U Srbiji je cijena radne snage značajno niža, kroz nju će prolaziti plinovod južni tok te što je najvažnije politički utjecaj, jer je Rusima bitno ulagati u prijateljsku zemlju i usput je iskorištavati za svoje vojno-političke potrebe, a ne gospodarski potpomagati Hrvatsku koja je u NATOu.

E moj cartmanne nemoj biti toliko subjektivan u svojim postovima i zbunjivati ljude ovdje. Možda ljudi kao valentines kupuju dionice na osnovu nekih postova ovdje, ali ih i prebrzo prodaju na osnovu tvojih pljuvačkih postova.
Jedan krak Južnog potoka (a ne južnog toka kao što si napisao) bi trebao prolaziti i kroz Hrvatsku, a slijedi nam i izgradnja LNG terminala. To će PTKM ali i Hrvatskoj osigurati stabilnu opskrbu sa plinom, iako ne niže cijene istoga.
I nemoj pričati bajke o tome kako Rusi potpomažu Srbiju a nas kao neće. Rusi potpomažu samo sebe što se može vidjeti po cijenama koje plaćaju sa srpske naftne firme-sve su prodane daleko ispod stvarne vrijednosti, što pokazuje da Hrvati nisu jedini koji pate od ulizivačkog sindroma za zamjenu za polufiktivnu političku podršku.
I nemoj mi samo reći da će Rusi osigurati Srbima jeftiniji plin. Pa i sami su se obavezali da će postupno dizati cijene plina za svoja petrokemijska postrojenja, kako bi se iste približile tržinim razinama a sada bi kao u tom smislu trebali pomagati Srbe. Nema šanse, čak niti ako kupe njihovu Petrokemiju .
Srbi jedino imaju jeftiniju radnu snagu, ali PTKM ima modernija postrojenja i već osvojeno tržište-a uskoro će imati i ujedinjeno europsko tržište što će omogućiti dodatni izvoz, bez carina i drugih pristojbi.

http://www.agrium.com/uploads/Investor_Day_2008_Presentations.pdf

jedna od jačih, preko vode, pa ako neko voli pročitat kad nije na cyberbuffetu… [smiley]

i čestitke na pobjedi !
[thumbsup]

Jedan krak Južnog potoka (a ne južnog toka kao što si napisao) bi trebao prolaziti i kroz Hrvatsku, a slijedi nam i izgradnja LNG terminala. To će PTKM ali i Hrvatskoj osigurati stabilnu opskrbu sa plinom, iako ne niže cijene istoga.
I nemoj pričati bajke o tome kako Rusi potpomažu Srbiju a nas kao neće. Rusi potpomažu samo sebe što se može vidjeti po cijenama koje plaćaju sa srpske naftne firme-sve su prodane daleko ispod stvarne vrijednosti, što pokazuje da Hrvati nisu jedini koji pate od ulizivačkog sindroma za zamjenu za polufiktivnu političku podršku.
I nemoj mi samo reći da će Rusi osigurati Srbima jeftiniji plin. Pa i sami su se obavezali da će postupno dizati cijene plina za svoja petrokemijska postrojenja, kako bi se iste približile tržinim razinama a sada bi kao u tom smislu trebali pomagati Srbe. Nema šanse, čak niti ako kupe njihovu Petrokemiju .
Srbi jedino imaju jeftiniju radnu snagu, ali PTKM ima modernija postrojenja i već osvojeno tržište-a uskoro će imati i ujedinjeno europsko tržište što će omogućiti dodatni izvoz, bez carina i drugih pristojbi.

E moj Angriff, ili koji si već nick izabrao, zahebo si se na samom početku. Misliš da su ljudi na ovoj temi glupaste naivne ovce, ali te moram razočarati, znaju upisati u google "južni tok", ne potok nego tok i dobiti hrpu vijesti na tu temu, evo 12.6.2008

http://www.bankamagazine.hr/dnevnevijesti/juzni-tok-ipak-preko-austrije-i-slovenije

..nigdje se ne spominje Hrvatska već ide preko Mađarske u Sloveniju, a činjenica da zaobilaze Hrvatsku je očit znak da nemaju namjere s PTKM.

Rusi neće ništa dati bez razloga, ali s Srbima imaju planove, mi im ne značimo ništa jer smo već odabrali NATO. To se zna, a to sam ja tvrdio još davno dok su navlakači pričali smiješne priće o tome da će Rusi kupiti PTKM i dati besplatan plin. Nitko ništa ne daje besplatno, dapače, u svačem mora biti profit, a svi se bore da bude što veći.

New Report

Close